Skocz do zawartości

Dziwny kolor mięsa podczas peklowania na mokro


Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych kolegów z forum.

Pekluje do wędzenia kilka kawałków szynki, schabu i polędwicy. Dzisiaj podczas kontroli mięsa zauważyłem że miejscami ma ono taki dziwny kolor widoczny na zdjęciu. Mięso leży całkowicie zanurzone w solance, 50g peklosoli na litr wody, wywar z podstawowymi przyprawami. Łącznie pięć litrów zalewy akurat ładnie wszystko przykryło. Dociśnięte talerzem dla pewności żeby nic nie wyszło nad wodę. Miska stoi w lodówce już około 1,5 tygodnia. Dodam że solanka nie śmierdzi, raczej pachnie wywarem z przypraw. Czy to mięso nadaję się do wędzenia czy już tylko raczej do śmieci? Nie chciałbym marnować całego dnia na wędzenie a później ryzykować zatrucia pokarmowego jeżeli z mięskiem może być coś nie tak. Dlatego korzystam z możliwości i pytam fachowców. Pozdrawiam 

Messenger_creation_362E9F29-95D7-4858-A82C-BF1B51595BC2.jpeg

Messenger_creation_8F8BDC27-9996-403E-9CEC-F017ADBD271D.jpeg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23344-dziwny-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania-na-mokro/
Udostępnij na innych stronach

Skąd wziąłeś proporcje 50g peklosoli na litr wody? Może się mylę ale to troszkę mało. Ile kg mięsa masz w tych 5l solanki?

Robię wg forumowego kalkulatora. 5l solanki wystarczyłoby na 12,5 kg mięsa przy ilości peklosoli ok. 500g

Edytowane przez Twonk

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23344-dziwny-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania-na-mokro/#findComment-1047252
Udostępnij na innych stronach

Przy takim stężeniu to maksymalnie 5 kg mięsa powinno tutaj być peklowane. W takim czasie o jakim piszesz. A stężenie i tak jest ryzykowne.

 

Edytowane przez Staszek7
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23344-dziwny-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania-na-mokro/#findComment-1047264
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, mazur123 napisał(a):

Mięso leży całkowicie zanurzone w solance, 50g peklosoli na litr wody, wywar z podstawowymi przyprawami. Łącznie pięć litrów zalewy akurat ładnie wszystko przykryło.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23344-dziwny-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania-na-mokro/#findComment-1047266
Udostępnij na innych stronach

Po wpisaniu w Googlach pierwsze informacje jakie się wyświetlają to proporcje 40-50g peklosoli na litr wody. Dokładnie 5 kg mięsa tam jest, możliwe że robiłem 4 litry zalewu już dobrze nie pamiętam, ale proporcje soli co do litra były zachowane. Kiedyś robiłem 400ml wody na kilogram mięsa ale zawsze wkurzało mnie to że tej zalewy na styk i trzeba było mięso upychać. Więc teraz zrobiłem więcej i zalałem miskę do pełna.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23344-dziwny-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania-na-mokro/#findComment-1047271
Udostępnij na innych stronach

Kolego masz za małe stężenie roztworu solanki , Google to nie wyrocznia , masz dostęp do forum a nie korzystasz z kalkulatora .Wstawiłem go w załączniku .Na 10 dni peklowania powinieneś użyć 88 g peklosoli na 800ml wody plus nastrzyk na 2 kg mięsa. 

Proponuję wyjmij mięso zalewę wylej umyj mięso pod bieżąca wodą, sprawdź czy cuchnie, jeśli tak to do kosza. Gdy stwierdzisz ,że nie nabrało jeszcze zapachu ,zrób nowy roztwór ułóż ściśle mięso w naczyniu zalewając odpowiednią ilością zalewy w stosunku do wagi mięsa.Tej nie podałeś, pekluj od nowa. Pozdrawiam

Kalkulator peklowania nowy.exe

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23344-dziwny-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania-na-mokro/#findComment-1047281
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, mazur123 napisał(a):

 Dokładnie 5 kg mięsa tam jest, 

 

10 minut temu, Pacan Wojciech napisał(a):

Na 10 dni peklowania powinieneś użyć 88 g peklosoli na 800ml wody plus nastrzyk.

Kalkulator peklowania nowy.exe
5.51 MB · 

😁 To już lepiej niech mu Google doradza 😁

Edytowane przez Maciekzbrzegu
  • Upvote 3
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23344-dziwny-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania-na-mokro/#findComment-1047285
Udostępnij na innych stronach

Nie dostrzegłem ilości, emerytom to się zdarza, a w drugim cytacie  jako fachowiec powinieneś dodać ,że na dwa kilogramy mięsa. Lub  mi to przypomnieć VIP- to też się zdarza. Ja już poprawiłem wpis w tym względzie. Pozdrawiam

Edytowane przez Pacan Wojciech
  • Downvote 1
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23344-dziwny-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania-na-mokro/#findComment-1047288
Udostępnij na innych stronach

28 minut temu, Maciekzbrzegu napisał(a):

To już lepiej niech mu Google doradza

Przecież Wojciech jest po imieniu z AI patrz i nie skorzystał nie wiesz czemu🤔.

Edytowane przez Grzewlod
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23344-dziwny-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania-na-mokro/#findComment-1047289
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem . Może się pomylił ?może się nie zna? ( nie przypominam sobie  aby Wojciech opublikował pokazał swój wyrób). Zareagowałem bo na forum nie publikuję jak wiesz od roku . Ale szkoda &mazura123 i Jego miesa .   &mazur to nowicjusz i jakoś tak mi się szkoda Go zrobiło 

Edytowane przez Maciekzbrzegu
  • Upvote 2
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23344-dziwny-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania-na-mokro/#findComment-1047291
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, Maciekzbrzegu napisał(a):

może się nie zna? .

Raczej to drugie bo jakby się znał to zalinkowałby tabelę Dziadka lub metodę Szczepana a nie jakieś narzędzie, które jak widać potrafiło oszukać Wojciecha🤔.

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23344-dziwny-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania-na-mokro/#findComment-1047293
Udostępnij na innych stronach

Nawet linka nie otwarłem 😁. Na pierwszy rzut oka widać błąd.  Ze Szczepanem chyba Wojciechowi nie podrodze 😂 Dla mnie temat zakończony . . 

&mazur z tym mięsem nikt na 100 % Ci nie odpowie. Bo to co zrobiłeś jest niezgodne ze sztuką.  A też nie podałeś temp its itp.  Ja bym zrobił tak Usmaż kawałek jak zły smak zapach wyrzuć mięso . Jak oki uwedz i obrób termicznie. 

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23344-dziwny-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania-na-mokro/#findComment-1047301
Udostępnij na innych stronach

24 minuty temu, Maciekzbrzegu napisał(a):

Ze Szczepanem chyba Wojciechowi nie podrodze 😂

👍🤣.

Moim zdaniem są to miejsca utlenione lub niedpeklowane jeśli mięso było mocno zbite. W związku z tym, że zalewa, której użył mazur123 ma bardzo niskie stężenie mogły również rozwinąć się niepożądane bakterie, które zapoczątkowały psucie. Jeśli mięso ma zapach kwaśny lub gnilny to nie ma wątpliwości. Natomiast jak zapach jest poprawny to celem upewnienia odkrój kawałek i wrzuć na patelnię. Jeśli podczas ogrzewania zapach będzie niepoprawny  wtedy mięso nadaje się tylko do utylizacji.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23344-dziwny-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania-na-mokro/#findComment-1047306
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Staszek7 napisał(a):

Przy takim stężeniu to maksymalnie 5 kg mięsa powinno tutaj być peklowane.

Stężenie solanki ma się nijak do ilości peklowanego mięsa tylko ilość użytej solanki ma znaczenie. Przy takim stężeniu i w tak długim czasie mięso nie powinno być peklowane w warunkach domowych. Wg mnie w żadnych warunkach przy założeniu że używamy jako normę 0,4l solanki na kg mięsa.

 

4 godziny temu, mazur123 napisał(a):

Czy to mięso nadaję się do wędzenia czy już tylko raczej do śmieci?

Moim zdaniem się nadaje.To jest objaw utleniania powierzchniowego. Sprawdzisz to w ten sposób ,że skroisz cienki plasterek mięsa z innym kolorem i sprawdź co jest pod spodem. Jeśli mięso jest koloru różowego to moja teoria jest słuszna. Możesz też rzucić na suchą patelnię i podgrzać .Jak nie cuchnie przy podgrzewaniu to też mam rację. Przyprawy też miały wpływ na ten proces.

 

Teraz wracając do peklowania kolegi. Jeśli użył 4 l solanki o stężeniu ok.5% to policzcie sobie bo mnie się nie chce  i porównajcie ile w tej solance jest soli przyjmując za normą jest  0,4 l solanki na 1 kg mięsa i powinien na te 5 kg mięsa użyć 2 l.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23344-dziwny-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania-na-mokro/#findComment-1047313
Udostępnij na innych stronach

Grzewold nie używam AI, jedynie programu czy sprawdzającego czy to jest odpowiedz przygotowana przez AI , macie rację lepiej się znacie, macie więcej praktyki i doświadczenia. Zawsze jednak uważniej czytam Arkadiusza wpisy, gdyż on rzeczowo odpowiada. Reszta no cóż, widać w Waszych postach wolę walki i to jest ok. Nie publikuję robię tyle ile potrzebuję . Kalkulator, który wstawiłem jest z forum, więc pewnie go znacie - po otwarciu stoi tam napisane przed obliczeniami " słoność wg Dziadka  wersja bardziej słona lub mniej słona " Korzystam z niego. Pozdrawiam

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23344-dziwny-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania-na-mokro/#findComment-1047314
Udostępnij na innych stronach

Mazur123 Pisał że użył 50 g peklosoli na litr wody. A do peklowania zastosował 5 l wody.

W drugim poście pisał że 5 kg mięsa zapeklował tą zalewą.

Czyli realne stężenie solanki to 4,76%

Później pisał że może to były 4 l ale tego to ja już nie wiem.

 

Edytowane przez Staszek7
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23344-dziwny-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania-na-mokro/#findComment-1047320
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Grzewlod napisał(a):

Moim zdaniem są to miejsca utlenione lub niedpeklowane jeśli mięso było mocno zbite

Mięso było zbyt mocno zbite, co spowodowało miejscowe odbarwienia. 

 

4 godziny temu, mazur123 napisał(a):

Miska stoi w lodówce już około 1,5 tygodnia.

Przy tak małym stężeniu solanki nie należy go trzymać dłużej niż 7 dni.

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23344-dziwny-kolor-mi%C4%99sa-podczas-peklowania-na-mokro/#findComment-1047323
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.