Maxell Opublikowano 26 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Września 2024 Polędwica z dzika według Bogumiła Ładny kawałek schabu z dzika peklujemy na sucho. Nastrzykujemy solanką 10%, a następnie nacieramy peklosolą o dawce 24g/kg. Następnie obsypujemy pieprzem grubo mielonym, rozmarynem, zmielonym jałowcem i odrobiną cukru. Zamykamy w worku próżniowo i chowamy do chłodziarki na 7/8 dni. Po tym czasie wyjmujemy mięso i osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym. Odwieszamy na kilka godzin w temperaturze pokojowej. Teraz osuszamy w wędzarni w temp. około 40 stopni, do momentu całkowitego osuszenia powierzchni polędwicy. Wędzimy zimnym dymem, o temperaturze około 25 stopni, przez trzy dni po 6 h. Odwieszamy w chłodne miejsce i gotowe. Smacznego Bogumił Sztuczka 1 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21881-pol%C4%99dwica-z-dzika-wed%C5%82ug-bogumi%C5%82a/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harap Opublikowano 27 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Września 2024 Ile nastrzyku na 1kg ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21881-pol%C4%99dwica-z-dzika-wed%C5%82ug-bogumi%C5%82a/#findComment-957173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 29 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Września 2024 Wygląda smakowicie, ale czy przeciętne uzębienie człowieka da radę ją pogryźć? Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21881-pol%C4%99dwica-z-dzika-wed%C5%82ug-bogumi%C5%82a/#findComment-957707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 29 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Września 2024 Da radę o ile plasterki będą przejrzyste. 1 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21881-pol%C4%99dwica-z-dzika-wed%C5%82ug-bogumi%C5%82a/#findComment-957713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Września 2024 1 godzinę temu, MariuszB napisał(a): Da radę o ile plasterki będą przejrzyste. Niekoniecznie.Polędwica z dzika jest tak miękka ,że nie ma potrzeby ją kroić aż tak cienko Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21881-pol%C4%99dwica-z-dzika-wed%C5%82ug-bogumi%C5%82a/#findComment-957731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 1 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Października 2024 Polędwica z dzika, to nie jego polędwiczki.Na fotkach powyżej też widać cienkie ścięgna, które tak łatwo zębom się nie poddadzą Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21881-pol%C4%99dwica-z-dzika-wed%C5%82ug-bogumi%C5%82a/#findComment-958141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Października 2024 (edytowane) Uważasz ,że nie odróżniam polędwicy od polędwiczki ?.Przerobiłem trochę tych dzików i nigdy nie poddawałem obróbce termicznej ani polędwicy , ani polędwiczki i plasterki nie były przezroczyste.Te cienkie ścięgna to pozostałości po warkoczu.Ja obrabiam bardziej dokładnie. Edytowane 1 Października 2024 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21881-pol%C4%99dwica-z-dzika-wed%C5%82ug-bogumi%C5%82a/#findComment-958145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Października 2024 W dniu 29.09.2024 o 19:56, MariuszB napisał(a): Da radę o ile plasterki będą przejrzyste. To nie jest wędlina dojrzewająca czy nawet suszona. Jest bardzo miękka. Należy jednak - jak napisał powyżej @arkadiusz - obrać ją bardzo, bardzo starannie z wszelkich błonek oraz usunąć warkocz. Ciekawi mnie jednak co innego: jak uzyskano połysk na powierzchni oraz użyte przyprawy do obsypki. Moje polędwice z dzika błyszczą się tylko w wędzarni. Po wyjeciu szybko ciemnieją i matowieja. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21881-pol%C4%99dwica-z-dzika-wed%C5%82ug-bogumi%C5%82a/#findComment-958168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 3 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Października 2024 W dniu 1.10.2024 o 21:37, arkadiusz napisał(a): Uważasz ,że nie odróżniam polędwicy od polędwiczki ?. Ależ arkadiuszu wcale tak nie uważam. Wszak wiele Twoich rad już zastosowałem z sukcesem właśnie w temacie polędwic i polędwiczek z dzika. Jednak z praktyki wiem, że te cienkie ścięgienka na fotkach powyżej mogą sprawić, że struktura plasterka nie będzie już jednorodna i mogą wystąpić pewne problemy z konsumpcją . Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21881-pol%C4%99dwica-z-dzika-wed%C5%82ug-bogumi%C5%82a/#findComment-958570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frankonia Opublikowano 6 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Października 2024 W dniu 26.09.2024 o 23:18, Maxell napisał(a): Polędwica z dzika według Bogumiła Ładny kawałek schabu z dzika peklujemy na sucho. Nastrzykujemy solanką 10%, a następnie nacieramy peklosolą o dawce 24g/kg. Następnie obsypujemy pieprzem grubo mielonym, rozmarynem, zmielonym jałowcem i odrobiną cukru. Zamykamy w worku próżniowo i chowamy do chłodziarki na 7/8 dni. Po tym czasie wyjmujemy mięso i osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym. Odwieszamy na kilka godzin w temperaturze pokojowej. Teraz osuszamy w wędzarni w temp. około 40 stopni, do momentu całkowitego osuszenia powierzchni polędwicy. Wędzimy zimnym dymem, o temperaturze około 25 stopni, przez trzy dni po 6 h. Odwieszamy w chłodne miejsce i gotowe. Smacznego Bogumił Sztuczka Wygląda zacnie. Aż chciałoby się posmakować Choć ja osobiście nie jadłbym surowego mięsa z dzika (które to mięso nie było poddane obróbce termicznej...) No może jeśli było wcześniej głęboko mrożone! Darz Bór Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21881-pol%C4%99dwica-z-dzika-wed%C5%82ug-bogumi%C5%82a/#findComment-958988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 9 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Października 2024 Piękne mięsiwo. 👌 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21881-pol%C4%99dwica-z-dzika-wed%C5%82ug-bogumi%C5%82a/#findComment-959723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.