Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

a czy moge do serwatki zwykłych krów które mają ok 4% tłuszczu dolać mleko 8%tłuszczu

Tak, oczywiście.

Ricotta robiona przez Włochów zawiera w swoim składzie mleko.

Ze względu na tłuszcz, skrzep serwatkowy powinno się odcedzać po mocnym schłodzeniu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/8/#findComment-138877
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 369
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

a czy moge do serwatki zwykłych krów które mają ok 4% tłuszczu dolać mleko 8%tłuszczu

Tak, oczywiście.

Ricotta robiona przez Włochów zawiera w swoim składzie mleko.

Ze względu na tłuszcz, skrzep serwatkowy powinno się odcedzać po mocnym schłodzeniu.

Do jakiej temperatury ? I jak zrobie wieczorem to moge odcedzić rano :question:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/8/#findComment-138884
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie do Szanownego Grona Forum :wink:

Jakie są przeciwskazania do zagotowania serwatki z mleka krowiego w celu jej ''scięcia'' tak jak to się robi z serwatka owczą ?

BioFARMA
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/8/#findComment-138897
Udostępnij na innych stronach

Jakie są przeciwskazania do zagotowania serwatki z mleka krowiego w celu jej ''scięcia''

 

Ja przeciw wskazań nie znam , na początku też tak robiłem . Po informacji farmerki 63 , że podgrzewa serwatkę tylko do 85st i zakwasza , też tak robię .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/8/#findComment-138903
Udostępnij na innych stronach

Witam mam pytanko czy nie orientuje sie ktoś ile moze kosztować kilo sera Ricotta ???? :thumbsup:

Orientuję się :wink: . http://www.e-food.com.pl/index.php?z=1&m=740&id=5966 :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/8/#findComment-138941
Udostępnij na innych stronach

ile moze kosztować kilo sera Ricotta ????

W Delikatesach na wagę ok. 24zł/kg.

Jednak w składzie jest sporo kazeiny, czyli zrobiona jest z serwatki z domieszką mleka.

W smaku też się rózni od ricotty domowej.

Kiedyś zostałam poczęstowana lokalną ricottą w Calestano, we Włoszech. Smakowała tak, jak robiona u nas w domu, z samej serwatki. Czyli białka to głównie albuminy i globuliny.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/8/#findComment-139188
Udostępnij na innych stronach

Moja wędzona i zaszczepiona Ricotta powinna już chyba zmienić Dział i przejść do serów pleśniowych. Zdjąłem z niej do końca parafinę, wygląda jak "Globus", tyle na Niej różnych "rzeźb"

Postanowiłem ją teraz kilka dni osuszyć.....i nie wiem co dalej. Od zaszczepiania minął miesiąc.

 

http://img25.imageshack.us/img25/2003/riccotazaszczepinastann.jpg

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/8/#findComment-139697
Udostępnij na innych stronach

Jeśli na jej powierzchni zbiera sie tłuszcz musisz go zeskrobywać i osuszać ser . Można go po prostu wycierać w jakaś np bawełniana szmatkę albo stosuje się do tego np nacieranie popiołem z drzewa , który później jak znów nasiąknie tłuszczem zeskrobuje sie i tak w kółko dopóki to nie ustanie . Ser taki podczas okresu leżakowania powinien być oczywiście obracany co kilka dni .
BioFARMA
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/8/#findComment-139854
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczoraj zrobilem ricotte z 8,3 kg serwatki bez dodatku mleka .

Ocet 120 ml 6%

temp. wlania octu 93-95 %

Waga ricotty po odcieknieciu (dłuuuugim odciekaniu) 0,4 kg

Konsystencja podobna do serka homogenizowanego bardzo (ciezko odcedzic )

Moze spowodowane jest to ze jak pisaliscie wczesniej krowa jest cielna i zmienia sie sklad mleka.

http://my.imageshack.us/edit.php?url[]=253/5725/587289368/ricottaw.jpg/y

 

http://my.imageshack.us/edit.php?url[]=253/5725/587289368/ricottaw.jpg/y

BioFARMA
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/8/#findComment-140950
Udostępnij na innych stronach

Dzis poszly w ruch oscypki teraz sie mocza w solance . Z pozostalej serwatki 4,25 kg zrobile ricotte i tu znow niespodzianka .

Do serwatki wlalem tylko 35 ml octu (tyle zostalo z wczoraj ) skrzep pojawil sie natychmiast i byl wyrazny ,gesty nie taki rzadki jak wczoraj . Po ostudzeniu i odcieknieciu uzyskalem 0,47 kg ricotty czyli 11 % uzysku . Dwa ray wiecej niz wczoraj . :idea: :question:

 

Jedyna roznica byla w tym ze wczorajsza serwatka byla z mleka do ktorego przed dodaniem podpuszczki dodalem 4 lyzki kwasnego mleka a dzisiejsza tylko ze słodkiego.

 

Teoretycznie wiec z kwasniejszej serwatki i z wiekszą iloscia octu powinno wyjsc wiecej ricotty a tu jest na odwrót :question:

BioFARMA
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/8/#findComment-141094
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Jakie są przeciwskazania do zagotowania serwatki z mleka krowiego w celu jej ''scięcia'

Z moich obserwacji wynika, że przy podgrzaniu serwatki do 85*C otrzymamy ricottę delikatniejszą (bardziej miękką) niż przy grzaniu do wyższych temperatur a tym bardziej przy gotowaniu.
Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/8/#findComment-146086
Udostępnij na innych stronach

serów jeszcze nie próbowałem robić... moja babcia robiła białe sery kiedyś... z mleka od "gospodarza"..

Robiła prawdopodobnie twaróg.

Przygodę z serami najlepiej rozpocząć właśnie od serów twarogowych.

Można je nawet wędzić. Mimo zebrania odstanej na kwaśnym mleku śmietany zrobisz ser twarogowy bardziej tłusty niż sklepowy, deklarowany jako tłusty.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/8/#findComment-146116
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Witam

 

 

No i powstała nowa ricotta , posolona z ziołami prowansalskimi :thumbsup:

 

 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/8/#findComment-163770
Udostępnij na innych stronach

No i powstała nowa ricotta , posolona z ziołami prowansalskimi

Napisz Andrzeju proszę, w jakich okolicznościach powstał prototyp tego smacznego wyrobu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/8/#findComment-163779
Udostępnij na innych stronach

Kiedy dodajesz zioła?

 

Zioła i sól dodałem w trakcie gotowania serwatki , gdzieś w temperaturze około 50st C

 

 

Napisz Andrzeju proszę, w jakich okolicznościach powstał prototyp tego smacznego wyrobu.

Aniu Ta ricotta powstała z serwatki po wyrobie sera typu oscypek . Soli dałem 15g/litr serwatki , natomiast zioła jakieś 2-3 łyżki stołowe . Serwatkę zakwasiłem w temperaturze 85 st C , wymieszaną rózgą pozostawiłem na noc do wystygnięcia . Rano do chusty serowarskiej i do wieczora ociekała . Serek :thumbsup: , oczywiście jak ktoś lubi zioła .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/8/#findComment-163784
Udostępnij na innych stronach

o i powstała nowa ricotta , posolona z ziołami prowansalskimi :thumbsup:

Andrzejku.. rewelacja :thumbsup: mam nadzieje że pod czas podróży zrobisz malutki wykład odnośnie serów.

Wiem wiem... że rozmowa z kierowcą zabroniona ale ja będę tylko uważnie słuchała :wink: :tongue:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/8/#findComment-163856
Udostępnij na innych stronach

Wiem wiem... że rozmowa z kierowcą zabroniona

 

W przerwach od jazdy będzie to możliwe . :smile: . Myślę że do odjazdu , zdążę zrobić ricottę z czubricą . Dzisiaj zakupiłem czubricę zieloną i czerwoną :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/8/#findComment-163865
Udostępnij na innych stronach

Podczas ostatniej produkcji serka serwatkowego,dodałem do niego kilka łyżek konfitury różanej, wyszedł pyszny deserek.
Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/8/#findComment-163866
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Wczoraj przy okazji , zrobiłem ricottę z czubricą czerwoną . W smaku ........... jak ktoś lubi ricottę o pikantnym smaku , to jest to :thumbsup:

 

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/8/#findComment-166071
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj przy okazji wyrobu sera powstała ricotta o nowym smaku .

 

Oto skrzep :

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/8/#findComment-166297
Udostępnij na innych stronach

powstała ricotta o nowym smaku .

Andrzeju,

nie trzymaj nas w niepewności i napisz co do niej dodałeś :smile:

Skrzep bardzo ładny :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/8/#findComment-166319
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.