zelerowicz Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Lutego 2009 Witam chcę zrobić szynkę ale bez parzenia jej po uwędzeniu. Czy trzeba ją jakoś specjalnie wędzić lub peklować. czytrałem o wędzeniach kilkudniowych lecz ono nie wchodzi w gre powiewaz wędzę na działce na której bywam tylk weekendowo.Proszę o Wasze spostrzeżenia w tym temacie. PozdrawiamRobert zelerowicz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2303-czy-uw%C4%99dzona-szynka-musi-by%C4%87-parzona/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Lutego 2009 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1581 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1058http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1054 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2303-czy-uw%C4%99dzona-szynka-musi-by%C4%87-parzona/#findComment-57985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Lutego 2009 Nie musi być surowa - możesz ją dopiec w wędzarni, proces długi i trochę ryzykowny (można wysuszyć mięso) ale możliwy :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2303-czy-uw%C4%99dzona-szynka-musi-by%C4%87-parzona/#findComment-57986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Lutego 2009 Ja , gdy mam mało czasu stosuję metodę wędzenia ciepłym dymem tzn. w wędzarni mam temp. 30-40 stopni , obowiązkowo szynki pekluję wcześniej na mokro min. 3 tygodnie. Po 6-8 godzinach szynka jest gotowa. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2303-czy-uw%C4%99dzona-szynka-musi-by%C4%87-parzona/#findComment-57989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zelerowicz Opublikowano 24 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Lutego 2009 dzięki za info od niedzieli zaczynam peklowanie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2303-czy-uw%C4%99dzona-szynka-musi-by%C4%87-parzona/#findComment-58124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Lutego 2009 A ja ostatnio zrobiłem tak, że po pierwszym wędzeniu, bo miałem zaplanowaną drugą turę :grin: , część wędzonek postanowiłem zrobić na surowo :lol: Czyli po pierwszym wędzeniu (4 godz.) wyciągnąłem wędzonki, trzy najfajniejsze wróciły do wędzarki na następną turę, (znowu 4 godz.). Mięso wyszło delikatne w smaku, kruche, i w ogóle przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2303-czy-uw%C4%99dzona-szynka-musi-by%C4%87-parzona/#findComment-58126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Lutego 2009 ja mam pytanie mam szynke ok 2 kg i pekluje sie od wtorku w solance, mam zamiar uwedzic ja 7 marca (czyli bedzie sie moczyc 10 dni) czy to wystarczy czy moze jeszcze miedzy czasie nastrzyknac ja kilka razy. prosze o jakas porade bo szykuje ta szyneczke na chrzciny synka. i moze jakas podpowiedz ile to sie powinno wedzic i ile parzyc, bo ilosc postow dotyczacych szynek wedzenia i parzenia jest tak ogromna ze nowicjusz moze zwatpic i sie zalamac i rzucic to w pierony. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2303-czy-uw%C4%99dzona-szynka-musi-by%C4%87-parzona/#findComment-58536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Lutego 2009 Witam.Cy już nastrzykiwałeś synkę? Jak nie, to nastrzyknij.Co do długości peklowania wystarczy 10 dni i 7 dni, i 5 dni - wszystko zależy od stężenia solanki jakie zrobimy.Jak nastrzyk został zrobiony przed włożeniem do solanki to wystarczy i drugi nastrzyk nie jest potrzebny. Co do wędzenia to 5-6 godzin wystarczy. Odnośnie parzenia ja przyjmuję, że na 1 kg mięsa ok 1 godzina parzenia - łącznie z 10 min. gotowaniem w początkowej fazie.W twoim przypadku ok 2 h wystarczy.Najlepiej jak masz termometr to parzymy do osiągnięcia 72*C w środku mięska. Poczytaj:http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1173http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1587 Pozdrawiam. :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2303-czy-uw%C4%99dzona-szynka-musi-by%C4%87-parzona/#findComment-58537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ligawa Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Lutego 2009 Sprobuj potraktowac szynke w nastepujacy sposob:zapekluj ,wloz do siatki,zaparzaj tak dlugo az uzyskasz temperature wewnatrz 66 C,obsusz ,powies w wedzarni, wedz na zimno tak dlugo az uzyskasz pozadany przez Ciebie kolor. Jezeli zrobisz to dobrze bedziesz mial dobra trwala i smaczna szynke,ja praktykuje ten sposob od 25+lat i wszyscy sa zadowoleni. Powodzenia- Ligawa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2303-czy-uw%C4%99dzona-szynka-musi-by%C4%87-parzona/#findComment-58540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Lutego 2009 dziekuje panowie wlasnie o taka porade mi chodzilo postaram sie wrzucic jakies zdjecia szyneczki ktora mam nadzieje ze wyjdzie pozdrawiam czuj dym :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2303-czy-uw%C4%99dzona-szynka-musi-by%C4%87-parzona/#findComment-58574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Lutego 2009 Nie zapomnij wymoczyć szynki myślę,że 4 godz wystarczą, zamieszać co godzinę i zmienić wodę raz lub dwa. Ja osobiście po wymoczeniu i ocieknięciu(5-12godz.) wkładam w siatkę i kilka godzin osuszam, następnie osuszenie w wędzarni około 15 minut temp. 45-50 stopni,następnie 3-4godz.ciepły dym 30-40 stopni.po wędzeniu od razu w gorącą wodę(90-95) delikatnie osoloną . Temperatura parzenia i jego długość, ma istotny wpływ na soczystość szynki. Ja lubię mokrą, więc parzę w temp.72-75 stopni przez 50 min. na każdy kg szynki. Potem po wysuszeniu i wystudzeniu wkładam do wędzarni na pół godziny,dym rzadki,temp 30 stopni. Wieszam w chłodzie i nazajutrz gotowe. :grin: Czasem dla odmiany parzę w temp.82 stopnie i jest nieco inna. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2303-czy-uw%C4%99dzona-szynka-musi-by%C4%87-parzona/#findComment-58629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Lutego 2009 jestem poczatkujacym zadymiaczem i to bedzie moje 2 podejscie do wedzenia. za 1 razem robilem tylko schabik baleron i boczek(kupilem tez biala kielbase surowa ze sklepu wyszla dobra ale wiadomo ze swojska jest lepsza) wedzonki wyszly dobre. finalnego zdjecia juz niestety nie bylo http://img15.imageshack.us/img15/2186/pc130296.th.jpg teraz pomyslalem o szynce chcialem sie tylko dowiedziec co znaczy "wymoczyc" ? po wyjeciu z solanki wrzucic jeszcze do gara z czysta woda i moczyc przez kilka godzin ? oto jak zamierzam sie do tego zabrac prosze o poprawki moich czynow bo nie chce tego zepsuc - po wyjeciu z solanki osuszyc kilka godzin moze nawet uda mi sie zostawic miesko na cala noc (wiadomo ze w warunkach miejskich jest to dosyc trudne) i tu nasuwa sie pytanie w jakiej temp. powinno odbywac sie osuszanie ? - potem ogrzac wedzarnie przez godzinke - wlozyc miesko do wedzarni i osuszyc w wedzarni przez ? (teraz juz nie wiem pis67 napisal ze 15 min wystarczy a Gozno podeslal kilka linkow z ktorych wyczytalem ze z godzinke powinny sobie powisiec w cieplej wedzarni, bede mial schabik baleron kielbaski i boczek oraz przymierzam sie rowniez do fileta z indyka -szynke wedzic 5-6 godzin (inne wiadomo trzeba bedzie wczesniej wysiagnac) - sparzyc - najpierw gotowac przez 10 min a potem zredukowac temperature i parzyc z 2 godzinki( niestety nie posiadam termometru i nie bede w stanie sprawdzic temp. w srodku) a potem jesc i delektowac sie smakiem a co do sposobu wedzenia ligawy to nastepnym razem zrobie wg twojego przepisu i na pewno sie pochwale pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2303-czy-uw%C4%99dzona-szynka-musi-by%C4%87-parzona/#findComment-58631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 1 Marca 2009 Nie napisałeś jakie było stężenie solanki i temp. peklowania, a od tego zależy stopień zasolenia mięska. Długość moczenia zależna jest właśnie od stopnia zasolenia mięsa. Nie jest potrzebne zbyt długie moczenie, bo mięso może stracić dużo soli. Z mięsem to tak jak ze śledziami. Jeśli za długo moczycz to trzeba je później dosolić. Pewnym sposobem jest wycięcie ze środka elementu kawałka surowego mięsa i spróbowanie na smak. Wtedy czujesz czy jeszcze trzeba moczyć czy już wystarczy. Osobiście moczę elementy ok. 10 minut. w zimnej wodzie. Po odmoczeniu, najlepiej wieczorem, zasznuruj szynkę i powieś na całą noc celem ocieknięcia i osuszenia. Zrobisz to gdzie będziesz mógł. Może to być kuchnia lub łazienka. Teraz nie ma much, więc nie naniosą "ikry" na mięsie. Następnie osuszanie w wygrzanej uprzednio wedzarni. Osuszasz w temp. 50-60°C tak długo, póki wędzonki nie będą suche. Osuszanie to można poprzedzić obtarciem powierzchni wędzonek papierowymi ręcznikami. Samo osuszanie ma na celu pozbawienie wody z powierzchni wędzonek, tak aby nie przyklejały się do niej sadze i popiół ze spalania drewna. Nie należy w czasie osuszania zbytnio grzebać w palenisku, aby popiół i sadze ze spalania nie przyklejały się do powierzchni wędzonek. Potem zamykasz wędzarnię i dymisz przez jakieś 5-6 godzin utrzymując temperaturę 45-60°C. Nie przejmuj się jak Ci podskoczy wyżej. Ważne aby nie przekraczać tych ( powiedzmy :rolleyes: ) 80°C i aby te skoki powyżej 60 °C nie trwały zbyt długo. Przed końcem wędzenia przygotowujesz wodę w garze doprowadzając ją do wrzenia i wtedy wyjmujesz szynki i ciepłe, prosto z wedzarni wkładasz do wrzątku na 10-15 min. Potem dolewasz zimnej wody i parzysz w temp. 80-85 °C. Czas parzenia to 50 min. na kg. Do czasu tego dolicza się czas parzenia we wrzątku, czyli na 2 kg szynkę 100 min. (15 min. we wrzątku + 85 min. w temp. 80-85 °C). Po sparzeniu studzisz w chłodnym powietrzu (najlepiej przez noc) i przechodzisz do najwazniejszego: a potem jesc i delektowac sie smakiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2303-czy-uw%C4%99dzona-szynka-musi-by%C4%87-parzona/#findComment-58634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 1 Marca 2009 oto przepis z ktorego korzystalem na 8 litrow wody25 deko soli4 liscie laurowe8 kulek ziela angelskigo10 kulek pieprzu czarnegotroszke go zmodyfikowalem jeszcze i dodalem troche czosnku kilka ziaren jalowca i lyzke soli peklujacej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2303-czy-uw%C4%99dzona-szynka-musi-by%C4%87-parzona/#findComment-58645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 1 Marca 2009 Witam.Trochę kochaniutki za mało soli/peklosoli dałeś.Ja ostatnio na 10L wody dałem 83 dkg soli/peklosoli ale wolę korzystać z tabeli Dziadka.http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1327 Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2303-czy-uw%C4%99dzona-szynka-musi-by%C4%87-parzona/#findComment-58650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 1 Marca 2009 bruce poczytaj sobie o peklowaniu tutaj http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=153 bo jak napisał Gonzo za mało peklosoli (soli) i za dużo solanki jeśli peklujesz tylko 2 kg szynki. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2303-czy-uw%C4%99dzona-szynka-musi-by%C4%87-parzona/#findComment-58656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 1 Marca 2009 przepis ten dostalem od znajomego ktory juz wędzi latami i zawsze mu wychodzi dobre. ostatnio tez robilem wg tego przepisu i tez wyszlo dobre(przynajmniej tak mi sie wydaje )a pekluje oczywiscie wiecej ( mam jeszcze schabiki karczki oraz boczki)oczywiscie ustosunkuje sie do porady Gonzo i zrobie solanke na nowo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2303-czy-uw%C4%99dzona-szynka-musi-by%C4%87-parzona/#findComment-58665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 1 Marca 2009 Witam.Zrób solankę wg. tabeli Dziadka i pamiętaj o przestrzeganiu temperatury peklowania -najlepiej 4-6 *C. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2303-czy-uw%C4%99dzona-szynka-musi-by%C4%87-parzona/#findComment-58669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 2 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 2 Marca 2009 W związku z tym że wędlina zrobiona przed świętami już się skończyła , trzeba było zrobić nową. Postanowiłem tym razem po wędzeniu nie parzyć , tylko cały asortyment upiec w wędzarni. Dlatego też peklowałem wg tabeli Dziadka, obniżając zalecane dawki peklosoli o 10%. Mimo to wędzonki są wyraźnie słone ( jak się zjada bez chleba , z chlebkiem jest ok.). Po wędzeniu 5 godz. ciepłym dymem owinołem szczelnie wszystkie wędzonki folią alu I piekłem w temp około 90 stopni C . Polędwice i szyneczki 40 min, a boczki około 100 min w temp do 130 stopni C. Wędziłem suchą wierzbą z dodatkiem wilgotnej olszyny, piekłem zaś suchą dębiną. Wędzonki wyszły w miare soczyste tz takie jakie lubię, nie cierppie jak mi sok cieknie po brodzie. Jeszcze jedna uwaga , po pieczeniu należy zdjąć folie , bo podczas studzenia wędzonki się „spocą”. Na święta , na zamówienie mojej Żony zrobiłem szyneczkę wędzoną surową. Wędziłem 3 dni zimnym i rzadkim dymem, Żonie bardzo smakowała , ja nistety nie tykam surowizny. ostatnie wędzenie warunki w jakich wędziłem szynka wędzona surowa Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2303-czy-uw%C4%99dzona-szynka-musi-by%C4%87-parzona/#findComment-58887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 2 Marca 2009 Tabela Dziadka to dawki orientacyjne na wędzonki wędzone a następnie parzone . Przy wędzonkach pieczonych, są większe ubytki więc i solanka powinna być słabsza. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2303-czy-uw%C4%99dzona-szynka-musi-by%C4%87-parzona/#findComment-58896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 2 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 2 Marca 2009 Witam Dziadku . Jak Myślisz - czy powinienem prz pieczeniu wędzonek jeszcze obniżyć dawkę peklosoli, i do jakiej wielkości mogę obniżać jej zawartość. Czy jest jakaś wartość krytyczna, po której mięso już nie będzie zakonserwowane. Czuj dym. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2303-czy-uw%C4%99dzona-szynka-musi-by%C4%87-parzona/#findComment-58968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 6 Marca 2009 uwaga rano w sobote zaczyna sie wedzenie solanka dawno wymieniona, miesko sobie obcieka i czeka na smaczny dymek a efektami pochwale sie w niedziele pozdrawiam - czuj dym! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2303-czy-uw%C4%99dzona-szynka-musi-by%C4%87-parzona/#findComment-59808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 6 Marca 2009 Powodzenia Kolego. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2303-czy-uw%C4%99dzona-szynka-musi-by%C4%87-parzona/#findComment-59810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 8 Marca 2009 no wiec tak jak obiecalem ;p troszke tego bylo http://img8.imageshack.us/img8/8128/p3070605.jpg ale wszystko zmiescilo sie w tej starodawnej rozlecanej wedzarni. tu odbywa sie osuszanie http://img8.imageshack.us/img8/8203/p3070609.jpg to juz po osuszaniu i w trakcie wedzenia, niestety musielismy otwierac wedzarnie bo strasznie padalo i nie wiedzielismy co jest z mieskiem, poza tym trzeba pozmieniac kolejnosc http://img15.imageshack.us/img15/5354/p3070628.jpg a oto ja, ranny kolega malusienki schabik oraz 4 indyki http://img12.imageshack.us/img12/7127/p3070664.jpg no i efekt koncowy ( szynka jeszcze przed parzeniem ale ten rozkrojony kawaleczek to juz uparzony indyk kawaleczek karczku boczek oraz w siatce schabik http://img12.imageshack.us/img12/4328/p3080678.jpg czuj dym ide jesc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2303-czy-uw%C4%99dzona-szynka-musi-by%C4%87-parzona/#findComment-60134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 8 Marca 2009 Witam no wiec tak jak obiecalem ;p troszke tego bylo Po prostu super robota :!: :!: :!: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2303-czy-uw%C4%99dzona-szynka-musi-by%C4%87-parzona/#findComment-60150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.