Maxell Opublikowano 8 Lipca Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Lipca Mogę już poinformować Was, iż utworzyliśmy Zespół Szkoleniowy, który prowadził będzie organizowane przez nas róznego rodzaju kursy i szkolenia. W skład Zespołu wchodzą m.in. Koledzy: Wojciech Brat, SZCZEPAN ze swoją grupą specjalistów, Leszek Kosarzecki reprezentujący firmę SMOKER, oraz Ania i Milena z Firmy Smaki Świata. Jesteśmy w trakcie ustalania szczegółów szkolenia, podziału obowiązków, przygotowania produktów i półproduktów, oraz pozostałych, istotnych zagadnień. Mam nadzieję, iz wybór tych właśnie osób, posiadających wieloletnią praktykę w zawodzie, spełni oczekiwania naszych słuchaczy. Dziękuję bardzo członkom zespołu za zaangażowanie i udział w naszym projekcie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 8 Lipca Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Lipca Jak będą coś źle gadać, to będziemy ich prostować.😁🍺 Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/#findComment-1022618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 5 Sierpnia Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Sierpnia Witam serdecznie! Jak już pewnie wiecie z wcześniejszego wpisu Maxella – w tym roku to na moją skromną osobę spadła organizacja szkolenia podczas naszego zlotu. Początkowo nie chciałem wchodzić Andrzejowi „Bagno” w jego coroczny rytuał, ale jak się okazało – nasz drogi kolega niestety w tym roku nie pojawi się na zlocie. W związku z tym postanowiliśmy przygotować coś specjalnego. W skład zespołu szkoleniowego wchodzą m.in. koledzy Wojciech Brat, Szczepan ze swoją grupą specjalistów, a także inni doświadczeni wędliniarze. Przedstawiam więc plan szkoleń z zakresu przetwórstwa mięsa, który będzie realizowany podczas zlotu: PIĄTEK (start szkolenia – godz. 10:00) Rozpoczynamy od warsztatów praktycznych – m.in. produkcja parówek, nadziewanie, obsługa sprzętu, obróbka cieplna. Omówienie tematów związanych z konserwowaniem wędlin, technikami chłodniczymi i przedłużaniem trwałości. Szkolenie potrwa do około 15:00, po czym zaplanowany jest czas na degustację, wymianę doświadczeń i luźną dyskusję. SOBOTA (szkolenie – godz. 9:00–14:00) Skupimy się na temacie wyrobu konserw – zarówno w słoikach, jak i puszkach metalowych. Porozmawiamy o metodach pasteryzacji, sterylizacji, recepturach i technice pakowania. Dodatkowo... szykuję dla Was małą niespodziankę, ale o tym sza! 😉 Zapraszam wszystkich chętnych do udziału – zarówno początkujących, jak i doświadczonych wędliniarzy. Będzie konkretnie, praktycznie i – jak zawsze – w świetnej atmosferze! Do zobaczenia! 2 1 Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/#findComment-1027555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 5 Sierpnia Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Sierpnia b Brzmi zachęcajaco Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/#findComment-1027557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 5 Sierpnia Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Sierpnia Będzie się działo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/#findComment-1027575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 6 Sierpnia Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Sierpnia Będzie ciekawie. 😚 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/#findComment-1027593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 6 Sierpnia Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Sierpnia Szykuje się sporo fajnych rzeczy! Planuję przygotować dość szeroki program i pokazać Wam jak najwięcej. Jeśli macie jakieś pomysły, życzenia albo coś chcielibyście zobaczyć – śmiało piszcie! Postaram się ogarnąć, co się da. 1 1 Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/#findComment-1027694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 6 Sierpnia Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Sierpnia Halusia, na pewno coś specjalnie dla Ciebie przygotowuję! Pamiętam nasze rozmowy podczas ostatniego zlotu — nie mogło być inaczej 🙂😀 Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/#findComment-1027701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 6 Sierpnia Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Sierpnia Godzinę temu, SZCZEPAN napisał(a): Halusia, na pewno coś specjalnie dla Ciebie przygotowuję! Pamiętam nasze rozmowy podczas ostatniego zlotu — nie mogło być inaczej 🙂😀 O kurde.... dziękuję. 😍 W sumie musze do Ciebie zadzwonić i zamówić Słoiki o których rozmawialiśmy. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/#findComment-1027710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano Sobota o 16:34 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano Sobota o 16:34 41 minut temu, Grzewlod napisał(a): Ja również poproszę 2kg parówek w osłonce celulozowej fi 23. Szczepan czy istnieje możliwość zamówienia Twoich surowych wędzonych wędlin przepalanych czerwonym winem? Jeśli tak to proszę o informację jaki asortyment będzie dostępny. Pozdrawiam serdecznie Godzinę temu, Grzewlod napisał(a): Ja również poproszę 2kg parówek w osłonce celulozowej fi 23 parówki jak najbardziej ! Surowe szynki i boczek będą dostępne dopiero po 10.09.Obecnie leżakują boczek i szynka po staropolsku – długo wędzone na zimno. W tej chwili, na surowo, mam dostępne polędwiczki wieprzowe oraz schab wędzony na surowo. Jeśli chodzi o wędliny podsuszane (kabanosy,krakowska,lisiecka,góralska) półtrwałe – są dostępne cały czas. Z moich ustaleń wynika, że na tego typu szkoleniach często pojawiają się problemy ze sprzętem. Dlatego postanowiłem przywieźć niezbędne urządzenia do wyrobu wędlin, aby zajęcia mogły przebiegać bez zakłóceń i problemów technicznych. Dodatkowo informuję, że na zlocie, w ramach szkolenia, będziemy produkować wędliny, których nie wymieniam – przygotowuję je jako niespodziankę. Na potrzeby szkolenia przywiozę profesjonalny sprzęt, m.in.: nadziewarkę hydrauliczną-15l wilka masarskiego W-82 z systemem AUJA, kocioł warzelny (parowy) 80L stół masarski, wędzarnię. Uczestnicy szkolenia będą mogli zapoznać się z obsługą profesjonalnych urządzeń oraz samodzielnie na nich pracować. 2 1 Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/#findComment-1028140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano Sobota o 17:55 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano Sobota o 17:55 Godzinę temu, SZCZEPAN napisał(a): Surowe szynki i boczek będą dostępne dopiero po 10.09.Obecnie leżakują boczek i szynka po staropolsku 👍Dziękuję za informację. Wobec tego poproszę w/w parówki. Godzinę temu, SZCZEPAN napisał(a): Dlatego postanowiłem przywieźć niezbędne urządzenia do wyrobu wędlin, Do wyrobu parówek podczas szkolenia użyjesz kutra czy młynka? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/#findComment-1028146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano Sobota o 18:51 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano Sobota o 18:51 Na co dzień pracuję na kutrze masarskim MISOWYM, ponieważ daje mi on pełną kontrolę nad procesem rozdrabniania i emulgowania farszu. W mojej ocenie parówki wyrabiane na samym młynku mają mniej przewidywalną strukturę – uzyskana masa jest często nierównomierna, co wpływa na konsystencję i soczystość gotowego produktu. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że wielu kolegów po fachu pracuje wyłącznie na młynkach i osiąga bardzo dobre rezultaty. Osobiście jednak preferuję kuter (MISOWY), ponieważ pozwala on precyzyjnie ustawić czas i prędkość obrotów, a tym samym kontrolować rozdrobnienie mięsa, temperaturę farszu oraz stopień związania białka. W efekcie otrzymuję wyrób o jednorodnej, delikatnej strukturze i powtarzalnych parametrach jakościowych. Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/#findComment-1028152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano Niedziela o 04:39 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano Niedziela o 04:39 Wczoraj nie mogłem się dodzwonić do Anety ale dziś zadzwonię i dowiem się jakie zabezpieczenia elektryczne są pod wiatą i jakie gniazda siłowe 16 czy 32. Krzysztof jak tylko będę miał informację to dam Tobie znać. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/#findComment-1028181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano Niedziela o 08:15 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano Niedziela o 08:15 W dniu 5.08.2025 o 19:30, SZCZEPAN napisał(a): Porozmawiamy o metodach pasteryzacji, sterylizacji, recepturach i technice pakowania. Interesuje mnie bardzo zależność czasu w funkcji temperatury obrobki cieplnej konserw, szczególnie pasztetów i nie tylko Kiedyś rozmawialiśmy już na ten temat i jeżeli udało Ci się dotrzeć do takiej tabeli będę niezmiernie zobowiązana. Biorę udział w szkoleniu, bo są to perełki zlotów w Napoleonowie!!! Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/#findComment-1028208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano Niedziela o 16:44 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano Niedziela o 16:44 Farsz na parówki będzie rozdrabniany na kursie rozumiem ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/#findComment-1028303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano Poniedziałek o 03:19 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano Poniedziałek o 03:19 10 godzin temu, Muski napisał(a): Farsz na parówki będzie rozdrabniany na kursie rozumiem ? Rozdrabnianie podczas kursu na kutrze byłoby wielką atrakcją, nauką. Z opisu Karola wynika, że chyba tak skoro szykuje odpowiednią instalację zasilającą, z drugiej strony patrząc Szczepan używa kutra i przywiezienie tak ciężkiej maszyny jest wyzwaniem logistycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/#findComment-1028357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano Poniedziałek o 05:28 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano Poniedziałek o 05:28 (edytowane) 2 godziny temu, Grzewlod napisał(a): opisu Karola Karol załatwi wszystko co jest techniczne - On w te klocki jest Najlepszy W nauce parówek ten proces rozdrobnienia jest chyba najważniejszy , przynajmniej z tysięcy dyskusji na tym Forum tak wynika . Edytowane Poniedziałek o 05:33 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/#findComment-1028368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano Poniedziałek o 07:13 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano Poniedziałek o 07:13 Witam, muszę poinformować, że farsz na parówki przywiozę już gotowy. Nie jesteśmy w stanie technicznie ogarnąć tej sprawy, ponieważ zabezpieczenie jest zbyt słabe, a kuter ma moc 28 kW. Z tego względu farsz przygotuję u mnie w zakładzie i w takiej formie dostarczę. Dodam jeszcze, że z przyczyn technicznych oraz sanitarnych przygotowywanie farszu na miejscu nie byłoby korzystne. Obiecuję jednak, że przygotuję cały proces szkolenia od A do Z, ale będzie to możliwe tylko przy dłuższym okresie przygotowań przed takim szkoleniem. Dodatkowo nagramy film z całego procesu przygotowania farszu, który będzie robiony około godziny 6:00 rano. Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/#findComment-1028387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano Poniedziałek o 10:18 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano Poniedziałek o 10:18 Nie odsłaniaj za wielu tajemnic kursu Krzysiu, bo stanie się mało atrakcyjny. 1 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/#findComment-1028423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano Poniedziałek o 11:17 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano Poniedziałek o 11:17 57 minut temu, Maxell napisał(a): Nie odsłaniaj za wielu tajemnic kursu Krzysiu Reszta niech zostanie Krzysiu niespodzianką. 😚 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/#findComment-1028433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano Poniedziałek o 11:37 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano Poniedziałek o 11:37 Będzie sporo niespodzianek — zarówno sprzętowych, jak i związanych z technikami wyrabiania😃😄 1 1 Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/#findComment-1028438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano Poniedziałek o 19:40 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano Poniedziałek o 19:40 Chciałbym tutaj wyjaśnić co skrywa się pod nazwą Zespół Szkoleniowy WB. Otóż, jest to grupa ludzi o odpowiednich kwalifikacjach w swojej dziedzinie, którzy będą prowadzili nasze szkolenia. W zależności od tego, jaka będzie tematyka kursu, poprowadzą go odpowiedni członkowie Zespołu. I tak np.: - szkolenia związane z przetwórstwem mięsa, są domeną Kolegów SZCZEPANA i Wojciecha Brata, - szkolenia dotyczące BBQ i grilla - Kolegi Leszka Kosarzeckiego i Jego ekipy fachowców, - szkolenia z zakresu wędzenia ryb powierzyliśmy Koleżankom Ani i Milenie. - przetwórstwo ryb poprowadzi Kolega Michał. Myślę, że lepszego składu osobowego nie mogliśmy sobie wymarzyć. Jeśli są jakiekolwiek pytania w tej kwestii, jestem do dyspozycji. 1 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23102-xvi-olzwb-zesp%C3%B3%C5%82-szkoleniowy/#findComment-1028522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.