Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli wolno wtrącić trzy grosze ,ja odstawiam podgrzana i zakwaszoną (najprościej i najpewniej kwasem cytrynowym)serwatkę na parę godz aż sama wystygnie i wtedy nie mam żadnego problemu z "odłowieniem" ricotty za pomocą łyżki cedzakowej spróbujcie.

 

[ Dodano: Sro 23 Maj, 2012 10:31 ]

Riccotta odcedzana zaraz po podgrzaniu i wytrąceniu sie lubi uciec nawet przez chustę .Ja sam tego doświadczyłem na początku mojej radosnej twórczości serowarskiej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/10/#findComment-219259
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 369
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

ja odstawiam podgrzana i zakwaszoną (najprościej i najpewniej kwasem cytrynowym)serwatkę na parę godz aż sama wystygnie i wtedy nie mam żadnego problemu z "odłowieniem" ricotty za pomocą łyżki cedzakowej spróbujcie.

To zależy od stopnia zakwaszenia mleka ale również jego włąściwości (mleko może słabo krzepnąć niezależnie od zakwaszenia=wada mleka).

Generalnie powinno się odcedzać dopiero zimną serwatkę ponieważ nie ma wtedy dużych strat tłuszczu i skrzep jest - jak napisałeś - lepszy.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/10/#findComment-219260
Udostępnij na innych stronach

Witaj EAnno moje guru serowarskie(to taki niewinny żarcik)bardzo dużo się od Ciebie nauczyłem,to tyle czoło bitności a teraz konkrety ja na 18l serwatki daję 10g kwasku cytrynowego rozpuszczonego w 100 ml ciepłej wody ta metoda mnie jeszcze nie zawiodła.Pozdrawiam serowarskie bractwo i życzę sukcesów
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/10/#findComment-219271
Udostępnij na innych stronach

a teraz konkrety ja na 18l serwatki daję 10g kwasku cytrynowego rozpuszczonego w 100 ml ciepłej wody ta metoda mnie jeszcze nie zawiodła.

 

Sąsiedzie :grin: to jesteś na tej samej drodze co i ja . Tylko że ja już nie ważę i dwie łyżeczki wiadomej wielkości od herbaty to jest to samo . Jeżeli komuś zależy na czasie to można ricottę przez chustę przecedzić po 2-4 godzin po zakwaszeniu serwatki . :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/10/#findComment-219272
Udostępnij na innych stronach

Witam szanownego imiennika zza miedzy,tylko po co się spieszyć ja na początku jak tutaj się wprowadziłęm to miałem gorącą głowę teraz daję sobie czas np wędlinki i ser porządnie podsuszone przed wędzeniem a kiedyś szybko szybko i wychodziła lipa .Nie polecajmy zbytniego pośpiechu
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/10/#findComment-219279
Udostępnij na innych stronach

Nie polecajmy zbytniego pośpiechu

Nie polecam :sad: ale może się zdarzyć że komuś i czasu brakuje . Moich serów typu oscypek i ricotty próbowało już parę osób z WB , nikt nie wydał opinii , że w smaku są powiedzmy kiepskie .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/10/#findComment-219284
Udostępnij na innych stronach

Boże broń od posądzenia tak szcownego obywatela tego forum , że robi lipę nawet kiedyś chciałem zajrzeć do sąsiada i prosić o rade ale stwierdziłem że nie wolno się narzucać.

 

[ Dodano: Sro 23 Maj, 2012 12:36 ]

ale dość tej prywaty bo się wkurzy mod

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/10/#findComment-219286
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
Wczoraj poczyniłem Ricotte używając do zakwaszania soku z cytryny. Serka wyszło 470g z lekkim posmakiem cytryny. Pewnie za dużo było tego soku bo na początkową ilść mleka 22l i uzyskaniu z niego prawie 4kg sera al`KORYCIŃSKI , dolałem na pozostałą serwatkę około pół szklanki soku z cytryny. Ale ten cytrynowy posmak dał mi wennę do upieczenia sernika wiedeńskiego . Kury dostały rano zamówienie na jajka :)

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/10/#findComment-244951
Udostępnij na innych stronach

A oto wczorajszy sernik z Riccoty . Przy czym większość prac wykonał Antoni , mój 8 latek :)

http://imageshack.us/a/img716/5972/sernikwd.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

" Tato napisz na forum że ja też bardzo lubię gotować " .. :grin:

http://imageshack.us/a/img31/3291/wp000258i.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

Wydaje mi się że bardziej nadaje się ten ser do sernika z owocami niż do typowego wiedeńskiego

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/10/#findComment-245377
Udostępnij na innych stronach

Zdolny młody mężczyzna :smile: Sernik wygląda smakowicie.

Moją ricottę przeznaczyłam na twarożek, ale nastepnym razem będzie sernik, na twarożek wg. mnie jest trochę za delikatna.

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/10/#findComment-245386
Udostępnij na innych stronach

" Tato napisz na forum że ja też bardzo lubię gotować " .. :grin:

 

Wielkie brawa dla syna :clap: :clap: :smile:

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/10/#findComment-245393
Udostępnij na innych stronach

Przy czym większość prac wykonał Antoni , mój 8 latek :)

 

DUCH, moje gratulacje dla synka!

Powiedz jemu że jutro też będę czynił to serek, mi 50! :grin:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/10/#findComment-245394
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...
Mam takie pytanie, co robię źle? Sprawa wygląda tak, że robiłem trzy razy ser suwalski i po jego wyrobie zostawała mi serwatka, którą chciałem przerobić na ricottę. Taki przerób udał mi się tylko raz, dwa razy skrzep się nie podniósł. Zakwaszałem octem lub sokiem z cytryny. Nigdzie nie znalazłem jakie powinny być proporcje octu do serwatki i robiłem to na tzw. "oko". Jak to powinno być prawidłowo, ile octu do jakiej ilości serwatki?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/10/#findComment-303016
Udostępnij na innych stronach

każdo razowo przerabiam 20l mleka i do pozostałej serwatki dodaję sok z połowy cytryny .. wcześniej było ego soku nieco więcej ale po praktyce wyszło że taka ilość wystarczy .. dla jasności z dużej cytryny

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/10/#findComment-303018
Udostępnij na innych stronach

Ja natomiast dodaję zwykły ocet i nie zauważyłem żeby to jakoś wpłynęło na jakość jak i uzyskanie "skrzepu", ostatnia produkcja to ok 27 mleka, do serwatki dodałem jeszcze 2l mleka finalny produkt bardzo wydajny ok 2kg ricotty.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/10/#findComment-303023
Udostępnij na innych stronach

każdo razowo przerabiam 20l mleka i do pozostałej serwatki dodaję sok z połowy cytryny

Czyli na serwatkę z 20 l mleka daje się około 30 ml soku z cytryny, tak?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/10/#findComment-303033
Udostępnij na innych stronach

Jak to powinno być prawidłowo, ile octu do jakiej ilości serwatki?

 

Może zamiast octu, użyj kwasku cytrynowego. Robię serki wędzone z 30 l mleka. Do serwatki dodaję 12g kwasku i zawsze wychodzi.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/10/#findComment-303034
Udostępnij na innych stronach

Robię serki wędzone z 30 l mleka

No tak, ale ja robię sery z trochę mniejszej ilości mleka, np. z 3 lub 4.5 litra. To ile tego kwasku mam dać do serwatki?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/10/#findComment-303040
Udostępnij na innych stronach

Todek- dodaj 1,2g do 1,8g kwasku w zależności z jakiej ilości mleka robisz :)

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/10/#findComment-303043
Udostępnij na innych stronach

No tak, ale ja robię sery z trochę mniejszej ilości mleka, np. z 3 lub 4.5 litra. To ile tego kwasku mam dać do serwatki?

 

Proporcjonalnie mniej, tzn np. 3l. mleka - 1,2 g kwasku.

Ja rozpuszczam te 12g kwasku w 150 ml. letniej wody. Mniej kwasku, mniej wody.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/10/#findComment-303044
Udostępnij na innych stronach

Nigdzie nie znalazłem jakie powinny być proporcje octu do serwatki i robiłem to na tzw. "oko". Jak to powinno być prawidłowo, ile octu do jakiej ilości serwatki?

Prawidłowo, czyli optymalnie zakwaszona serwatka na ricottę posiada kwasowość pH 6,0 – 6,5.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/10/#findComment-303063
Udostępnij na innych stronach

Prawidłowo, czyli optymalnie zakwaszona serwatka na ricottę posiada kwasowość pH 6,0 – 6,5.

Książkowo się zgadza, tylko kto się bawi pH-metrem czy paskami , kiedy gar dymi z serwatką. Ja na 20-30 litrów serwatki , kiedy temp podchodzi pod 95C daję 10g kwasku cytrynowego i zawsze jest ok.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/10/#findComment-303086
Udostępnij na innych stronach

kto się bawi pH-metrem czy paskami , kiedy gar dymi z serwatką. Ja na 20-30 litrów serwatki , kiedy temp podchodzi pod 95C daję 10g kwasku cytrynowego i zawsze jest ok.

Biotit,

Wszystko się zgadza, jeżeli masz słodką serwatkę.

Serwatka z serów kwasowo-podpuszczkowych potraktowana 0,5g kwasku/l może już zostać przekwaszona.

To tak jak z podawaniem czasu parzenia szynek :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/10/#findComment-303097
Udostępnij na innych stronach

Aniu

Dzisiaj miałem klienta Włocha, który przyjechał po kultury i formy - gadaliśmy z godzinkę (prawie polskojęzyczny).

 

Stwierdził, że ricottę robi się w temp 82 stopni - nie wyżej - pochodzi z rodziny serowarów.

Dodają mleko a zakwaszają tylko zimą.

 

Pozdrawiam

Jacek

 

ZdrowoDomowo.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/10/#findComment-303111
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.