więcej_czadu Opublikowano 11 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Grudnia 2024 Cześć, wracam po kilkuletniej przerwie. Z racji zakupu 40mb jelit wieprzowych do produkcji kiełbas - kupiłem tez przy okazji 250g suszonego czosnku niedźwiedziego. Zastanawiam się jak wykorzystać ta przyprawę w kontekście wędzarniczym (mięso, sery, ryby?). Czy ktoś testował już tą przyprawę? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22450-czosnek-nied%C5%BAwiedzi-suszony-jako-przyprawa-do-kie%C5%82bas-zalew-peklowych/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 11 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Grudnia 2024 Ja dodaję do salcesonu oraz kiełbasy z tym że bardziej w formie ,,wizualnej", żeby poczuć smak trzeba chyba wrzucić taczkę ale ładnie wygląda przez osłonkę i w przekroju. Może ktoś ma inne doświadczenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22450-czosnek-nied%C5%BAwiedzi-suszony-jako-przyprawa-do-kie%C5%82bas-zalew-peklowych/#findComment-975215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 11 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Grudnia 2024 15 minut temu, szrekPL napisał(a): bardziej w formie ,,wizualnej", żeby poczuć smak trzeba chyba wrzucić taczkę ale ładnie wygląda przez osłonkę i w przekroju. U mnie to samo. Dla smaka to suszonego od groma trzeba dodać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22450-czosnek-nied%C5%BAwiedzi-suszony-jako-przyprawa-do-kie%C5%82bas-zalew-peklowych/#findComment-975219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 11 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Grudnia 2024 Daj dużo do kiełbasy. Minimum 3 g/kg. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22450-czosnek-nied%C5%BAwiedzi-suszony-jako-przyprawa-do-kie%C5%82bas-zalew-peklowych/#findComment-975235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 11 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Grudnia 2024 Czosnek niedźwiedzi daję do wielu potraw, między innymi również do grochówki, ale u mnie najbardziej sprawdza się gdy dodam go do śledzi w oleju. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22450-czosnek-nied%C5%BAwiedzi-suszony-jako-przyprawa-do-kie%C5%82bas-zalew-peklowych/#findComment-975236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
więcej_czadu Opublikowano 17 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Grudnia 2024 a jako kombinacja z czosnkiem "konwencjonalnym" w kiełbasie swojskiej - czyli bez peklosoli - ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22450-czosnek-nied%C5%BAwiedzi-suszony-jako-przyprawa-do-kie%C5%82bas-zalew-peklowych/#findComment-976591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 17 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Grudnia 2024 Próbuj, taka kombinacja nie zaszkodzi a może smakować, tylko nie przesadź z ilością czosnku oraz czosnku niedźwiedziego.... jeżeli będzie robił taką kiełbasę to zrób małą fotorelację i zapodaj na forum. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22450-czosnek-nied%C5%BAwiedzi-suszony-jako-przyprawa-do-kie%C5%82bas-zalew-peklowych/#findComment-976609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
więcej_czadu Opublikowano 23 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Grudnia 2024 Mam taki plan, być może będzie to dosłownie parę kg limitowanej kiełbasy wieprzowina/wołowina 50/50%. Z czego pewnie będzie próba kontrolna z samym czosnkiem a reszta z czosnkiem nieniedźwiedzim. Miesiąc temu robiłem swojską czosnkową: wieprzowina/wołowina w stosunku 85/15% - o niskiej zawartości tłuszczu. Smak dość oryginalny, ale wszyscy dookoła go akceptują. Kiełbasy robię tylko bez peklosoli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22450-czosnek-nied%C5%BAwiedzi-suszony-jako-przyprawa-do-kie%C5%82bas-zalew-peklowych/#findComment-977996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Grudnia 2024 14 minut temu, więcej_czadu napisał(a): Kiełbasy robię tylko bez peklosoli. To raczej nie licz na tej stronie na poparcie. 6 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22450-czosnek-nied%C5%BAwiedzi-suszony-jako-przyprawa-do-kie%C5%82bas-zalew-peklowych/#findComment-978002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 23 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Grudnia 2024 3 godziny temu, więcej_czadu napisał(a): Mam taki plan, być może będzie to dosłownie parę kg limitowanej kiełbasy wieprzowina/wołowina 50/50%. Z czego pewnie będzie próba kontrolna z samym czosnkiem a reszta z czosnkiem nieniedźwiedzim. Miesiąc temu robiłem swojską czosnkową: wieprzowina/wołowina w stosunku 85/15% - o niskiej zawartości tłuszczu. Smak dość oryginalny, ale wszyscy dookoła go akceptują. Kiełbasy robię tylko bez peklosoli. Chwalisz się czy się żalisz? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22450-czosnek-nied%C5%BAwiedzi-suszony-jako-przyprawa-do-kie%C5%82bas-zalew-peklowych/#findComment-978034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 24 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Grudnia 2024 13 godzin temu, więcej_czadu napisał(a): Kiełbasy robię tylko bez peklosoli. To co dajesz zamiast peklosoli, pieprz🤣 1 Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22450-czosnek-nied%C5%BAwiedzi-suszony-jako-przyprawa-do-kie%C5%82bas-zalew-peklowych/#findComment-978081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.