grzegorz36 Opublikowano 27 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 27 Października 2006 :lol: . rozumiem wg. kalkulatora dobieram masę mięsa stężenie sugerowane to ok40% ( masa mięsa + woda + peklosól) i ma być super.Mam jeszcze pytanie jak to uwędzić :???: wędzarnia jest , termometr do pomiaru temp. dymu, wióry od Mirka też i trochę suchego i mokrego drewna ( suche brzoza i mokre olcha) :grin: co sugerujecie :question: Cytuj grzegorz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/226-peklowanie/page/2/#findComment-4651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 27 Października 2006 Zero mokrego. Brzoze przed wedzeniem okorój. Jak będziesz chciał więcej dymu, to posypiesz troche trocin, lub postawisz na w palenisku stara patelnię lub garnek z trocinami lub zrebkami.najpierw zapekluj mięsko, a do wedzenia wrócimy za jakieś 10-12 dni.Pamietaj, że mięso musi byc umieszczone w takim naczyniu, by solanka dochodziła do niego z kazdej strony. Codziennie staraj sie je przemiescić w naczyniu - to ze podu na wierzch i odwrotnie. Temperatura peklowania 4-6 st.C Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/226-peklowanie/page/2/#findComment-4652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 27 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 27 Października 2006 ponieważ jak sam napisałeś jesteś laikiem, zapodaj nam tu wyliczone liczby celem sprawdzenia :lol: - lepiej teraz skorygować niż później naprawiać błędy Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/226-peklowanie/page/2/#findComment-4653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 27 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 27 Października 2006 Jestem w trakcie drugiego peklowania.Kupiłem samą saletrę, w opisach spotkałem się, że sól do mieszanki peklującej nie może być jodowana lecz nie znalazłem innej i użyłem właśnie jodowanej.Nigdzie nie spotkałem się z wyjaśnieniem dlaczego nie może być jodowana i ew. skąd bierzecie taką sól?Czy będą jakieś nieprawidłowości w cały procesie po użyciu takiej mieszanki? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/226-peklowanie/page/2/#findComment-4655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 27 Października 2006 Grzegorz opisz nam swoją wędzarnie jak jest zbudowana bo albo zrąbki albo drewno ?? Miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/226-peklowanie/page/2/#findComment-4658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz36 Opublikowano 27 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 27 Października 2006 koledzy, :!: Mięsko zapeklowane peklosól kupiona na rynku w Grodzisku Maz.nou nameDbam o przekładanie i nakłuwanie ( strzykawa od Mirka dotarła dzisiaj)- nie zamykaj sklepu podnies ceny :!: wędzarnia - :???: podobna do zadymiacza bagiennego, przeprowadziłem próby na sucho :lol: działa w zakresie 20 -80 stopni Cproszę o sugestie jak to uwędzić :question: moja 3 - letnia córka patrzy na ręce Ojca. Cytuj grzegorz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/226-peklowanie/page/2/#findComment-4660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz36 Opublikowano 27 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 27 Października 2006 jeśli będziecie mieli ochote :question: popatrzeć to mogę wysłać zdjęcia radosnej twórczości( budowa wędzarni ,choć właściwie efekt końcowy :lol: będzie za dwa tygodnie(dach) Cytuj grzegorz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/226-peklowanie/page/2/#findComment-4665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 27 Października 2006 Nie moge się dobić do artu z wędzarnią zadymiacza bagiennego jak zwykle błąd serwera :devil: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/226-peklowanie/page/2/#findComment-4666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 27 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 27 Października 2006 GRZEGORZ 36 CZYTAJ http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=358 Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/226-peklowanie/page/2/#findComment-4667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 27 Października 2006 Dobiłem się :tongue: Ale Maxiu dał już odpowiedź. Sól jodowana żle wpływa na proces peklwnia kiedyś ropisywaliśmy sie na ten temat.Ktoś bardzo fachowo to opisał muszę poszukać. Miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/226-peklowanie/page/2/#findComment-4670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz36 Opublikowano 27 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 27 Października 2006 moja wędzarnia sorry moja i mojego teścia(fajny chłop)wspólna inwestycja palenisko z rusztem, kanał 2 mb komora 80/70/100cm, w drzwiach wbudowany termometr,co do odwołań do stron jest wiele sugestii, chciałbym wędzenie i parzenie wykonać w miarę prosto, aspiracje mam ale w przyszłości ( szynka z koscią itp może z dzika :question: )miro wyśle zdjęcia do ciebie o ile adre bedzie aktualny (napisałem emila do Ciebie chłopaki z Jaktorowa M i G) Cytuj grzegorz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/226-peklowanie/page/2/#findComment-4672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 28 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 28 Października 2006 moja wędzarnia sorry moja i mojego teścia(fajny chłop)wspólna inwestycja palenisko z rusztem, kanał 2 mb komora 80/70/100cm, w drzwiach wbudowany termometr, co do odwołań do stron jest wiele sugestii, chciałbym wędzenie i parzenie wykonać w miarę prosto, aspiracje mam ale w przyszłości ( szynka z koscią itp może z dzika :question: ) miro wyśle zdjęcia do ciebie o ile adre bedzie aktualny (napisałem emila do Ciebie chłopaki z Jaktorowa M i G)Widzę, że z naszej okolicy jest kilka osób( Abratek Grodzisk 15 km od Żyrardowa, chłopaki z Jaktorowa 8 km napisał do mnie "Zetes" ze Skierniewic 28 km) już jest dość spora grupa. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/226-peklowanie/page/2/#findComment-4680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz36 Opublikowano 28 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 28 Października 2006 Panowie i panie :lol: że nas w okolicy jest dużo ale co z odpowiedzią na Moje pytanie :???: Cytuj grzegorz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/226-peklowanie/page/2/#findComment-4681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 28 Października 2006 Które pytanie o sól czy wędzenie Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/226-peklowanie/page/2/#findComment-4682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 28 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 28 Października 2006 napisz co konkretnie chcesz wiedzieć - bo ogólne postępowanie opisałem Ci w mailu, jest jeszcze jedna rzecz, napisałeś: Dbam o przekładanie i nakłuwanie...czy rozumieć przez to że co jakiś czas robisz nastrzyk? Miro - zmień tego smutasa w stopce na coś weselszego - będzie lepiej , zobaczysz Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/226-peklowanie/page/2/#findComment-4683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz36 Opublikowano 28 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 28 Października 2006 1.nastzryk wykonałem dzisiaj zakupioną stzrykawą XXXXXL :lol: od MIRO2. chodzi mi o wędzenie i pazrzenie Cytuj grzegorz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/226-peklowanie/page/2/#findComment-4684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz36 Opublikowano 28 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 28 Października 2006 nie zależnie będę dronżył temat solanki :idea: co zawiera gotowa peklosól :question: jaki jest przepis na wykonanie solanki samemu :question: Cytuj grzegorz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/226-peklowanie/page/2/#findComment-4685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 28 Października 2006 Grzegorz - Czekasz na gotowe .PRZECZYTAJ dokładnie dział peklowanie, ale dokładnie ,tam jest wszystko. i wtedy zadawaj pytania ale konkretne a nie ogólne .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/226-peklowanie/page/2/#findComment-4687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 28 Października 2006 1/ peklosól/sól peklująca Sól peklująca jest produktem całkowicie zastępującym mieszanine saletry i zwykłej soli,często podawanej w starych przepisach masarskich.Jeżeli napotkasz na przepis z zastosowaniem saletry i soli a chciałbyś użyć gotowej soli peklującej musisz dodać ilość saletry i ilość soli i zastosować tyle samo gotowej soli peklującej. waga saletry + waga soli = waga soli peklującej Stosowanie gotowej soli zabezpiecza nas przed możliwością przedawkowania saletry którą należy odmierzać bardzo dokładnie,natomiast stosowanie gotowej soli peklującej jest łatwiejsze i zapewni nam odpowiednią - stałą ilośc środka peklującego. 2/ Przeczytaj bardzo dokładny opis kolegi Dziadek jest przystępnie i rzeczowo opisane co i jak powinno sie robić link msz podany wyżej w poście autora. Nie da sie jednoznacznie napisać rób tak albo tak dlatego ze każdy wyrób wymaga innego traktowania.Trzymaj sie receptury i dopasuj do swoich warunków. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/226-peklowanie/page/2/#findComment-4688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz36 Opublikowano 28 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 28 Października 2006 przejrzałem na temat1, parzenia jest opis procesu co on daje i to wszystko zero konkretów(jak mdługo do danego mięsa itp2.wędzenie opis dym zimny ciepły z opcją pieczenia i znowu zero konkretównigdy wcześniej nie peklowałem , nie wędziłem i nie parzyłemInformacje zamieszczone na stronie są w mojej ocenie dla ludzi z doświadczeniem ( mniejszym lub większym ) Cytuj grzegorz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/226-peklowanie/page/2/#findComment-4689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz36 Opublikowano 28 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 28 Października 2006 miro, dzięki wyjaśniłeś mi różnicę lub też jej brak o peklosól już nie będę pytał dzięki grzegorz36 Cytuj grzegorz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/226-peklowanie/page/2/#findComment-4690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 28 Października 2006 Grzegorz 36 -nie zniechecaj się czytaj i pytaj, zadawaj konkretne pytania w miarę możliwości będziemy odpowiadali. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/226-peklowanie/page/2/#findComment-4691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 28 Października 2006 Grzegorz czy czytałeś ten post ?? tam są same konkrety http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=358 Miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/226-peklowanie/page/2/#findComment-4692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Derex Opublikowano 28 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 28 Października 2006 przejrzałem na temat 1, parzenia jest opis procesu co on daje i to wszystko zero konkretów(jak mdługo do danego mięsa itp 2.wędzenie opis dym zimny ciepły z opcją pieczenia i znowu zero konkretów nigdy wcześniej nie peklowałem grzegorz36 napisałeś że: :???: "brak konkretów". :smile: Stare przysłowie mówi " cierpliwość w czytaniu daje wiele do myślenia" :smile: Pewnie czytałeś zbyt szybko, a efektem jest to że dalej nie wiesz co i jak ? :???: :smile: Wystarczy wejść na stronę www.wędliny domowe i po lewej stronie w wierszu jest napisane "szynki klikasz i tam masz całą gamę szynek min. "Szynka wieprzowa bez kości, parzona". Przeczytaj i sam stwierdzisz że jest, specjalnie sprawdziłem i ... , mało o wędzeniu pisze dużo. :smile: :smile: Cytuj Derex Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/226-peklowanie/page/2/#findComment-4693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 28 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 28 Października 2006 Grzesiu drogi - koledzy dobrze stwierdzili że za szybko lub nieuważnie czytasz - w artykułach masz wszystko wyjaśnione do cna -oj chyba spotkanie sąsiedzkie trzeba przyspieszyć :grin: co zawiera gotowa peklosól :question: jaki jest przepis na wykonanie solanki samemugotowa peklosól zawiera :sól oraz azotyn sodu, zwany nitrytem, jest to związek powstający w kilka dni po rozpoczęciu peklowania saletrą, czyli ta mieszanka działa dużo szybciej. PRZEPIS NA SOLANKę????? - no kurde ... a bierzesz wode, peklosól i jazda :grin: :grin: :grin: ( przeważnie stosujemy ok 0,8-1 kg peklosoli na 10 litrow wody, i tej solanki bierzemy ok 40% w stosunku do ilości mięsa) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/226-peklowanie/page/2/#findComment-4700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.