Skocz do zawartości

Polędwica z dzika według Bogumiła


Rekomendowane odpowiedzi

Polędwica z dzika według Bogumiła

 

02.jpg

 

Ładny kawałek schabu z dzika peklujemy na sucho.

Nastrzykujemy solanką 10%, a następnie nacieramy peklosolą o dawce 24g/kg.

Następnie obsypujemy pieprzem grubo mielonym, rozmarynem, zmielonym jałowcem i odrobiną cukru.

Zamykamy w worku próżniowo i chowamy do chłodziarki na 7/8 dni.

Po tym czasie wyjmujemy mięso i osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym. Odwieszamy na kilka godzin w temperaturze pokojowej.

Teraz osuszamy w wędzarni w temp. około 40 stopni, do momentu całkowitego osuszenia powierzchni polędwicy.

Wędzimy zimnym dymem, o temperaturze około 25 stopni, przez trzy dni po 6 h.

Odwieszamy w chłodne miejsce i gotowe.

 

01.jpg

03.jpg

04.jpg

 

Smacznego

Bogumił Sztuczka

 

  • Like 1

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21881-pol%C4%99dwica-z-dzika-wed%C5%82ug-bogumi%C5%82a/
Udostępnij na innych stronach

Wygląda smakowicie, ale czy przeciętne uzębienie człowieka da radę ją pogryźć?

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21881-pol%C4%99dwica-z-dzika-wed%C5%82ug-bogumi%C5%82a/#findComment-957707
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, MariuszB napisał(a):

Da radę o ile plasterki będą przejrzyste.

Niekoniecznie.Polędwica z dzika jest tak miękka ,że nie ma potrzeby ją kroić aż tak cienko

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21881-pol%C4%99dwica-z-dzika-wed%C5%82ug-bogumi%C5%82a/#findComment-957731
Udostępnij na innych stronach

Polędwica z dzika, to nie jego polędwiczki.Na fotkach powyżej też widać cienkie ścięgna, które tak łatwo zębom się nie poddadzą :hmm:

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21881-pol%C4%99dwica-z-dzika-wed%C5%82ug-bogumi%C5%82a/#findComment-958141
Udostępnij na innych stronach

Uważasz ,że nie odróżniam polędwicy od polędwiczki ?.Przerobiłem trochę tych dzików i nigdy nie poddawałem obróbce termicznej ani polędwicy , ani polędwiczki i plasterki nie były przezroczyste.Te cienkie ścięgna to pozostałości po warkoczu.Ja obrabiam bardziej dokładnie.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21881-pol%C4%99dwica-z-dzika-wed%C5%82ug-bogumi%C5%82a/#findComment-958145
Udostępnij na innych stronach

W dniu 29.09.2024 o 19:56, MariuszB napisał(a):

Da radę o ile plasterki będą przejrzyste.

To nie jest wędlina dojrzewająca czy nawet suszona. Jest bardzo miękka.

Należy jednak - jak napisał powyżej @arkadiusz - obrać ją bardzo, bardzo starannie z wszelkich błonek oraz usunąć warkocz.

Ciekawi mnie jednak co innego: jak uzyskano połysk na powierzchni oraz użyte przyprawy do obsypki.

Moje polędwice z dzika błyszczą się tylko w wędzarni.

Po wyjeciu szybko ciemnieją i matowieja.

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21881-pol%C4%99dwica-z-dzika-wed%C5%82ug-bogumi%C5%82a/#findComment-958168
Udostępnij na innych stronach

W dniu 1.10.2024 o 21:37, arkadiusz napisał(a):

Uważasz ,że nie odróżniam polędwicy od polędwiczki ?.

Ależ arkadiuszu wcale tak nie uważam. Wszak wiele Twoich rad już zastosowałem z sukcesem właśnie w temacie polędwic i polędwiczek z dzika. Jednak z praktyki wiem, że te cienkie ścięgienka na fotkach powyżej mogą sprawić, że struktura plasterka nie będzie już jednorodna i mogą wystąpić pewne problemy z konsumpcją :hmm:.

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21881-pol%C4%99dwica-z-dzika-wed%C5%82ug-bogumi%C5%82a/#findComment-958570
Udostępnij na innych stronach

W dniu 26.09.2024 o 23:18, Maxell napisał(a):

Polędwica z dzika według Bogumiła

 

02.jpg

 

Ładny kawałek schabu z dzika peklujemy na sucho.

Nastrzykujemy solanką 10%, a następnie nacieramy peklosolą o dawce 24g/kg.

Następnie obsypujemy pieprzem grubo mielonym, rozmarynem, zmielonym jałowcem i odrobiną cukru.

Zamykamy w worku próżniowo i chowamy do chłodziarki na 7/8 dni.

Po tym czasie wyjmujemy mięso i osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym. Odwieszamy na kilka godzin w temperaturze pokojowej.

Teraz osuszamy w wędzarni w temp. około 40 stopni, do momentu całkowitego osuszenia powierzchni polędwicy.

Wędzimy zimnym dymem, o temperaturze około 25 stopni, przez trzy dni po 6 h.

Odwieszamy w chłodne miejsce i gotowe.

 

01.jpg

03.jpg

04.jpg

 

Smacznego

Bogumił Sztuczka

 

Wygląda zacnie.

Aż chciałoby się posmakować :)

Choć ja osobiście nie jadłbym surowego mięsa z dzika (które to mięso nie było poddane obróbce termicznej...)

No może jeśli było wcześniej głęboko mrożone!

Darz Bór

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21881-pol%C4%99dwica-z-dzika-wed%C5%82ug-bogumi%C5%82a/#findComment-958988
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.