abratek Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 13 Listopada 2009 Można tylko istnieje ryzyko "infekcji", a poza tym kiedy będzie ta druga część wędzona?wszystko zależy od składu solanki i warunków peklowania Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/10/#findComment-87814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 14 Listopada 2009 Jeśli potrzymasz jeden dzień dłużej to nic się nie stanie.Po wyjęciu spróbuj i oceń czy jest dobre .Jeśli będzie za słone to trochę wymocz w zimnej wodzie i będzie dobrze.Dłuższe trzymanie w solance spowoduje ,że mięso będzie bardziej słone a i solanka może się psuć..Pozdrawiam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/10/#findComment-87842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baracuda Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 4 Grudnia 2011 Witam. Dzisiaj po raz pierwszy tu dotarłam. Nie wiem czy w dobrym temacie pisze o ile nie to przepraszam. Kochani mam problem. W tym roku zdecydowałam się zrobic wędline sama. Zakupiłam miesko i zalałam solanką. Ponieważ w moim miejscu zamieszkałania nie spotkałam peklosoli o której tu wspominacie do solanki użyłam saletry. I teraz sie zastanawiam czy dobrych proporcji uzyłam. Przepis na saletrze (10 kg mięsa, 200 g soli, 2g saletry, 1 litr wody) jest podany na 4 dni peklowania. Czy takie proporcje mozna zachować przy peklowaniu 7 kg mięsa na okres ok. 2 tygodni? Bardzo prosze o podpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/10/#findComment-188765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 4 Grudnia 2011 Nie wiem czy w dobrym temacie pisze o ile nie to przepraszam.może nie do końca było w dobrym, ale przeniosłem - przy okazji proszę poczytać aktualny dział oraz np ten post https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=121914#121914 w moim miejscu zamieszkałania nie spotkałam peklosoli o której tu wspominacie do solanki użyłam saletry. :shock: - obecnie zdecydowanie łatwiej o peklosól :rolleyes: - gdzie mieszkasz dokładniej? Przepis na saletrze (10 kg mięsa, 200 g soli, 2g saletry, 1 litr wody) jest podany na 4 dni peklowania.to pomyłka jakaś nie przepis :rolleyes: - dla 10 kg mięsa potrzebujesz około 4 litrów solanki (plus ew do nastrzyku), ilość saletry w stosunku do soli 2 - 5% (czyli 20 - 50 gram saletry na kilogram soli) stężenie solanki proponuję dla 14 dni 90g mieszanki na 1 litr wody czyli (w lekkim zaokrągleniu) 7 kg mięsa to ok 2.8 litra solanki + ok 0,5 litra na ewentualny nastrzyk 2,8+0,5= 3,3 3,3x90g= 297g mieszanki (np 283 soli i 14 saletry) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/10/#findComment-188773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baracuda Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 4 Grudnia 2011 Jeszcze raz przepraszam za umieszczenie mojego postu nie w tym miejscu. Czytałam tutaj dużo na forum jednakże z tego co sie zorientowałam wszyscy stosuja peklosól a nie saletre. Dlatego też trudno mi było zdobyc sensowne proporcje. Nie będę nastrzykiwać. Bardzo dziekuje za informacje. I biore sie do sporzadzenia solanki wg Twojego przepisu. Zycze miłego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/10/#findComment-188782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 4 Grudnia 2011 wszyscy stosuja peklosól a nie saletreBo jest wygodniejsza, bezpieczniejsza..... dziwi mnie fakt ze na opakowaniu było zalecenie czterodniowego peklowania gdy sama saletra "startuje" po trzech dniach (peklosól od razu) Nie będę nastrzykiwać.przy dwóch tygodniach i małych elementach nie jest to konieczne - jednak jeśli kawałki są większe (mniej więcej od 1,5 kg) to bezpieczniej jest zastosować nastrzyk aby umożliwić natychmiastowe działanie solanki na wnętrze mięśnia no i koniecznie pamiętać o temperaturze 4-6stopni, bo nie jest to bardzo duże stężenie soli Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/10/#findComment-188823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baracuda Opublikowano 6 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 6 Grudnia 2011 witam. Dzieki za porady. Mięsko juz leży w solance. Oczywiście pamietam o temperaturze. Miesko lezy w lodówce a temperatura utrzymuje sie ok. 5 stopni. Mięsko nakłuwam i przedkładam. Sama jestem ciekawa co mi z tego wyjdzie. Czy po wyjeciu z solanki trzeba to mięso wymoczyc w bieżącej wodzie? O ile tak to przez jaki czas? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/10/#findComment-189203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 6 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 6 Grudnia 2011 Czy po wyjeciu z solanki trzeba to mięso wymoczyc w bieżącej wodzie? O ile tak to przez jaki czas?to zależy od własnego odczucia smaku :rolleyes: przy stężeniu które podałem (ok 90g na litr wody) ja tylko dobrze płuczę - taki próg słoności mi odpowiada należy pamiętać że wędzonki dopiekane w wędzarni będą bardziej słone bo nie zostaną "wypłukane" podczas parzenia Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/10/#findComment-189205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beata13 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 7 Grudnia 2011 przy stężeniu które podałem (ok 90g na litr wody)chciałam dopytać, czy przy takim stężeniu trzeba koniecznie peklować 14 dni,czy ewentualnie można skrócić ten czas do 9 dni? Cytuj Trzeba się śmiać,wariatkę grać,szczęśliwą być i z życia drwić**) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/10/#findComment-189245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Przyznam że takie stężenie stosuje dla różnych czasów, ale staram się aby było to około 10-14 dnijest tylko jedno małe ale.... :rolleyes: stosuję jednocześnie nastrzyk i nim reguluję (tak mi się przynajmniej wydaje :grin: ) stopień słoności - zależy to też od wielkości elementów.... i tak np. szyneczki, karkówki, polędwice w kawałkach 1 - 1,5 kg natrzykuję w ilości około 7% przy 10-14 dniach, ale czasem jak miałem skrócić do 7 czy nawet 5 dni to wtedy zdecydowanie zwiększam natrzyk... proponowałbym dać po małym "zastrzyku" jeśli kawałeczki są większe niż kilogram- zwykła duża igła i strzykawka ( 60 czy 100ml) w aptece to nie problem a mamy pewność że peklowanie rozpoczęło się także od środka - bardzo często ludzie mylą pojęcia i utożsamiają nastrzyk solanką z nastrzykiwaniem "przemysłową chemią"... a to są zupełnie inne cele :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/10/#findComment-189250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 7 Grudnia 2011 mam nadzieję ze to tylko błąd w druku, a chodzi o 90 g na litr ...TAK! Bardzo dziękuję za wskazanie błędu - mam nadzieję że nie dojdzie z tego powodu do przesolenia u koleżanek :blush: :blush: eżeli poprawisz to usuń mój wpispoprawiłem i ustawiłem wygaszanie - niech sobie powiszą nasze posty jeden dzionek :blush: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/10/#findComment-189252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beata13 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Dziękuję abratku za pomoc,mięsko na polędwice wędzone(nie będę parzyć)zapeklowane,po usunięciu mizdry i warkocza zostało 6kg.,dałam 2.40l. wody i 216g. peklosoli.Mam nadzieję że tym razem wszystko będzie w porządku.Peklować będę 10 dni. Jeszcze raz dziękuję. :grin: Cytuj Trzeba się śmiać,wariatkę grać,szczęśliwą być i z życia drwić**) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/10/#findComment-189267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 7 Grudnia 2011 mięsko na polędwice wędzone(nie będę parzyć)zapeklowane, po usunięciu mizdry i warkocza zostało 6kg.,dałam 2.40l. wody i 216g. peklosoli.rozumiem że mają być a`la łososiowa? czy dopiekana? jeśli było bez nastrzyku to pewnie i słoność będzie ok. (tym bardziej że bez obróbki termicznej nie ma dużego ubytku wody, ale jeśli jesteś "małosolna " (piękne określenie :lol: ) to radzę dla bezpieczeństwa wymoczyć kilka minutek... Mizdrę także kiedyś zdejmowałem ale po uwadze DZIADKA zaprzestałem - fakt, troszkę przeszkadza w krojeniu ale przynajmniej nie wysusza się mięsko Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/10/#findComment-189357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Macie gdzieś wypowiedź dziadka na temat mizdry?a proszę bardzo https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=28419#28419 Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/10/#findComment-189370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 7 Grudnia 2011 To chyba ta wypowiedż DZIADKA: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=66524#66524 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/10/#findComment-189376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beata13 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Witam abratku polędwice będą dopiekane,i faktycznie nie zrobiłam nastrzyku :blush: , mięso nakłułam dosyć gęsto, zalałam solanką i do lodówki. ale jeśli jesteś "małosolna "hm,no właśnie nigdy nie myślałam,że tak może być,przykładowo do kiełbasy daję ok.18g na kg. i jest dobrze.(A dokładniej mięso solę a peklosoli dodaję w niewielkiej ilości dla koloru). Problem miałam tylko ze słonością wędzonek,5 dniowe peklowanie wg tabeli DZIADKA. Ale jak poczytałam dokładniej forum ,to wiem jakie błędy zrobiłam. Na pewno za duży nastrzyk, po drugie zamiast dłuugiego moczenia to tylko wypłukałam pod bieżącą wodą. I jeszcze nie wiedziałam,że tabela powinna być stosowana do wędlin parzonych. Ale nic to,teraz przed wędzeniem najpierw spróbuję jaka jest słoność. Ja też wcześniej mizdry i warkoczy nie odcinałam,ale kurczę jak się naoglądałam zdjęć to też zachciałam taką mieć :grin: Cytuj Trzeba się śmiać,wariatkę grać,szczęśliwą być i z życia drwić**) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/10/#findComment-189387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janoity Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Witam Wszystkich serdecznie!Bardzo proszę o potwierdzenie bo czegoś ni panimaju. Mam 6 kawałków mięsa, wkładam je do jednego naczynia każde z nich waży ok. 1.2kg, czyli razem 7,2kg ,ale w zalewie z peklosoli liczę tylko objętość wody czyli jakieś 8 litrów i to jest ok. 420 gram peklosoli, tak czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/10/#findComment-189603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 8 Grudnia 2011 No...i tu możemy pogadać :grin: Otóż-jak by się chciało troszkę poczytać (na str. głównej i w akademii Dziadka ) , to wiadomo by było , że jest takie ''cóś'' jak tabela peklowania ,a tam ...podane- ,,solankę sporządza się z 1 kg peklosoli na 10 litrów wody i tą mieszanką zalewa się mięso w proporcji - 10 kg mięsa i 4 litry solanki...''Trzeba jednak wziąść pod uwagę -czas peklowania oraz własną ''słonolubność'' :rolleyes: :wink: Już bardziej tego uprościć nie umiem... :blush: :grin: Pozdrawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/10/#findComment-189608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janoity Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Dziękuję za odpowiedz. To jednak nie 100 gram soli na 10 litrów tylko 1 kg soli peklowej na 10 litrów. I za taką odpowiedź bardzo dziękuję. Ale czy to aby nie za słone? Zalałem wczoraj to mięsko 80-ma gramami peklosoli i mi coś było za mało słone i dzisiaj je doprawiłem jeszcze 340-toma. Nastawiam się na 14 dni ciężkiej próby nerwowej hehe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/10/#findComment-189613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Rozchodzi się o to , żeby solanki było proprcjonalnie 40 % w stosunku do wagi mięsa...Mogę powiedzieć,że ja robię przeważnie 5-7 dniowe peklowanie (z nastrzykiem) i daję 80 - 90g peklosoli na litr...i jak dla mnie ok.... Nastawiam się na 14 dni :rolleyes: sądzę ,że im dłuższy czas peklowania , tym stężenie solanki powinno być niższe...To tak logicznie myśląc... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/10/#findComment-189625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 8 Grudnia 2011 :rolleyes: sądzę ,że im dłuższy czas peklowania , tym stężenie solanki powinno być niższe...To tak logicznie myśląc... ale bez przesady..... ja od kiedy trafiłem do WB (jeszcze za czasów Oliwki) stosuję 0,85 - 0,90g/litr - i w zasadzie dla dość szerokiego przedziału czasowego... (staram się 10-14dni) reguluję troszkę nastrzykiem... chyba że mam sytuację awaryjną - wtedy stosuje inne stężenia Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/10/#findComment-189627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Nastawiam się na 14 dni ciężkiej próby nerwowej hehe. Tutaj masz kalkulator : http://wedlinydomowe.pl/component/content/article/93/971-super-kalkulator Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/10/#findComment-189628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janoity Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 8 Grudnia 2011 To dziwny kalkulator!wyszło mi 2,5 litra wody i 204 gramy soli peklowej? No chyba że coś ze mną nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/10/#findComment-189635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Kalkulator jest bardzo dobry. Najpierw sie z nim dokładnie zapoznaj. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/10/#findComment-189641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janoity Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Mam wrażenie że całe mięso pójdzie do śmietnika bo będzie za słone do spożycia. [ Dodano: Czw 08 Gru, 2011 22:40 ]Wyszło mi tak ;Na 6,5kg mięsa , na 10l wody mieszanka peklująca 0.80kg, 40%udziału solanki. to ; 2,4l. wody i 193 gramy soli peklowej. Tylko gdzie jest okres peklowania? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/10/#findComment-189643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.