Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mogę już poinformować Was, iż utworzyliśmy Zespół Szkoleniowy, który prowadził będzie organizowane przez nas róznego rodzaju kursy i szkolenia.

W skład Zespołu wchodzą m.in. Koledzy: Wojciech Brat, SZCZEPAN ze swoją grupą specjalistów, Leszek Kosarzecki reprezentujący firmę SMOKER, oraz Ania i Milena z Firmy Smaki Świata.

Jesteśmy w trakcie ustalania szczegółów szkolenia, podziału obowiązków, przygotowania produktów i półproduktów, oraz pozostałych, istotnych zagadnień.

Mam nadzieję, iz wybór tych właśnie osób, posiadających wieloletnią praktykę w zawodzie, spełni oczekiwania naszych słuchaczy.

Dziękuję bardzo członkom zespołu za zaangażowanie i udział w naszym projekcie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Witam serdecznie!

Jak już pewnie wiecie z wcześniejszego wpisu Maxella – w tym roku to na moją skromną osobę spadła organizacja szkolenia podczas naszego zlotu. Początkowo nie chciałem wchodzić Andrzejowi „Bagno” w jego coroczny rytuał, ale jak się okazało – nasz drogi kolega niestety w tym roku nie pojawi się na zlocie.

W związku z tym postanowiliśmy przygotować coś specjalnego.

W skład zespołu szkoleniowego wchodzą m.in. koledzy Wojciech Brat, Szczepan ze swoją grupą specjalistów, a także inni doświadczeni wędliniarze.

Przedstawiam więc plan szkoleń z zakresu przetwórstwa mięsa, który będzie realizowany podczas zlotu:

 PIĄTEK (start szkolenia – godz. 10:00)
Rozpoczynamy od warsztatów praktycznych – m.in. produkcja parówek, nadziewanie, obsługa sprzętu, obróbka cieplna.

Omówienie tematów związanych z konserwowaniem wędlin, technikami chłodniczymi i przedłużaniem trwałości.

Szkolenie potrwa do około 15:00, po czym zaplanowany jest czas na degustację, wymianę doświadczeń i luźną dyskusję.

 SOBOTA (szkolenie – godz. 9:00–14:00)
Skupimy się na temacie wyrobu konserw – zarówno w słoikach, jak i puszkach metalowych.

Porozmawiamy o metodach pasteryzacji, sterylizacji, recepturach i technice pakowania.

Dodatkowo... szykuję dla Was małą niespodziankę, ale o tym sza! 😉

Zapraszam wszystkich chętnych do udziału – zarówno początkujących, jak i doświadczonych wędliniarzy. Będzie konkretnie, praktycznie i – jak zawsze – w świetnej atmosferze!

Do zobaczenia!
 


 

  • Like 2
  • Upvote 1

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/#findComment-1027555
Udostępnij na innych stronach

Szykuje się sporo fajnych rzeczy!
Planuję przygotować dość szeroki program i pokazać Wam jak najwięcej.
Jeśli macie jakieś pomysły, życzenia albo coś chcielibyście zobaczyć – śmiało piszcie! Postaram się ogarnąć, co się da.

  • Like 1
  • Upvote 1

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/#findComment-1027694
Udostępnij na innych stronach

Halusia, na pewno coś specjalnie dla Ciebie przygotowuję!
Pamiętam nasze rozmowy podczas ostatniego zlotu — nie mogło być inaczej 🙂😀

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/#findComment-1027701
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, SZCZEPAN napisał(a):

Halusia, na pewno coś specjalnie dla Ciebie przygotowuję!
Pamiętam nasze rozmowy podczas ostatniego zlotu — nie mogło być inaczej 🙂😀

O kurde.... dziękuję. 😍

W sumie musze do Ciebie zadzwonić i zamówić Słoiki o których rozmawialiśmy. 

 

 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/#findComment-1027710
Udostępnij na innych stronach

41 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Ja również poproszę 2kg parówek w osłonce celulozowej fi 23. Szczepan czy istnieje możliwość zamówienia Twoich surowych wędzonych wędlin przepalanych czerwonym winem? Jeśli tak to proszę o informację jaki asortyment będzie dostępny. Pozdrawiam serdecznie

 

Godzinę temu, Grzewlod napisał(a):

Ja również poproszę 2kg parówek w osłonce celulozowej fi 23

parówki jak najbardziej !

Surowe szynki i boczek będą dostępne dopiero po 10.09.Obecnie leżakują boczek i szynka po staropolsku – długo wędzone na zimno.
W tej chwili, na surowo, mam dostępne polędwiczki wieprzowe oraz schab wędzony na surowo.
Jeśli chodzi o wędliny podsuszane (kabanosy,krakowska,lisiecka,góralska)  półtrwałe – są dostępne cały czas. 

 

Z moich ustaleń wynika, że na tego typu szkoleniach często pojawiają się problemy ze sprzętem.
Dlatego postanowiłem przywieźć niezbędne urządzenia do wyrobu wędlin, aby zajęcia mogły przebiegać bez zakłóceń i problemów technicznych.

Dodatkowo informuję, że na zlocie, w ramach szkolenia, będziemy produkować wędliny, których nie wymieniam – przygotowuję je jako niespodziankę.
Na potrzeby szkolenia przywiozę profesjonalny sprzęt, m.in.:

nadziewarkę hydrauliczną-15l

wilka masarskiego W-82 z systemem AUJA,

kocioł warzelny (parowy) 80L

stół masarski,

wędzarnię.

Uczestnicy szkolenia będą mogli zapoznać się z obsługą profesjonalnych urządzeń oraz samodzielnie na nich pracować.

  • Like 2
  • Upvote 1

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/#findComment-1028140
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, SZCZEPAN napisał(a):

Surowe szynki i boczek będą dostępne dopiero po 10.09.Obecnie leżakują boczek i szynka po staropolsku

👍Dziękuję za informację.

Wobec tego poproszę w/w parówki. 

Godzinę temu, SZCZEPAN napisał(a):

Dlatego postanowiłem przywieźć niezbędne urządzenia do wyrobu wędlin,

Do wyrobu parówek podczas szkolenia użyjesz kutra czy młynka?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/#findComment-1028146
Udostępnij na innych stronach

Na co dzień pracuję na kutrze masarskim MISOWYM, ponieważ daje mi on pełną kontrolę nad procesem rozdrabniania i emulgowania farszu. W mojej ocenie parówki wyrabiane na samym młynku mają mniej przewidywalną strukturę – uzyskana masa jest często nierównomierna, co wpływa na konsystencję i soczystość gotowego produktu. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że wielu kolegów po fachu pracuje wyłącznie na młynkach i osiąga bardzo dobre rezultaty. Osobiście jednak preferuję kuter (MISOWY), ponieważ pozwala on precyzyjnie ustawić czas i prędkość obrotów, a tym samym kontrolować rozdrobnienie mięsa, temperaturę farszu oraz stopień związania białka. W efekcie otrzymuję wyrób o jednorodnej, delikatnej strukturze i powtarzalnych parametrach jakościowych.

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/#findComment-1028152
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj nie mogłem się dodzwonić do Anety ale dziś zadzwonię i dowiem się jakie zabezpieczenia elektryczne są pod wiatą i jakie gniazda siłowe 16 czy 32.

Krzysztof jak tylko będę miał informację to dam Tobie znać.

 

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/#findComment-1028181
Udostępnij na innych stronach

W dniu 5.08.2025 o 19:30, SZCZEPAN napisał(a):

Porozmawiamy o metodach pasteryzacji, sterylizacji, recepturach i technice pakowania.

Interesuje mnie bardzo zależność czasu w funkcji temperatury obrobki cieplnej konserw, szczególnie pasztetów i nie tylko :D

Kiedyś rozmawialiśmy już na ten temat i jeżeli udało Ci się dotrzeć do takiej tabeli będę niezmiernie zobowiązana.

Biorę udział w szkoleniu, bo są to perełki zlotów w Napoleonowie!!!

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/#findComment-1028208
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, Muski napisał(a):

Farsz na parówki będzie rozdrabniany na kursie rozumiem ?

Rozdrabnianie podczas kursu na kutrze byłoby wielką atrakcją, nauką. Z opisu Karola wynika, że chyba tak skoro szykuje odpowiednią instalację zasilającą, z drugiej strony patrząc Szczepan używa kutra i przywiezienie tak ciężkiej maszyny jest wyzwaniem logistycznym. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/#findComment-1028357
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

opisu Karola

Karol załatwi wszystko co jest techniczne - On w te klocki jest Najlepszy :thumbsup:

 W nauce parówek ten proces rozdrobnienia jest chyba najważniejszy , przynajmniej z tysięcy dyskusji na tym Forum tak wynika .

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/#findComment-1028368
Udostępnij na innych stronach

Witam,
muszę poinformować, że farsz na parówki przywiozę już gotowy.
Nie jesteśmy w stanie technicznie ogarnąć tej sprawy, ponieważ zabezpieczenie jest zbyt słabe, a kuter ma moc 28 kW.
Z tego względu farsz przygotuję u mnie w zakładzie i w takiej formie dostarczę.

Dodam jeszcze, że z przyczyn technicznych oraz sanitarnych przygotowywanie farszu na miejscu nie byłoby korzystne.
Obiecuję jednak, że przygotuję cały proces szkolenia od A do Z, ale będzie to możliwe tylko przy dłuższym okresie przygotowań przed takim szkoleniem.

Dodatkowo nagramy film z całego procesu przygotowania farszu, który będzie robiony około godziny 6:00 rano.

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/#findComment-1028387
Udostępnij na innych stronach

Nie odsłaniaj za wielu tajemnic kursu Krzysiu, bo stanie się mało atrakcyjny. :D

  • Like 1

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/#findComment-1028423
Udostępnij na innych stronach

57 minut temu, Maxell napisał(a):

Nie odsłaniaj za wielu tajemnic kursu Krzysiu

Reszta niech zostanie Krzysiu niespodzianką. 😚

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/#findComment-1028433
Udostępnij na innych stronach

Będzie sporo niespodzianek — zarówno sprzętowych, jak i związanych z technikami wyrabiania😃😄

  • Like 1
  • Upvote 1

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/#findComment-1028438
Udostępnij na innych stronach

Chciałbym tutaj wyjaśnić co skrywa się pod nazwą Zespół Szkoleniowy WB. Otóż, jest to grupa ludzi o odpowiednich kwalifikacjach w swojej dziedzinie, którzy będą prowadzili nasze szkolenia. W zależności od tego, jaka będzie tematyka kursu, poprowadzą go odpowiedni członkowie Zespołu. I tak np.:

- szkolenia związane z przetwórstwem mięsa, są domeną Kolegów SZCZEPANA i Wojciecha Brata,

- szkolenia dotyczące BBQ i grilla - Kolegi Leszka Kosarzeckiego i Jego ekipy fachowców,

- szkolenia z zakresu wędzenia ryb powierzyliśmy Koleżankom Ani i Milenie

- przetwórstwo ryb poprowadzi Kolega Michał.

Myślę, że lepszego składu osobowego nie mogliśmy sobie wymarzyć.

Jeśli są jakiekolwiek pytania w tej kwestii, jestem do dyspozycji. 

  • Like 1

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/#findComment-1028522
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.