Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Trafiłem dziś na ładny kawałek ligawy wołowej ( 1,7 kg ). Nie mam pomysłu co z tego można zrobić - prosze pomocy !!!

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2280-ligawa-wo%C5%82owa-co-z-tego-mozna-zrobi%C4%87/
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Z ligawy wyjdzie cuudny tatar... do tego kieliszeczek zmrożonej okowity i świat jest nasz :grin: ...

Myślę, że świetnie nadawałaby się też do przyżądzenia jej po chińsku z pędami bambusa i grzybami shitake.

 

Pozdrówka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2280-ligawa-wo%C5%82owa-co-z-tego-mozna-zrobi%C4%87/#findComment-57015
Udostępnij na innych stronach

Można zrobić sztufadę, zrazy zawijane lub Pieczeń belwederską. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2280-ligawa-wo%C5%82owa-co-z-tego-mozna-zrobi%C4%87/#findComment-57018
Udostępnij na innych stronach

Proponuję przeznaczyć na wędliny długodojrzewajace np. basturma, wołowa odmiana specku i inne. Nie polecam na szynkę wołowa gotowaną, gdyż może się okazać po sparzeniu twarda.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2280-ligawa-wo%C5%82owa-co-z-tego-mozna-zrobi%C4%87/#findComment-57019
Udostępnij na innych stronach

Dziekuję za pomoc . Wybiorę chyba sztufadę wołową - akurat będzie na kolacje w sobote.

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2280-ligawa-wo%C5%82owa-co-z-tego-mozna-zrobi%C4%87/#findComment-57023
Udostępnij na innych stronach

Proponuję przeznaczyć na wędliny długodojrzewajace np. basturma,

Wybiorę chyba sztufadę wołową

Wprawdzie już wybrałeś, ale chcę poświadczyć, że basturma, to jest to :!:

Doskonała jest też pieczeń zakrawana z chrzanem. Ponieważ chrzan powinien być świeży, bardzo ostry, można użyc dostępnego w marketach chrzanu wasabi. Jest sprzedawany w zielonych tubkach. To bardzo ostry chrzan, idealnie nadaje się do tej wykwintnej pieczeni. Szukaj na stoiskach orientalnych.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2280-ligawa-wo%C5%82owa-co-z-tego-mozna-zrobi%C4%87/#findComment-57024
Udostępnij na innych stronach

Ja polecam z wołowiny dwie potrawy:

 

- wołowina z zielonym pieprzem w sosie, danie na ciepło

- Carpaccio, danie na zimno

 

Carpaccio po mojemu :grin:

 

Składniki:

 

Do peklowania polędwicy:

-polędwica wołowa ok1kg

-sól peklująca 2 łyżki stołowe

-pieprz ziarnisty

-oregano

-liść laurowy

-cukier

-maga

-czosnek świeży 2 ząbki

-angielskie ziele

 

Do przygotowania i podania

 

-sól

-olej lub oliwa z oliwek

-pieprz czarny mielony

-oregano

-czosnek granulowany

-czosnek świeży 1 ząbek

-parmezan

 

Etap 1- wywar do peklowania

 

Do małego garnka nalewamy szklankę wody,doprowadzamy do wrzenia,zmniejszamy ogień jak do rosołku.Dodajemy parę ziarenek pieprzu,troche oregano,1liść laurowy,pare kropel magi,pokrojony czosnek świeży 2 ząbki, kilka ziaren angielskiego ziela.

Parzymy ok 20 min,studzimy.

 

Etap 2 -peklowanie

 

Z mięsa usuwamy błony.Wkładamy do garnka dopasowanego do ilości mięsa i zalewamy zimną wodą tak, aby było przykryte.

Wyjmujemy mięso a w wodzie rozpuszczamy sól peklującą

Na każde dwa litry wody ok 2 płaskie łyżki stołowe soli peklującej

dodajemy szczyptę cukru oraz przygotowany wcześniej ZIMNY wywar.

Mięso wraca do garnka.

Nasz garnek wedruje do lodówki na dwa/trzy dni,pamiętajcie o przewracaniu i nakłuwaniu widelcem lub szpikulcem mięsa raz dziennie.

 

Etap 3 -mrożenie

 

Wyciągamy mięso z zalewy peklowej, dokładnie płukamy w zimnej wodzie i osuszamy ściereczką.

Do miseczki wlewamy cztery łyżki oleju lub oliwy z oliwek,/jak kto woli/,dodajemy do tego łyżkę oregano,łyżke czosnku granulowanego,łyżeczke pieprzu czarnego mielonego dokładnie wszystko mieszamy.Powinna powstać konsystencja raczej gęsta,taka papka.

Osuszone mięso nacieramy z każdej strony naszą papką,następnie owijamy dokładnie folią aluminiową tak żeby powstał wałeczek.

Wkładamy do lodówki na 10-12 godzin.

 

Etap 4 -podanie na talerz n

 

Wyciągamy mięso z lodówki,zdejmujemy folie i pozostawiamy na ok 15 min.Po lekkim rozmrożeniu kroimy jak najcieńsze plasterki i układamy na delikatnie posmarowanym olejem talerzu.

Poukładane miesko również delikatnie smarujemy olejem.

Następnie solimy/ nie za dużo- zawsze można dosolić/i pieprzymy. Pozostało nam posypać nasze danie czosnkiem granulowany,oreganem i parmezanem jednak w tym przypadku posypujemy tak jakbyśmy np.posypywali cukrem naleśniki,delikatnie pokrywając plastry mięsa.

 

Podane na talerzu danie powinno być jeszcze zimne, więc nie można się obijać przy robocie.

 

GOTOWE

 

Doskonałym dodatkiem jest bułka pokrojona na kromki posmarowana masełkiem i lekko podpieczona w piekarniku /górny palnik/.

Po wyjęciu bułki z piekarnika nacieramy ją ząbkiem czosnku.

 

SMACZNEGO

 

Ps. Jeśli komuś się wydaje, że to pracochłonne i trudne,to zaręczam, że to nie prawda.Wszystko jest rozłożone w czasie,jedyne, co może sprawić problemy to krojenie/ polecam krajalnice/ no i oczywiście żal, że tak mało tego na talerzu. Very Happy

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2280-ligawa-wo%C5%82owa-co-z-tego-mozna-zrobi%C4%87/#findComment-57057
Udostępnij na innych stronach

Dzękuję wszystkim - wiedziałem że mogę na Was liczyć. Musze sie jednak przespać z Waszymi propozycjami, aby cos wybrac. :mellow:

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2280-ligawa-wo%C5%82owa-co-z-tego-mozna-zrobi%C4%87/#findComment-57089
Udostępnij na innych stronach

Etap 3 -mrożenie

Wkładamy do lodówki na 10-12 godzin.

Masz na myśli zamrażarkę?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2280-ligawa-wo%C5%82owa-co-z-tego-mozna-zrobi%C4%87/#findComment-57141
Udostępnij na innych stronach

Tak BonAir mrozimy na kość. :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2280-ligawa-wo%C5%82owa-co-z-tego-mozna-zrobi%C4%87/#findComment-57148
Udostępnij na innych stronach

Gość ChefPaul

... wprawdzie w brytwance to nie "ligawa", ale przygotował bym na ten sposób (Miro wspominał powyżej)

 

http://www.chefpaul.net/inne/wolSP02.jpg

 

wołowina w sosie pieprzowym

 

pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2280-ligawa-wo%C5%82owa-co-z-tego-mozna-zrobi%C4%87/#findComment-57216
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

@ Miro

Lubię carpaccio i często go zamawiam jako zakąskę (raz nawet jako danie główne na kolację)

Ale chodzi mi o to, że często podane mięso jest w kształcie kółek.

Jak można osiągnąć taki efekt? Czy ktoś wie?

AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2280-ligawa-wo%C5%82owa-co-z-tego-mozna-zrobi%C4%87/#findComment-58547
Udostępnij na innych stronach

arkdom

 

Mięso na carpccio jest mrożone.

Jak go przed mrożeniem uformujesz tak będzie wyglądało potem na talerzu.

Można nawet trójkącik zrobić :wink:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2280-ligawa-wo%C5%82owa-co-z-tego-mozna-zrobi%C4%87/#findComment-58554
Udostępnij na innych stronach

mięso jest w kształcie kółek

Po zapeklowaniu owiń polędwice w folie spożywcza nadając jej kształt kola(polędwica sama w sobie jest okrągła) i zamroź.Wydaje mi się ,ze tym sposobem osiągniesz zamierzony cel.
Pozdrawiam gorąco.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2280-ligawa-wo%C5%82owa-co-z-tego-mozna-zrobi%C4%87/#findComment-58556
Udostępnij na innych stronach

  • 9 lat później...
Tak.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2280-ligawa-wo%C5%82owa-co-z-tego-mozna-zrobi%C4%87/#findComment-605979
Udostępnij na innych stronach

Tylko że wołowina jest peklowana.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2280-ligawa-wo%C5%82owa-co-z-tego-mozna-zrobi%C4%87/#findComment-605984
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.