Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 132
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

W przekroju jest ładna

Ładna to ona jest inaczej. A ile wędziłeś i w jakiej temperaturze, czy tej wody nie było więcej niż w przepisie? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/4/#findComment-122821
Udostępnij na innych stronach

W przekroju jest ładna

Ładna to ona jest inaczej. A ile wędziłeś i w jakiej temperaturze, czy tej wody nie było więcej niż w przepisie? :cool:

Według mnie jest ładna i lubię taką, wody nie było więcej. Wędziłem tak jak w przepisie, temperatura podchodziła do 80stopni pod koniec wędzenia. Nie przejmuje się tym tak bardzo, ważne , że jest dobra.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/4/#findComment-122837
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...
proszę o pomoc, podjęłam się próby zrobienia pierwszy raz kiełbasy krakowskiej powiedzmy zlepiając różne przepisy z tej strony na tę kiełbasę. Po pierwszym wędzeniu sparzyłam, na drugie wędzenie czekała tydzień, po drugim wędzeniu schnie teraz trzeci dzień. Czyli jest już to 10 dni produkcji a ona ma dopiero ok. 10% ubytku wagi. W zasadzie zaczęła tracić na wadze dopiero po 2 wędzeniu, bo przed tym wędzeniem miała 100% wagi wyjściowej. Czy to normalne? Kiedy wyjdzie mi ta kiełbaska. Bo na razie to można powiedzieć, że jest to jakaś tam kiełbasa ale daleko jej do krakowskiej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/4/#findComment-149759
Udostępnij na innych stronach

Ciekawi mnie , czy w wyliczeniach wagowych , wzięłaś pod uwagę dodatek wody do farszu ?

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/4/#findComment-149761
Udostępnij na innych stronach

proszę o pomoc, podjęłam się próby zrobienia pierwszy raz kiełbasy krakowskiej powiedzmy zlepiając różne przepisy z tej strony na tę kiełbasę. Po pierwszym wędzeniu sparzyłam, na drugie wędzenie czekała tydzień, po drugim wędzeniu schnie teraz trzeci dzień. Czyli jest już to 10 dni produkcji a ona ma dopiero ok. 10% ubytku wagi.

W jakiej temperaturze podsycha i jaka jest wilgotność? Bo moim zdaniem nie ma problemu, choć fota niejaka onego wyrobu, by się zdała, można wtedy to dzieło "trzeźwym" okiem ocenić. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/4/#findComment-149764
Udostępnij na innych stronach

użyłam 1,1 kg mięsa plus trochę wody przy tej ilości wiadomo. Więc było to ponad 1,1 kg wyrobu. Teraz ma 0,98 kg. Przed 2 wędzeniem zauważyłam że galaretka która się utworzyła

po sparzeniu nie wchłonęła się przez tydzień. Myślałam, że wyschnie po 2 wędzeniu, ale tak się nie stało, więc przebiłam baton u góry i ją wycisnęłam, po czym szczelnie dobrze zawiązałam. I wtedy zaczęła nareszcie tracić troszkę na wadze. Boje się ze jak jest tak mokra- bo na razie to jakby kiełbasa mielonkowa to sie popsuje bez lodowki.

Temp. w jakiej trzymam to- po pierwszym wędzeniu- lodówka-bałam się ze się popsuje.

Po 2 wędzeniu w temp. ok. 11-14 stopni w nieogrzewanym pokoju domku. Wilgotności nie znam...ale na pewno nie jest sucho.

 

http://img683.imageshack.us/img683/4820/img2195j.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/4/#findComment-149792
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaska ładnie uwędzona, o czym zresztą wypowie się pewnie Zbój Madej. :wink:

galaretka która się utworzyła

A skąd w Krakowskiej mogła wziąć się galaretka?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/4/#findComment-149796
Udostępnij na innych stronach

użyłam 1,1 kg mięsa plus trochę wody przy tej ilości wiadomo.

W recepturze jest 2-2,5% wody.

Daje to 22-27ml wody. czyli 3 łyżeczki.

Jeżeli wyrobiłaś tę wodę z klejem to nie miała prawa zdrobić się galaretka.

W jakiej temperaturze parzyłaś batony?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/4/#findComment-149799
Udostępnij na innych stronach

W jakiej temperaturze parzyłaś batony?

A ja jeszcze zapytam w jakiej temperaturze wędziłaś.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/4/#findComment-149809
Udostępnij na innych stronach

piszecie że ładnie uwędzona, proszę nie sugerować się kolorem, bo to osłonka brązowa ze sklepu miro. Oj wody dałam chyba za dużo, coś mi się pomylilo bo czesto robiłam kiełbaskę mielonkową i dałam moze nawet 100 ml. Teraz juz wiem, że będzie musiała długo odparowywać. Parzyłam tak jak trzeba, to mam opanowane bo bardzo często parzyłam wyroby szynkowarowe, gdzie wychodziły mi bez wycieków. A temp. wędzenia niestety nie znam, ale wędzonki po zrobieniu wyjmuję takie "letnie",lekko ciepławe.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/4/#findComment-149832
Udostępnij na innych stronach

bo to osłonka brązowa ze sklepu miro.

Wszyscy takie używają niekoniecznie od Mira. :grin: .A kiełbaska jak dla mnie to trochę przyciemna i dlatego pytałem o temp.wędzenia.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/4/#findComment-149836
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaska ładnie uwędzona, o czym zresztą wypowie się pewnie Zbój Madej. :wink:

Się pisze, że kiełbasa a'la wczesny Zbój Madej, bardzo wczesny :cool:

 

 

:rolleyes: jak ten czas szybko leci :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/4/#findComment-149850
Udostępnij na innych stronach

quote="kasia_k"] Oj wody dałam chyba za dużo, coś mi się pomylilo

 

To nie o wodę chodzi, tylko za słabo wyrobiłaś kiełbaskę, osuszanie przed wędzeniem też nie było idealne i parę jeszcze drobnych usterek przy wyrobie, proponuję zjeść jak najszybciej. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/4/#findComment-149873
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Pozwolę sobie podłączyć się pod temat krakowkiej suchej.

 

Czy może mi ktoś w związku z tematem podpowiedzieć dlaczego w przepisach jest informacja o powtórnym wędzeniu tylko w przypadku kiełbas parzonych np.

 

http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1379&Itemid=4

 

Co się stanie jeśli krakowską piekłem w wędzarni zgodnie z przepisem a potem chciałbym ją jeszcze wędzić? Na pewno najlepiej spróbować samemu. Tak pewno zrobię ale może wcześniej bym sie dowiedział jakie będą efekty.

 

Będę bardzo wdzięczny za podpowiedź. :wink:

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/4/#findComment-173529
Udostępnij na innych stronach

Ja zawsze tak robję, po pieczeniu, na drugi dzień wędzęjeszcze w zimnym dymie kilka godzin, a potem wieszam ją na 15 dni, w celu obsuszenia.
Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/4/#findComment-173535
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Mój ostatni wyrób wg. Szczepana

 

 

W tej kiełbasie odnalazłem smak lat 60-70, ponadto jest to ulubiona kiełbasa mojej Zony i Córki

I wszystko by grało gdyby nie jedno ale, nie podoba mi się stopień pomarszczenia osłonki, o ile dobrze pamiętam Kiełbasa Krakowska Sucha , była drobniej pomarszczona.

Robię tą kiełbasę już ze dwa lata, różnie ją rozdrabiając i różnie susząc (ta 15 dni w pomieszczeniu raczej suchym) a efekt ciągle ten sam - głębokie bruzdy na osłonce. Osłonka białkowa fi 65.

Może ktoś zna sposób na suszenie Krakowskiej Suchej ???

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/4/#findComment-175100
Udostępnij na innych stronach

Pepe bądź dumny że taka Ci wychodzi,świadczy to że naprawdę jest podsuszana. :clap:

aby uniknąć tego możesz mocniej filować farsz do osłonki,zminimalizować dodatek wody,

lub zastosować wspaniałe osłonki fibrusowe (tylko takie używam :arrow: kupuje u Mira),

możesz także krócej podsuszać.Pamiętaj iż rozdrobniemie surowca także ma wpływ na

końcowy efekt wyrobu

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/4/#findComment-175102
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Marku za wskazówki!!!

na temat osłonek fibrusowych też myślałem, jeszcze nigdy ich nie używałem, następną będę filował w fibrusy.

Dzięki za pochwałę :lol:

Muszę się pochwalić,- moją krakowską, jedli ją ludzie z połowy świata (Holendrzy,Chilijka, Chinka,Niemcy,Irląndka, Rosjanin i nie pamiętam kto jeszcze) i wszyscy ochali i achali nad dobrocią tejże :grin:

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/page/4/#findComment-175105
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.