Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:lol: . rozumiem wg. kalkulatora dobieram masę mięsa stężenie sugerowane to ok40% ( masa mięsa + woda + peklosól) i ma być super.Mam jeszcze pytanie jak to uwędzić :???:

wędzarnia jest , termometr do pomiaru temp. dymu, wióry od Mirka też i trochę suchego i mokrego drewna ( suche brzoza i mokre olcha) :grin: co sugerujecie :question:

grzegorz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/226-peklowanie/page/2/#findComment-4651
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Zero mokrego. Brzoze przed wedzeniem okorój. Jak będziesz chciał więcej dymu, to posypiesz troche trocin, lub postawisz na w palenisku stara patelnię lub garnek z trocinami lub zrebkami.

najpierw zapekluj mięsko, a do wedzenia wrócimy za jakieś 10-12 dni.

Pamietaj, że mięso musi byc umieszczone w takim naczyniu, by solanka dochodziła do niego z kazdej strony. Codziennie staraj sie je przemiescić w naczyniu - to ze podu na wierzch i odwrotnie. Temperatura peklowania 4-6 st.C

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/226-peklowanie/page/2/#findComment-4652
Udostępnij na innych stronach

ponieważ jak sam napisałeś jesteś laikiem, zapodaj nam tu wyliczone liczby celem sprawdzenia :lol: - lepiej teraz skorygować niż później naprawiać błędy
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/226-peklowanie/page/2/#findComment-4653
Udostępnij na innych stronach

Jestem w trakcie drugiego peklowania.

Kupiłem samą saletrę, w opisach spotkałem się, że sól do mieszanki peklującej nie może być jodowana lecz nie znalazłem innej i użyłem właśnie jodowanej.

Nigdzie nie spotkałem się z wyjaśnieniem dlaczego nie może być jodowana i ew. skąd bierzecie taką sól?

Czy będą jakieś nieprawidłowości w cały procesie po użyciu takiej mieszanki?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/226-peklowanie/page/2/#findComment-4655
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz opisz nam swoją wędzarnie jak jest zbudowana bo albo zrąbki albo drewno ??

 

Miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/226-peklowanie/page/2/#findComment-4658
Udostępnij na innych stronach

koledzy, :!:

Mięsko zapeklowane peklosól kupiona na rynku w Grodzisku Maz.nou name

Dbam o przekładanie i nakłuwanie ( strzykawa od Mirka dotarła dzisiaj)- nie zamykaj sklepu podnies ceny :!:

wędzarnia - :???: podobna do zadymiacza bagiennego, przeprowadziłem próby na sucho :lol: działa w zakresie 20 -80 stopni C

proszę o sugestie jak to uwędzić :question:

moja 3 - letnia córka patrzy na ręce Ojca.

grzegorz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/226-peklowanie/page/2/#findComment-4660
Udostępnij na innych stronach

jeśli będziecie mieli ochote :question: popatrzeć to mogę wysłać zdjęcia radosnej twórczości( budowa wędzarni ,choć właściwie efekt końcowy :lol: będzie za dwa tygodnie(dach)
grzegorz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/226-peklowanie/page/2/#findComment-4665
Udostępnij na innych stronach

Nie moge się dobić do artu z wędzarnią zadymiacza bagiennego jak zwykle błąd serwera :devil:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/226-peklowanie/page/2/#findComment-4666
Udostępnij na innych stronach

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/226-peklowanie/page/2/#findComment-4667
Udostępnij na innych stronach

Dobiłem się :tongue:

 

Ale Maxiu dał już odpowiedź.

 

Sól jodowana żle wpływa na proces peklwnia kiedyś ropisywaliśmy sie na ten temat.

Ktoś bardzo fachowo to opisał muszę poszukać.

 

Miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/226-peklowanie/page/2/#findComment-4670
Udostępnij na innych stronach

moja wędzarnia sorry moja i mojego teścia(fajny chłop)wspólna inwestycja

palenisko z rusztem, kanał 2 mb komora 80/70/100cm, w drzwiach wbudowany termometr,

co do odwołań do stron jest wiele sugestii, chciałbym wędzenie i parzenie wykonać w miarę prosto, aspiracje mam ale w przyszłości ( szynka z koscią itp może z dzika :question: )

miro wyśle zdjęcia do ciebie o ile adre bedzie aktualny (napisałem emila do Ciebie chłopaki z Jaktorowa M i G)

grzegorz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/226-peklowanie/page/2/#findComment-4672
Udostępnij na innych stronach

moja wędzarnia sorry moja i mojego teścia(fajny chłop)wspólna inwestycja

palenisko z rusztem, kanał 2 mb komora 80/70/100cm, w drzwiach wbudowany termometr,

co do odwołań do stron jest wiele sugestii, chciałbym wędzenie i parzenie wykonać w miarę prosto, aspiracje mam ale w przyszłości ( szynka z koscią itp może z dzika :question: )

miro wyśle zdjęcia do ciebie o ile adre bedzie aktualny (napisałem emila do Ciebie chłopaki z Jaktorowa M i G)

Widzę, że z naszej okolicy jest kilka osób( Abratek Grodzisk 15 km od Żyrardowa, chłopaki z Jaktorowa 8 km napisał do mnie "Zetes" ze Skierniewic 28 km) już jest dość spora grupa.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/226-peklowanie/page/2/#findComment-4680
Udostępnij na innych stronach

Które pytanie o sól czy wędzenie

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/226-peklowanie/page/2/#findComment-4682
Udostępnij na innych stronach

napisz co konkretnie chcesz wiedzieć - bo ogólne postępowanie opisałem Ci w mailu,

 

jest jeszcze jedna rzecz, napisałeś:

Dbam o przekładanie i nakłuwanie...

czy rozumieć przez to że co jakiś czas robisz nastrzyk?

 

 

Miro - zmień tego smutasa w stopce na coś weselszego - będzie lepiej , zobaczysz

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/226-peklowanie/page/2/#findComment-4683
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz - Czekasz na gotowe .PRZECZYTAJ dokładnie dział peklowanie, ale dokładnie ,tam jest wszystko. i wtedy zadawaj pytania ale konkretne a nie ogólne .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/226-peklowanie/page/2/#findComment-4687
Udostępnij na innych stronach

1/ peklosól/sól peklująca

 

Sól peklująca jest produktem całkowicie zastępującym mieszanine saletry i zwykłej soli,często podawanej w starych przepisach masarskich.

Jeżeli napotkasz na przepis z zastosowaniem saletry i soli a chciałbyś użyć gotowej soli peklującej musisz dodać ilość saletry i ilość soli i zastosować tyle samo gotowej soli peklującej.

 

waga saletry + waga soli = waga soli peklującej

 

Stosowanie gotowej soli zabezpiecza nas przed możliwością przedawkowania saletry którą należy odmierzać bardzo dokładnie,natomiast stosowanie gotowej soli peklującej jest łatwiejsze i zapewni nam odpowiednią - stałą ilośc środka peklującego.

 

2/ Przeczytaj bardzo dokładny opis kolegi Dziadek jest przystępnie i rzeczowo opisane co i jak powinno sie robić link msz podany wyżej w poście autora.

 

Nie da sie jednoznacznie napisać rób tak albo tak dlatego ze każdy wyrób wymaga innego traktowania.

Trzymaj sie receptury i dopasuj do swoich warunków.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/226-peklowanie/page/2/#findComment-4688
Udostępnij na innych stronach

przejrzałem

na temat

1, parzenia jest opis procesu co on daje i to wszystko zero konkretów(jak mdługo do danego mięsa itp

2.wędzenie opis dym zimny ciepły z opcją pieczenia i znowu zero konkretów

nigdy wcześniej nie peklowałem , nie wędziłem i nie parzyłem

Informacje zamieszczone na stronie są w mojej ocenie dla ludzi z doświadczeniem ( mniejszym lub większym )

grzegorz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/226-peklowanie/page/2/#findComment-4689
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz 36 -nie zniechecaj się czytaj i pytaj, zadawaj konkretne pytania w miarę możliwości będziemy odpowiadali. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/226-peklowanie/page/2/#findComment-4691
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz czy czytałeś ten post ?? tam są same konkrety

 

 

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=358

 

Miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/226-peklowanie/page/2/#findComment-4692
Udostępnij na innych stronach

przejrzałem

na temat

1, parzenia jest opis procesu co on daje i to wszystko zero konkretów(jak mdługo do danego mięsa itp

2.wędzenie opis dym zimny ciepły z opcją pieczenia i znowu zero konkretów

nigdy wcześniej nie peklowałem

grzegorz36 napisałeś że: :???: "brak konkretów".

:smile: Stare przysłowie mówi " cierpliwość w czytaniu daje wiele do myślenia" :smile:

Pewnie czytałeś zbyt szybko, a efektem jest to że dalej nie wiesz co i jak ? :???:

:smile: Wystarczy wejść na stronę www.wędliny domowe i po lewej stronie w wierszu jest napisane "szynki klikasz i tam masz całą gamę szynek min. "Szynka wieprzowa bez kości, parzona".

Przeczytaj i sam stwierdzisz że jest, specjalnie sprawdziłem i ... , mało o wędzeniu pisze dużo. :smile: :smile:

Derex
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/226-peklowanie/page/2/#findComment-4693
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu drogi - koledzy dobrze stwierdzili że za szybko lub nieuważnie czytasz - w artykułach masz wszystko wyjaśnione do cna -oj chyba spotkanie sąsiedzkie trzeba przyspieszyć :grin:

 

co zawiera gotowa peklosól :question: jaki jest przepis na wykonanie solanki samemu

gotowa peklosól zawiera :sól oraz azotyn sodu, zwany nitrytem, jest to związek powstający w kilka dni po rozpoczęciu peklowania saletrą, czyli ta mieszanka działa dużo szybciej.

PRZEPIS NA SOLANKę????? - no kurde ... a bierzesz wode, peklosól i jazda :grin: :grin: :grin: ( przeważnie stosujemy ok 0,8-1 kg peklosoli na 10 litrow wody, i tej solanki bierzemy ok 40% w stosunku do ilości mięsa)

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/226-peklowanie/page/2/#findComment-4700
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.