Skocz do zawartości

Zmodyfikowany proces dojrzewania wędlin całomieśniowych w workach z folii Tublin


Rekomendowane odpowiedzi

45 minut temu, mamuśka napisał(a):

Szczepan, dziękuję za jasne wytłumaczenie co to jest mięso sezonowane.😃 

Człowiek całe życie się uczy.

 

Sezonowanie a dojrzewanie – to nie to samo!

 Często widzę, że w rozmowach miesza się te dwa pojęcia, więc pozwolę sobie to trochę rozjaśnić.

Sezonowanie mięsa to temat głównie wołowy – zaraz po uboju mięso trafia do chłodni i tam sobie odpoczywa w odpowiednich warunkach. Dzięki temu kruszeje i nabiera smaku. Potem dopiero idzie na steki czy inne cuda.

A dojrzewanie? To już zupełnie inna bajka. Tutaj mówimy o gotowych wyrobach – szynkach, kiełbasach itp. – które po peklowaniu, czasem wędzeniu, wiszą tygodniami w odpowiedniej temperaturze i wilgotności. W tym czasie tracą wilgoć i nabierają tego charakterystycznego, głębokiego smaku. Pozdrawiam.

 

  • Like 1
Pozdrawiam!
47 minut temu, SZCZEPAN napisał(a):

Sezonowanie a dojrzewanie – to nie to samo!

 Często widzę, że w rozmowach miesza się te dwa pojęcia, więc pozwolę sobie to trochę rozjaśnić.

:thumbsup: Dokładnie - wszystko zawarte w kilku zdaniach.

  • Like 1

Muskie - to ryba 🙃

W dniu 30.07.2025 o 15:21, Grzewlod napisał(a):

Wejdź na dział wędlin dojrzewających i zapoznaj się z wiedzą tam zawartą. Polecam artykuły StefanS w których to Stefan w prosty sposób opisał procesy. 

W dniu 30.07.2025 o 15:21, Grzewlod napisał(a):

Wejdź na dział wędlin dojrzewających i zapoznaj się z wiedzą tam zawartą. Polecam artykuły StefanS w których to Stefan w prosty sposób opisał procesy.

 

Wprawdzie nie planowałem zapoznawać się z procesem fermentacji i składem

kultur starterowych ale zachęcony postanowiłem zajrzeć do najważniejszego

chyba wątku związanego z dojrzewaniem wędlin całomięśniowych w rzeczonym

dziale:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15085-zmiany-w-mięsie-w-czasie-dojrzewania-wędlin-cało-mieśniowych/#comment-588282

 

Rzeczywiście doświadczeni użytkownicy forum w prosty i dosadny sposób

odnieśli się do konieczności fermentacji. 

 

@redzed

"Największe znaczenie mają procesy biochemiczne w postaci proteolizy i lipolizy.

Niech każdy kto jest zainteresowany tym tematem podkreśli sobie to zdanie.  Jest to cala podstawa dojrzewania dojrzewania wędlin cało mięśniowych.  Fermentacja nie jest pożadana i nie wchodzi do procesu. Obniżenie pH na początku jest minimalne, a końcowe mało się odróżnia od pH świeżego mięsa."

@StefanS

"Niemniej dla poczatkujacych - prosze o nie zawracanie sobie glowy kulturami startowymi do wyrobow calomiesniowych (one nie maja wielkiego znaczenia i wiele  wspolnego z bezpieczenstwem wyroby), jak rowniez ze stosowaniem azotanow/nitratow/saletry do peklowania. Prosze o uzywanie soli peklujacej bez mieszania, czy wzbogacania w inne skladniki."

 

"Jeszcze raz ogolnie - nie ma co sobie głowy zawracac stosowaniem kultur startowych do wędlin calomiesniowych ( a juz szczególnie takich które zawierają bakterie kwasu mlekowego )."

Nie da się nie zauważyć, że wasza rozmowa zeszła na temat dojrzewania wędlin jednomięśniowych. W związku z tym warto uporządkować i przybliżyć ten temat, bo dla wielu forumowiczów może być on dość skomplikowany. Dobrze jest więc wyjaśnić podstawowe pojęcia i nie mieszać ich z innymi procesami, jak np. sezonowanie mięsa, które dotyczy czegoś zupełnie innego.

Czym są wędliny jednomięśniowe?????

Jakie jeszcze wędliny poddaje się dojrzewaniu?

Poza wędlinami jednomięśniowymi, dojrzewaniu poddaje się również niektóre wyroby z mięsa rozdrobnionego. Są ????

 

Każdy etap w tego typu procesach technologicznych ma duże znaczenie i wpływa na efekt końcowy, zwłaszcza w warunkach klimatycznych panujących w krajach nadbałtyckich.

Pozdrawiam!

Zważywszy na tytuł nie zbaczamy. Dyskusja dotyczy tego

czy to co zamierzam wyprawiać należy nazwać suszeniem,

sezonowaniem, karniszowaniem czy jednak jakimś rodzajem

dojrzewania.   

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.