Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zico,

 

Odpowiem tu, bo może ktoś jeszcze skorzysta.

 

Może od początku, co to jest ten moment obrotowy.

 

Wyobraź sobie że niesiesz dwie torby, w jednej ręce masz jednak cięższą torbę a jeżeli w drugiej.

Twój organizm – mięśnie – próbują zrównoważyć różnicę po to żebyś mógł iść prosto.

Ta siła która potrzebna jest do wyprostowania ciała to „taki moment obrotowy” dokładnie tyle ile potrzeba do wyprostowania, nic więcej nic mniej.

 

Moment obrotowy podaje się w N (Niutonach) na m (metr) czyli jeżeli zadziałasz siłą xN na ramieniu o długości 1 metra. Tak po ludzku to 10 N = 1 kg czyli na ramieniu o długości 1 m powiesisz 1 kg to działasz siłą 10Nm.

 

Teraz do Twojego pytania jakiś silnik (z przekładnią lub bez) ma na wałku zdawczym 5,9 Nm

Czyli możesz powiesić nierówno prosiaczka i masz problem, ponieważ prosiaczek to takie siateczki o których pisałem wcześni, a doległoś od oski do najdalszego miejsca to twoje ramiona – silnik musi pokonywać te nierówności w wyważeniu. O tym że zawsze zawiesisz idealnie prosiaczka to zapomnij.

Należy również wspomnieć o oporach toczenia oski, czyli po prosto oporach na łożyskowaniu lub jakieś formie poślizgu osi, opór rośnie z ciężarem prosiaczka i „wiekiem” łożysk.

 

Stosując przekładnie zwiększasz moment obrotowy, teoretycznie tyle razy ile razy zmniejszasz ilość obrotów / min tyle razy zwiększasz moment obrotowy.

 

Oczywiście jest to teoria, bo tam znów występują opory czyli straty „na sile”.

 

Przykładowo Radzio miał 35 obrotów na min i miał tam przykładowo 5 Nm, po zmniejszeniu obrotów przy pomocy przekładni uzyskał 2,5 ob.

Czyli 35 : 2,5 = 14 i dalej 5Nm x 14 = 70 Nm na wyjściu – teoretyczni, bo tak na „oko” odejmując straty będzie około 40 – 45 Nm.

 

Na podstawie powyższych informacji chyba sam wyciągniesz wnioski że motorek z przekładnią jest trochę przysałabawy.

Pewnie że możesz idealnie wyważyć prosiaczka na rożnie, zainstalować super łożyska, dać super sztywną oś (bo jeżeli ośka się ugina podczas obracania to też masz straty!) i wtedy się okaże że silnik jest OK., ale ja bym na to nie liczył.

 

Radzio,

Te dziwne dźwięki wywołuje jakaś ośka/tryby która się kręci z taką prędkością jak pulsacja dźwięku.

Spowodowane to jest nieosiowym połączeniem – po prostu krzywo lub wyrobionym trybem/zębatką.

Ma to wpływ na spadek mocy, i coś tam w końcu się ukręci lub wyrobi, ale podejrzewam że do tego czasu albo to naprawisz, albo zrobisz nową przekładnie. :lol: :lol: :cool:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/6/#findComment-66930
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 258
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Spowodowane to jest nieosiowym połączeniem – po prostu krzywo lub wyrobionym trybem/zębatką.

Połączenie silnika z pierwszą przekładnią nie wyszło mi centralnie. Jest trochę krzywo. Powoduje to właśnie tą pulsację dźwięku.

Natomiast sam dźwięk silnika (to brzęczenie) było od samego początku. Jak się silniczek spali, to go wymienię na inny (też od wycieraczek) i wtedy zobaczymy jaki będzie dźwięk.

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/6/#findComment-66933
Udostępnij na innych stronach

Wszystko po trochu się nakłada i potęguje ten dzwięk.Czy silniczek jest na 12, czy 24V :question:

Wygląda solidnie jak od cięźarówki.

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/6/#findComment-66934
Udostępnij na innych stronach

Gonzo, na 12V. Do jego zasilenia zastosowałem zasilacz od starego laptopa o wydajności prądowej strony wtórnej 4,9 A co daje prawie 60W mocy. Zupełnie się nie grzeje.
Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/6/#findComment-66935
Udostępnij na innych stronach

Ja wykorzystałem silniczek z przekładnią od wycieraczek do śrutownika. Jest chyba większe obciążenie bo po zmieleniu ok 3 kg silniczek jest bardzo nagrzany i trzeba zrobić przerwę. Przypuszczam, że o Ciebie nie będzie tak dużych obciążeń i silniczek to wytrzyma.
Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/6/#findComment-66962
Udostępnij na innych stronach

wena, pewnie, że tak. Obrócenie nawet większego warchlaka nie wymaga aż takiej siły, jaka potrzebna jest w śrutowniku. Rozumiem, że śrutownik do słodu?

 

Ponieważ kilka osób przesłało mi na PW zapytania o szczegóły konstrukcji, to wklejam jeszcze kilka zdjęć. Może komuś się przydadzą?

 

 

 

 

 

I jeszcze fotki zrobione przez mojego syna w czasie kiedy ja spawałem, ciąłem i wierciłem.

 

Nareszcie wiosna na całego!!!

 

 

 

PS. Kamil dzielnie mi pomagał. Przytrzymywał, podawał, nawet... radził!

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/6/#findComment-66975
Udostępnij na innych stronach

No Radzio cwany pomysł z tą wiertarką i silniczkiem od wycieraczek - mam na zbycie zaczynam kombinowanie .

POZDRAWIAM JASIU52

 

........................................

ważne to dobrze zadymić :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/6/#findComment-67043
Udostępnij na innych stronach

Tak się przyglądam tym zdjęciom i zastanawiam się czy to tylko złudzenie, czy też główny bagnet się ugina. Jeżeli tak jest, to po założeniu prosiaka ugnie się jeszcze bardziej, a silnik będzie mocniej obciążony.
AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/6/#findComment-67080
Udostępnij na innych stronach

arkdom, zapewniam Cię, że to tylko złudzenie. Nie jest możliwe, żeby pręt ze stali nierdzewnej o przekroju 12 mm ugiął się pod ciężarem kilku kiełbasek.
Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/6/#findComment-67083
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
W sobotę będzie robiona na rożnie szynka (10 kg). Leży sobie w zalewie i się maceruje. Tym razem zamówiłem szynkę i niestety wytrybowali mi ją, mało tego, zrobili to w taki sposób, że wycięli kości przecinając skórę. Musiałem ją kupić, bo impreza już zapowiedziana (goście jadą :wink: ) a innej nie było. Muszę ją czymś związać i tu mam problem. Czym to zrobić? Czy jest jakiś sznurek, który nie będzie mi się palił nad ogniskiem? Jedyna rzecz, jaka przychodzi mi do głowy to zastosowanie drutu!
Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/6/#findComment-72027
Udostępnij na innych stronach

Radzio o sznurku zapomnij, ogień to ogień i sznurek tego nie wytrzyma.

Kup jakiś cienki drut z nierdzewki i ratuj imprezę.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/6/#findComment-72029
Udostępnij na innych stronach

Czekam ( pewnie nie tylko ja) na fotorelację z grilowania i autorelację z degustacji i życzę pogody bo ostatnio to co weekend to tragedia ,przynajmniej u mnie :sad:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/6/#findComment-72036
Udostępnij na innych stronach

Radziu!!!!

Uważaj z drutem, dopóki się nie rozgrzeje - wszystko będzie ok. Jak złapie temperaturę i szynka też ją złapie to drut (niestety) poprzecina skórę i wejdzie do środka i jeśli nie ma kości to szynka może spaść, bowiem drut nie będzie miał się czego trzymać. Ja nie straszę, nie potrafię też Ci nic dobrego doradzić.

Może spróbuj najpierw podpiec te szynkę w piekarniku, a jak już będzie prawie dobra to przerzuć ja na chwilę na rożen aby tylko ją dopiec. Sam nie mam pojecia co Ci doradzić.

Drut nie musi byc z nierdzewki, zastosuj jakokolwiek drut a radził bym żeby jak najgrubszy wtedy szansa na wejsie w miesko bedzie jak najmniejsz. Nie astosuj drutu aluminiowego i miedzianego. Stalowy, moze byc czarny lub ocynkowany. Drut sie natłuści i nie sowoduje żadnych skutków smakowych - ubocznych. Najwyżej przetrzyj drut papierem ściernym i umyj w gorącej wodzie Ludwikiem.

AHA.

Coś mnie olśniło. Owiń całość siatką ogrodzeniową (stalową w miarę gęstą).

Zrób wokół szynki rulon z siatki. Może to coś pomoże.

Powodzenia. Napisz jak poszlo.

**********

MirekB

sp5idk@wp.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/6/#findComment-72056
Udostępnij na innych stronach

Coś mnie olśniło. Owiń całość siatką ogrodzeniową (stalową w miarę gęstą).

Mirku ty żartujesz czy piszesz poważnie.

Widzisz ta piękna szynkę owiniętą siatką ogrodzeniową na rożnie. :grin:

To już wolałbym położyć mięso na zwykłej siatce z grilla i zamiast kręcić rożnem i obracać co jakiś czas mięso.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/6/#findComment-72058
Udostępnij na innych stronach

MirekB ma racjie, Radzio postaraj się o siatkę taką z jakiej robione jest tymczasowe ogrodzenie dla kurczaków, owiń nią szynkę i po pieczeniu będziesz miał fajnie naciętą w kratkę szynke.

Można też zastosować tośmowe opaski do mocowania przewodów gumowych.

 

Czuj dym.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/6/#findComment-72059
Udostępnij na innych stronach

Sprawdziłyby się rzemienie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/6/#findComment-72077
Udostępnij na innych stronach

Weź normalną przędze do wędlin, zasznuruj i koniec.

Pieczenie wykonaj tak jak już wcześniej doradzałem (na etapie projektu), czyli ognisko za lub przed prosiakiem / szynką, a nie pod mięsem :!:

I wszystko będzie OK

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/6/#findComment-72082
Udostępnij na innych stronach

Weź normalną przędze do wędlin, zasznuruj i koniec.

TOSHIBA, jesteś pewien, bo to byłby najprostrzy sposób?

 

Może złożyć przędzę na dwa lub trzy i zasznurować? Zawsze to grubiej i trudniej taką przepalić.

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/6/#findComment-72116
Udostępnij na innych stronach

andy, wiem, wiem. Kilka razy już robiłem mięsko na tym rożnie i zawsze paliłem za. Moje obawy zrodziły się dopiero teraz, bo nigdy nie sznurowałem mięsa przed pieczeniem. Chyba jednak TOSHIBA, ma rację. Sznurek powinien nasiąknąć sokami wydobywającymi się z pieczeni i to spowoduje, że stanie się niepalny w temperaturze panującej podczas pieczenia. Tak to sobie tłumaczę i tak zrobię, bo jakoś drut mi się kłóci z całością.
Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/6/#findComment-72118
Udostępnij na innych stronach

Doradzam przędze bo jest neutralna dla mięsa, druty i siatki to diabli wiedzą co na nich jest (ocynki, kadmy itd.) i co w nich jest.

Piekłem kurczaka na grillu, ponieważ nie miałem oryginalnego widelca grillowego, nadziałem go na zwykły pręt drewniany (trzonek od miotły) i żeby się obracał razem z prętem właśnie użyłem zwykłej przędzy.

ALE!!! Węgiel żarzył się za kurczakiem, a nie bezpośrednio pod nim. Dzięki temu może przędza się nie przepaliła (choć czasami ogień buchał w kurczaka) i przede wszystkim nie piekłem go w oparach spalonego tłuszczu - rakotwórcze / jedna z przyczyn zawałów.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/6/#findComment-72119
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Piekłem kurczaka na grillu,

 

Teraz dopiero załapałem : Jak pracowałem w rożnie kurczaki były sznurowane szpagatem , kręciły się blisko grzałek i lampy kwarcowej i nigdy się nie przepaliły . Grzałki były czerwone przecież .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/6/#findComment-72120
Udostępnij na innych stronach

Radziu nie wiem czy mogę wrzucić skany książki na forum, ale mogę Ci na maila przesłać jak piec całego prosiaka i jagnię to może coś wykorzystasz. Daj tylko znać czy mogę, żebyś nie potraktował tego za spam.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-ro%C5%BCen-do-pieczenia-prosiak%C3%B3w/page/6/#findComment-72197
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.