Skocz do zawartości

Dziwny kolor mięsa podczas peklowania na mokro


Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych kolegów z forum.

Pekluje do wędzenia kilka kawałków szynki, schabu i polędwicy. Dzisiaj podczas kontroli mięsa zauważyłem że miejscami ma ono taki dziwny kolor widoczny na zdjęciu. Mięso leży całkowicie zanurzone w solance, 50g peklosoli na litr wody, wywar z podstawowymi przyprawami. Łącznie pięć litrów zalewy akurat ładnie wszystko przykryło. Dociśnięte talerzem dla pewności żeby nic nie wyszło nad wodę. Miska stoi w lodówce już około 1,5 tygodnia. Dodam że solanka nie śmierdzi, raczej pachnie wywarem z przypraw. Czy to mięso nadaję się do wędzenia czy już tylko raczej do śmieci? Nie chciałbym marnować całego dnia na wędzenie a później ryzykować zatrucia pokarmowego jeżeli z mięskiem może być coś nie tak. Dlatego korzystam z możliwości i pytam fachowców. Pozdrawiam 

Messenger_creation_362E9F29-95D7-4858-A82C-BF1B51595BC2.jpeg

Messenger_creation_8F8BDC27-9996-403E-9CEC-F017ADBD271D.jpeg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23344-dziwny-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania-na-mokro/
Udostępnij na innych stronach

Skąd wziąłeś proporcje 50g peklosoli na litr wody? Może się mylę ale to troszkę mało. Ile kg mięsa masz w tych 5l solanki?

Robię wg forumowego kalkulatora. 5l solanki wystarczyłoby na 12,5 kg mięsa przy ilości peklosoli ok. 500g

Edytowane przez Twonk

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23344-dziwny-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania-na-mokro/#findComment-1047252
Udostępnij na innych stronach

Przy takim stężeniu to maksymalnie 5 kg mięsa powinno tutaj być peklowane. W takim czasie o jakim piszesz. A stężenie i tak jest ryzykowne.

 

Edytowane przez Staszek7
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23344-dziwny-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania-na-mokro/#findComment-1047264
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, mazur123 napisał(a):

Mięso leży całkowicie zanurzone w solance, 50g peklosoli na litr wody, wywar z podstawowymi przyprawami. Łącznie pięć litrów zalewy akurat ładnie wszystko przykryło.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23344-dziwny-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania-na-mokro/#findComment-1047266
Udostępnij na innych stronach

Po wpisaniu w Googlach pierwsze informacje jakie się wyświetlają to proporcje 40-50g peklosoli na litr wody. Dokładnie 5 kg mięsa tam jest, możliwe że robiłem 4 litry zalewu już dobrze nie pamiętam, ale proporcje soli co do litra były zachowane. Kiedyś robiłem 400ml wody na kilogram mięsa ale zawsze wkurzało mnie to że tej zalewy na styk i trzeba było mięso upychać. Więc teraz zrobiłem więcej i zalałem miskę do pełna.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23344-dziwny-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania-na-mokro/#findComment-1047271
Udostępnij na innych stronach

Kolego masz za małe stężenie roztworu solanki , Google to nie wyrocznia , masz dostęp do forum a nie korzystasz z kalkulatora .Wstawiłem go w załączniku .Na 10 dni peklowania powinieneś użyć 88 g peklosoli na 800ml wody plus nastrzyk na 2 kg mięsa. 

Proponuję wyjmij mięso zalewę wylej umyj mięso pod bieżąca wodą, sprawdź czy cuchnie, jeśli tak to do kosza. Gdy stwierdzisz ,że nie nabrało jeszcze zapachu ,zrób nowy roztwór ułóż ściśle mięso w naczyniu zalewając odpowiednią ilością zalewy w stosunku do wagi mięsa.Tej nie podałeś, pekluj od nowa. Pozdrawiam

Kalkulator peklowania nowy.exe

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23344-dziwny-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania-na-mokro/#findComment-1047281
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, mazur123 napisał(a):

 Dokładnie 5 kg mięsa tam jest, 

 

10 minut temu, Pacan Wojciech napisał(a):

Na 10 dni peklowania powinieneś użyć 88 g peklosoli na 800ml wody plus nastrzyk.

Kalkulator peklowania nowy.exe
5.51 MB · 

😁 To już lepiej niech mu Google doradza 😁

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23344-dziwny-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania-na-mokro/#findComment-1047285
Udostępnij na innych stronach

Nie dostrzegłem ilości, emerytom to się zdarza, a w drugim cytacie  jako fachowiec powinieneś dodać ,że na dwa kilogramy mięsa. Lub  mi to przypomnieć VIP- to też się zdarza. Ja już poprawiłem wpis w tym względzie. Pozdrawiam

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23344-dziwny-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania-na-mokro/#findComment-1047288
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.