szajba302 Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Listopada 2024 Witam mam pytanie zrobiłem solanke na 15 kg mięsa z kalkulatora fimple tv.i wyszło mi 6 litrów solanki plus 1.5 litra nastrzyk i teraz do rzeczy problem w tym że zostało mi ok 2 litrów tej solanki ale nie było już tego gdzie wlać czy to problem? Czy to normalne pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22379-zosta%C5%82a-solanka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Listopada 2024 Fimple tv nie odpowiada? Trzeba zapłacić? W czym jest problem z tym społeczeństwem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22379-zosta%C5%82a-solanka/#findComment-970691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szajba302 Opublikowano 24 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Listopada 2024 (edytowane) Nie nie odpisuje Edytowane 24 Listopada 2024 przez szajba302 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22379-zosta%C5%82a-solanka/#findComment-970692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Listopada 2024 (edytowane) 34 minuty temu, szajba302 napisał(a): Nie nie odpisuje Ilość peklosolanki jest prawidłowa - mięso nie może być uciśnięte , solanka musi wszędzie dotrzeć. Kwestia jakie masz tam stężenie i z czego ? może większy pojemnik lub podział na dwa Edytowane 24 Listopada 2024 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22379-zosta%C5%82a-solanka/#findComment-970710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szajba302 Opublikowano 24 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Listopada 2024 650g peklosoli mięso jest przykryte w dwóch stalowy garnkach uciśnięte nie jest."z czego" tzn.? Co masz na mysli Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22379-zosta%C5%82a-solanka/#findComment-970711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szajba302 Opublikowano 24 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Listopada 2024 Czyli co to nie problem ze solanka poszła do zlewu tzn.te dwa litry z 7.5 w sumie z nastrzykiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22379-zosta%C5%82a-solanka/#findComment-970713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Listopada 2024 4 minuty temu, szajba302 napisał(a): Czyli co to nie problem ze solanka poszła do zlewu tzn.te dwa litry z 7.5 w sumie z nastrzykiem Zrobiłeś peklosolankę na określoną ilość mięsa. Zostało ci roztworu, więc nadmiar wylałeś. Jakie masz teraz stężenie peklosoli? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22379-zosta%C5%82a-solanka/#findComment-970718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szajba302 Opublikowano 24 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Listopada 2024 (edytowane) No wlasnie nie wiem.dlatego pytam na przyszłość co zrobiłem źle chyba po to jest ta strona forum grupa.podzieliłem nawet na trzy naczynia Edytowane 24 Listopada 2024 przez szajba302 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22379-zosta%C5%82a-solanka/#findComment-970719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Listopada 2024 2 minuty temu, szajba302 napisał(a): No wlasnie nie wiem.dlatego pytam na przyszłość co zrobiłem źle chyba po to jest ta strona forum grupa Wylałeś roztwór/solankę zamiast wziąć większy pojemnik taki żeby mięso i solanka zmieściła się razem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22379-zosta%C5%82a-solanka/#findComment-970720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Listopada 2024 6 minut temu, szajba302 napisał(a): chyba po to jest ta strona forum grupa.podzieliłem nawet na trzy naczynia Po to jest ta strona forum aby czytać i się pytać jeżeli się czegoś nie rozumie. Dopiero potem działać, wylewać etc. etc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22379-zosta%C5%82a-solanka/#findComment-970723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szajba302 Opublikowano 24 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Listopada 2024 Yyy większego pojemnika nie mam jak już napisałem rozłożyłem na trzy garnki nierdzewne i się i tak nie zmieściła solanka.cieżko pisać na forum jak ma się mięso na stole i zrobiony roztwór solanki a za 15 min wychodzi się do pracy.no nic dziękuję mimo wszystko nastrzyk jest zrobiony najwyżej bd mało słone.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22379-zosta%C5%82a-solanka/#findComment-970725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Listopada 2024 11 minut temu, szajba302 napisał(a): .cieżko pisać na forum jak ma się mięso na stole i zrobiony roztwór solanki a za 15 min wychodzi się do pracy.no Pokolenie Z ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22379-zosta%C5%82a-solanka/#findComment-970730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Listopada 2024 12 minut temu, szajba302 napisał(a): najwyżej bd mało słone.pozdrawiam Chłopie tu nie chodzi o słoność, ale o zabezpieczenie bakteriologiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22379-zosta%C5%82a-solanka/#findComment-970732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szajba302 Opublikowano 24 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Listopada 2024 Nic się nie martw pięć lat temu dawałem peklosol bez kalkulatora i nic się nie stało i nie pokolenie,Z jestem z najlepszego rocznika jaki może być i żyłem w najleprzych czasach za mlodu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22379-zosta%C5%82a-solanka/#findComment-970736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Listopada 2024 5 minut temu, szajba302 napisał(a): żyłem w najleprzych czasach za mlodu I czego się wtedy nauczyłeś? Nie wiem jakie były najlepsze lata. Jestem rocznik 70 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22379-zosta%C5%82a-solanka/#findComment-970738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 25 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 25 Listopada 2024 19 godzin temu, szajba302 napisał(a): rozłożyłem na trzy garnki nierdzewne i się i tak nie zmieściła Czy zachowałeś jakieś proporcje wga mięsa w pojemniku- ilość peklosolanki, czy zalałeś na tzw. rympał🤔. 18 godzin temu, szajba302 napisał(a): Nic się nie martw pięć lat temu dawałem peklosol bez kalkulatora i nic się nie stało Odważny Pan 🙉. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22379-zosta%C5%82a-solanka/#findComment-970918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szajba302 Opublikowano 25 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 25 Listopada 2024 15 kg mięsa 655 g peklosoli ,7.5 l wody z czego 1.5 to nastrzyk.zamaly pojemnik.podzielilem na trzy garnki ale i tak nie weszło Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22379-zosta%C5%82a-solanka/#findComment-970929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 25 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 25 Listopada 2024 Godzinę temu, szajba302 napisał(a): 15 kg mięsa 655 g peklosoli ,7.5 l wody z czego 1.5 to nastrzyk.zamaly pojemnik.podzielilem na trzy garnki ale i tak nie weszło Nie pisałem o stężeniu bo jest 9% ok. , to zostaw w spokoju. Chyba nie zrozumiałeś pytania. Zapytam inaczej, czy ważyłeś mięso przed włożeniem do każdego pojemnika celem wlania odpowiedniej ilości peklosolanki? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22379-zosta%C5%82a-solanka/#findComment-970942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szajba302 Opublikowano 25 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 25 Listopada 2024 Nie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22379-zosta%C5%82a-solanka/#findComment-970943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 25 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 25 Listopada 2024 2 minuty temu, szajba302 napisał(a): Nie No właśnie tu popełniłeś błąd. Żeby sobie uświadomić jaki zapraszam do lektury na forum np. Akademia Dziadka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22379-zosta%C5%82a-solanka/#findComment-970945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szajba302 Opublikowano 25 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 25 Listopada 2024 Link poproszę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22379-zosta%C5%82a-solanka/#findComment-970949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 25 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 25 Listopada 2024 2 minuty temu, szajba302 napisał(a): Link poproszę Szybko łatwo i przyjemnie : Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22379-zosta%C5%82a-solanka/#findComment-970950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 25 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 25 Listopada 2024 52 minuty temu, szajba302 napisał(a): Link poproszę Pomogło zrozumieć błąd? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22379-zosta%C5%82a-solanka/#findComment-970956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 25 Listopada 2024 (edytowane) 23 godziny temu, quadro555 napisał(a): Jakie masz teraz stężenie peklosoli? Stężenie to on ma dobre nawet jak wylał te 2 litry.Stężenie jest stałe niezależnie od ilości solanki.Ma mało peklosoli wagowo w tej peklosolance którą zalał mięso.Prosty rachunek .W każdym litrze miał ok.9 % peklosoli czyli 90g .Jak odlał dwa litry to dalej w pozostałej części ma ok.9% , ale wagowo ma mniej peklosoli niż powinien mieć o tą ilość ,którą wylał z 2 litrami.Licząc w zaokrągleniu wagowo ma o 180 g za mało soli bo to odlał .Trzeba odróżniać stężenie od wagowej ilości peklosoli w solance., którą należy zalać mięso przeliczaąć 0,4 l /kg. Edytowane 25 Listopada 2024 przez arkadiusz 3 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22379-zosta%C5%82a-solanka/#findComment-970961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 25 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 25 Listopada 2024 Z przyjemnością popatrzyłam jak Andrzej tłumaczy. 😚 Akademia Dziadka to elementarz wiedzy. Sama się z niej uczyłam i wyszło mi to na dobre. Ps. Pozdrawiam i dziękuję Dziadkowi, Bagno i całej ekipie za wspaniałą Akademię Dziadka. 😚 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22379-zosta%C5%82a-solanka/#findComment-970962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.