Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

co to ze rośliny chondrus crispus isatis tincotoria ceratonia siliqua

Zapewne jakiś składnik do produkcji kosmetyków :question:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/5/#findComment-53489
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 262
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

:grin: Od razu zaznaczam, że niewiele jeszcze wiem, ale spróbuję. :grin:

To chyba wyciąg z mchu irlandzkiego poprawiający (zmiekczający) lepkość.

I co nie znaczy, że się wymądrzam. Po prostu w szkole średniej uczyłem się łaciny :blush: i cos jeszcze pamiętam.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/5/#findComment-53490
Udostępnij na innych stronach

tak maxell zgadza się po naszemu chrząstnica kędzierzawa gdy się wysuszy i zmieli powstaje proszek karagen czyli E 407 pozdrawiam
Lubię te blondynki...:D
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/5/#findComment-53492
Udostępnij na innych stronach

Przy okazji pytanko: po ilu dniach od chwili produkcji środki emulgujące i zatrzymujące wodę w produkcie, np. boczek wędzony, mają prawo rozpocząć proces osłabiania swego działania, co może skutkować wyciekami z produktu? Mam tutaj na myśli wycieki o konsystencji lekkiego kisielu. Z tego co mi mówiono - po ok. 5 dniach w lodówce klienta. Jaki musi być minimalny % nastrzyk, by do tego doszło?

Wszystko tak naprawdę zależy od jakości białek użytych w preparatach nastrzykowych ( podobno białko 595 jest najlepsze :wink: ) im słabsze białko tym słabsze ma właściwości wiążące wodę i tym szybciej w produkcie zauważymy podcieki. Jeśli produkt puszcza solankę po 2 czy 3 dniach to jest naprawdę niskiej jakości. Z autopsji znam preparat, którym nastrzykiwałem ogonówkę ( +60% nastrzyk, ok +35% w gotowym wyrobie), gdzie po tygodniu przechowywania mięsa w lodówce, nie zauważyłem żadnych podcieków, ani zmian smakowo-zapachowych. Myślę ze jest to bardzo dobry wynik. Jeśli mięsień był strzykany na +60%, dobrym jakościowo preparatem raczej nie powinniśmy obserwować zmian w przeciągu 5 dni. Oczywiście wraz ze wzrostem wielkości nastrzyku, jakość preparatu też powinna wzrastać inaczej znacznie szybciej zaobserwujemy niepożądane zmiany. Ale musicie wiedzieć, że tylko duże masarnie są w stanie strzykać na więcej niż 60%, do tego trzeba naprawdę nowoczesnych i bardzo drogich urządzeń. Przeważnie małe masarnie dysponują sprzętem, że ledwo można mięsień strzyknąć na 50%. ( im mniej tym lepiej :wink: )

Co do samego boczku, to jest to chyba najtrudniejszy element do strzykania. Miejsce łączenia tłuszczu z mięsem, jest tak delikatne, że ciśnienie nastrzykiwarki przeważnie je rozrywa, wpompowując solankę w powstałe kieszenie. Co bardzo dobrze widać na przekroju jako pasma przeżelowań. Zakłady strzykają boczki na max +40% i przy takim nastrzyku te przeżelowania zazwyczaj są już bardzo dobrze widoczne, więc i wycieki w trakcie przechowywania będą zauważalne.

Temat jest naprawdę w szeroki, mam nadzieję, ze udało mi się przynajmniej w jakiejś części odpowiedzieć na Twoje pytanie,choć może w trochę chaotycznej formie :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/5/#findComment-53533
Udostępnij na innych stronach

Dzięki. o to mi chodziło. W przypadku boczku da to ok. tygodnia, czyli masarnia, sklep i lodówka klienta.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/5/#findComment-53534
Udostępnij na innych stronach

a ja przed chwilą znalazłem taką ciekawostkę :

 

Z dotychczasowych badań wiadomo, że karagen blokuje wirusa HIV. Trwające aktualnie w Afryce testy na ponad pięciu tysiącach kobiet mają ostatecznie potwierdzić jego rolę w prewencji zakażeń HIV u ludzi.

 

KARAGEN E407 ,zagęstnik,guma roslinna:ma niekorzystny wpływ na przewód pokarmowy,kancerogenny dla zwierząt.

nestor skąd ta informacja pochodzi? bo próbuję znaleźć, ale jakoś nie mogę :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/5/#findComment-53551
Udostępnij na innych stronach

pozostałe rośliny to E132 INDYGOTYNA i E410 GUMA KAROBOWA tkzw mączka chleba świętojańskiego chce podkreślić tutaj to że nie każde E to chemia a jeśli chodzi o zdrowotność to czy kawa jest zdrowa pozdrawiam
Lubię te blondynki...:D
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/5/#findComment-53553
Udostępnij na innych stronach

Na pierwszy rzut oka idzie fakt założenia tematu przez największego przeciwnika dodatków do mięsa, który to już wielokrotnie napisał że tego tupu rzeczy Go nie interesują.

- Pytanie- Po co On to zrobił?

 

Następnie wielka aktywność „prosiaczkowców” którzy już w swoim wewnętrznym regulaminie mają – nie używanie dodatków funkcjonalnych, czyli powinni omijać tego typu dyskusje.

- Pytanie – To po co się tym interesują?

 

No i ogromna chęć dowalenia Koledze za to że pracuje w niezbyt lubianej przez co niektórych firmie.

- Pytanie – Czy ktoś się z tego powodu lepiej poczuł?

 

Po raz kolejny jedni narzucają wolę innym. Ja chciałbym się czegoś dowiedzieć o dodatkach, a nie wysłuchiwać tylko oklepanych frazesów.

Przy czym chęć dowiedzenia się czegoś to wcale nie znaczy że chcę to stosować.

A nawet gdym chciał, to i tak nie ma prawa nikt tego mi zabronić.

 

Nie po to mamy demokracje (jeden z najgorszych ustrojów), żeby jedni decydowali o tym co inni mogą powiedzieć, a jeszcze inni dowiedzieć.

Po pierwsze - Myśl to ma przyszłość /dla ułatwienia podpowiem ,że odpowiedż ukryta jest w postach Abratka ,Radzia, E Anny, weny i innych/

Po drugie; :wink:

Po trzecie ; nikt,to co robią Zadymiacze w "cywilu" Nas nie obchodzi /no może poza Ujastkiem :wink: :lol: / ,jesteś w błędzie.

Po czwarte ;to żaden problem do tego nie potrzeba "stronki " wystarzy Google czy coś w podobie ale teraz masz Libra Polska

Po piąte zgadzam się z Tobą w 100% to najgorszy ustrój,i nikt nikomu nie narzuca i nie zabrania ,Ty uważasz ,że na Stronie tylko dowcipy , miksowanie wątroby i kaszanka w słoikach to dobre rzeczy ,no wielu jest innego zdania ,mają prawo i z tego prawa korzystają

Na tym zacząłem i kończę udział w " komentarzach" do głównego tematu zgodnie z prośbą Maxella "Pax Panowie Pax"

Sedecznie pozdrawiam.

I przy okazji pytam jak z wagą bo ostatnia nie meldowałeś :wink:

 

 

P.S. Uwaga natury ogólnej skasowanie obrażliwego postu /moim zdaniem/Naszego Młodego Kolegi w stosunku do E Anny i komentarzy, nie załatwia sprawy.

E Anna dotychczasową postawą nie zasłużyła na takie potraktowanie ,dlatego liczę na jakąś reakcję ze srony "Naczalstwa"Strony.

Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/5/#findComment-53554
Udostępnij na innych stronach

Zrobię rozeznanie, gdyz ja tutaj nie usuwałem postów.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/5/#findComment-53557
Udostępnij na innych stronach

KARAGEN E407 ,zagęstnik,guma roslinna:ma niekorzystny wpływ na przewód pokarmowy,kancerogenny dla zwierząt.

Miałem nie pisać, gdyż zabraknie w mojej wypowiedzi paru szczegółów.

Gieroll, jak Ci wiadomo karagen jest w różnych frakcjach (chodzi mi długość łańcucha) i określamy jest greckimi literami alfabetu.

Jeden z nich, o najkrótszym łańcuchu długości do 400 ( nie wiem jakiej jednostki użyć) w przewodzie pokarmowym nie jest wydalany wraz pozostałą zawartością tylko potrafi wnikać do ścianek jelit czyniąc zaburzenia w ich działaniu.

Dlatego, obecnie stosowane są frakcje, które aż tak źle nie oddziałują na przewód pokarmowy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/5/#findComment-53558
Udostępnij na innych stronach

Acha, rozumiem, faktycznie spotkałem się ze stwierdzeniem że krótkołańcuchowe frakcje karagenu są szkodliwe (chyba są mocno przeczyszczające, ale nie mam pewności), ale myślałem, ze nie stosowano ich w produkcji żywności. Zmylił mnie symbol E.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/5/#findComment-53560
Udostępnij na innych stronach

Tomuś, post nie był skasowany a jedynie wyedytowany (moja to sprawka) - usunąłem z niego ten wybryk słowny - sądzisz że lepiej byłoby gdyby to zostało?

mam nadzieję że kolega wie jak powinien się zachować - ale to już na PW

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/5/#findComment-53564
Udostępnij na innych stronach

Szersza informacja o karagenie ze strony Firmy Hotimex:

 

http://www.hortimex.com.pl/

 

E 407 Karagen

 

Identyfikacja

 

 

 

(C12H18O9))X EINECS 232-524-2 CAS 9000-07-1

 

Nazwa obcojęzyczna

 

 

 

(A) Carrageenan (N) Carrageenan

 

(F) Carraghénanes ® Каррагиннан

 

Funkcja technologiczna

 

 

 

ZAGĘSTNIK – STABILIZATOR – EMULGATOR

 

Otrzymywanie

 

 

 

Z wodorostów (algi czerwone) morskich (Rhodophyceaei) wymywa się 10% r/w K2CO2 o temp 70-800C barwniki, białka, pozostałość odfiltrowuje, suszy i miele na proszek. Składa się głównie z soli K,Na,Mg, i Ca estrów siarczanowych polisacharydów anhydro-D-galaktozy

 

Charakterystyka fizyko-chemiczna

 

 

 

Gruby, miałki proszek. Barwa żółtawa, bez zapachu, smak lekko kleisty. Zawiera 25-49% popiołu, <2% subst. Nie rozpuszczalnych w kwasie. Ubytek przy suszeniu <12%. Rozpuszczalny w wodzie 1% r/w pH 7,0-9,5

 

Karagen występuje w formach:

 

Kappa- (9000-07-1) żelującej w obecności K+

 

Lambda- (11114-20-8) nadająca wysoką lepkość roztworom,

 

Jota- (9000-21-9) dająca w obecności Ca++ żele przezroczyste, elastyczne, nie skłonne, do synerezy I stabilne w zamrażaniu/odmrażaniu. Wykazuje synergizm z kazeiną

 

Bezpieczeństwo żywnościowe

 

 

 

ADI – nie dotyczy. Dodatek ogólnie dozwolony w produkcji żywności. Nie jest absorbowany przez organizm

 

Zastosowanie

 

 

 

W handlu karacen występuje jako:

 

* Philipine Natura Grade (półrafinowany) – przemywany roztworem węglanu potasu, suszony i mielony

* Rafinowany – rozpuszczany w wrzącym ługu, filtrowany, wydzielany przez wytrącaniu lub ultrafiltrację

 

Produkty handlowe zawierają kapa-, lambda-, jota – karagen w różnym stosunku, oraz domieszki zagęstników I substancji żelujących. Dla produktów mlecznych preferowane są kapa- i jota- karageny; dla sosów lambda-karagen

 

Transport i przechowywanie

 

 

 

Worki warstwowe foliowane lub foliowe, przechowywanie w pomieszczeniach suchych, chłodnych

 

Zagrożenia, wpływ na środowisko

 

 

 

Nie stwarza zagrożeń, łatwo ulega biodegradacji.

W sprawie ataku na gieroll to jeśli tak została odebrana moja wypowiedź to przepraszam.

Głupotą z mojej strony byłby atak na kolegę który wykonują taką sama pracę jak ja.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/5/#findComment-53569
Udostępnij na innych stronach

Temat sporny ale można się dowiedzieć ciekawych rzeczy . Teraz już wiem jak zrobić boczek wędzony żeby uzyskać z 1 kg surowego 1,20-1,3Okg w gotowym produkcie - (cudowne rozmnożenie) W związku z tym mam pytanie jak mam smażyć ten boczek na patelni by nie pływał w dziwnej wydzielinie a później nie pryskał po ścianach.Czy tutaj są jakieś dodatki by ten wypływ zatrzymać. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/5/#findComment-53574
Udostępnij na innych stronach

Ciężko przy boczku uzyskać 1,2 -1,3 kg w gotowym produkcie. Realna wydajność przeciętnych zakładów to nie więcej niż +15 %. Ta dziwna mieszanina to właśnie solanka czyli w 95% woda ( reszta 5 % to sole, białko, karageny) , także przy kontakcie z gorącym tłuszczem pryska. Osobiście strasznie nie lubię strzykanych boczków, tzn jak ktoś delikatnie strzyknie , maksymalnie +15% (tak aby w gotowym wyrobie uzyskać 100% ) to jest jeszcze w porządku, ale więcej to moim zdaniem boczek nie nadaje się do niczego, tym bardziej do smażenia. I jeśli peklować boczek to tylko zalewowo.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/5/#findComment-53578
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję - wniosek z tego że trzeba by było dawać ostrzeżenie.- Produkt uwidacznia swoje najlepsze walory smakowe przy spożywaniu na zimno. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/5/#findComment-53580
Udostępnij na innych stronach

Witam.

To już ciężko się zorientować w tym boczku.Chyba, że chodzi o dwie różne techniki nastrzyku?

 

Zakłady strzykają boczki na max +40% i przy takim nastrzyku te przeżelowania zazwyczaj są już bardzo dobrze widoczne, więc i wycieki w trakcie przechowywania będą zauważalne.

Ciężko przy boczku uzyskać 1,2 -1,3 kg w gotowym produkcie. Realna wydajność przeciętnych zakładów to nie więcej niż +15 %.

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/5/#findComment-53581
Udostępnij na innych stronach

40% to wielkość nastrzyku a 15% to wydajność w gotowym wyrobie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/5/#findComment-53582
Udostępnij na innych stronach

To zależy jaki boczek i od jakiego wsadu liczymy- od niepeklowanego czy peklowanego. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/5/#findComment-53583
Udostępnij na innych stronach

Gieroll- znamy już pobieżnie zalety i wady, przy stosowaniu dodatków przy produkcji wędzonek. Mam prośbę czy możesz przybliżyć jakie ,,dziusy'' stosowane są przy masowaniu mięs drobnych do kiełbas i jakie zalecane są dawki włącznie z ilością dodawanej wody. Temat o tyle dla mnie ciekawy że wprowadzono to gdy wypadłem już z zawodu .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/5/#findComment-53596
Udostępnij na innych stronach

Odnośnie boczku. Niektórzy klienci pytają się, czy "boczek wędzony gotowany" jest "mokry czy suchy".
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/5/#findComment-53597
Udostępnij na innych stronach

Gieroll- znamy już pobieżnie zalety i wady, przy stosowaniu dodatków przy produkcji wędzonek. Mam prośbę czy możesz przybliżyć jakie ,,dziusy'' stosowane są przy masowaniu mięs drobnych do kiełbas i jakie zalecane są dawki włącznie z ilością dodawanej wody. Temat o tyle dla mnie ciekawy że wprowadzono to gdy wypadłem już z zawodu .Pozdrawiam

Przy dużych nastrzykach, zalet, poza ceną, naprawdę trudno się doszukać :wink:

Mam nadzieje, że te "dziusy" to oznaczają " soczki", bo nic innego nie przychodzi mi na myśl. :wink: :grin: W kiełbasach jest bardzo różnie, zazwyczaj stosuje się podobne preparaty jak w wędzonkach, . Wydajności i wielkości wlewek też są bardzo rozbieżne. Zakłady produkują kilka asortymentów kiełbas, W tych tanich wlewki wody są troszkę większe, w tych droższych mniejsze. Wacha się w to granicach +15 %do mniej więcej +50% w kiełbasach cienkich, w grubych wielkość wlewki może wynosić nawet 100% (tanie szynkowe).

Dawkowanie preparatów też jest bardzo różne, bo różne są ich składy. Każda firma ma swoje tajemnice i swoje dawkowanie. Ale powiedzmy ze średnio jest to ok 6 kg preparatu ( mieszanka fosforanów, karagenów, białek itd) na 100 litrów solanki, czyli przy powiedzmy wlewce +50%, w 100 kg kiełbasy będziemy mieli + - 2 kg preparatu i 30 % wody ( przed obróbką termiczną).

Temat zaznaczyłem bardzo pobieżnie, bo wielkość wlewki i rodzaj preparatu zależy od naprawdę wielu czynników, tj rodzaj surowca, jakość surowca, cena końcowa, rodzaj produktu, przeznaczenie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/5/#findComment-53645
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.