Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mogę już poinformować Was, iż utworzyliśmy Zespół Szkoleniowy, który prowadził będzie organizowane przez nas róznego rodzaju kursy i szkolenia.

W skład Zespołu wchodzą m.in. Koledzy: Wojciech Brat, SZCZEPAN ze swoją grupą specjalistów, Leszek Kosarzecki reprezentujący firmę SMOKER, oraz Ania i Milena z Firmy Smaki Świata.

Jesteśmy w trakcie ustalania szczegółów szkolenia, podziału obowiązków, przygotowania produktów i półproduktów, oraz pozostałych, istotnych zagadnień.

Mam nadzieję, iz wybór tych właśnie osób, posiadających wieloletnią praktykę w zawodzie, spełni oczekiwania naszych słuchaczy.

Dziękuję bardzo członkom zespołu za zaangażowanie i udział w naszym projekcie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Witam serdecznie!

Jak już pewnie wiecie z wcześniejszego wpisu Maxella – w tym roku to na moją skromną osobę spadła organizacja szkolenia podczas naszego zlotu. Początkowo nie chciałem wchodzić Andrzejowi „Bagno” w jego coroczny rytuał, ale jak się okazało – nasz drogi kolega niestety w tym roku nie pojawi się na zlocie.

W związku z tym postanowiliśmy przygotować coś specjalnego.

W skład zespołu szkoleniowego wchodzą m.in. koledzy Wojciech Brat, Szczepan ze swoją grupą specjalistów, a także inni doświadczeni wędliniarze.

Przedstawiam więc plan szkoleń z zakresu przetwórstwa mięsa, który będzie realizowany podczas zlotu:

 PIĄTEK (start szkolenia – godz. 10:00)
Rozpoczynamy od warsztatów praktycznych – m.in. produkcja parówek, nadziewanie, obsługa sprzętu, obróbka cieplna.

Omówienie tematów związanych z konserwowaniem wędlin, technikami chłodniczymi i przedłużaniem trwałości.

Szkolenie potrwa do około 15:00, po czym zaplanowany jest czas na degustację, wymianę doświadczeń i luźną dyskusję.

 SOBOTA (szkolenie – godz. 9:00–14:00)
Skupimy się na temacie wyrobu konserw – zarówno w słoikach, jak i puszkach metalowych.

Porozmawiamy o metodach pasteryzacji, sterylizacji, recepturach i technice pakowania.

Dodatkowo... szykuję dla Was małą niespodziankę, ale o tym sza! 😉

Zapraszam wszystkich chętnych do udziału – zarówno początkujących, jak i doświadczonych wędliniarzy. Będzie konkretnie, praktycznie i – jak zawsze – w świetnej atmosferze!

Do zobaczenia!
 


 

  • Like 2
  • Upvote 1

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/#findComment-1027555
Udostępnij na innych stronach

Szykuje się sporo fajnych rzeczy!
Planuję przygotować dość szeroki program i pokazać Wam jak najwięcej.
Jeśli macie jakieś pomysły, życzenia albo coś chcielibyście zobaczyć – śmiało piszcie! Postaram się ogarnąć, co się da.

  • Like 1
  • Upvote 1

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/#findComment-1027694
Udostępnij na innych stronach

Halusia, na pewno coś specjalnie dla Ciebie przygotowuję!
Pamiętam nasze rozmowy podczas ostatniego zlotu — nie mogło być inaczej 🙂😀

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/#findComment-1027701
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, SZCZEPAN napisał(a):

Halusia, na pewno coś specjalnie dla Ciebie przygotowuję!
Pamiętam nasze rozmowy podczas ostatniego zlotu — nie mogło być inaczej 🙂😀

O kurde.... dziękuję. 😍

W sumie musze do Ciebie zadzwonić i zamówić Słoiki o których rozmawialiśmy. 

 

 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/#findComment-1027710
Udostępnij na innych stronach

W dniu 5.08.2025 o 19:30, SZCZEPAN napisał(a):

Rozpoczynamy od warsztatów praktycznych – m.in. produkcja parówek, nadziewanie, obsługa sprzętu, obróbka cieplna.

Mam pytanie odnośnie parówek.

Czy oprócz produkcji przewidzanej na potrzeby złotowe,  będzie taka możliwość kupić parówki " Szczepanowe"..pychotka.😋

Chętnie kupiłabym z 5 kg do domu. 

Wiem że Renią też byłaby zainteresowana, a może jeszcze Ktoś 

 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/#findComment-1028020
Udostępnij na innych stronach

Jak by była taka możliwość to ja też byłbym zainteresowany. Tak ze 2 -3 kg.

Albo te które była do kupienia na poprzednich zlotach.

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/#findComment-1028026
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście, że tak — można zamówić. Proszę napisać, ile kilogramów, a ja przygotuję odpowiednią ilość surowca.
Podczas zlotu będzie możliwość wyboru, czy produkt ma być w jelicie baranim, czy jako gruba parówka. Decyzję będzie można podjąć na miejscu, podczas szkolenia.

  • Like 1

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/#findComment-1028038
Udostępnij na innych stronach

25 minut temu, SZCZEPAN napisał(a):

Oczywiście, że tak

Super

1. Halusia 5 kg

 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/#findComment-1028042
Udostępnij na innych stronach

To ja 3 kg. Jak będzie można to po 1.5 kg cienkich i grubych.

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/#findComment-1028046
Udostępnij na innych stronach

26 minut temu, cezar napisał(a):

Proszę też 5 kg

Pyszne są, mieliśmy okazję próbować na zlocie w Chłapowie. 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/#findComment-1028109
Udostępnij na innych stronach

15 godzin temu, SZCZEPAN napisał(a):

można zamówić.

Zamawiam 2,5kg cienkich i 2,5kg grubych.

Z góry dziekuję i pozdrawiam Szczepana

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/#findComment-1028110
Udostępnij na innych stronach

Ja również poproszę 2kg parówek w osłonce celulozowej fi 23. Szczepan czy istnieje możliwość zamówienia Twoich surowych wędzonych wędlin przepalanych czerwonym winem? Jeśli tak to proszę o informację jaki asortyment będzie dostępny. Pozdrawiam serdecznie. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/#findComment-1028135
Udostępnij na innych stronach

41 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Ja również poproszę 2kg parówek w osłonce celulozowej fi 23. Szczepan czy istnieje możliwość zamówienia Twoich surowych wędzonych wędlin przepalanych czerwonym winem? Jeśli tak to proszę o informację jaki asortyment będzie dostępny. Pozdrawiam serdecznie

 

Godzinę temu, Grzewlod napisał(a):

Ja również poproszę 2kg parówek w osłonce celulozowej fi 23

parówki jak najbardziej !

Surowe szynki i boczek będą dostępne dopiero po 10.09.Obecnie leżakują boczek i szynka po staropolsku – długo wędzone na zimno.
W tej chwili, na surowo, mam dostępne polędwiczki wieprzowe oraz schab wędzony na surowo.
Jeśli chodzi o wędliny podsuszane (kabanosy,krakowska,lisiecka,góralska)  półtrwałe – są dostępne cały czas. 

 

Z moich ustaleń wynika, że na tego typu szkoleniach często pojawiają się problemy ze sprzętem.
Dlatego postanowiłem przywieźć niezbędne urządzenia do wyrobu wędlin, aby zajęcia mogły przebiegać bez zakłóceń i problemów technicznych.

Dodatkowo informuję, że na zlocie, w ramach szkolenia, będziemy produkować wędliny, których nie wymieniam – przygotowuję je jako niespodziankę.
Na potrzeby szkolenia przywiozę profesjonalny sprzęt, m.in.:

nadziewarkę hydrauliczną-15l

wilka masarskiego W-82 z systemem AUJA,

kocioł warzelny (parowy) 80L

stół masarski,

wędzarnię.

Uczestnicy szkolenia będą mogli zapoznać się z obsługą profesjonalnych urządzeń oraz samodzielnie na nich pracować.

  • Like 1

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/#findComment-1028140
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.