EAnna Opublikowano 22 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 22 Grudnia 2010 a czy moge do serwatki zwykłych krów które mają ok 4% tłuszczu dolać mleko 8%tłuszczuTak, oczywiście. Ricotta robiona przez Włochów zawiera w swoim składzie mleko. Ze względu na tłuszcz, skrzep serwatkowy powinno się odcedzać po mocnym schłodzeniu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/8/#findComment-138877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokej Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 22 Grudnia 2010 a czy moge do serwatki zwykłych krów które mają ok 4% tłuszczu dolać mleko 8%tłuszczuTak, oczywiście. Ricotta robiona przez Włochów zawiera w swoim składzie mleko. Ze względu na tłuszcz, skrzep serwatkowy powinno się odcedzać po mocnym schłodzeniu. Do jakiej temperatury ? I jak zrobie wieczorem to moge odcedzić rano :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/8/#findComment-138884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
columbus73 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Mam pytanie do Szanownego Grona Forum :wink: Jakie są przeciwskazania do zagotowania serwatki z mleka krowiego w celu jej ''scięcia'' tak jak to się robi z serwatka owczą ? Cytuj BioFARMA Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/8/#findComment-138897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Jakie są przeciwskazania do zagotowania serwatki z mleka krowiego w celu jej ''scięcia'' Ja przeciw wskazań nie znam , na początku też tak robiłem . Po informacji farmerki 63 , że podgrzewa serwatkę tylko do 85st i zakwasza , też tak robię . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/8/#findComment-138903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dbs Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Jeśli ją zagotujesz to część białka przypali się na dnie garnka, już to przerobiłem :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/8/#findComment-138912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
columbus73 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Jeśli ją zagotujesz to część białka przypali się na dnie garnka, już to przerobiłem :grin: Mozna zastosowac przeciez garnek z plaszczem wodnym Cytuj BioFARMA Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/8/#findComment-138924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokej Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Witam mam pytanko czy nie orientuje sie ktoś ile moze kosztować kilo sera Ricotta ???? :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/8/#findComment-138927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Witam mam pytanko czy nie orientuje sie ktoś ile moze kosztować kilo sera Ricotta ???? :thumbsup: Orientuję się :wink: . http://www.e-food.com.pl/index.php?z=1&m=740&id=5966 :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/8/#findComment-138941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 25 Grudnia 2010 ile moze kosztować kilo sera Ricotta ????W Delikatesach na wagę ok. 24zł/kg. Jednak w składzie jest sporo kazeiny, czyli zrobiona jest z serwatki z domieszką mleka. W smaku też się rózni od ricotty domowej. Kiedyś zostałam poczęstowana lokalną ricottą w Calestano, we Włoszech. Smakowała tak, jak robiona u nas w domu, z samej serwatki. Czyli białka to głównie albuminy i globuliny. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/8/#findComment-139188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 30 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 30 Grudnia 2010 Moja wędzona i zaszczepiona Ricotta powinna już chyba zmienić Dział i przejść do serów pleśniowych. Zdjąłem z niej do końca parafinę, wygląda jak "Globus", tyle na Niej różnych "rzeźb" Postanowiłem ją teraz kilka dni osuszyć.....i nie wiem co dalej. Od zaszczepiania minął miesiąc. http://img25.imageshack.us/img25/2003/riccotazaszczepinastann.jpg Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/8/#findComment-139697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
columbus73 Opublikowano 30 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 30 Grudnia 2010 Jeśli na jej powierzchni zbiera sie tłuszcz musisz go zeskrobywać i osuszać ser . Można go po prostu wycierać w jakaś np bawełniana szmatkę albo stosuje się do tego np nacieranie popiołem z drzewa , który później jak znów nasiąknie tłuszczem zeskrobuje sie i tak w kółko dopóki to nie ustanie . Ser taki podczas okresu leżakowania powinien być oczywiście obracany co kilka dni . Cytuj BioFARMA Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/8/#findComment-139854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
columbus73 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Wczoraj zrobilem ricotte z 8,3 kg serwatki bez dodatku mleka . Ocet 120 ml 6% temp. wlania octu 93-95 % Waga ricotty po odcieknieciu (dłuuuugim odciekaniu) 0,4 kg Konsystencja podobna do serka homogenizowanego bardzo (ciezko odcedzic ) Moze spowodowane jest to ze jak pisaliscie wczesniej krowa jest cielna i zmienia sie sklad mleka. http://my.imageshack.us/edit.php?url[]=253/5725/587289368/ricottaw.jpg/y http://my.imageshack.us/edit.php?url[]=253/5725/587289368/ricottaw.jpg/y Cytuj BioFARMA Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/8/#findComment-140950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
columbus73 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Dzis poszly w ruch oscypki teraz sie mocza w solance . Z pozostalej serwatki 4,25 kg zrobile ricotte i tu znow niespodzianka .Do serwatki wlalem tylko 35 ml octu (tyle zostalo z wczoraj ) skrzep pojawil sie natychmiast i byl wyrazny ,gesty nie taki rzadki jak wczoraj . Po ostudzeniu i odcieknieciu uzyskalem 0,47 kg ricotty czyli 11 % uzysku . Dwa ray wiecej niz wczoraj . :idea: :question: Jedyna roznica byla w tym ze wczorajsza serwatka byla z mleka do ktorego przed dodaniem podpuszczki dodalem 4 lyzki kwasnego mleka a dzisiejsza tylko ze słodkiego. Teoretycznie wiec z kwasniejszej serwatki i z wiekszą iloscia octu powinno wyjsc wiecej ricotty a tu jest na odwrót :question: Cytuj BioFARMA Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/8/#findComment-141094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek.b Opublikowano 11 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 11 Lutego 2011 Jakie są przeciwskazania do zagotowania serwatki z mleka krowiego w celu jej ''scięcia'Z moich obserwacji wynika, że przy podgrzaniu serwatki do 85*C otrzymamy ricottę delikatniejszą (bardziej miękką) niż przy grzaniu do wyższych temperatur a tym bardziej przy gotowaniu. Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/8/#findComment-146086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 11 Lutego 2011 serów jeszcze nie próbowałem robić... moja babcia robiła białe sery kiedyś... z mleka od "gospodarza"..Robiła prawdopodobnie twaróg. Przygodę z serami najlepiej rozpocząć właśnie od serów twarogowych. Można je nawet wędzić. Mimo zebrania odstanej na kwaśnym mleku śmietany zrobisz ser twarogowy bardziej tłusty niż sklepowy, deklarowany jako tłusty. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/8/#findComment-146116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 19 Czerwca 2011 Witam No i powstała nowa ricotta , posolona z ziołami prowansalskimi :thumbsup: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/8/#findComment-163770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub2001 Opublikowano 19 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 19 Czerwca 2011 Bardzo ładna. :clap: Kiedy dodajesz zioła?Czy potem (po osączeniu) kruszona i formowana?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/8/#findComment-163776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 19 Czerwca 2011 No i powstała nowa ricotta , posolona z ziołami prowansalskimiNapisz Andrzeju proszę, w jakich okolicznościach powstał prototyp tego smacznego wyrobu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/8/#findComment-163779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 19 Czerwca 2011 Kiedy dodajesz zioła? Zioła i sól dodałem w trakcie gotowania serwatki , gdzieś w temperaturze około 50st C Napisz Andrzeju proszę, w jakich okolicznościach powstał prototyp tego smacznego wyrobu. Aniu Ta ricotta powstała z serwatki po wyrobie sera typu oscypek . Soli dałem 15g/litr serwatki , natomiast zioła jakieś 2-3 łyżki stołowe . Serwatkę zakwasiłem w temperaturze 85 st C , wymieszaną rózgą pozostawiłem na noc do wystygnięcia . Rano do chusty serowarskiej i do wieczora ociekała . Serek :thumbsup: , oczywiście jak ktoś lubi zioła . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/8/#findComment-163784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 20 Czerwca 2011 o i powstała nowa ricotta , posolona z ziołami prowansalskimi :thumbsup:Andrzejku.. rewelacja :thumbsup: mam nadzieje że pod czas podróży zrobisz malutki wykład odnośnie serów. Wiem wiem... że rozmowa z kierowcą zabroniona ale ja będę tylko uważnie słuchała :wink: :tongue: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/8/#findComment-163856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 20 Czerwca 2011 Wiem wiem... że rozmowa z kierowcą zabroniona W przerwach od jazdy będzie to możliwe . :smile: . Myślę że do odjazdu , zdążę zrobić ricottę z czubricą . Dzisiaj zakupiłem czubricę zieloną i czerwoną :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/8/#findComment-163865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 20 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 20 Czerwca 2011 Podczas ostatniej produkcji serka serwatkowego,dodałem do niego kilka łyżek konfitury różanej, wyszedł pyszny deserek. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/8/#findComment-163866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 8 Lipca 2011 Wczoraj przy okazji , zrobiłem ricottę z czubricą czerwoną . W smaku ........... jak ktoś lubi ricottę o pikantnym smaku , to jest to :thumbsup: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/8/#findComment-166071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 11 Lipca 2011 Dzisiaj przy okazji wyrobu sera powstała ricotta o nowym smaku . Oto skrzep : Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/8/#findComment-166297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 12 Lipca 2011 powstała ricotta o nowym smaku .Andrzeju, nie trzymaj nas w niepewności i napisz co do niej dodałeś :smile: Skrzep bardzo ładny :clap: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/8/#findComment-166319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.