quadro555 Opublikowano 17 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 17 Listopada 2024 8 godzin temu, Alek12 napisał(a): Szynka i boczek w dla mnie wyszły nieco za ciemne, w smaku są soczyste. Wyciągaj wcześniej z wędzarni. Pamiętaj że po parzeniu kolor będzie ciemniejszy. Z drugiej strony znam takich co twierdzą, że im ciemniejszy tym lepszy wyrób. Na szczęście są w mniejszości.😁 8 godzin temu, Alek12 napisał(a): polędwiczka 65. Za dużo. 60 to maks jak nie lubisz surowizny. 9 godzin temu, Alek12 napisał(a): Szynka udało się bez szarego oczka Nastrzyk pomaga . 9 godzin temu, Alek12 napisał(a): Osuszałem w wędzarni w temperaturze około 40°C przez godzinę. Temperatura poprawna, czas niekoniecznie. Trzeba użyć rączki i sprawdzić czy nie za mokre. Moje pierwsze wędzonki, dzięki temu forum. Ponad pięć minęło a ja się wciąż uczę. Zdjęcie przedstawia wędzonki przed parzeniem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22013-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-968815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alek12 Opublikowano 16 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 16 Grudnia 2024 Mam trochę głupie pytanie. Zrobiłem zalewę w sobotę i zapomniałem dodać przypraw, czy jest sens teraz wrzucać czosnek, pieprz i ziele angielskie czy lepiej sobie odpuścić? Kolejne wędzenie planuje na 21.12. 20.12 wyciągam mięso i 24 godziny będzie ociekało w lodówce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22013-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-976332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 16 Grudnia 2024 (edytowane) 24 minuty temu, Alek12 napisał(a): Zrobiłem zalewę w sobotę i zapomniałem dodać przypraw, czy jest sens 99% z nas na tej stronie pekluje w czystych solankach ,żeby czuć indywidualny, niepowtarzalny smak każdego kawałka mięsa. Inaczej smakuje szynka ,inaczej boczek a inaczej baleron. Jak peklujesz z przyprawami to wszystko smakuje jednakowo, ale jak bardzo chcesz to dodaj zimny wywar z przypraw. Do 20 wszystko przejdzie jednakowym smakiem. Edytowane 16 Grudnia 2024 przez arkadiusz 1 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22013-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-976339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 16 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 16 Grudnia 2024 Zgadzam się całkowicie z Arkadiuszem. Sama używam tylko peklosoli. Mam nadzieję że pamiętałeś o nastrzyku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22013-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-976341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alek12 Opublikowano 16 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 16 Grudnia 2024 Dziękuję za odpowiedź. W takim razie odpuszczam przyprawy. 3 minuty temu, mamuśka napisał(a): Mam nadzieję że pamiętałeś o nastrzyku. Tak, 10% masy surowca. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22013-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-976343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alek12 Opublikowano 27 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 27 Grudnia 2024 Kolejne wędzenie za mną. Zapomniałem porobić fotki. Jedna szynka u samego dołu wyszła znacznie ciemniejsza - nie wiem czemu, czy może to być wynik tego, że była powieszona zaraz nad wylotem rury? (Rura jest przykryta dyfuzorem), pozostałe kolor mi odpowiadał, powoli zbliżam się do tego co chce osiągnąć. Jutro przystępuję do kolejnego przygotowania mięsa i pierwszy raz będę wędził schab bez kości, użyję tej samej receptury czyli solanki o stężeniu 9% - polędwiczki wychodzą dla mnie idealnie słone, natomiast szynki dla wszystkich pozostałych dobre, ja bym trochę dosolił. 1. Pytanie techniczne - czy do osuszania surowców lepiej przykryć wędzarnie daszkiem czy zostawić otwartą? 2. Po parzeniu wędzonki, a zwłaszcza polędwiczki były mokre (mam na myśli nawet kolejny dzień), jakby były za bardzo soczyste, czy po parzeniu powinienem je odwiesić do ponownego ociekania? Po pierwszym wędzeniu taka sytuacja nie miała miejsca. W smaku i zapachu nie zauważyłem niczego złego, po zjedzeniu też nikt nie narzekał na jakieś problemy. Parzenie do temperatury: - Polędwiczki - 60°C - poprzednio było 65°C - Szynki - 68°C - Boczek - 72°C Solanka na bazie peklosoli, stężenie 9%, nastrzyknięte były tylko szynki. Szynki były trochę mniej mokre a boczek prawie w ogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22013-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-978779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi Opublikowano 28 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 28 Grudnia 2024 (edytowane) 1 - najlepiej odkryć ,powinien być przepływ powietrza 2- Po parzeniu najlepiej ostudzić w zimnej wodzie i powiesić na noc w chłodnym pomieszczeniu, później do lodówki. Edytowane 28 Grudnia 2024 przez Azizi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22013-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-978845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alek12 Opublikowano 4 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 4 Stycznia Kolejne wędzenie za mną. W końcu jestem zadowolony z koloru wędzonek, nie ma żadnych ciemnych i czarnych miejsc. Zmieniłem czas osuszania czyli do momentu aż surowce były suche jak papier wyszło 2 godziny w temperaturze 40°C na otwartej wędzarni. Wędzenia dymem około 2,5 godzin drewnem jabłoni, czereśni a do osuszania użyłem aronii - temperatura około 60°C Peklowanie bez przypraw, stężenie solanki 9% przez 6 dni + 1 dzień ociekania w lodówce czyli wszystko standardowo. Polędwiczka się nie wykręciła podczas wędzenia tylko na chama ją włożyłem do parzenia i tak już została Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22013-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-980691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 4 Stycznia Wykręcanie polędwiczki, jak piszesz, jest wynikiem kurczenia się mizdry (tej jasnej ścięgnistej błony) pod wpływem temperatury. Przygotuj prawidłowo polędwicę lub polędwiczki i nie będziesz miał z tym kłopotu. Niektórzy nacinają poprzecznie mizdrę, co kilka centymetrów, nie zdejmując jej, co także w pewien sposób zapobiega "wyginaniu elementu pod wpływem temperatury. Jednak, moim zdaniem, nie jest to zbyt estetyczne. 1 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22013-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-980698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alek12 Opublikowano 1 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 1 Marca Mam pytanie odnośnie wędzenia kiełbasy. Czy jeśli kupię surową białą kiełbasę nada się ona do wędzenia? Czym taka kiełbasa różni się od takiej "specjalnie" przygotowanej do wędzenia? Czy ktoś z was zna sprawdzone miejsce w Małopolsce gdzie taką kiełbasę już przygotowaną pod wędzenie można zakupić? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22013-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-996617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 1 Marca Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 1 Marca 14 minut temu, Alek12 napisał(a): Czym taka kiełbasa różni się od takiej "specjalnie" przygotowanej do wędzenia? Zapewne tym, że biała kiełbasa jest robiona na soli, a taka do wędzenia na peklosoli . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22013-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-996624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 1 Marca Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 1 Marca 20 minut temu, Alek12 napisał(a): Czy ktoś z was zna sprawdzone miejsce w Małopolsce gdzie taką kiełbasę już przygotowaną pod wędzenie można zakupić? Myślę że sam zrobisz lepszą kiełbasę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22013-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-996625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 1 Marca Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 1 Marca 16 minut temu, quadro555 napisał(a): Myślę że sam zrobisz lepszą kiełbasę. i wiesz z jakiego mięsa jest zrobiona, nie mówiąc już o jakiś "extra" dodatkach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22013-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-996630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 1 Marca Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 1 Marca 1 godzinę temu, Alek12 napisał(a): Czy jeśli kupię surową białą kiełbasę nada się ona do wędzenia? Tak nadaje się do wędzenia i dalszej obróbki ale wtedy to już nie będzie biała i możesz się zdziwić co z niej wyjdzie jesli chodzi o teksturę. Na forum Muski założył klub poświęcony białej kiełbasie tam się więcej dowiesz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22013-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-996643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 1 Marca Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 1 Marca 1 godzinę temu, Alek12 napisał(a): Czy jeśli kupię surową białą kiełbasę nada się ona do wędzenia? Ja tak zrobiłem na początku mojej drogi wędzarniczej. Jedno pętko uwędziłem takiej kiełbasy, dwa razy pierwszy i ostatni. Jednym słowem nie polecam 1 Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22013-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-996645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 1 Marca Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 1 Marca Godzinę temu, BazylWidzew napisał(a): Jedno pętko uwędziłem takiej kiełbasy, dwa razy pierwszy i ostatni. Też tak uczyniłem Ale nie odbierajmy frajdy koledze, jak to mówią ,,jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz" 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22013-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-996669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 1 Marca Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 1 Marca Godzinę temu, Grzewlod napisał(a): Na forum Muski założył klub poświęcony białej kiełbasie Odnoszę wrażenie iż kolega nie miał na myśli zrobienie białej tylko uwędzenie kupnej, takie trochę na skróty... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22013-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-996670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alek12 Opublikowano 1 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 1 Marca Dziękuję za odpowiedzi. Tak, właśnie miałem na myśli kupno białej i uwędzenie, dlatego pytałem czy warto ale sobie odpuszczę jak wychodzi z tego kicha. Powoli sobie ogarnę sprzęt i za jakiś czas zacznę zabawę z kiełbasą. Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22013-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-996681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 1 Marca Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 1 Marca 7 minut temu, Alek12 napisał(a): Powoli sobie ogarnę sprzęt i za jakiś czas zacznę zabawę z kiełbasą. Dziękuję za pomoc. Masz maszynkę do mielenia? Jak masz to masz sprzęt. Zrób na próbę kilogram lub dwa. Nie jest to trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22013-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-996686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 1 Marca Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 1 Marca (edytowane) 3 godziny temu, szrekPL napisał(a): Też tak uczyniłem Ja nigdy takich testów nie robiłem bo znam ich wynik przed. Cena wyrobu świadczy o tym co w nim jest 😂🤣, przepraszam ale śmiech mnie ogarnia niesamowity ponieważ za 12 zeta za kg. to tylko "cuda" w niej są . 3 godziny temu, szrekPL napisał(a): Odnoszę wrażenie iż kolega nie miał na myśli zrobienie białej tylko uwędzenie kupnej, takie trochę na skróty... Piotrze myślisz może, że ja o czymś innym myślałem . Edytowane 1 Marca przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22013-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-996701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 1 Marca Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 1 Marca 3 minuty temu, Grzewlod napisał(a): ja o czymś innym myślałem Nawet przez chwilunie nie chciałem wchodzić w Twoje myśli....😉😁 Test z wrzutą gotowca zrobiłem bardzo dawno temu...ale to historia która nie nadaje się do opowiadania...niemniej jednak miała miejsce i na tym zakończę . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22013-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-996703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 1 Marca Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 1 Marca 23 minuty temu, szrekPL napisał(a): ale to historia która nie nadaje się do opowiadania...niemniej jednak miała miejsce i na tym zakończę . 👍😉 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22013-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-996706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 2 Marca Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 2 Marca Jeżeli chcesz na próbę zrobić kiełbasę, a nie masz jeszcze nadziewarki (bo podejrzewam że dlatego chcesz wędzić białą kupną) to proponuję zrobić niewielką ilość grubej np fi 55. Przy odrobine samozaparcia te dwa kg na próbę zrobisz, a wynik na pewno będzie lepszy niż wędzenie kupnej białej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22013-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-996763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alek12 Opublikowano 3 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 3 Marca Aktualnie nie mam ani maszynki ani nadziewarki 😅 Jak mi się uda skompletować do Wielkanocy do będzie wtedy mój debiut. Dzięki wszystkim za pomoc, pomysł z białą kiełbasą sobie odpuszczam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22013-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-997111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 3 Marca Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 3 Marca To może tak, jak nie masz nawet maszynki do mielenia. Kup dobrą, naprawdę dobrą białą kiełbasę. Tą uwędź. Jak będziesz już mógł zrobić sam kiełbasę, to to ją uwędzisz. Wtedy poczujesz jaka to różnica, między swojską a sklepową kiełbasą. Powodzenia. 😚 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22013-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-997181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.