Dawidk1 Opublikowano 8 Października Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 8 Października 34 minuty temu, szrekPL napisał(a): Koloruj do momentu aż uznasz że już... jeśli zajęło to 3 godz bo uznałeś że blade to nic się nie stało, czasy podawane w przepisach traktuj jako poglądowe bo każdy ma inna wędzarke inny pomysł na kolor itd...Co do temperatury, jeśli nie są upieczone zbyt mocno i smakują to chyba też nie jest to jakaś awaria... Myślę że nikt nie przyjdzie i nie zabierze kabanosów bo miały 75 zamiast 68 ale na wszelki wypadek po podsuszeniu nie trzymaj zbyt długo, zawsze można zrobić nowe. W sumie racja, tak myślałem. Ale wolałem zapytać. Bo często można zmienić tak charakterystykę wyrobu i to już nie to. Ale smaczne więc szybko znikną 😀 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/3/#findComment-1040151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 8 Października Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 8 Października Koniecznie musisz zmienić nazwę swojego kącika kuchennego. W rzemiośle masarskim masz pełną sprawność. Gratulacje. Czy wcześniej były jakieś podstawy w zawodzie masarskim? 2 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/3/#findComment-1040240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano 10 Października Autor Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 10 Października W dniu 8.10.2025 o 19:43, Bagno napisał(a): Koniecznie musisz zmienić nazwę swojego kącika kuchennego. W rzemiośle masarskim masz pełną sprawność. Gratulacje. Czy wcześniej były jakieś podstawy w zawodzie masarskim? Dzięki miło słyszeć, że mam zmienić nazwę kącika kulinarnego. Nie miałem nigdy wcześniej styczności. Jedynie jako dziecko, nastolatek pomagałem rodzicom przy hurtowni kurczaków i rozbiórce. Generalnie przez przyjściem na Warsztaty terapii zajęciowej nic nie robiłem nie wierzyłem w siebie. Dopiero na warsztatach zacząłem działać wierzyć w siebie. Zrobię w hydparku o tym temat. Ja generalnie wedliniarstwiem i masartwem interesuje się od około 3 lat. Nikt mnie nie zachęcił sam od siebie. Pomyślałem skoro piekę chleb i bułki domowe i pizze. To może by zrobić tez swojska dobra wędlinę. I zacząłem od oglądania Nomarta i później Kostrzewskiego i śledzeniem grup. Wiedzę głównie z tej grupy czerpie i z yt. Aż w końcu udało się samemu zrobić aż do teraz pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/3/#findComment-1040631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 10 Października Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 10 Października 6 godzin temu, Dawidk1 napisał(a): zacząłem od oglądania Nomarta i później Kostrzewskiego i śledzeniem grup. Polecam cykl filmów na You Tube - Wędzarnicza Brać np. 1 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/3/#findComment-1040712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano 11 Października Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 11 Października Bagno na pewno obejrzę. A pochwalę się drugi raz wyszedł bochenek na zakwasie 😀 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/3/#findComment-1040909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano 11 Października Autor Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 11 Października 3 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/3/#findComment-1040910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano 11 Października Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 11 Października 6 minut temu, BazylWidzew napisał(a): Bardzo ładne chlebki Pierwszy raz ten przepis mega pyszne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/3/#findComment-1040918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 12 Października Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 12 Października (edytowane) Bardzo ładny chleb. Edytowane 12 Października przez Bagno 1 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/3/#findComment-1041106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 12 Października Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 12 Października Wędliny zacne, chleb też ...Dawid jak opanujesz perfect te działy to następny ,,sery" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/3/#findComment-1041115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano 15 Października Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 15 Października Hejka idzie coraz lepiej. Kolejne udane wędzenie. Schab, szynka, boczek i karczek. I pierwszy raz po kawałku na próbę parzone. Wędzone buk-olcha i potem śliwa. Sery koniecznie wjadą jestem smakoszem i uwielbiam. Jeszcze marzy mi się jak będzie się dało w domowych warunkach zrobić wędlinę dojrzewająca. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/3/#findComment-1041826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano 15 Października Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 15 Października 5 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/3/#findComment-1041827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 16 Października Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 16 Października (edytowane) Ładny kolorek👍, nabrałeś rozmachu super. 9 godzin temu, Dawidk1 napisał(a): Jeszcze marzy mi się jak będzie się dało w domowych warunkach zrobić wędlinę dojrzewająca. Oczywiście, że się da lecz nie jest to proste i wymaga innej wiedzy i sprzętu. Proponuję na początku zapoznaj się z działem wędlin dojrzewających. Edytowane 16 Października przez Grzewlod 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/3/#findComment-1041868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Października Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 16 Października Dawid - napisz do administracji lub naszych drogich moderatorek o zmianę tytułu na - wyroby Dawida. Szybciej się uczysz niż większość tzw sprawnych. 1 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/3/#findComment-1041879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano 16 Października Autor Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 16 Października Bardzo wam dziękuję. Czuję się niesamowicie słysząc takie słowa od znawców. A dziś się pochwalę kolejną pasją co rozwijam czyli pizza. Ciasto robiłem wczoraj i dojrzewało w lodówce. Robiłem 16 kulek na urodziny na warsztaty terapii zajęciowej na które chodzę. W tym też się staram rozwijać. Dziś z rantów jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/3/#findComment-1041992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano 16 Października Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 16 Października 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/3/#findComment-1041993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 16 Października Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 16 Października Dawid podaj przepis na ciasto i temperatury pieczenia. Jak to nie jest tajemnica. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/3/#findComment-1041996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 16 Października Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 16 Października Super pizzunia kolego , barwo czy używasz mąki Caputo czy jakiejś innej no i czy piekarnik z kamieniem , czy piec Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/3/#findComment-1042006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano 16 Października Autor Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 16 Października Przepis na jedną kulkę o wadze 240g i średnicy placka około 28cm. Hydracja 55 przy lepszej mące można większą hydracje. Ta zakupiłem w lidlu, ale kiepska. Mąka 150g, woda 82g, sól 4g, drożdże 0.31g tłuszcz 4g. Czasy blok około 4 godzin w temperaturze otoczenia kulki 3 godziny w temperaturze otoczenia potem 13 godzin w lodówce w temperaturze kontrolowanej. I na drugi dzień wypiek. Kiedyś używałem Caputo muszę kupić bo jedna z najlepszych co do pizzy miałem i nie droga. Dobra też jest z biedronki Gustobello. Niestety nie mam profesjonalnego piecyka do pizzy. W domu nagrzewam piekarnik na maksa przez godzinę i wkładam blaszkę z piekarnikani na to płyta z granitu zwykła z Castoramy bo dobrze trzyma ciepło. A na warsztatach mamy trochę lepszy od piekarnika kopułowy piecyk Ariette. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/3/#findComment-1042066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 16 Października Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 16 Października 6 minut temu, Dawidk1 napisał(a): W domu nagrzewam piekarnik W zupełności wystarczy jak widać na załączonym obrazku, zmień mąkę na Caputo na alledrogo są w 5kg pakach w dobrej cenie i powodzenia w dalszym rozwoju... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/3/#findComment-1042073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano 16 Października Autor Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 16 Października 13 minut temu, szrekPL napisał(a): W zupełności wystarczy jak widać na załączonym obrazku, zmień mąkę na Caputo na alledrogo są w 5kg pakach w dobrej cenie i powodzenia w dalszym rozwoju... Zakupię bo byłem z niej zadowolony. A teraz lepsze doświadczenie i umiejętności. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/3/#findComment-1042075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 16 Października Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 16 Października 18 minut temu, Dawidk1 napisał(a): Hydracja 55 Mąka 150g, woda 82g, sól 4g, drożdże 0.31g tłuszcz 4g. W jaki sposób przy tak małej hydracji i ilości drożdzy otrzymałeś efekt ciasta jak ciabatta która wymaga hydracji powyżej 80% w zwyż?Opisałeś proces ale czy czasami nie ma błędu w ilościach? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/3/#findComment-1042078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano 16 Października Autor Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 16 Października (edytowane) Proszę foto pwewmetrów ciasta Nie powinno być żle Edytowane 16 Października przez Dawidk1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/3/#findComment-1042096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 17 Października Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 17 Października 16 godzin temu, Dawidk1 napisał(a): Proszę foto pwewmetrów ciasta Nie powinno być żle Czyli skorzystałeś z kalkulatora. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/3/#findComment-1042237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano 17 Października Autor Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 17 Października 2 godziny temu, bilu72 napisał(a): Czyli skorzystałeś z kalkulatora. Tak z kalkulatora. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/3/#findComment-1042275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 17 Października Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 17 Października Bardzo ładne wędzonki, a pizzę to ja zawsze chętnie, a twoja wygląda bardzo smacznie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/3/#findComment-1042276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.