jaro71 Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 3 Września 2010 No nawet takiemu laikowi jak mi wydaje się że kiełbasa została przegrzana- mowie tak ponieważ sam niedawno tak przegrzałem żywiecką i długo będę to pamiętał :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/4/#findComment-122811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 3 Września 2010 W przekroju jest ładna Ładna to ona jest inaczej. A ile wędziłeś i w jakiej temperaturze, czy tej wody nie było więcej niż w przepisie? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/4/#findComment-122821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzeszyk Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 4 Września 2010 W przekroju jest ładna Ładna to ona jest inaczej. A ile wędziłeś i w jakiej temperaturze, czy tej wody nie było więcej niż w przepisie? Według mnie jest ładna i lubię taką, wody nie było więcej. Wędziłem tak jak w przepisie, temperatura podchodziła do 80stopni pod koniec wędzenia. Nie przejmuje się tym tak bardzo, ważne , że jest dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/4/#findComment-122837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 4 Września 2010 Najważniejsze jest to że ci smakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/4/#findComment-122841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasia_k Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 2 Marca 2011 proszę o pomoc, podjęłam się próby zrobienia pierwszy raz kiełbasy krakowskiej powiedzmy zlepiając różne przepisy z tej strony na tę kiełbasę. Po pierwszym wędzeniu sparzyłam, na drugie wędzenie czekała tydzień, po drugim wędzeniu schnie teraz trzeci dzień. Czyli jest już to 10 dni produkcji a ona ma dopiero ok. 10% ubytku wagi. W zasadzie zaczęła tracić na wadze dopiero po 2 wędzeniu, bo przed tym wędzeniem miała 100% wagi wyjściowej. Czy to normalne? Kiedy wyjdzie mi ta kiełbaska. Bo na razie to można powiedzieć, że jest to jakaś tam kiełbasa ale daleko jej do krakowskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/4/#findComment-149759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 2 Marca 2011 Ciekawi mnie , czy w wyliczeniach wagowych , wzięłaś pod uwagę dodatek wody do farszu ? Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/4/#findComment-149761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 2 Marca 2011 proszę o pomoc, podjęłam się próby zrobienia pierwszy raz kiełbasy krakowskiej powiedzmy zlepiając różne przepisy z tej strony na tę kiełbasę. Po pierwszym wędzeniu sparzyłam, na drugie wędzenie czekała tydzień, po drugim wędzeniu schnie teraz trzeci dzień. Czyli jest już to 10 dni produkcji a ona ma dopiero ok. 10% ubytku wagi. W jakiej temperaturze podsycha i jaka jest wilgotność? Bo moim zdaniem nie ma problemu, choć fota niejaka onego wyrobu, by się zdała, można wtedy to dzieło "trzeźwym" okiem ocenić. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/4/#findComment-149764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasia_k Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 2 Marca 2011 użyłam 1,1 kg mięsa plus trochę wody przy tej ilości wiadomo. Więc było to ponad 1,1 kg wyrobu. Teraz ma 0,98 kg. Przed 2 wędzeniem zauważyłam że galaretka która się utworzyła po sparzeniu nie wchłonęła się przez tydzień. Myślałam, że wyschnie po 2 wędzeniu, ale tak się nie stało, więc przebiłam baton u góry i ją wycisnęłam, po czym szczelnie dobrze zawiązałam. I wtedy zaczęła nareszcie tracić troszkę na wadze. Boje się ze jak jest tak mokra- bo na razie to jakby kiełbasa mielonkowa to sie popsuje bez lodowki. Temp. w jakiej trzymam to- po pierwszym wędzeniu- lodówka-bałam się ze się popsuje. Po 2 wędzeniu w temp. ok. 11-14 stopni w nieogrzewanym pokoju domku. Wilgotności nie znam...ale na pewno nie jest sucho. http://img683.imageshack.us/img683/4820/img2195j.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/4/#findComment-149792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 2 Marca 2011 Kiełbaska ładnie uwędzona, o czym zresztą wypowie się pewnie Zbój Madej. :wink: galaretka która się utworzyłaA skąd w Krakowskiej mogła wziąć się galaretka? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/4/#findComment-149796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 2 Marca 2011 użyłam 1,1 kg mięsa plus trochę wody przy tej ilości wiadomo.W recepturze jest 2-2,5% wody. Daje to 22-27ml wody. czyli 3 łyżeczki. Jeżeli wyrobiłaś tę wodę z klejem to nie miała prawa zdrobić się galaretka. W jakiej temperaturze parzyłaś batony? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/4/#findComment-149799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 2 Marca 2011 W jakiej temperaturze parzyłaś batony? A ja jeszcze zapytam w jakiej temperaturze wędziłaś. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/4/#findComment-149809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasia_k Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 2 Marca 2011 piszecie że ładnie uwędzona, proszę nie sugerować się kolorem, bo to osłonka brązowa ze sklepu miro. Oj wody dałam chyba za dużo, coś mi się pomylilo bo czesto robiłam kiełbaskę mielonkową i dałam moze nawet 100 ml. Teraz juz wiem, że będzie musiała długo odparowywać. Parzyłam tak jak trzeba, to mam opanowane bo bardzo często parzyłam wyroby szynkowarowe, gdzie wychodziły mi bez wycieków. A temp. wędzenia niestety nie znam, ale wędzonki po zrobieniu wyjmuję takie "letnie",lekko ciepławe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/4/#findComment-149832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 2 Marca 2011 :grin: Kasu,kiełbaska :thumbsup: :clap: :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/4/#findComment-149835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 2 Marca 2011 bo to osłonka brązowa ze sklepu miro. Wszyscy takie używają niekoniecznie od Mira. :grin: .A kiełbaska jak dla mnie to trochę przyciemna i dlatego pytałem o temp.wędzenia. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/4/#findComment-149836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 2 Marca 2011 Kiełbaska ładnie uwędzona, o czym zresztą wypowie się pewnie Zbój Madej. :wink:Się pisze, że kiełbasa a'la wczesny Zbój Madej, bardzo wczesny :rolleyes: jak ten czas szybko leci Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/4/#findComment-149850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 2 Marca 2011 quote="kasia_k"] Oj wody dałam chyba za dużo, coś mi się pomylilo To nie o wodę chodzi, tylko za słabo wyrobiłaś kiełbaskę, osuszanie przed wędzeniem też nie było idealne i parę jeszcze drobnych usterek przy wyrobie, proponuję zjeść jak najszybciej. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/4/#findComment-149873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasia_k Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 4 Marca 2011 nie.......nie zjem, wytrzymam, będę czekała aż straci tyle wagi ile trzeba:) i ocenię co to to wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/4/#findComment-150159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlodi Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Pozwolę sobie podłączyć się pod temat krakowkiej suchej. Czy może mi ktoś w związku z tematem podpowiedzieć dlaczego w przepisach jest informacja o powtórnym wędzeniu tylko w przypadku kiełbas parzonych np. http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1379&Itemid=4 Co się stanie jeśli krakowską piekłem w wędzarni zgodnie z przepisem a potem chciałbym ją jeszcze wędzić? Na pewno najlepiej spróbować samemu. Tak pewno zrobię ale może wcześniej bym sie dowiedział jakie będą efekty. Będę bardzo wdzięczny za podpowiedź. :wink: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/4/#findComment-173529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Prawdopodobnie chodzi o szybsze odparowanie wody z batonu do wydajności 67%. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/4/#findComment-173532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlodi Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Prawdopodobnie chodzi o szybsze odparowanie wody z batonu do wydajności 80%. czyli mogę wędzić krakowską po pieczeniu wg Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/4/#findComment-173534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Ja zawsze tak robję, po pieczeniu, na drugi dzień wędzęjeszcze w zimnym dymie kilka godzin, a potem wieszam ją na 15 dni, w celu obsuszenia. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/4/#findComment-173535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlodi Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Dzięki bardzo za podpowiedź. Tak zrobię. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/4/#findComment-173537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 10 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 10 Września 2011 Mój ostatni wyrób wg. Szczepana W tej kiełbasie odnalazłem smak lat 60-70, ponadto jest to ulubiona kiełbasa mojej Zony i Córki I wszystko by grało gdyby nie jedno ale, nie podoba mi się stopień pomarszczenia osłonki, o ile dobrze pamiętam Kiełbasa Krakowska Sucha , była drobniej pomarszczona. Robię tą kiełbasę już ze dwa lata, różnie ją rozdrabiając i różnie susząc (ta 15 dni w pomieszczeniu raczej suchym) a efekt ciągle ten sam - głębokie bruzdy na osłonce. Osłonka białkowa fi 65. Może ktoś zna sposób na suszenie Krakowskiej Suchej ??? Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/4/#findComment-175100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 10 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 10 Września 2011 Pepe bądź dumny że taka Ci wychodzi,świadczy to że naprawdę jest podsuszana. :clap: aby uniknąć tego możesz mocniej filować farsz do osłonki,zminimalizować dodatek wody,lub zastosować wspaniałe osłonki fibrusowe (tylko takie używam :arrow: kupuje u Mira),możesz także krócej podsuszać.Pamiętaj iż rozdrobniemie surowca także ma wpływ nakońcowy efekt wyrobu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/4/#findComment-175102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 10 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 10 Września 2011 Dzięki Marku za wskazówki!!!na temat osłonek fibrusowych też myślałem, jeszcze nigdy ich nie używałem, następną będę filował w fibrusy.Dzięki za pochwałę :lol: Muszę się pochwalić,- moją krakowską, jedli ją ludzie z połowy świata (Holendrzy,Chilijka, Chinka,Niemcy,Irląndka, Rosjanin i nie pamiętam kto jeszcze) i wszyscy ochali i achali nad dobrocią tejże :grin: Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/4/#findComment-175105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.