Skocz do zawartości

Dziwny kolor mięsa podczas peklowania na mokro


Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych kolegów z forum.

Pekluje do wędzenia kilka kawałków szynki, schabu i polędwicy. Dzisiaj podczas kontroli mięsa zauważyłem że miejscami ma ono taki dziwny kolor widoczny na zdjęciu. Mięso leży całkowicie zanurzone w solance, 50g peklosoli na litr wody, wywar z podstawowymi przyprawami. Łącznie pięć litrów zalewy akurat ładnie wszystko przykryło. Dociśnięte talerzem dla pewności żeby nic nie wyszło nad wodę. Miska stoi w lodówce już około 1,5 tygodnia. Dodam że solanka nie śmierdzi, raczej pachnie wywarem z przypraw. Czy to mięso nadaję się do wędzenia czy już tylko raczej do śmieci? Nie chciałbym marnować całego dnia na wędzenie a później ryzykować zatrucia pokarmowego jeżeli z mięskiem może być coś nie tak. Dlatego korzystam z możliwości i pytam fachowców. Pozdrawiam 

Messenger_creation_362E9F29-95D7-4858-A82C-BF1B51595BC2.jpeg

Messenger_creation_8F8BDC27-9996-403E-9CEC-F017ADBD271D.jpeg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23344-dziwny-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania-na-mokro/
Udostępnij na innych stronach

Skąd wziąłeś proporcje 50g peklosoli na litr wody? Może się mylę ale to troszkę mało. Ile kg mięsa masz w tych 5l solanki?

Robię wg forumowego kalkulatora. 5l solanki wystarczyłoby na 12,5 kg mięsa przy ilości peklosoli ok. 500g

Edytowane przez Twonk

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23344-dziwny-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania-na-mokro/#findComment-1047252
Udostępnij na innych stronach

Przy takim stężeniu to maksymalnie 5 kg mięsa powinno tutaj być peklowane. W takim czasie o jakim piszesz. A stężenie i tak jest ryzykowne.

 

Edytowane przez Staszek7
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23344-dziwny-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania-na-mokro/#findComment-1047264
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, mazur123 napisał(a):

Mięso leży całkowicie zanurzone w solance, 50g peklosoli na litr wody, wywar z podstawowymi przyprawami. Łącznie pięć litrów zalewy akurat ładnie wszystko przykryło.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23344-dziwny-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania-na-mokro/#findComment-1047266
Udostępnij na innych stronach

Po wpisaniu w Googlach pierwsze informacje jakie się wyświetlają to proporcje 40-50g peklosoli na litr wody. Dokładnie 5 kg mięsa tam jest, możliwe że robiłem 4 litry zalewu już dobrze nie pamiętam, ale proporcje soli co do litra były zachowane. Kiedyś robiłem 400ml wody na kilogram mięsa ale zawsze wkurzało mnie to że tej zalewy na styk i trzeba było mięso upychać. Więc teraz zrobiłem więcej i zalałem miskę do pełna.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23344-dziwny-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania-na-mokro/#findComment-1047271
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.