TOSHIBA Opublikowano 4 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 4 Maja 2009 Zico, Odpowiem tu, bo może ktoś jeszcze skorzysta. Może od początku, co to jest ten moment obrotowy. Wyobraź sobie że niesiesz dwie torby, w jednej ręce masz jednak cięższą torbę a jeżeli w drugiej. Twój organizm – mięśnie – próbują zrównoważyć różnicę po to żebyś mógł iść prosto. Ta siła która potrzebna jest do wyprostowania ciała to „taki moment obrotowy” dokładnie tyle ile potrzeba do wyprostowania, nic więcej nic mniej. Moment obrotowy podaje się w N (Niutonach) na m (metr) czyli jeżeli zadziałasz siłą xN na ramieniu o długości 1 metra. Tak po ludzku to 10 N = 1 kg czyli na ramieniu o długości 1 m powiesisz 1 kg to działasz siłą 10Nm. Teraz do Twojego pytania jakiś silnik (z przekładnią lub bez) ma na wałku zdawczym 5,9 Nm Czyli możesz powiesić nierówno prosiaczka i masz problem, ponieważ prosiaczek to takie siateczki o których pisałem wcześni, a doległoś od oski do najdalszego miejsca to twoje ramiona – silnik musi pokonywać te nierówności w wyważeniu. O tym że zawsze zawiesisz idealnie prosiaczka to zapomnij. Należy również wspomnieć o oporach toczenia oski, czyli po prosto oporach na łożyskowaniu lub jakieś formie poślizgu osi, opór rośnie z ciężarem prosiaczka i „wiekiem” łożysk. Stosując przekładnie zwiększasz moment obrotowy, teoretycznie tyle razy ile razy zmniejszasz ilość obrotów / min tyle razy zwiększasz moment obrotowy. Oczywiście jest to teoria, bo tam znów występują opory czyli straty „na sile”. Przykładowo Radzio miał 35 obrotów na min i miał tam przykładowo 5 Nm, po zmniejszeniu obrotów przy pomocy przekładni uzyskał 2,5 ob. Czyli 35 : 2,5 = 14 i dalej 5Nm x 14 = 70 Nm na wyjściu – teoretyczni, bo tak na „oko” odejmując straty będzie około 40 – 45 Nm. Na podstawie powyższych informacji chyba sam wyciągniesz wnioski że motorek z przekładnią jest trochę przysałabawy. Pewnie że możesz idealnie wyważyć prosiaczka na rożnie, zainstalować super łożyska, dać super sztywną oś (bo jeżeli ośka się ugina podczas obracania to też masz straty!) i wtedy się okaże że silnik jest OK., ale ja bym na to nie liczył. Radzio, Te dziwne dźwięki wywołuje jakaś ośka/tryby która się kręci z taką prędkością jak pulsacja dźwięku. Spowodowane to jest nieosiowym połączeniem – po prostu krzywo lub wyrobionym trybem/zębatką. Ma to wpływ na spadek mocy, i coś tam w końcu się ukręci lub wyrobi, ale podejrzewam że do tego czasu albo to naprawisz, albo zrobisz nową przekładnie. :lol: :lol: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/6/#findComment-66930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 4 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 4 Maja 2009 Spowodowane to jest nieosiowym połączeniem – po prostu krzywo lub wyrobionym trybem/zębatką. Połączenie silnika z pierwszą przekładnią nie wyszło mi centralnie. Jest trochę krzywo. Powoduje to właśnie tą pulsację dźwięku. Natomiast sam dźwięk silnika (to brzęczenie) było od samego początku. Jak się silniczek spali, to go wymienię na inny (też od wycieraczek) i wtedy zobaczymy jaki będzie dźwięk. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/6/#findComment-66933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 4 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 4 Maja 2009 Wszystko po trochu się nakłada i potęguje ten dzwięk.Czy silniczek jest na 12, czy 24V :question: Wygląda solidnie jak od cięźarówki.Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/6/#findComment-66934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 4 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 4 Maja 2009 Gonzo, na 12V. Do jego zasilenia zastosowałem zasilacz od starego laptopa o wydajności prądowej strony wtórnej 4,9 A co daje prawie 60W mocy. Zupełnie się nie grzeje. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/6/#findComment-66935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 4 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 4 Maja 2009 Ja wykorzystałem silniczek z przekładnią od wycieraczek do śrutownika. Jest chyba większe obciążenie bo po zmieleniu ok 3 kg silniczek jest bardzo nagrzany i trzeba zrobić przerwę. Przypuszczam, że o Ciebie nie będzie tak dużych obciążeń i silniczek to wytrzyma. Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/6/#findComment-66962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 4 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 4 Maja 2009 wena, pewnie, że tak. Obrócenie nawet większego warchlaka nie wymaga aż takiej siły, jaka potrzebna jest w śrutowniku. Rozumiem, że śrutownik do słodu? Ponieważ kilka osób przesłało mi na PW zapytania o szczegóły konstrukcji, to wklejam jeszcze kilka zdjęć. Może komuś się przydadzą? I jeszcze fotki zrobione przez mojego syna w czasie kiedy ja spawałem, ciąłem i wierciłem. Nareszcie wiosna na całego!!! PS. Kamil dzielnie mi pomagał. Przytrzymywał, podawał, nawet... radził! Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/6/#findComment-66975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 5 Maja 2009 radzio, ale widzę że już się odgrodziłeś :grin: :grin: czyli wszystko idzie z planem Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/6/#findComment-66995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 5 Maja 2009 No Radzio cwany pomysł z tą wiertarką i silniczkiem od wycieraczek - mam na zbycie zaczynam kombinowanie . Cytuj POZDRAWIAM JASIU52 ........................................ważne to dobrze zadymić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/6/#findComment-67043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 5 Maja 2009 Tak się przyglądam tym zdjęciom i zastanawiam się czy to tylko złudzenie, czy też główny bagnet się ugina. Jeżeli tak jest, to po założeniu prosiaka ugnie się jeszcze bardziej, a silnik będzie mocniej obciążony. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/6/#findComment-67080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 5 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 5 Maja 2009 arkdom, zapewniam Cię, że to tylko złudzenie. Nie jest możliwe, żeby pręt ze stali nierdzewnej o przekroju 12 mm ugiął się pod ciężarem kilku kiełbasek. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/6/#findComment-67083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 18 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 18 Czerwca 2009 W sobotę będzie robiona na rożnie szynka (10 kg). Leży sobie w zalewie i się maceruje. Tym razem zamówiłem szynkę i niestety wytrybowali mi ją, mało tego, zrobili to w taki sposób, że wycięli kości przecinając skórę. Musiałem ją kupić, bo impreza już zapowiedziana (goście jadą :wink: ) a innej nie było. Muszę ją czymś związać i tu mam problem. Czym to zrobić? Czy jest jakiś sznurek, który nie będzie mi się palił nad ogniskiem? Jedyna rzecz, jaka przychodzi mi do głowy to zastosowanie drutu! Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/6/#findComment-72027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 18 Czerwca 2009 Radzio o sznurku zapomnij, ogień to ogień i sznurek tego nie wytrzyma.Kup jakiś cienki drut z nierdzewki i ratuj imprezę. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/6/#findComment-72029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 18 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 18 Czerwca 2009 No właśnie tak myślałem. Dzięki miro. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/6/#findComment-72032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 18 Czerwca 2009 Czekam ( pewnie nie tylko ja) na fotorelację z grilowania i autorelację z degustacji i życzę pogody bo ostatnio to co weekend to tragedia ,przynajmniej u mnie :sad: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/6/#findComment-72036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MirekB Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 19 Czerwca 2009 Radziu!!!! Uważaj z drutem, dopóki się nie rozgrzeje - wszystko będzie ok. Jak złapie temperaturę i szynka też ją złapie to drut (niestety) poprzecina skórę i wejdzie do środka i jeśli nie ma kości to szynka może spaść, bowiem drut nie będzie miał się czego trzymać. Ja nie straszę, nie potrafię też Ci nic dobrego doradzić. Może spróbuj najpierw podpiec te szynkę w piekarniku, a jak już będzie prawie dobra to przerzuć ja na chwilę na rożen aby tylko ją dopiec. Sam nie mam pojecia co Ci doradzić. Drut nie musi byc z nierdzewki, zastosuj jakokolwiek drut a radził bym żeby jak najgrubszy wtedy szansa na wejsie w miesko bedzie jak najmniejsz. Nie astosuj drutu aluminiowego i miedzianego. Stalowy, moze byc czarny lub ocynkowany. Drut sie natłuści i nie sowoduje żadnych skutków smakowych - ubocznych. Najwyżej przetrzyj drut papierem ściernym i umyj w gorącej wodzie Ludwikiem. AHA. Coś mnie olśniło. Owiń całość siatką ogrodzeniową (stalową w miarę gęstą). Zrób wokół szynki rulon z siatki. Może to coś pomoże. Powodzenia. Napisz jak poszlo. Cytuj ********** MirekBsp5idk@wp.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/6/#findComment-72056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 19 Czerwca 2009 Coś mnie olśniło. Owiń całość siatką ogrodzeniową (stalową w miarę gęstą). Mirku ty żartujesz czy piszesz poważnie. Widzisz ta piękna szynkę owiniętą siatką ogrodzeniową na rożnie. :grin: To już wolałbym położyć mięso na zwykłej siatce z grilla i zamiast kręcić rożnem i obracać co jakiś czas mięso. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/6/#findComment-72058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 19 Czerwca 2009 MirekB ma racjie, Radzio postaraj się o siatkę taką z jakiej robione jest tymczasowe ogrodzenie dla kurczaków, owiń nią szynkę i po pieczeniu będziesz miał fajnie naciętą w kratkę szynke.Można też zastosować tośmowe opaski do mocowania przewodów gumowych. Czuj dym. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/6/#findComment-72059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 19 Czerwca 2009 Sprawdziłyby się rzemienie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/6/#findComment-72077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 19 Czerwca 2009 Weź normalną przędze do wędlin, zasznuruj i koniec.Pieczenie wykonaj tak jak już wcześniej doradzałem (na etapie projektu), czyli ognisko za lub przed prosiakiem / szynką, a nie pod mięsem :!: I wszystko będzie OK Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/6/#findComment-72082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 19 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 19 Czerwca 2009 Weź normalną przędze do wędlin, zasznuruj i koniec. TOSHIBA, jesteś pewien, bo to byłby najprostrzy sposób? Może złożyć przędzę na dwa lub trzy i zasznurować? Zawsze to grubiej i trudniej taką przepalić. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/6/#findComment-72116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 19 Czerwca 2009 radzio, TOSHIBA Ci radził:ognisko za lub przed prosiakiem / szynką, a nie pod mięsem :!: i to może się udać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/6/#findComment-72117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 19 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 19 Czerwca 2009 andy, wiem, wiem. Kilka razy już robiłem mięsko na tym rożnie i zawsze paliłem za. Moje obawy zrodziły się dopiero teraz, bo nigdy nie sznurowałem mięsa przed pieczeniem. Chyba jednak TOSHIBA, ma rację. Sznurek powinien nasiąknąć sokami wydobywającymi się z pieczeni i to spowoduje, że stanie się niepalny w temperaturze panującej podczas pieczenia. Tak to sobie tłumaczę i tak zrobię, bo jakoś drut mi się kłóci z całością. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/6/#findComment-72118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 19 Czerwca 2009 Doradzam przędze bo jest neutralna dla mięsa, druty i siatki to diabli wiedzą co na nich jest (ocynki, kadmy itd.) i co w nich jest.Piekłem kurczaka na grillu, ponieważ nie miałem oryginalnego widelca grillowego, nadziałem go na zwykły pręt drewniany (trzonek od miotły) i żeby się obracał razem z prętem właśnie użyłem zwykłej przędzy.ALE!!! Węgiel żarzył się za kurczakiem, a nie bezpośrednio pod nim. Dzięki temu może przędza się nie przepaliła (choć czasami ogień buchał w kurczaka) i przede wszystkim nie piekłem go w oparach spalonego tłuszczu - rakotwórcze / jedna z przyczyn zawałów. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/6/#findComment-72119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 19 Czerwca 2009 Witam Piekłem kurczaka na grillu, Teraz dopiero załapałem : Jak pracowałem w rożnie kurczaki były sznurowane szpagatem , kręciły się blisko grzałek i lampy kwarcowej i nigdy się nie przepaliły . Grzałki były czerwone przecież . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/6/#findComment-72120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 20 Czerwca 2009 Radziu nie wiem czy mogę wrzucić skany książki na forum, ale mogę Ci na maila przesłać jak piec całego prosiaka i jagnię to może coś wykorzystasz. Daj tylko znać czy mogę, żebyś nie potraktował tego za spam. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/6/#findComment-72197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.