Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich serdecznie co do moich szynek wczoraj je wieczorem zaczolem peklowac teraz są jakieś 24 godziny odwrócilem je i nie widzę zadnych zmian tylko tyle ze solanka nabrala lekko czerwonawego koloru i przepieknie pachnie ziolami które dodalem mam nadzieje ze to dobry znak????

 

[ Dodano: Sro Cze 10, 2009 6:16 pm ]

dosyc chlodno

To chyba za mało precyzyjne stwierdzenie. Ja kiedys mierzyłem i różnica pomiedzy poszczególnymi pomieszczeniami wyniosła coś 8stopni.
no wlasnie mam obawy ja trzymam teras to w lodowce i mam tam jakies 5-7 stopni a w piwnicy jest jakies 15 napewno moga byc jaja ????

 

[ Dodano: Sro Cze 10, 2009 6:20 pm ]

odkapywalo pewnie zle stwierdzenie osuszalo bylo by chyba prawidlowo ja jestem laik dlatego nie wiem moze przy waszej pomocy za kilka lat ja będę udzielal porad :grin:

xxx
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/8/#findComment-70959
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 404
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

witam mam znowu pytanie jak zwykle tak sobie dzis pomyslalem ze jak mam w poniedzialek wedzic te moje szynki to moze by jeszcze troche kielbasy na probe zrobic i zorganizowalem dzis troche miesa no i zapeklowalem na krakowska albo jakas taka w oslonce sam niewiem jaka bynyjmniej jak zrobilem mam mieso klasyI w kawalki pociete i KlasyII i troche sloniny z boczkiem wszystkiego jest 2,2KG zapeklowalem to wszystko razem i dodalem 40gram peklosoli jest to ok???

 

[ Dodano: Pią Cze 12, 2009 8:51 pm ]

acha ale niedodawalem dotego wogole wody

xxx
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/8/#findComment-71201
Udostępnij na innych stronach

Sól jest na właściwym poziomie - ok 1,8% ,

wody możesz nieco dodać podczas mieszania farszu

 

PS

błagam przyłóż się trochę do poprawnego pisania, bo ciężko się to czyta (ogólnie gramatyka, interpunkcja no i przydały by się polskie znaki w miarę możliwości :tongue: )

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/8/#findComment-71203
Udostępnij na innych stronach

przepraszam bardzo za gramatyke ale juz kiedys sie tlumaczylem ze mieszkam w niemczek i wyjechalem tu jako maly chlopiec dlatego mam troche problemy z garamtyka no i klawiature mam niemiecka niemam tu znakow takich jak o; z, itd

 

[ Dodano: Pią Cze 12, 2009 9:19 pm ]

no i mam zamiar to tak miec do niedzieli niebedzie zadlugo???

xxx
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/8/#findComment-71205
Udostępnij na innych stronach

Wyjaśnienie przyjęte :wink:

no i mam zamiar to tak miec do niedzieli niebedzie zadlugo???

o ile utrzymasz temperaturę do 6 stopni to będzie ok
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/8/#findComment-71206
Udostępnij na innych stronach

Tony, nie przejmuj się swoją pisownią,wiele osób robi większe błedy na forum, pomimo,że mają z językiem polskim do czynienia na codzień.Pozdrawiam:nestor.

post scriptum.

Życzę powodzenia przy produkcji wędlin.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/8/#findComment-71217
Udostępnij na innych stronach

Tony, nie przejmuj się swoją pisownią,wiele osób robi większe błedy na forum, pomimo,że mają z językiem polskim do czynienia na codzień

I tutaj bym się z Panem Nestorem nie zgodziła :wink: . Wiele osób, po zwróceniu uwagi, korzysta z edytora takstów i kopiuje. Gdyby nie to, nasze forum wyglądałoby tak, jak większość w necie.

Tony, odbierz proszę wiadomość na pw.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/8/#findComment-71224
Udostępnij na innych stronach

ogólnie gramatyka, interpunkcja

Napisać takie jedno zdanie, to jest coś :wink:

Andrzejewski (ten od Popiołu i diamentu) podobno napisał powieść, która się składa z dwóch zdań. I to pierwsze zajmuje ponad 150stron. Może tony trenuje w tym kierunku :grin:

AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/8/#findComment-71233
Udostępnij na innych stronach

Tabele opracowałem na potrzeby własne na podstawie danych z Naszego Forum. Jeżeli początkującym ułatwią "zadymianie" to będę się z tego bardzo cieszył. Wiadomo również że na Naszym Forum na ten temat jest sporo materiału.

Pozdrawiam

Andrzej M-ce
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/8/#findComment-71239
Udostępnij na innych stronach

Wszystko gra. :wink: Potraktuj to, jako dane wyjściowe do własnych modyfikacji.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/8/#findComment-71243
Udostępnij na innych stronach

Czytalem to :) kiedys... choc nigdy nie robilem tego w opisany sposób.

Natomiast mieso przykrywalem folia spozywcza (taką przylepną, cieniutką) i bylo przykryte napewno szczelnie - co jak mi wyjaśniles moglo prowadzic (podczas peklowania) do zmiany smaku miesa.

Napewno przykrycie folią alu nie bedzie tak szczelne jak folia spozywczą i w zwiazku z tym nie doprowadzi do zmiany smaku - tak myślę.

Oczywiści przyznaje Ci rację ze szczelne przykrycie powoduje zmiany smakowe w mięsie... sam się o tym przekonałem nie znając wtedy przyczyny zmiany tego smaku...

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/8/#findComment-72055
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

DZIADKU, są wakacje :cool: :wink:

możliwe też że starzy bywalcy już nie pytają bo wszystko wiedzą i pytania o wędlinach są tylko od nowych :grin: ....

nie znaczy że po wakacjach nie wróci wszystko do normy :wink:

a ja na ten przykład musiałem dziś zakupić mięso do kiełbasy która będzie robiona dopiero w środę :mellow: i teraz zastanawiam się jak się z nim "przebujać" do tego czasu - jakieś porady :grin:

- to tak żeby nie było że nic o mięsie nie ma :lol:

 

[ Komentarz dodany przez: BonAir: Pią Lip 24, 2009 09:15 ]

Wpis przesunięty z wątku:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89111#89111

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/8/#findComment-74415
Udostępnij na innych stronach

a ja na ten przykład musiałem dziś zakupić mięso do kiełbasy która będzie robiona dopiero w środę :mellow: i teraz zastanawiam się jak się z nim "przebujać" do tego czasu - jakieś porady

Klasyfikujesz, peklujesz 20g/kg samej peklosoli i do lodówki, temp nie więcej niź 4-6°C i gra i buczy:-)

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/8/#findComment-74417
Udostępnij na innych stronach

...peklujesz...

zastanawia mnie czy prawie 6 dni nie będzie zbyt długo choć mogę zjechać z temperaturą :wink:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/8/#findComment-74418
Udostępnij na innych stronach

Abratku, spokojnie możesz zjechać z temperaturą. W okolicach 0 st.C procesy peklowania ustają, a autolizy zostaja znacznie ograniczone. Te kilka dni, awaryjnie możesz tak zadziałać.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/8/#findComment-74422
Udostępnij na innych stronach

Ja dziś zapeklowałam na wędzonki schab , boczki i podgardle.

Przed włożeniem do solanki podmroziłam troszkę , aby nie było niespodzianek.

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/8/#findComment-74423
Udostępnij na innych stronach

Ja jednak "wymiękłem".

Po 36 godzinnym peklowaniu suchym okazało się, że trafił nam się wyjazd na weekend, tak więc zapeklowane już mięsko powędrowało do zamrażarki.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/8/#findComment-74424
Udostępnij na innych stronach

peklujesz 20g/kg samej peklosoli

Ja ostatni zmniejszyłem ilość peklosoli do 18g/kg. Wczoraj kupiłem szynkę bez skóry i boczuś, sklasyfikowałem i w trzech pojemnikach przy ściance chłodzącej w lodówce czeka aż najdzie mnie na coś ochota. Często to trwa ponad tydzień i tragedii brak. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/8/#findComment-74428
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś podeśle mi linka do tematu peklowania na sucho na wędzonki, coś mnie oślepiło, nie mogę znaleźć. :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/8/#findComment-74497
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.