Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 404
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Tabela tabela... u mnie spotkala sie ona z dyspaprobata i kategorycznym stwierdzeniem ze jest zbyt slone.

Z polecenia Zboja wyprobowalem peklowanie mokre szczepana i z niego jestem najbardziej zadowolony, a wedzonki sa w koncu idealnie slone. Oczywiscie dodatkowo jeszcze je mocze w zimnej wodzie przez kilka minut.

Opnia rodziny jest jednoznaczna, ze co do slonosci nic dodac nic ujac.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/13/#findComment-200922
Udostępnij na innych stronach

Oczywiscie dodatkowo jeszcze je mocze w zimnej wodzie przez kilka minut.

To nie lepiej peklować , nie moczyć i nie kombinować?.Metodę Szczepana na tym forum stosuje niewielu użytkowników i chyba tylko z powodu tego ,że ilość solanki jest 1l/kg i łatwiej pokryć nia mięso.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/13/#findComment-200926
Udostępnij na innych stronach

No dobra nie rozdrabniając się na gatunki peklowanego mięsa etc .... mój cykl technologiczny to "tydzien" lub coś około a pekluje stosujac prosto liczoną "prawie 10%" solankę dlaczego prawie ano dlatego że na litr zimnej wody idzie 10dkg soli(50/50 sól , peklosól) i na 1kg peklowanego mięsa daję 0,5l solanki ... ;) standardowo powinno być 0,4l ;) ... niczego nie moczę dla mnie słoność jest idealna - ocieka przeważnie przez noc przed wędzeniem ...

Mięso pekluje się 5-6dób a 7 dnia zamiast "odpoczywać" po tworzeniu ;) wędzę i obrabiam w funkcji potrzeb ... ;)

 

Jesli robię drób czy ryby czy też serki do dobę przed końcem peklowania mies robie solanke i wrzucam te specjały lub czasem sole na sucho ryby np .... i wędzę tego dnia w którym wędzę wędzonki .... ;)

To tak w dużym skrócie

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/13/#findComment-200930
Udostępnij na innych stronach

prawie 10%"

A ja mam nie chwaląc się :tongue: solmierz i tym sprawdzam stężenie solanki.Mogę wtedy robić różne stężenia, ale standartowo moja solanka ma 9,5-10 Be

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/13/#findComment-200931
Udostępnij na innych stronach

9,5-10 Be

No czyli prawie jak moja :grin: :grin: :lol: :lol:

No dobra ale widzę że ma być "dokładniej OK ....

Matematyka tu jest prosta i solomierz zastąpić można wagą, którą i tak mamy i kawałkiem ołówka ;)

To prosty wzór gdzie %C- stężenie % roztworu ; ms-masa substancji (soli); mr -masa roztworu (woda+sól)

 

%C= ms/mr * 100

 

Moja solanka ma 9,9009Be ... ;)

 

Ps

Masa 1l wody w funkcji ciśnienia i temperatury jest myślę pomijalna ale mogę to uwzglednić Areczku ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/13/#findComment-200946
Udostępnij na innych stronach

Robercie ja najczęściej pekluję 3 dni. Jak by się to miało w takim 3-dniowym peklowaniu..

Wtedy jak to obliczyć... :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/13/#findComment-200954
Udostępnij na innych stronach

ja najczęściej pekluję 3 dni

a powiedz Halinko czemu taką metodę sobie przyjmujesz?

- to jest tylko zastępstwo peklowania i robią to "weselni masarze" :rolleyes: bo wiadomo co tam się liczy :mellow:

 

mięsko musi sobie poleżeć i tyle...

- dla smaku, dla trwałości.....

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/13/#findComment-200955
Udostępnij na innych stronach

A nie prościej tak.

 

800g wody +100g peksoli+x = 1000g,

Najpierw mieszamy 800g wody z 100g peksoli i uzupełniamy wodą do 1000g. i otrzymujemy 1000g solanki 10%.

 

[ Dodano: Nie 05 Lut, 2012 12:28 ]

 

 

Trochę krótko peklujesza, ale mogę Ci Halinko podpowiedzieć.

 

800g wody+ 140-150g peksoli + X =1000g

Otrzymasz solankę 14-15%

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/13/#findComment-200956
Udostępnij na innych stronach

a powiedz Halinko czemu taką metodę sobie przyjmujesz?

Robercie powiem tak..

To nie jest metoda której się zawsze trzymam .. :wink:

Zazwyczaj zawsze planuje kiedy chcę zapeklować mięso i wtedy peklowanie może przebiegać 5 dni, ale często bywa tak że mam mało czasu a muszę coś szybko uwędzić..dlatego napisałam że najczęściej pekluje 3 dni..

 

[ Dodano: Nie 05 Lut, 2012 12:34 ]

Trochę krótko peklujesza, ale mogę Ci Halinko podpowiedzieć.

Dzięki Arkadiuszu.. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/13/#findComment-200957
Udostępnij na innych stronach

Wtedy jak to obliczyć...

Hmmm % stężenie solanki liczy się tak samo tyle że im krótszy okers peklowania tym solanka powinna być mocniejsza ... ;). Stężenie które stosuję sprawdza się w moich "cyklach" czyli od 5do 10 dni z nastrzykiem około 100ml.

Tak znów w uproszczeniu jeśli chcemy krócej hmmmm czasem trzeba to zaczynając od peklowania 1 dniowego gdzie powinniśmy mieć 12% solankę każdego dnia zdejmujemy niecały 1% ze stężenia ;)

 

PS

Jednodnówki zdarzało mi się robić sporadycznie ale to nie jest to :(

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/13/#findComment-200958
Udostępnij na innych stronach

Robercie

Tomaszu Halinko... Tomaszu :lol:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/13/#findComment-200959
Udostępnij na innych stronach

mieć 12% solankę każdego dnia zdejmujemy niecały 1% ze stężenia

To ja coś nie kumam :sad: .Jeśli peklujesz solanka o stężeni 10% przyjmijmy 5 dni to jak Ci wychodzi peklowanie solanką 12% przez 1 dzień jeśli zdejmujesz stężenie ok. 1 % dziennie.Mnie wychodzi z Twojego wyliczenia,że solanka jednodniowa powinna mieć ok.15%. a nie 12%

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/13/#findComment-200960
Udostępnij na innych stronach

sorki ale dla jednodniowego to już chyba trzeba przyjąć roztwór nasycony :tongue:

nie da się przyjąć zasady proporcjonalnego zmniejszania stężenia :rolleyes: - to nie tędy droga

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/13/#findComment-200962
Udostępnij na innych stronach

sorki ale dla jednodniowego to już chyba trzeba przyjąć roztwór nasycony

Oj chyba nie bo cyt:

 

Roztwór nasycony to roztwór, który w określonych warunkach termodynamicznych (ciśnienie, temperatura) nie zmienia swego stężenia w kontakcie z substancją rozpuszczoną. W praktyce oznacza to, że bez zmian warunków termodynamicznych z roztworu nasyconego nie wytrąca się żaden osad, ale nie można też w nim rozpuścić już więcej substancji.

 

Czy aby nie da się uzyskać większego stężenia niż te 15%?.Moim zdaniem da się.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/13/#findComment-200963
Udostępnij na innych stronach

Trzeba by zacząć od podstaw i odpowiedzieć na zasadnicze pytanie czy jedno-dwu dniowe moczenie mięsa w roztworze peklosoli to peklowanie ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/13/#findComment-200965
Udostępnij na innych stronach

Czy aby nie da się uzyskać większego stężenia niż te 15%?

no pewnie że się da :rolleyes: dlatego mówię :tongue:

- roztwór nasycony soli to prawie 30% :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/13/#findComment-200973
Udostępnij na innych stronach

W temacie bla,bla bla przyłączę się do niego... :cool:

 

Tabela tabela... u mnie spotkala sie ona z dyspaprobata i kategorycznym stwierdzeniem ze jest zbyt slone.

 

 

Dziadek opracował tabelę zapewne dotycząca innego mięsa, takiego z lat 60-70 tych, gdzie struktura, zawartość wody w mięsie była inna i wtedy tabela była ok. :cool:

 

 

Z polecenia Zboja wyprobowalem peklowanie mokre szczepana i z niego jestem najbardziej zadowolony, a wedzonki sa w koncu idealnie slone. Oczywiscie dodatkowo jeszcze je mocze w zimnej wodzie przez kilka minut.

Szczepan jako nieco młodszy ma już inne zdanie w tej kwestii. :cool:

 

Metodę Szczepana na tym forum stosuje niewielu użytkowników i chyba tylko z powodu tego ,że ilość solanki jest 1l/kg i łatwiej pokryć nia mięso.

Arkadiuszu, widzę że badania prowadzisz, kto jakiej tabelki używa, a może wiesz ilu użytkowników forum nie korzysta z tabelek? :cool:

 

 

A ja mam nie chwaląc się :tongue: solmierz i tym sprawdzam stężenie solanki.Mogę wtedy robić różne stężenia, ale standartowo moja solanka ma 9,5-10 Be

A ja się nie chwaląc wyliczę stężenie solanki bez użycia solomierza, ale waga jest mi potrzebna, kartka i ołówek również. :cool:

 

Pragnę zwrócić po raz kolejny uwagę, na duży wpływ temperatury peklowania na słoność wyrobu. Przed chwila sprawdziłem temperaturę solanki w której swobodnie pływają przyszłe wędzonki, -0,7 stopnia - temperatura wewnątrz mięska 0,7 stopnia. Przeniosłem na parę godzin do cieplejszego pomieszczenia, a peklować się będzie ze 2-3 tygodnie w roztworze 0,42kg peklosoli na 5kg wody, a pływa w niej 6kg mięska.

Peklowania trzeba się nauczyć i każdy ma swój sposób, który uważa za dobry. Ja tego nie neguję, nawet procesów 2-5-cio dniowych, choć w swoich doświadczeniach doszedłem do wniosku, że im dłużej wyrób pływa w solance tym lepiej, ale nie więcej niż 4 tygodnie, a 7 dni to okres minimalny. Osobiście nie nastrzykuję mięska, jestem na to zbyt leniwy, no chyba że przygotowuję np. szynkę z kością lub jakiś inny wielkogabarytowy wyrób. :cool: To tyle blablania... :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/13/#findComment-200974
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Ponieważ temat nazywa się peklowanie to skorzystam i zadam pytanie:

od piątku (od 20:00) mam zapeklowane 6 kilo mięska na kiełbaskę ale chwilowo nie mam jak uwędzić, czy mogę to zamrozić i w innym terminie wykorzystać?

Z góry dzięki.

ZIGO
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/13/#findComment-200989
Udostępnij na innych stronach

tak, możesz zamrozić i wykorzystać ... ale do jakiejś mielonki lub do bigosu

jak już chcesz robić kiełbasy to w ostateczności możesz dodać, ale nie więcej niż 10, może 20%

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/13/#findComment-200992
Udostępnij na innych stronach

najlepiej nabić, uwędzić i zamrozić, parzyć po rozmrożeniu

możesz też od razu sparzyć (lub podpiec), lekko podsuszyć i dopiero zamrozić .... jak jeszcze będzie coś do zamrożenia :grin:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/13/#findComment-200999
Udostępnij na innych stronach

Arkadiuszu, widzę że badania prowadzisz, kto jakiej tabelki używa, a może wiesz ilu użytkowników forum nie korzysta z tabelek?

Pis widzę,że jesteś niedoinformowany.Ciebie w tych badaniach nie uwzględniłem znając Twoje skłonności do eksperymentowania. :cool:

 

A ja się nie chwaląc wyliczę stężenie solanki bez użycia solomierza, ale waga jest mi potrzebna, kartka i ołówek również

Nie masz czym się chwalić.Czytając ze zrozumieniem i uważnie to co ja napisałem a Ty zacytowałeś zauważyłbyś zapewne ,że solmierz służy jedynie do sprawdzenia tego co Ty wyliczyłeś za pomocą kartki i ołówka.Zapewne Tobie solmierz niepotrzebny,ale mnie się przydaje. :cool:

 

Peklowania trzeba się nauczyć i każdy ma swój sposób, który uważa za dobry.

I tu pełne zrozumienie :cool:

 

No tośmy sobie poblablali :rolleyes:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/13/#findComment-201011
Udostępnij na innych stronach

Mnie wychodzi z Twojego wyliczenia,że solanka jednodniowa powinna mieć ok.15%. a nie 12%

Arek to zależy od której strony będziesz liczył ... dla "peklowania" jednodniowego (w łapkach jest celowo) bazą wg tabeli Dziadka będzie solanka około 15% ponieważ dla mnie to zdecydowanie za słono na samym początku odjąłem 30% dlatego startuję od 12% z dwukrotnie większym nastrzykiem - zrobiłem to parę razy z musu nie z wyboru ... :(

Napiszę raz jeszcze mój cykl produkcyjny to tydzień lub 10 dni .... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/13/#findComment-201025
Udostępnij na innych stronach

najlepiej nabić, uwędzić i zamrozić, parzyć po rozmrożeniu

możesz też od razu sparzyć (lub podpiec), lekko podsuszyć i dopiero zamrozić .... jak jeszcze będzie coś do zamrożenia :grin:

Maad dzięki za podpowiedzi ale udało się jutro rano wygospodarować 5 godzin i będzie kiełbaska wędzona. Zaraz będę doprawiał i nabijał.

 

A co do dyskusji w tym temacie to też się wtrącę, dzięki temu forum już od przeszło roku regularnie robię swoje własne wyroby i przetestowałem i tabelę Dziadka i metodę Szczepana. I wnioski są proste, obie metody są bardzo dobre ale trzeba wiedzieć jakich ich używać. A do tego się dochodzi tylko jednym sposobem. Własną PRAKTYKĄ! Osobiście lubię eksperymentować ze smakami, ale jeśli chodzi o wędzonki to najlepsze wychodzą po minimum dwóch tygodniach peklowania przy stężeniu solanki około 9%(pilnowanie temperatury jest kluczowe).I tak jak Pisu jestem leniwy i nie chce mi się nastrzykiwać dlatego generalnie przygotowuję kawałki mięska góra do wagi 1 kilograma. Chociaż nie wiem jak to się dzieje ale najlepsza/najsmaczniejsza szynka wychodzi w całości czyli ze słoninką i skórą. Podsumowująć PRAKTYKA i jeszcze raz PRAKTYKA.

ZIGO
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/13/#findComment-201028
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.