jędrek107 Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 23 Maja 2012 Jeśli wolno wtrącić trzy grosze ,ja odstawiam podgrzana i zakwaszoną (najprościej i najpewniej kwasem cytrynowym)serwatkę na parę godz aż sama wystygnie i wtedy nie mam żadnego problemu z "odłowieniem" ricotty za pomocą łyżki cedzakowej spróbujcie. [ Dodano: Sro 23 Maj, 2012 10:31 ]Riccotta odcedzana zaraz po podgrzaniu i wytrąceniu sie lubi uciec nawet przez chustę .Ja sam tego doświadczyłem na początku mojej radosnej twórczości serowarskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/10/#findComment-219259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 23 Maja 2012 ja odstawiam podgrzana i zakwaszoną (najprościej i najpewniej kwasem cytrynowym)serwatkę na parę godz aż sama wystygnie i wtedy nie mam żadnego problemu z "odłowieniem" ricotty za pomocą łyżki cedzakowej spróbujcie.To zależy od stopnia zakwaszenia mleka ale również jego włąściwości (mleko może słabo krzepnąć niezależnie od zakwaszenia=wada mleka). Generalnie powinno się odcedzać dopiero zimną serwatkę ponieważ nie ma wtedy dużych strat tłuszczu i skrzep jest - jak napisałeś - lepszy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/10/#findComment-219260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek107 Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 23 Maja 2012 Witaj EAnno moje guru serowarskie(to taki niewinny żarcik)bardzo dużo się od Ciebie nauczyłem,to tyle czoło bitności a teraz konkrety ja na 18l serwatki daję 10g kwasku cytrynowego rozpuszczonego w 100 ml ciepłej wody ta metoda mnie jeszcze nie zawiodła.Pozdrawiam serowarskie bractwo i życzę sukcesów Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/10/#findComment-219271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 23 Maja 2012 a teraz konkrety ja na 18l serwatki daję 10g kwasku cytrynowego rozpuszczonego w 100 ml ciepłej wody ta metoda mnie jeszcze nie zawiodła. Sąsiedzie :grin: to jesteś na tej samej drodze co i ja . Tylko że ja już nie ważę i dwie łyżeczki wiadomej wielkości od herbaty to jest to samo . Jeżeli komuś zależy na czasie to można ricottę przez chustę przecedzić po 2-4 godzin po zakwaszeniu serwatki . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/10/#findComment-219272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek107 Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 23 Maja 2012 Witam szanownego imiennika zza miedzy,tylko po co się spieszyć ja na początku jak tutaj się wprowadziłęm to miałem gorącą głowę teraz daję sobie czas np wędlinki i ser porządnie podsuszone przed wędzeniem a kiedyś szybko szybko i wychodziła lipa .Nie polecajmy zbytniego pośpiechu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/10/#findComment-219279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 23 Maja 2012 Nie polecajmy zbytniego pośpiechu Nie polecam :sad: ale może się zdarzyć że komuś i czasu brakuje . Moich serów typu oscypek i ricotty próbowało już parę osób z WB , nikt nie wydał opinii , że w smaku są powiedzmy kiepskie . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/10/#findComment-219284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek107 Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 23 Maja 2012 Boże broń od posądzenia tak szcownego obywatela tego forum , że robi lipę nawet kiedyś chciałem zajrzeć do sąsiada i prosić o rade ale stwierdziłem że nie wolno się narzucać. [ Dodano: Sro 23 Maj, 2012 12:36 ]ale dość tej prywaty bo się wkurzy mod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/10/#findComment-219286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek107 Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 23 Maja 2012 Dzięki za dobre słowo i zaproszenie ,nie omieszkam skorzystać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/10/#findComment-219326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 22 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 22 Października 2012 Wczoraj poczyniłem Ricotte używając do zakwaszania soku z cytryny. Serka wyszło 470g z lekkim posmakiem cytryny. Pewnie za dużo było tego soku bo na początkową ilść mleka 22l i uzyskaniu z niego prawie 4kg sera al`KORYCIŃSKI , dolałem na pozostałą serwatkę około pół szklanki soku z cytryny. Ale ten cytrynowy posmak dał mi wennę do upieczenia sernika wiedeńskiego . Kury dostały rano zamówienie na jajka Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/10/#findComment-244951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 24 Października 2012 A oto wczorajszy sernik z Riccoty . Przy czym większość prac wykonał Antoni , mój 8 latek http://imageshack.us/a/img716/5972/sernikwd.jpg Uploaded with ImageShack.us " Tato napisz na forum że ja też bardzo lubię gotować " .. :grin: http://imageshack.us/a/img31/3291/wp000258i.jpg Uploaded with ImageShack.us Wydaje mi się że bardziej nadaje się ten ser do sernika z owocami niż do typowego wiedeńskiego Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/10/#findComment-245377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 24 Października 2012 Zdolny młody mężczyzna :smile: Sernik wygląda smakowicie.Moją ricottę przeznaczyłam na twarożek, ale nastepnym razem będzie sernik, na twarożek wg. mnie jest trochę za delikatna. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/10/#findComment-245386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 24 Października 2012 " Tato napisz na forum że ja też bardzo lubię gotować " .. :grin: Wielkie brawa dla syna :clap: :clap: :smile: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/10/#findComment-245393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 24 Października 2012 Przy czym większość prac wykonał Antoni , mój 8 latek DUCH, moje gratulacje dla synka! Powiedz jemu że jutro też będę czynił to serek, mi 50! :grin: Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/10/#findComment-245394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 24 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 24 Września 2013 Mam takie pytanie, co robię źle? Sprawa wygląda tak, że robiłem trzy razy ser suwalski i po jego wyrobie zostawała mi serwatka, którą chciałem przerobić na ricottę. Taki przerób udał mi się tylko raz, dwa razy skrzep się nie podniósł. Zakwaszałem octem lub sokiem z cytryny. Nigdzie nie znalazłem jakie powinny być proporcje octu do serwatki i robiłem to na tzw. "oko". Jak to powinno być prawidłowo, ile octu do jakiej ilości serwatki? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/10/#findComment-303016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 24 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 24 Września 2013 każdo razowo przerabiam 20l mleka i do pozostałej serwatki dodaję sok z połowy cytryny .. wcześniej było ego soku nieco więcej ale po praktyce wyszło że taka ilość wystarczy .. dla jasności z dużej cytryny Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/10/#findComment-303018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 24 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 24 Września 2013 Ja natomiast dodaję zwykły ocet i nie zauważyłem żeby to jakoś wpłynęło na jakość jak i uzyskanie "skrzepu", ostatnia produkcja to ok 27 mleka, do serwatki dodałem jeszcze 2l mleka finalny produkt bardzo wydajny ok 2kg ricotty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/10/#findComment-303023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 24 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 24 Września 2013 każdo razowo przerabiam 20l mleka i do pozostałej serwatki dodaję sok z połowy cytrynyCzyli na serwatkę z 20 l mleka daje się około 30 ml soku z cytryny, tak? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/10/#findComment-303033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 24 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 24 Września 2013 Jak to powinno być prawidłowo, ile octu do jakiej ilości serwatki? Może zamiast octu, użyj kwasku cytrynowego. Robię serki wędzone z 30 l mleka. Do serwatki dodaję 12g kwasku i zawsze wychodzi. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/10/#findComment-303034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 24 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 24 Września 2013 Robię serki wędzone z 30 l mlekaNo tak, ale ja robię sery z trochę mniejszej ilości mleka, np. z 3 lub 4.5 litra. To ile tego kwasku mam dać do serwatki? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/10/#findComment-303040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 24 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 24 Września 2013 Todek- dodaj 1,2g do 1,8g kwasku w zależności z jakiej ilości mleka robisz Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/10/#findComment-303043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 24 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 24 Września 2013 No tak, ale ja robię sery z trochę mniejszej ilości mleka, np. z 3 lub 4.5 litra. To ile tego kwasku mam dać do serwatki? Proporcjonalnie mniej, tzn np. 3l. mleka - 1,2 g kwasku. Ja rozpuszczam te 12g kwasku w 150 ml. letniej wody. Mniej kwasku, mniej wody. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/10/#findComment-303044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 24 Września 2013 Nigdzie nie znalazłem jakie powinny być proporcje octu do serwatki i robiłem to na tzw. "oko". Jak to powinno być prawidłowo, ile octu do jakiej ilości serwatki? Prawidłowo, czyli optymalnie zakwaszona serwatka na ricottę posiada kwasowość pH 6,0 – 6,5. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/10/#findComment-303063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 24 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 24 Września 2013 Prawidłowo, czyli optymalnie zakwaszona serwatka na ricottę posiada kwasowość pH 6,0 – 6,5. Książkowo się zgadza, tylko kto się bawi pH-metrem czy paskami , kiedy gar dymi z serwatką. Ja na 20-30 litrów serwatki , kiedy temp podchodzi pod 95C daję 10g kwasku cytrynowego i zawsze jest ok. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/10/#findComment-303086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 24 Września 2013 kto się bawi pH-metrem czy paskami , kiedy gar dymi z serwatką. Ja na 20-30 litrów serwatki , kiedy temp podchodzi pod 95C daję 10g kwasku cytrynowego i zawsze jest ok.Biotit, Wszystko się zgadza, jeżeli masz słodką serwatkę. Serwatka z serów kwasowo-podpuszczkowych potraktowana 0,5g kwasku/l może już zostać przekwaszona. To tak jak z podawaniem czasu parzenia szynek :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/10/#findComment-303097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZdrowoDomowo Opublikowano 24 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 24 Września 2013 AniuDzisiaj miałem klienta Włocha, który przyjechał po kultury i formy - gadaliśmy z godzinkę (prawie polskojęzyczny). Stwierdził, że ricottę robi się w temp 82 stopni - nie wyżej - pochodzi z rodziny serowarów.Dodają mleko a zakwaszają tylko zimą. PozdrawiamJacek ZdrowoDomowo.pl Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/10/#findComment-303111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.