Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj napchałem 2 maćki i jeszcze się parzą, a że surowca miałem za dużo - to jeszcze 3 słoiki 1-dno litrowe.

składniki:

3 połówki głów wieprzowych

2 serca wieprzowe

1 kg. podgarla

4 przyprawy

Po obgotowaniu 2 godz. w tem 90 st. odzieliłem mięso od kości i pokroiłem w kostkę,

skórki przez maszynkę z sitkiem fi 3 do tego przyprawy, 1 litr rosołu i do macków, po zaszyciu do gara i 90 min. w temp. 90 st.

Jutro wkleję zdjecia z mojej porażki. :grin:

idę napić się herbatki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/6/#findComment-43846
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 783
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam

 

po zaszyciu do gara i 90 min. w temp. 90 st.

Jeżeli to są maćki wieprzowe to 90min parzenia będzie mało .

 

 

Pozdrawiam

 

 

Teraz zauważyłem że to jest biały salceson , 90min powinno wystarczyć

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/6/#findComment-43847
Udostępnij na innych stronach

w temp. 90 st.

Temperatura za wysoka, mogą popękać!

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/6/#findComment-43851
Udostępnij na innych stronach

Obym sie myliła.

Zalecana temp. to 80-85st i czas 2-3h.

W ubiegłym tygodniu robiłam salcesony i chwila nieuwagi spowodowała wzrost temp. do 90 st i niestety, oba pękły. Były również przekłuwane. Może Twoje żołądki bedą lepsze?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/6/#findComment-43855
Udostępnij na innych stronach

Z osłonkami naturalnymi jest często kłopot, bo mogą pęknąć.

Sam wiem z własnego doświadczenia, że nigdy nie wiadomo, dlaczego pękają.

Salceson w żołądku robię dość często i napełniam ... czasami na maksimum a czasami dość luźno.

Pękają, o dziwo luźno nadziane.

Nie przekuwam przed parzeniem, jeśli tylko to w czasie obróbki cieplnej, celem usunięcia powietrza.

Ważną czynnością jest częste mieszanie salcesonu w żołądku (i nie tylko) w czasie parzenia.

Czas parzenia zależy od wielkości osłonki i temp. wody. Parzenie kończę po sprawdzeniu temp. wewnątrz osłonki swoim termometrem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/6/#findComment-43858
Udostępnij na innych stronach

Obym sie myliła.

Zalecana temp. to 80-85st i czas 2-3h.

W ubiegłym tygodniu robiłam salcesony i chwila nieuwagi spowodowała wzrost temp. do 90 st i niestety, oba pękły. Były również przekłuwane. Może Twoje żołądki bedą lepsze?

nie wiem czy lepsze, ale już się wystudzają. rano będzie komisyjna degustacja. :grin:
idę napić się herbatki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/6/#findComment-43859
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

ale już się wystudzają. rano będzie komisyjna degustacja. :grin:

Jeżeli nie popękały to tylko życzyć smacznego :!:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/6/#findComment-43877
Udostępnij na innych stronach

Parzenie kończę po sprawdzeniu temp. wewnątrz osłonki swoim termometrem.

Czyli przekłuwasz żołądek termometrem, a po wyjęciu bagnetu dziurka się zasklepia, tak?

 

PS. Bagno, przypomniał mi się Twój termometr nadgarstkowy.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/6/#findComment-43879
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

PS. Bagno, przypomniał mi się Twój termometr nadgarstkowy.

Właśnie miałem się zapytać bo zapomniałem ? Jaką temperaturę oczywiście w przybliżeniu określa ten termometr nadgarstkowy Bagno .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/6/#findComment-43896
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

PS. Bagno, przypomniał mi się Twój termometr nadgarstkowy.

Właśnie miałem się zapytać bo zapomniałem ? Jaką temperaturę oczywiście w przybliżeniu określa ten termometr nadgarstkowy Bagno .

 

Pozdrawiam

WYCIĄGAĆ NATYCHMIAST - BARDZO DOBRE - DOBRE - JESZCZE CHWILKA - DOŁOŻYĆ DREWNA

 

:grin:

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/6/#findComment-43898
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

WYCIĄGAĆ NATYCHMIAST - BARDZO DOBRE - DOBRE - JESZCZE CHWILKA - DOŁOŻYĆ DREWNA

Super , uśmiałem się . :lol:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/6/#findComment-43901
Udostępnij na innych stronach

Jaką temperaturę oczywiście w przybliżeniu określa ten termometr nadgarstkowy Bagno .

 

WYCIĄGAĆ NATYCHMIAST - BARDZO DOBRE - DOBRE - JESZCZE CHWILKA - DOŁOŻYĆ DREWNA

Taaak, nasz Główny Technolog to uniwersalna maszyna. :lol:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/6/#findComment-43905
Udostępnij na innych stronach

Moi drodzy, żartujecie :grin: sobie z mojego termometru a ja przyzwyczaiłem się.

Gdyby większość z was nauczyła się posługiwania tym prostym narzędziem, nie musielibyście mieć dylematu: jaki termometr wybrać?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/6/#findComment-43918
Udostępnij na innych stronach

Witam

Moi drodzy, żartujecie :grin: sobie z mojego termometru a ja przyzwyczaiłem się.

Ja wiem że to jest trudno , bo każdy inaczej reaguje na bodźce powiedzmy temperatury .

 

Możesz jednak chociaż w kilku zdaniach objaśnić "działanie " tego termometru . Powiedzmy jeżeli mocno parzy to jaka może być temperatura w batonie . No właśnie co to znaczy mocno , sam się zapętliłem .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/6/#findComment-43919
Udostępnij na innych stronach

Moi drodzy, żartujecie sobie z mojego termometru a ja przyzwyczaiłem się.

Gdyby większość z was nauczyła się posługiwania tym prostym narzędziem

Andrzeju czy można zamówić u Ciebie taki "termometr" ,choćby jeden :wink: :lol: :lol: :lol: ubyło by mi wiele problemów.
Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/6/#findComment-43922
Udostępnij na innych stronach

Pisząc o salcesonie w żołądkach nikt nie napisał kiedy jego powinniśmy nakłuwać. Mogę odpowiedzieć ale stawiam pytanie ..Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/6/#findComment-43924
Udostępnij na innych stronach

Witam

isząc o salcesonie w żołądkach nikt nie napisał kiedy jego powinniśmy nakłuwać. Mogę odpowiedzieć ale stawiam pytanie

Myślę że jak zaczynają wypływać podczas parzenia

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/6/#findComment-43925
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju czy można zamówić u Ciebie taki "termometr" ,choćby jeden ubyło by mi wiele problemów.

Wykonać możesz we własnym zakresie, gorzej z nauką. Musi ktoś Ci pokazać, jak należy go używać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/6/#findComment-43967
Udostępnij na innych stronach

Gdzieś o tym pisaliśmy z Andrzejem ale to chyba na Oliwce. Było to urządzenie gdzie o termometrach bagnetowych nawet się nie marzyło gorzej nie wiedziało się że takie mogą być. Jak to wygląda taki termometr nadgarstkowy czy językowy zależnie czym będziemy sprawdzać to sobie wyobraźcie . Jak znajdę odpowiedni materiał to zrobię na pokaz a tak w ogóle to trochę szacunku do starych instrumentów .

Andrzej K- Twoja odpowiedź co do nakłuwania salcesonów w celu pozbycia się powietrza jest nie zgodna z zaleceniami technologicznymi -jednym słowem błąd. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/6/#findComment-43988
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Andrzej K- Twoja odpowiedź co do nakłuwania salcesonów w celu pozbycia się powietrza jest nie zgodna z zaleceniami technologicznymi -jednym słowem błąd. Pozdrawiam

Wiedzę tą zdobyłem ze strony głównej z działu Salcesony -salceson wiejski

pk.6 gotowanie

 

Może źle zrozumiałem . :blush:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/6/#findComment-43996
Udostępnij na innych stronach

Twoja odpowiedź co do nakłuwania salcesonów w celu pozbycia się powietrza jest nie zgodna z zaleceniami technologicznymi -jednym słowem błąd.

Wiedzę tą zdobyłem ze strony głównej z działu Salcesony -salceson wiejski

pk.6 gotowanie

Dziadek cały czas nas zaskakuje :rolleyes:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/6/#findComment-44005
Udostępnij na innych stronach

Wypływające salcesony nakłuwa się cienką igłą.

 

Pytanie - co powoduje, że salceson wypływa?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/6/#findComment-44016
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.