Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, wracam po kilkuletniej przerwie.

Z racji zakupu 40mb jelit wieprzowych do produkcji kiełbas  - kupiłem tez przy okazji 250g suszonego czosnku niedźwiedziego. Zastanawiam się  jak wykorzystać ta przyprawę w kontekście wędzarniczym (mięso, sery, ryby?).

Czy ktoś testował już tą przyprawę?

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22450-czosnek-nied%C5%BAwiedzi-suszony-jako-przyprawa-do-kie%C5%82bas-zalew-peklowych/

Ja dodaję do salcesonu oraz kiełbasy z tym że bardziej w formie ,,wizualnej", żeby poczuć smak trzeba chyba wrzucić taczkę ale ładnie wygląda przez osłonkę i w przekroju. Może ktoś ma inne doświadczenia.

• Like 1
15 minut temu, szrekPL napisał(a):

bardziej w formie ,,wizualnej", żeby poczuć smak trzeba chyba wrzucić taczkę ale ładnie wygląda przez osłonkę i w przekroju.

U mnie to samo. Dla smaka to suszonego od groma trzeba dodać.

• Like 1

Czosnek niedźwiedzi daję do wielu potraw, między innymi również do grochówki, ale u mnie najbardziej sprawdza się gdy dodam go do śledzi w oleju.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Próbuj, taka kombinacja nie zaszkodzi a może smakować, tylko nie przesadź z ilością czosnku oraz czosnku niedźwiedziego.... jeżeli będzie robił taką kiełbasę to zrób małą fotorelację i zapodaj na forum.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Mam taki plan,  być może będzie to   dosłownie parę kg limitowanej kiełbasy wieprzowina/wołowina 50/50%. Z czego pewnie będzie próba kontrolna z samym czosnkiem a reszta z czosnkiem nieniedźwiedzim.  Miesiąc temu robiłem swojską czosnkową: wieprzowina/wołowina w stosunku 85/15% - o niskiej zawartości tłuszczu. Smak dość oryginalny, ale wszyscy dookoła go akceptują. Kiełbasy robię tylko bez peklosoli.

14 minut temu, więcej_czadu napisał(a):

Kiełbasy robię tylko bez peklosoli.

To raczej nie licz na tej stronie na poparcie.

• Upvote 6

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

3 godziny temu, więcej_czadu napisał(a):

Mam taki plan,  być może będzie to   dosłownie parę kg limitowanej kiełbasy wieprzowina/wołowina 50/50%. Z czego pewnie będzie próba kontrolna z samym czosnkiem a reszta z czosnkiem nieniedźwiedzim.  Miesiąc temu robiłem swojską czosnkową: wieprzowina/wołowina w stosunku 85/15% - o niskiej zawartości tłuszczu. Smak dość oryginalny, ale wszyscy dookoła go akceptują. Kiełbasy robię tylko bez peklosoli.

Chwalisz się czy się żalisz?

13 godzin temu, więcej_czadu napisał(a):

Kiełbasy robię tylko bez peklosoli.

To co dajesz zamiast peklosoli, pieprz🤣

• Upvote 1

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)