mazur123 Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 godziny temu Witam szanownych kolegów z forum. Pekluje do wędzenia kilka kawałków szynki, schabu i polędwicy. Dzisiaj podczas kontroli mięsa zauważyłem że miejscami ma ono taki dziwny kolor widoczny na zdjęciu. Mięso leży całkowicie zanurzone w solance, 50g peklosoli na litr wody, wywar z podstawowymi przyprawami. Łącznie pięć litrów zalewy akurat ładnie wszystko przykryło. Dociśnięte talerzem dla pewności żeby nic nie wyszło nad wodę. Miska stoi w lodówce już około 1,5 tygodnia. Dodam że solanka nie śmierdzi, raczej pachnie wywarem z przypraw. Czy to mięso nadaję się do wędzenia czy już tylko raczej do śmieci? Nie chciałbym marnować całego dnia na wędzenie a później ryzykować zatrucia pokarmowego jeżeli z mięskiem może być coś nie tak. Dlatego korzystam z możliwości i pytam fachowców. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23344-dziwny-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania-na-mokro/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) Skąd wziąłeś proporcje 50g peklosoli na litr wody? Może się mylę ale to troszkę mało. Ile kg mięsa masz w tych 5l solanki? Robię wg forumowego kalkulatora. 5l solanki wystarczyłoby na 12,5 kg mięsa przy ilości peklosoli ok. 500g Edytowane 2 godziny temu przez Twonk Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23344-dziwny-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania-na-mokro/#findComment-1047252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) Przy takim stężeniu to maksymalnie 5 kg mięsa powinno tutaj być peklowane. W takim czasie o jakim piszesz. A stężenie i tak jest ryzykowne. Edytowane 55 minut temu przez Staszek7 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23344-dziwny-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania-na-mokro/#findComment-1047264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 godzinę temu Godzinę temu, mazur123 napisał(a): Mięso leży całkowicie zanurzone w solance, 50g peklosoli na litr wody, wywar z podstawowymi przyprawami. Łącznie pięć litrów zalewy akurat ładnie wszystko przykryło. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23344-dziwny-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania-na-mokro/#findComment-1047266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazur123 Opublikowano 46 minut temu Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 46 minut temu Po wpisaniu w Googlach pierwsze informacje jakie się wyświetlają to proporcje 40-50g peklosoli na litr wody. Dokładnie 5 kg mięsa tam jest, możliwe że robiłem 4 litry zalewu już dobrze nie pamiętam, ale proporcje soli co do litra były zachowane. Kiedyś robiłem 400ml wody na kilogram mięsa ale zawsze wkurzało mnie to że tej zalewy na styk i trzeba było mięso upychać. Więc teraz zrobiłem więcej i zalałem miskę do pełna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23344-dziwny-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania-na-mokro/#findComment-1047271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.