tony Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 10 Czerwca 2009 witam wszystkich serdecznie co do moich szynek wczoraj je wieczorem zaczolem peklowac teraz są jakieś 24 godziny odwrócilem je i nie widzę zadnych zmian tylko tyle ze solanka nabrala lekko czerwonawego koloru i przepieknie pachnie ziolami które dodalem mam nadzieje ze to dobry znak???? [ Dodano: Sro Cze 10, 2009 6:16 pm ] dosyc chlodnoTo chyba za mało precyzyjne stwierdzenie. Ja kiedys mierzyłem i różnica pomiedzy poszczególnymi pomieszczeniami wyniosła coś 8stopni.no wlasnie mam obawy ja trzymam teras to w lodowce i mam tam jakies 5-7 stopni a w piwnicy jest jakies 15 napewno moga byc jaja ???? [ Dodano: Sro Cze 10, 2009 6:20 pm ] odkapywalo pewnie zle stwierdzenie osuszalo bylo by chyba prawidlowo ja jestem laik dlatego nie wiem moze przy waszej pomocy za kilka lat ja będę udzielal porad :grin: Cytuj xxx Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/8/#findComment-70959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tony Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 12 Czerwca 2009 witam mam znowu pytanie jak zwykle tak sobie dzis pomyslalem ze jak mam w poniedzialek wedzic te moje szynki to moze by jeszcze troche kielbasy na probe zrobic i zorganizowalem dzis troche miesa no i zapeklowalem na krakowska albo jakas taka w oslonce sam niewiem jaka bynyjmniej jak zrobilem mam mieso klasyI w kawalki pociete i KlasyII i troche sloniny z boczkiem wszystkiego jest 2,2KG zapeklowalem to wszystko razem i dodalem 40gram peklosoli jest to ok??? [ Dodano: Pią Cze 12, 2009 8:51 pm ] acha ale niedodawalem dotego wogole wody Cytuj xxx Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/8/#findComment-71201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 12 Czerwca 2009 Jest dobrze.Wodę dodaj po zmieleniu w trakcie wyrabiania. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/8/#findComment-71202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 12 Czerwca 2009 Sól jest na właściwym poziomie - ok 1,8% ,wody możesz nieco dodać podczas mieszania farszu PSbłagam przyłóż się trochę do poprawnego pisania, bo ciężko się to czyta (ogólnie gramatyka, interpunkcja no i przydały by się polskie znaki w miarę możliwości :tongue: ) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/8/#findComment-71203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tony Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 12 Czerwca 2009 przepraszam bardzo za gramatyke ale juz kiedys sie tlumaczylem ze mieszkam w niemczek i wyjechalem tu jako maly chlopiec dlatego mam troche problemy z garamtyka no i klawiature mam niemiecka niemam tu znakow takich jak o; z, itd [ Dodano: Pią Cze 12, 2009 9:19 pm ] no i mam zamiar to tak miec do niedzieli niebedzie zadlugo??? Cytuj xxx Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/8/#findComment-71205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 12 Czerwca 2009 Wyjaśnienie przyjęte :wink: no i mam zamiar to tak miec do niedzieli niebedzie zadlugo???o ile utrzymasz temperaturę do 6 stopni to będzie ok Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/8/#findComment-71206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tony Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 12 Czerwca 2009 mam w lodowce wacha sie tak od 5-8 stopni mysle ze bedzie ok?? Cytuj xxx Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/8/#findComment-71209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 12 Czerwca 2009 Tony, nie przejmuj się swoją pisownią,wiele osób robi większe błedy na forum, pomimo,że mają z językiem polskim do czynienia na codzień.Pozdrawiam:nestor.post scriptum.Życzę powodzenia przy produkcji wędlin. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/8/#findComment-71217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 12 Czerwca 2009 Tony, nie przejmuj się swoją pisownią,wiele osób robi większe błedy na forum, pomimo,że mają z językiem polskim do czynienia na codzieńI tutaj bym się z Panem Nestorem nie zgodziła :wink: . Wiele osób, po zwróceniu uwagi, korzysta z edytora takstów i kopiuje. Gdyby nie to, nasze forum wyglądałoby tak, jak większość w necie. Tony, odbierz proszę wiadomość na pw. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/8/#findComment-71224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 12 Czerwca 2009 ogólnie gramatyka, interpunkcjaNapisać takie jedno zdanie, to jest coś :wink: Andrzejewski (ten od Popiołu i diamentu) podobno napisał powieść, która się składa z dwóch zdań. I to pierwsze zajmuje ponad 150stron. Może tony trenuje w tym kierunku :grin: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/8/#findComment-71233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejmysłowic Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Tabele opracowałem na potrzeby własne na podstawie danych z Naszego Forum. Jeżeli początkującym ułatwią "zadymianie" to będę się z tego bardzo cieszył. Wiadomo również że na Naszym Forum na ten temat jest sporo materiału. Pozdrawiam Cytuj Andrzej M-ce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/8/#findComment-71239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Bardzo fajna tabela.Tylko czy to podawanie wagi w gramach z drugim miejscem po przecinku, to nie przesada? :wink: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/8/#findComment-71242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Wszystko gra. :wink: Potraktuj to, jako dane wyjściowe do własnych modyfikacji. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/8/#findComment-71243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 18 Czerwca 2009 WitamMiro - spojrz na pierwsza tabele z lewej i przypis znajdujacy sie na dole tabeli nt. przykrywania miesa do peklowania - co sadzisz ? Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/8/#findComment-72014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 18 Czerwca 2009 A teraz to już alehar enigma :question: Poczytaj to: http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1362&postdays=0&postorder=asc&highlight=peklowanie++woreczku&start=105 Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/8/#findComment-72021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 19 Czerwca 2009 A teraz to już alehar enigma :question: Poczytaj to: http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1362&postdays=0&postorder=asc&highlight=peklowanie++woreczku&start=105 Czytalem to kiedys... choc nigdy nie robilem tego w opisany sposób. Natomiast mieso przykrywalem folia spozywcza (taką przylepną, cieniutką) i bylo przykryte napewno szczelnie - co jak mi wyjaśniles moglo prowadzic (podczas peklowania) do zmiany smaku miesa. Napewno przykrycie folią alu nie bedzie tak szczelne jak folia spozywczą i w zwiazku z tym nie doprowadzi do zmiany smaku - tak myślę. Oczywiści przyznaje Ci rację ze szczelne przykrycie powoduje zmiany smakowe w mięsie... sam się o tym przekonałem nie znając wtedy przyczyny zmiany tego smaku... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/8/#findComment-72055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 23 Lipca 2009 DZIADKU, są wakacje :wink: możliwe też że starzy bywalcy już nie pytają bo wszystko wiedzą i pytania o wędlinach są tylko od nowych :grin: .... nie znaczy że po wakacjach nie wróci wszystko do normy :wink: a ja na ten przykład musiałem dziś zakupić mięso do kiełbasy która będzie robiona dopiero w środę :mellow: i teraz zastanawiam się jak się z nim "przebujać" do tego czasu - jakieś porady :grin: - to tak żeby nie było że nic o mięsie nie ma :lol: [ Komentarz dodany przez: BonAir: Pią Lip 24, 2009 09:15 ] Wpis przesunięty z wątku: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89111#89111 Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/8/#findComment-74415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 23 Lipca 2009 a ja na ten przykład musiałem dziś zakupić mięso do kiełbasy która będzie robiona dopiero w środę :mellow: i teraz zastanawiam się jak się z nim "przebujać" do tego czasu - jakieś porady Klasyfikujesz, peklujesz 20g/kg samej peklosoli i do lodówki, temp nie więcej niź 4-6°C i gra i buczy:-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/8/#findComment-74417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 23 Lipca 2009 ...peklujesz...zastanawia mnie czy prawie 6 dni nie będzie zbyt długo choć mogę zjechać z temperaturą :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/8/#findComment-74418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 23 Lipca 2009 ...peklujesz...zastanawia mnie czy prawie 6 dni nie będzie zbyt długo choć mogę zjechać z temperaturą :wink:Nie ma takiej potrzeby, a za długo nie będzie. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/8/#findComment-74421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 23 Lipca 2009 Abratku, spokojnie możesz zjechać z temperaturą. W okolicach 0 st.C procesy peklowania ustają, a autolizy zostaja znacznie ograniczone. Te kilka dni, awaryjnie możesz tak zadziałać. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/8/#findComment-74422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 23 Lipca 2009 Ja dziś zapeklowałam na wędzonki schab , boczki i podgardle. Przed włożeniem do solanki podmroziłam troszkę , aby nie było niespodzianek. Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/8/#findComment-74423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 23 Lipca 2009 Ja jednak "wymiękłem".Po 36 godzinnym peklowaniu suchym okazało się, że trafił nam się wyjazd na weekend, tak więc zapeklowane już mięsko powędrowało do zamrażarki. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/8/#findComment-74424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 23 Lipca 2009 peklujesz 20g/kg samej peklosoli Ja ostatni zmniejszyłem ilość peklosoli do 18g/kg. Wczoraj kupiłem szynkę bez skóry i boczuś, sklasyfikowałem i w trzech pojemnikach przy ściance chłodzącej w lodówce czeka aż najdzie mnie na coś ochota. Często to trwa ponad tydzień i tragedii brak. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/8/#findComment-74428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 24 Lipca 2009 Czy ktoś podeśle mi linka do tematu peklowania na sucho na wędzonki, coś mnie oślepiło, nie mogę znaleźć. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/8/#findComment-74497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.