andrzej k Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 25 Stycznia 2009 Witam co to ze rośliny chondrus crispus isatis tincotoria ceratonia siliqua Zapewne jakiś składnik do produkcji kosmetyków :question: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/5/#findComment-53489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 25 Stycznia 2009 :grin: Od razu zaznaczam, że niewiele jeszcze wiem, ale spróbuję. :grin: To chyba wyciąg z mchu irlandzkiego poprawiający (zmiekczający) lepkość.I co nie znaczy, że się wymądrzam. Po prostu w szkole średniej uczyłem się łaciny :blush: i cos jeszcze pamiętam. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/5/#findComment-53490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurok syn Jarka Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 25 Stycznia 2009 tak maxell zgadza się po naszemu chrząstnica kędzierzawa gdy się wysuszy i zmieli powstaje proszek karagen czyli E 407 pozdrawiam Cytuj Lubię te blondynki... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/5/#findComment-53492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 25 Stycznia 2009 Przy okazji pytanko: po ilu dniach od chwili produkcji środki emulgujące i zatrzymujące wodę w produkcie, np. boczek wędzony, mają prawo rozpocząć proces osłabiania swego działania, co może skutkować wyciekami z produktu? Mam tutaj na myśli wycieki o konsystencji lekkiego kisielu. Z tego co mi mówiono - po ok. 5 dniach w lodówce klienta. Jaki musi być minimalny % nastrzyk, by do tego doszło? Wszystko tak naprawdę zależy od jakości białek użytych w preparatach nastrzykowych ( podobno białko 595 jest najlepsze :wink: ) im słabsze białko tym słabsze ma właściwości wiążące wodę i tym szybciej w produkcie zauważymy podcieki. Jeśli produkt puszcza solankę po 2 czy 3 dniach to jest naprawdę niskiej jakości. Z autopsji znam preparat, którym nastrzykiwałem ogonówkę ( +60% nastrzyk, ok +35% w gotowym wyrobie), gdzie po tygodniu przechowywania mięsa w lodówce, nie zauważyłem żadnych podcieków, ani zmian smakowo-zapachowych. Myślę ze jest to bardzo dobry wynik. Jeśli mięsień był strzykany na +60%, dobrym jakościowo preparatem raczej nie powinniśmy obserwować zmian w przeciągu 5 dni. Oczywiście wraz ze wzrostem wielkości nastrzyku, jakość preparatu też powinna wzrastać inaczej znacznie szybciej zaobserwujemy niepożądane zmiany. Ale musicie wiedzieć, że tylko duże masarnie są w stanie strzykać na więcej niż 60%, do tego trzeba naprawdę nowoczesnych i bardzo drogich urządzeń. Przeważnie małe masarnie dysponują sprzętem, że ledwo można mięsień strzyknąć na 50%. ( im mniej tym lepiej :wink: ) Co do samego boczku, to jest to chyba najtrudniejszy element do strzykania. Miejsce łączenia tłuszczu z mięsem, jest tak delikatne, że ciśnienie nastrzykiwarki przeważnie je rozrywa, wpompowując solankę w powstałe kieszenie. Co bardzo dobrze widać na przekroju jako pasma przeżelowań. Zakłady strzykają boczki na max +40% i przy takim nastrzyku te przeżelowania zazwyczaj są już bardzo dobrze widoczne, więc i wycieki w trakcie przechowywania będą zauważalne. Temat jest naprawdę w szeroki, mam nadzieję, ze udało mi się przynajmniej w jakiejś części odpowiedzieć na Twoje pytanie,choć może w trochę chaotycznej formie :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/5/#findComment-53533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 25 Stycznia 2009 Dzięki. o to mi chodziło. W przypadku boczku da to ok. tygodnia, czyli masarnia, sklep i lodówka klienta. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/5/#findComment-53534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 25 Stycznia 2009 KARAGEN E407 ,zagęstnik,guma roslinna:ma niekorzystny wpływ na przewód pokarmowy,kancerogenny dla zwierząt. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/5/#findComment-53540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 25 Stycznia 2009 a ja przed chwilą znalazłem taką ciekawostkę : Z dotychczasowych badań wiadomo, że karagen blokuje wirusa HIV. Trwające aktualnie w Afryce testy na ponad pięciu tysiącach kobiet mają ostatecznie potwierdzić jego rolę w prewencji zakażeń HIV u ludzi. KARAGEN E407 ,zagęstnik,guma roslinna:ma niekorzystny wpływ na przewód pokarmowy,kancerogenny dla zwierząt.nestor skąd ta informacja pochodzi? bo próbuję znaleźć, ale jakoś nie mogę :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/5/#findComment-53551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurok syn Jarka Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 25 Stycznia 2009 pozostałe rośliny to E132 INDYGOTYNA i E410 GUMA KAROBOWA tkzw mączka chleba świętojańskiego chce podkreślić tutaj to że nie każde E to chemia a jeśli chodzi o zdrowotność to czy kawa jest zdrowa pozdrawiam Cytuj Lubię te blondynki... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/5/#findComment-53553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 25 Stycznia 2009 Na pierwszy rzut oka idzie fakt założenia tematu przez największego przeciwnika dodatków do mięsa, który to już wielokrotnie napisał że tego tupu rzeczy Go nie interesują. - Pytanie- Po co On to zrobił? Następnie wielka aktywność „prosiaczkowców” którzy już w swoim wewnętrznym regulaminie mają – nie używanie dodatków funkcjonalnych, czyli powinni omijać tego typu dyskusje. - Pytanie – To po co się tym interesują? No i ogromna chęć dowalenia Koledze za to że pracuje w niezbyt lubianej przez co niektórych firmie. - Pytanie – Czy ktoś się z tego powodu lepiej poczuł? Po raz kolejny jedni narzucają wolę innym. Ja chciałbym się czegoś dowiedzieć o dodatkach, a nie wysłuchiwać tylko oklepanych frazesów. Przy czym chęć dowiedzenia się czegoś to wcale nie znaczy że chcę to stosować. A nawet gdym chciał, to i tak nie ma prawa nikt tego mi zabronić. Nie po to mamy demokracje (jeden z najgorszych ustrojów), żeby jedni decydowali o tym co inni mogą powiedzieć, a jeszcze inni dowiedzieć. Po pierwsze - Myśl to ma przyszłość /dla ułatwienia podpowiem ,że odpowiedż ukryta jest w postach Abratka ,Radzia, E Anny, weny i innych/ Po drugie; :wink: Po trzecie ; nikt,to co robią Zadymiacze w "cywilu" Nas nie obchodzi /no może poza Ujastkiem :wink: :lol: / ,jesteś w błędzie. Po czwarte ;to żaden problem do tego nie potrzeba "stronki " wystarzy Google czy coś w podobie ale teraz masz Libra Polska Po piąte zgadzam się z Tobą w 100% to najgorszy ustrój,i nikt nikomu nie narzuca i nie zabrania ,Ty uważasz ,że na Stronie tylko dowcipy , miksowanie wątroby i kaszanka w słoikach to dobre rzeczy ,no wielu jest innego zdania ,mają prawo i z tego prawa korzystają Na tym zacząłem i kończę udział w " komentarzach" do głównego tematu zgodnie z prośbą Maxella "Pax Panowie Pax" Sedecznie pozdrawiam. I przy okazji pytam jak z wagą bo ostatnia nie meldowałeś :wink: P.S. Uwaga natury ogólnej skasowanie obrażliwego postu /moim zdaniem/Naszego Młodego Kolegi w stosunku do E Anny i komentarzy, nie załatwia sprawy. E Anna dotychczasową postawą nie zasłużyła na takie potraktowanie ,dlatego liczę na jakąś reakcję ze srony "Naczalstwa"Strony. Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/5/#findComment-53554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zrobię rozeznanie, gdyz ja tutaj nie usuwałem postów. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/5/#findComment-53557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 25 Stycznia 2009 KARAGEN E407 ,zagęstnik,guma roslinna:ma niekorzystny wpływ na przewód pokarmowy,kancerogenny dla zwierząt.Miałem nie pisać, gdyż zabraknie w mojej wypowiedzi paru szczegółów. Gieroll, jak Ci wiadomo karagen jest w różnych frakcjach (chodzi mi długość łańcucha) i określamy jest greckimi literami alfabetu. Jeden z nich, o najkrótszym łańcuchu długości do 400 ( nie wiem jakiej jednostki użyć) w przewodzie pokarmowym nie jest wydalany wraz pozostałą zawartością tylko potrafi wnikać do ścianek jelit czyniąc zaburzenia w ich działaniu. Dlatego, obecnie stosowane są frakcje, które aż tak źle nie oddziałują na przewód pokarmowy. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/5/#findComment-53558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 25 Stycznia 2009 Acha, rozumiem, faktycznie spotkałem się ze stwierdzeniem że krótkołańcuchowe frakcje karagenu są szkodliwe (chyba są mocno przeczyszczające, ale nie mam pewności), ale myślałem, ze nie stosowano ich w produkcji żywności. Zmylił mnie symbol E. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/5/#findComment-53560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 25 Stycznia 2009 O karagenie przeczytałem w książce :Tabele dodatków i składników chemicznych,autor:Bill Statham. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/5/#findComment-53561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 25 Stycznia 2009 Tomuś, post nie był skasowany a jedynie wyedytowany (moja to sprawka) - usunąłem z niego ten wybryk słowny - sądzisz że lepiej byłoby gdyby to zostało?mam nadzieję że kolega wie jak powinien się zachować - ale to już na PW Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/5/#findComment-53564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 25 Stycznia 2009 Szersza informacja o karagenie ze strony Firmy Hotimex: http://www.hortimex.com.pl/ E 407 Karagen Identyfikacja (C12H18O9))X EINECS 232-524-2 CAS 9000-07-1 Nazwa obcojęzyczna (A) Carrageenan (N) Carrageenan (F) Carraghénanes ® Каррагиннан Funkcja technologiczna ZAGĘSTNIK – STABILIZATOR – EMULGATOR Otrzymywanie Z wodorostów (algi czerwone) morskich (Rhodophyceaei) wymywa się 10% r/w K2CO2 o temp 70-800C barwniki, białka, pozostałość odfiltrowuje, suszy i miele na proszek. Składa się głównie z soli K,Na,Mg, i Ca estrów siarczanowych polisacharydów anhydro-D-galaktozy Charakterystyka fizyko-chemiczna Gruby, miałki proszek. Barwa żółtawa, bez zapachu, smak lekko kleisty. Zawiera 25-49% popiołu, <2% subst. Nie rozpuszczalnych w kwasie. Ubytek przy suszeniu <12%. Rozpuszczalny w wodzie 1% r/w pH 7,0-9,5 Karagen występuje w formach: Kappa- (9000-07-1) żelującej w obecności K+ Lambda- (11114-20-8) nadająca wysoką lepkość roztworom, Jota- (9000-21-9) dająca w obecności Ca++ żele przezroczyste, elastyczne, nie skłonne, do synerezy I stabilne w zamrażaniu/odmrażaniu. Wykazuje synergizm z kazeiną Bezpieczeństwo żywnościowe ADI – nie dotyczy. Dodatek ogólnie dozwolony w produkcji żywności. Nie jest absorbowany przez organizm Zastosowanie W handlu karacen występuje jako: * Philipine Natura Grade (półrafinowany) – przemywany roztworem węglanu potasu, suszony i mielony * Rafinowany – rozpuszczany w wrzącym ługu, filtrowany, wydzielany przez wytrącaniu lub ultrafiltrację Produkty handlowe zawierają kapa-, lambda-, jota – karagen w różnym stosunku, oraz domieszki zagęstników I substancji żelujących. Dla produktów mlecznych preferowane są kapa- i jota- karageny; dla sosów lambda-karagen Transport i przechowywanie Worki warstwowe foliowane lub foliowe, przechowywanie w pomieszczeniach suchych, chłodnych Zagrożenia, wpływ na środowisko Nie stwarza zagrożeń, łatwo ulega biodegradacji. W sprawie ataku na gieroll to jeśli tak została odebrana moja wypowiedź to przepraszam. Głupotą z mojej strony byłby atak na kolegę który wykonują taką sama pracę jak ja. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/5/#findComment-53569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 25 Stycznia 2009 Temat sporny ale można się dowiedzieć ciekawych rzeczy . Teraz już wiem jak zrobić boczek wędzony żeby uzyskać z 1 kg surowego 1,20-1,3Okg w gotowym produkcie - (cudowne rozmnożenie) W związku z tym mam pytanie jak mam smażyć ten boczek na patelni by nie pływał w dziwnej wydzielinie a później nie pryskał po ścianach.Czy tutaj są jakieś dodatki by ten wypływ zatrzymać. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/5/#findComment-53574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 25 Stycznia 2009 Ciężko przy boczku uzyskać 1,2 -1,3 kg w gotowym produkcie. Realna wydajność przeciętnych zakładów to nie więcej niż +15 %. Ta dziwna mieszanina to właśnie solanka czyli w 95% woda ( reszta 5 % to sole, białko, karageny) , także przy kontakcie z gorącym tłuszczem pryska. Osobiście strasznie nie lubię strzykanych boczków, tzn jak ktoś delikatnie strzyknie , maksymalnie +15% (tak aby w gotowym wyrobie uzyskać 100% ) to jest jeszcze w porządku, ale więcej to moim zdaniem boczek nie nadaje się do niczego, tym bardziej do smażenia. I jeśli peklować boczek to tylko zalewowo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/5/#findComment-53578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 25 Stycznia 2009 Dziękuję - wniosek z tego że trzeba by było dawać ostrzeżenie.- Produkt uwidacznia swoje najlepsze walory smakowe przy spożywaniu na zimno. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/5/#findComment-53580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 25 Stycznia 2009 Witam. To już ciężko się zorientować w tym boczku.Chyba, że chodzi o dwie różne techniki nastrzyku? Zakłady strzykają boczki na max +40% i przy takim nastrzyku te przeżelowania zazwyczaj są już bardzo dobrze widoczne, więc i wycieki w trakcie przechowywania będą zauważalne. Ciężko przy boczku uzyskać 1,2 -1,3 kg w gotowym produkcie. Realna wydajność przeciętnych zakładów to nie więcej niż +15 %. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/5/#findComment-53581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 25 Stycznia 2009 40% to wielkość nastrzyku a 15% to wydajność w gotowym wyrobie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/5/#findComment-53582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 25 Stycznia 2009 To zależy jaki boczek i od jakiego wsadu liczymy- od niepeklowanego czy peklowanego. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/5/#findComment-53583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 25 Stycznia 2009 Witam. Dzięki za wyjaśnienia , bo mi te % zaczęły się mieszać :blush: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/5/#findComment-53584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 25 Stycznia 2009 Gieroll- znamy już pobieżnie zalety i wady, przy stosowaniu dodatków przy produkcji wędzonek. Mam prośbę czy możesz przybliżyć jakie ,,dziusy'' stosowane są przy masowaniu mięs drobnych do kiełbas i jakie zalecane są dawki włącznie z ilością dodawanej wody. Temat o tyle dla mnie ciekawy że wprowadzono to gdy wypadłem już z zawodu .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/5/#findComment-53596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 25 Stycznia 2009 Odnośnie boczku. Niektórzy klienci pytają się, czy "boczek wędzony gotowany" jest "mokry czy suchy". Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/5/#findComment-53597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 25 Stycznia 2009 Gieroll- znamy już pobieżnie zalety i wady, przy stosowaniu dodatków przy produkcji wędzonek. Mam prośbę czy możesz przybliżyć jakie ,,dziusy'' stosowane są przy masowaniu mięs drobnych do kiełbas i jakie zalecane są dawki włącznie z ilością dodawanej wody. Temat o tyle dla mnie ciekawy że wprowadzono to gdy wypadłem już z zawodu .Pozdrawiam Przy dużych nastrzykach, zalet, poza ceną, naprawdę trudno się doszukać :wink: Mam nadzieje, że te "dziusy" to oznaczają " soczki", bo nic innego nie przychodzi mi na myśl. :wink: :grin: W kiełbasach jest bardzo różnie, zazwyczaj stosuje się podobne preparaty jak w wędzonkach, . Wydajności i wielkości wlewek też są bardzo rozbieżne. Zakłady produkują kilka asortymentów kiełbas, W tych tanich wlewki wody są troszkę większe, w tych droższych mniejsze. Wacha się w to granicach +15 %do mniej więcej +50% w kiełbasach cienkich, w grubych wielkość wlewki może wynosić nawet 100% (tanie szynkowe). Dawkowanie preparatów też jest bardzo różne, bo różne są ich składy. Każda firma ma swoje tajemnice i swoje dawkowanie. Ale powiedzmy ze średnio jest to ok 6 kg preparatu ( mieszanka fosforanów, karagenów, białek itd) na 100 litrów solanki, czyli przy powiedzmy wlewce +50%, w 100 kg kiełbasy będziemy mieli + - 2 kg preparatu i 30 % wody ( przed obróbką termiczną). Temat zaznaczyłem bardzo pobieżnie, bo wielkość wlewki i rodzaj preparatu zależy od naprawdę wielu czynników, tj rodzaj surowca, jakość surowca, cena końcowa, rodzaj produktu, przeznaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/5/#findComment-53645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.