Podlasiak Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Lutego 2009 Trafiłem dziś na ładny kawałek ligawy wołowej ( 1,7 kg ). Nie mam pomysłu co z tego można zrobić - prosze pomocy !!! Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2280-ligawa-wo%C5%82owa-co-z-tego-mozna-zrobi%C4%87/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Lutego 2009 Z ligawy wyjdzie cuudny tatar... do tego kieliszeczek zmrożonej okowity i świat jest nasz :grin: ...Myślę, że świetnie nadawałaby się też do przyżądzenia jej po chińsku z pędami bambusa i grzybami shitake. Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2280-ligawa-wo%C5%82owa-co-z-tego-mozna-zrobi%C4%87/#findComment-57015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Lutego 2009 Rolady śląskie do tego kluski i modro kapusta. Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2280-ligawa-wo%C5%82owa-co-z-tego-mozna-zrobi%C4%87/#findComment-57017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Lutego 2009 Można zrobić sztufadę, zrazy zawijane lub Pieczeń belwederską. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2280-ligawa-wo%C5%82owa-co-z-tego-mozna-zrobi%C4%87/#findComment-57018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Lutego 2009 Proponuję przeznaczyć na wędliny długodojrzewajace np. basturma, wołowa odmiana specku i inne. Nie polecam na szynkę wołowa gotowaną, gdyż może się okazać po sparzeniu twarda. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2280-ligawa-wo%C5%82owa-co-z-tego-mozna-zrobi%C4%87/#findComment-57019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 18 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Lutego 2009 Dziekuję za pomoc . Wybiorę chyba sztufadę wołową - akurat będzie na kolacje w sobote. Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2280-ligawa-wo%C5%82owa-co-z-tego-mozna-zrobi%C4%87/#findComment-57023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Lutego 2009 Proponuję przeznaczyć na wędliny długodojrzewajace np. basturma,Wybiorę chyba sztufadę wołowąWprawdzie już wybrałeś, ale chcę poświadczyć, że basturma, to jest to :!: Doskonała jest też pieczeń zakrawana z chrzanem. Ponieważ chrzan powinien być świeży, bardzo ostry, można użyc dostępnego w marketach chrzanu wasabi. Jest sprzedawany w zielonych tubkach. To bardzo ostry chrzan, idealnie nadaje się do tej wykwintnej pieczeni. Szukaj na stoiskach orientalnych. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2280-ligawa-wo%C5%82owa-co-z-tego-mozna-zrobi%C4%87/#findComment-57024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Lutego 2009 Ja polecam z wołowiny dwie potrawy: - wołowina z zielonym pieprzem w sosie, danie na ciepło- Carpaccio, danie na zimno Carpaccio po mojemu :grin: Składniki: Do peklowania polędwicy:-polędwica wołowa ok1kg-sól peklująca 2 łyżki stołowe-pieprz ziarnisty-oregano-liść laurowy-cukier-maga-czosnek świeży 2 ząbki-angielskie ziele Do przygotowania i podania -sól-olej lub oliwa z oliwek-pieprz czarny mielony-oregano-czosnek granulowany-czosnek świeży 1 ząbek-parmezan Etap 1- wywar do peklowania Do małego garnka nalewamy szklankę wody,doprowadzamy do wrzenia,zmniejszamy ogień jak do rosołku.Dodajemy parę ziarenek pieprzu,troche oregano,1liść laurowy,pare kropel magi,pokrojony czosnek świeży 2 ząbki, kilka ziaren angielskiego ziela.Parzymy ok 20 min,studzimy. Etap 2 -peklowanie Z mięsa usuwamy błony.Wkładamy do garnka dopasowanego do ilości mięsa i zalewamy zimną wodą tak, aby było przykryte.Wyjmujemy mięso a w wodzie rozpuszczamy sól peklującąNa każde dwa litry wody ok 2 płaskie łyżki stołowe soli peklującejdodajemy szczyptę cukru oraz przygotowany wcześniej ZIMNY wywar.Mięso wraca do garnka.Nasz garnek wedruje do lodówki na dwa/trzy dni,pamiętajcie o przewracaniu i nakłuwaniu widelcem lub szpikulcem mięsa raz dziennie. Etap 3 -mrożenie Wyciągamy mięso z zalewy peklowej, dokładnie płukamy w zimnej wodzie i osuszamy ściereczką.Do miseczki wlewamy cztery łyżki oleju lub oliwy z oliwek,/jak kto woli/,dodajemy do tego łyżkę oregano,łyżke czosnku granulowanego,łyżeczke pieprzu czarnego mielonego dokładnie wszystko mieszamy.Powinna powstać konsystencja raczej gęsta,taka papka.Osuszone mięso nacieramy z każdej strony naszą papką,następnie owijamy dokładnie folią aluminiową tak żeby powstał wałeczek.Wkładamy do lodówki na 10-12 godzin. Etap 4 -podanie na talerz n Wyciągamy mięso z lodówki,zdejmujemy folie i pozostawiamy na ok 15 min.Po lekkim rozmrożeniu kroimy jak najcieńsze plasterki i układamy na delikatnie posmarowanym olejem talerzu.Poukładane miesko również delikatnie smarujemy olejem.Następnie solimy/ nie za dużo- zawsze można dosolić/i pieprzymy. Pozostało nam posypać nasze danie czosnkiem granulowany,oreganem i parmezanem jednak w tym przypadku posypujemy tak jakbyśmy np.posypywali cukrem naleśniki,delikatnie pokrywając plastry mięsa. Podane na talerzu danie powinno być jeszcze zimne, więc nie można się obijać przy robocie. GOTOWE Doskonałym dodatkiem jest bułka pokrojona na kromki posmarowana masełkiem i lekko podpieczona w piekarniku /górny palnik/.Po wyjęciu bułki z piekarnika nacieramy ją ząbkiem czosnku. SMACZNEGO Ps. Jeśli komuś się wydaje, że to pracochłonne i trudne,to zaręczam, że to nie prawda.Wszystko jest rozłożone w czasie,jedyne, co może sprawić problemy to krojenie/ polecam krajalnice/ no i oczywiście żal, że tak mało tego na talerzu. Very Happy Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2280-ligawa-wo%C5%82owa-co-z-tego-mozna-zrobi%C4%87/#findComment-57057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 18 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Lutego 2009 Dzękuję wszystkim - wiedziałem że mogę na Was liczyć. Musze sie jednak przespać z Waszymi propozycjami, aby cos wybrac. :mellow: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2280-ligawa-wo%C5%82owa-co-z-tego-mozna-zrobi%C4%87/#findComment-57089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Lutego 2009 Etap 3 -mrożenie Wkładamy do lodówki na 10-12 godzin.Masz na myśli zamrażarkę? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2280-ligawa-wo%C5%82owa-co-z-tego-mozna-zrobi%C4%87/#findComment-57141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Lutego 2009 Tak BonAir mrozimy na kość. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2280-ligawa-wo%C5%82owa-co-z-tego-mozna-zrobi%C4%87/#findComment-57148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Lutego 2009 Miro do tego kapary i zielony pieprz Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2280-ligawa-wo%C5%82owa-co-z-tego-mozna-zrobi%C4%87/#findComment-57191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChefPaul Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Lutego 2009 ... wprawdzie w brytwance to nie "ligawa", ale przygotował bym na ten sposób (Miro wspominał powyżej) http://www.chefpaul.net/inne/wolSP02.jpg wołowina w sosie pieprzowym pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2280-ligawa-wo%C5%82owa-co-z-tego-mozna-zrobi%C4%87/#findComment-57216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Lutego 2009 Ale smaczności..już czuję Chefie ten aromat... :rolleyes: :lol: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2280-ligawa-wo%C5%82owa-co-z-tego-mozna-zrobi%C4%87/#findComment-57220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Lutego 2009 @ MiroLubię carpaccio i często go zamawiam jako zakąskę (raz nawet jako danie główne na kolację)Ale chodzi mi o to, że często podane mięso jest w kształcie kółek.Jak można osiągnąć taki efekt? Czy ktoś wie? Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2280-ligawa-wo%C5%82owa-co-z-tego-mozna-zrobi%C4%87/#findComment-58547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Lutego 2009 arkdom Mięso na carpccio jest mrożone.Jak go przed mrożeniem uformujesz tak będzie wyglądało potem na talerzu.Można nawet trójkącik zrobić :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2280-ligawa-wo%C5%82owa-co-z-tego-mozna-zrobi%C4%87/#findComment-58554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bo66 Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Lutego 2009 mięso jest w kształcie kółekPo zapeklowaniu owiń polędwice w folie spożywcza nadając jej kształt kola(polędwica sama w sobie jest okrągła) i zamroź.Wydaje mi się ,ze tym sposobem osiągniesz zamierzony cel. Cytuj Pozdrawiam gorąco. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2280-ligawa-wo%C5%82owa-co-z-tego-mozna-zrobi%C4%87/#findComment-58556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 28 Lutego 2009 No tak, macie rację. Ja się chyba tą ligawą zasugerowałem. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2280-ligawa-wo%C5%82owa-co-z-tego-mozna-zrobi%C4%87/#findComment-58562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 3 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 3 Września 2018 Czy mrożona ligawa nadaje się na tatara Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2280-ligawa-wo%C5%82owa-co-z-tego-mozna-zrobi%C4%87/#findComment-605978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 3 Września 2018 Tak. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2280-ligawa-wo%C5%82owa-co-z-tego-mozna-zrobi%C4%87/#findComment-605979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 3 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 3 Września 2018 Dziękuję. Miro, pisałeś o carpaccio ale z polędwicy. Czy można użyć mrożoną ligawę ???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2280-ligawa-wo%C5%82owa-co-z-tego-mozna-zrobi%C4%87/#findComment-605982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 3 Września 2018 Tylko że wołowina jest peklowana. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2280-ligawa-wo%C5%82owa-co-z-tego-mozna-zrobi%C4%87/#findComment-605984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.