SZCZEPAN Opublikowano 23 godziny temu Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 23 godziny temu 45 minut temu, mamuśka napisał(a): Szczepan, dziękuję za jasne wytłumaczenie co to jest mięso sezonowane.😃 Człowiek całe życie się uczy. Sezonowanie a dojrzewanie – to nie to samo! Często widzę, że w rozmowach miesza się te dwa pojęcia, więc pozwolę sobie to trochę rozjaśnić. Sezonowanie mięsa to temat głównie wołowy – zaraz po uboju mięso trafia do chłodni i tam sobie odpoczywa w odpowiednich warunkach. Dzięki temu kruszeje i nabiera smaku. Potem dopiero idzie na steki czy inne cuda. A dojrzewanie? To już zupełnie inna bajka. Tutaj mówimy o gotowych wyrobach – szynkach, kiełbasach itp. – które po peklowaniu, czasem wędzeniu, wiszą tygodniami w odpowiedniej temperaturze i wilgotności. W tym czasie tracą wilgoć i nabierają tego charakterystycznego, głębokiego smaku. Pozdrawiam. 1 Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23113-zmodyfikowany-proces-dojrzewania-w%C4%99dlin-ca%C5%82omie%C5%9Bniowych-w-workach-z-folii-tublin/page/2/#findComment-1026635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 godziny temu Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 22 godziny temu 47 minut temu, SZCZEPAN napisał(a): Sezonowanie a dojrzewanie – to nie to samo! Często widzę, że w rozmowach miesza się te dwa pojęcia, więc pozwolę sobie to trochę rozjaśnić. Dokładnie - wszystko zawarte w kilku zdaniach. 1 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23113-zmodyfikowany-proces-dojrzewania-w%C4%99dlin-ca%C5%82omie%C5%9Bniowych-w-workach-z-folii-tublin/page/2/#findComment-1026639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.