Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

32 minuty temu, szrekPL napisał(a):

Spokojnie dasz radę, poczytaj ,, dla początkujących" to rozwieje wątpliwości  i uzyskasz odpowiedzi na i większość pytań.

Dzięki za podpowiedzi i miłego 😃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22328-ciemna-otoczka/page/2/#findComment-965506
Udostępnij na innych stronach

Ja bym zainwestował jeszcze w drugi/porządny termometr aby mieć pewność/kontrolę temperatury na każdym etapie.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22328-ciemna-otoczka/page/2/#findComment-965537
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, wróbel75 napisał(a):

Ja bym zainwestował jeszcze w drugi/porządny termometr aby mieć pewność/kontrolę temperatury na każdym etapie.

Co masz na myśli ? O jaki etap ci chodzi?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22328-ciemna-otoczka/page/2/#findComment-965539
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Dawid33 napisał(a):

O jaki etap ci chodzi?

O każdy etap wędzenia. Osuszanie, wędzenie (dymem zimnym, ciepłym, gorącym) dopiekanie, ewentualnie parzenie.

 

Godzinę temu, quadro555 napisał(a):

Termometr podczas wędzenia ma podawać temperaturę pomiędzy wędzonkami. Tym się sugeruj

Dokładnie. Nie wędzisz drzwi żeby patrzeć na termometr zamontowany np. na drzwiach (nie widziałem Twojej wędzarni więc nie wiem gdzie ona tam ma i jaki termometr).

 

Możesz sobie kupić termometr przewodowy (np. DT-34) lub bezprzewodowy (np. Meater +).

Ten drugi możesz wbić w środkową wędzonkę/kiełbasę i jednocześnie masz temperaturę otoczenia i temperaturę wewnątrz wędzonki.

 

Oczywiście na rynku jest dużo więcej termometrów niż tylko te dwa których nazwy wymieniłem. Zawsze staram się pisać tylko o tym co mam lub miałem i sam sprawdziłem (kiedyś też mi tu na forum je polecono i nie żałuję).

Nie kupuj tylko termometrów bimetalicznych (dla mnie nadają się tylko do pieca CO) czy tych tanich elektronicznych  https://allegro.pl/oferta/termometr-elektroniczny-kuchenny-z-sonda-cyfrowy-14023720161?bi_s=ads&bi_m=showitem:desktop:top:active&bi_c=YmRjYWM2OTItMzgxNi00ZTY2LTlmYTAtOTFjYmMyMzdlZjRkAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=3fddfdb3-7571-447b-a1d8-dd7798878239

Oprócz tego że wkurzają gdy się same wyłączają, to jeszcze szybko padają od wilgoci/pary.

Do samego parzenia wystarczy Ci taki: https://robimywedliny.pl/pl/p/Termometr-drewniany-do-gotowania-parzenia/283

Ma tylko jedną wadę - ciężko jest go wbić w wędzonkę 😂, ale temp. wody mierzy wzorowo.

  • Like 1

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22328-ciemna-otoczka/page/2/#findComment-965565
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, wróbel75 napisał(a):

Ja bym zainwestował jeszcze w drugi/porządny termometr aby mieć pewność/kontrolę temperatury na każdym etapie.

To bardzo słuszna uwaga, czujka w tej wędzarni jest na tylnej ściance na w miarę dobrej wysokości (taki wystający bolec) ale niestety przez nieuwagę można go dotykać wyrobami co będzie skutkowało błędnym pomiarem.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22328-ciemna-otoczka/page/2/#findComment-965566
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, wróbel75 napisał(a):

Ma tylko jedną wadę - ciężko jest go wbić w wędzonkę 😂, ale temp. wody mierzy wzorowo.

Potwierdzam w cienkie kiełbasy nie wejdzie wcale natomiast w grubsze kawałki po odpowiedniej obróbce(zaostrzenie) nawet zwykłym nożykiem można już będzie próbować 😉😁(oczywiście żartujemy)

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22328-ciemna-otoczka/page/2/#findComment-965570
Udostępnij na innych stronach

Miałem, miałem 🤣

Temp. mierzył przyzwoicie choć nie nadawał się na indukcję (zakłócała pracę)

Przez ten oplot przewodu długo nie wytrzymała sonda (wilgoć). Trochę pomaga nałożenie i zgrzanie rurki termokurczliwej (takiej do przewodów elektrycznych) na wejściu przewodu do rurki sondy.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22328-ciemna-otoczka/page/2/#findComment-965591
Udostępnij na innych stronach

5 minut temu, wróbel75 napisał(a):

Miałem, miałem 🤣

Temp. mierzył przyzwoicie choć nie nadawał się na indukcję (zakłócała pracę)

Przez ten oplot przewodu długo nie wytrzymała sonda (wilgoć). Trochę pomaga nałożenie i zgrzanie rurki termokurczliwej (takiej do przewodów elektrycznych) na wejściu przewodu do rurki sondy.

Dzięki za radę 👍

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22328-ciemna-otoczka/page/2/#findComment-965594
Udostępnij na innych stronach

19 minut temu, szrekPL napisał(a):

Generalnie to chyba wszystkie tego typu będą miały problem z wilgocią, jedynie DT 34 jest całkowicie odporny no ale trzeba wydać ok 250pln

Obecnie kosztuje ponad 270 PLN, jak chcemy świadectwo wzorcowania to trzeba jeszcze trochę dołożyć

https://termoprodukt.com.pl/termometr-dt-34-z-sonda-do-zywnosci-laboratoriow-przemyslu-miesa-wedzenia-do-wody-na-dlugim-przewodzie?search=DT-34

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22328-ciemna-otoczka/page/2/#findComment-965599
Udostępnij na innych stronach

250 : 6 Lat (tyle mniej-więcej już go mam)= niecałe 42zł/rok

Z każdym kolejnym rokiem będzie tylko tańszy 🙂

 

Nie można patrzeć tylko na cenę. Tego typu sprzęt używamy przez lata i nie tylko do kiełbasy.

Z ciekawostek powiem (napiszę) że w swoim, przez własną głupotę ponad rok temu uszkodziłem otoczkę przewodu (wkładałem do gara i nakrywałem pokrywkę czego efektem było popękanie otoczki) i do dzisiaj para/czasem gorąca woda (bo potrafi się utopić z szynką) nie są mu straszne.

Dla mnie wart każdej wydanej złotówki.

 

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22328-ciemna-otoczka/page/2/#findComment-965607
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, MariuszB napisał(a):

Obecnie kosztuje ponad 270 PLN, j

Warto tyle wyłożyć.

Ja swój miałam wzorcowany w lipcu 2012r, więc od ponad 12 lat mi służy.

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22328-ciemna-otoczka/page/2/#findComment-965615
Udostępnij na innych stronach

Zbyt długie dymienie miałem, lecz takiej osuszki jak u ciebie nie było:

 

image.thumb.jpeg.f7814683d20cd219e5c37a00a974e235.jpeg W twoim przypadku obstawiam 3 błędy :

Za długo wędzone 

Za wysoka temperatura 

Słaby przepływ dymu 

 

Pamiętaj że wędzonki po parzeniu jeszcze ciemnieją. 

  • Like 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22328-ciemna-otoczka/page/2/#findComment-965624
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.