Gunnar Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #301 Opublikowano 5 Lutego 2012 No ale odwiedzają nas nowi, uważają tabelę za świętość i ..... Ano właśnie dlatego, że większość "starych" do niej odsyła... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/13/#findComment-200917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #302 Opublikowano 5 Lutego 2012 Tabela tabela... u mnie spotkala sie ona z dyspaprobata i kategorycznym stwierdzeniem ze jest zbyt slone. Z polecenia Zboja wyprobowalem peklowanie mokre szczepana i z niego jestem najbardziej zadowolony, a wedzonki sa w koncu idealnie slone. Oczywiscie dodatkowo jeszcze je mocze w zimnej wodzie przez kilka minut.Opnia rodziny jest jednoznaczna, ze co do slonosci nic dodac nic ujac. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/13/#findComment-200922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #303 Opublikowano 5 Lutego 2012 Oczywiscie dodatkowo jeszcze je mocze w zimnej wodzie przez kilka minut. To nie lepiej peklować , nie moczyć i nie kombinować?.Metodę Szczepana na tym forum stosuje niewielu użytkowników i chyba tylko z powodu tego ,że ilość solanki jest 1l/kg i łatwiej pokryć nia mięso. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/13/#findComment-200926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #304 Opublikowano 5 Lutego 2012 No dobra nie rozdrabniając się na gatunki peklowanego mięsa etc .... mój cykl technologiczny to "tydzien" lub coś około a pekluje stosujac prosto liczoną "prawie 10%" solankę dlaczego prawie ano dlatego że na litr zimnej wody idzie 10dkg soli(50/50 sól , peklosól) i na 1kg peklowanego mięsa daję 0,5l solanki ... standardowo powinno być 0,4l ... niczego nie moczę dla mnie słoność jest idealna - ocieka przeważnie przez noc przed wędzeniem ...Mięso pekluje się 5-6dób a 7 dnia zamiast "odpoczywać" po tworzeniu wędzę i obrabiam w funkcji potrzeb ... Jesli robię drób czy ryby czy też serki do dobę przed końcem peklowania mies robie solanke i wrzucam te specjały lub czasem sole na sucho ryby np .... i wędzę tego dnia w którym wędzę wędzonki .... To tak w dużym skrócie Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/13/#findComment-200930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #305 Opublikowano 5 Lutego 2012 prawie 10%" A ja mam nie chwaląc się :tongue: solmierz i tym sprawdzam stężenie solanki.Mogę wtedy robić różne stężenia, ale standartowo moja solanka ma 9,5-10 Be Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/13/#findComment-200931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #306 Opublikowano 5 Lutego 2012 9,5-10 Be No czyli prawie jak moja :grin: :grin: :lol: :lol: No dobra ale widzę że ma być "dokładniej OK .... Matematyka tu jest prosta i solomierz zastąpić można wagą, którą i tak mamy i kawałkiem ołówka To prosty wzór gdzie %C- stężenie % roztworu ; ms-masa substancji (soli); mr -masa roztworu (woda+sól) %C= ms/mr * 100 Moja solanka ma 9,9009Be ... Ps Masa 1l wody w funkcji ciśnienia i temperatury jest myślę pomijalna ale mogę to uwzglednić Areczku Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/13/#findComment-200946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #307 Opublikowano 5 Lutego 2012 Robercie ja najczęściej pekluję 3 dni. Jak by się to miało w takim 3-dniowym peklowaniu..Wtedy jak to obliczyć... :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/13/#findComment-200954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #308 Opublikowano 5 Lutego 2012 ja najczęściej pekluję 3 dnia powiedz Halinko czemu taką metodę sobie przyjmujesz? - to jest tylko zastępstwo peklowania i robią to "weselni masarze" :rolleyes: bo wiadomo co tam się liczy :mellow: mięsko musi sobie poleżeć i tyle... - dla smaku, dla trwałości..... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/13/#findComment-200955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #309 Opublikowano 5 Lutego 2012 A nie prościej tak. 800g wody +100g peksoli+x = 1000g, Najpierw mieszamy 800g wody z 100g peksoli i uzupełniamy wodą do 1000g. i otrzymujemy 1000g solanki 10%. [ Dodano: Nie 05 Lut, 2012 12:28 ] Trochę krótko peklujesza, ale mogę Ci Halinko podpowiedzieć. 800g wody+ 140-150g peksoli + X =1000gOtrzymasz solankę 14-15% Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/13/#findComment-200956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #310 Opublikowano 5 Lutego 2012 a powiedz Halinko czemu taką metodę sobie przyjmujesz?Robercie powiem tak..To nie jest metoda której się zawsze trzymam .. :wink: Zazwyczaj zawsze planuje kiedy chcę zapeklować mięso i wtedy peklowanie może przebiegać 5 dni, ale często bywa tak że mam mało czasu a muszę coś szybko uwędzić..dlatego napisałam że najczęściej pekluje 3 dni.. [ Dodano: Nie 05 Lut, 2012 12:34 ]Trochę krótko peklujesza, ale mogę Ci Halinko podpowiedzieć.Dzięki Arkadiuszu.. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/13/#findComment-200957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #311 Opublikowano 5 Lutego 2012 Wtedy jak to obliczyć... Hmmm % stężenie solanki liczy się tak samo tyle że im krótszy okers peklowania tym solanka powinna być mocniejsza ... . Stężenie które stosuję sprawdza się w moich "cyklach" czyli od 5do 10 dni z nastrzykiem około 100ml. Tak znów w uproszczeniu jeśli chcemy krócej hmmmm czasem trzeba to zaczynając od peklowania 1 dniowego gdzie powinniśmy mieć 12% solankę każdego dnia zdejmujemy niecały 1% ze stężenia PS Jednodnówki zdarzało mi się robić sporadycznie ale to nie jest to Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/13/#findComment-200958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #312 Opublikowano 5 Lutego 2012 RobercieTomaszu Halinko... Tomaszu :lol: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/13/#findComment-200959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #313 Opublikowano 5 Lutego 2012 mieć 12% solankę każdego dnia zdejmujemy niecały 1% ze stężenia To ja coś nie kumam :sad: .Jeśli peklujesz solanka o stężeni 10% przyjmijmy 5 dni to jak Ci wychodzi peklowanie solanką 12% przez 1 dzień jeśli zdejmujesz stężenie ok. 1 % dziennie.Mnie wychodzi z Twojego wyliczenia,że solanka jednodniowa powinna mieć ok.15%. a nie 12% Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/13/#findComment-200960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #314 Opublikowano 5 Lutego 2012 sorki ale dla jednodniowego to już chyba trzeba przyjąć roztwór nasycony :tongue: nie da się przyjąć zasady proporcjonalnego zmniejszania stężenia :rolleyes: - to nie tędy droga Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/13/#findComment-200962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #315 Opublikowano 5 Lutego 2012 sorki ale dla jednodniowego to już chyba trzeba przyjąć roztwór nasycony Oj chyba nie bo cyt: Roztwór nasycony to roztwór, który w określonych warunkach termodynamicznych (ciśnienie, temperatura) nie zmienia swego stężenia w kontakcie z substancją rozpuszczoną. W praktyce oznacza to, że bez zmian warunków termodynamicznych z roztworu nasyconego nie wytrąca się żaden osad, ale nie można też w nim rozpuścić już więcej substancji. Czy aby nie da się uzyskać większego stężenia niż te 15%?.Moim zdaniem da się. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/13/#findComment-200963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #316 Opublikowano 5 Lutego 2012 Trzeba by zacząć od podstaw i odpowiedzieć na zasadnicze pytanie czy jedno-dwu dniowe moczenie mięsa w roztworze peklosoli to peklowanie ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/13/#findComment-200965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #317 Opublikowano 5 Lutego 2012 Czy aby nie da się uzyskać większego stężenia niż te 15%?no pewnie że się da :rolleyes: dlatego mówię :tongue: - roztwór nasycony soli to prawie 30% Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/13/#findComment-200973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #318 Opublikowano 5 Lutego 2012 W temacie bla,bla bla przyłączę się do niego... Tabela tabela... u mnie spotkala sie ona z dyspaprobata i kategorycznym stwierdzeniem ze jest zbyt slone. Dziadek opracował tabelę zapewne dotycząca innego mięsa, takiego z lat 60-70 tych, gdzie struktura, zawartość wody w mięsie była inna i wtedy tabela była ok. Z polecenia Zboja wyprobowalem peklowanie mokre szczepana i z niego jestem najbardziej zadowolony, a wedzonki sa w koncu idealnie slone. Oczywiscie dodatkowo jeszcze je mocze w zimnej wodzie przez kilka minut. Szczepan jako nieco młodszy ma już inne zdanie w tej kwestii. Metodę Szczepana na tym forum stosuje niewielu użytkowników i chyba tylko z powodu tego ,że ilość solanki jest 1l/kg i łatwiej pokryć nia mięso.Arkadiuszu, widzę że badania prowadzisz, kto jakiej tabelki używa, a może wiesz ilu użytkowników forum nie korzysta z tabelek? A ja mam nie chwaląc się :tongue: solmierz i tym sprawdzam stężenie solanki.Mogę wtedy robić różne stężenia, ale standartowo moja solanka ma 9,5-10 Be A ja się nie chwaląc wyliczę stężenie solanki bez użycia solomierza, ale waga jest mi potrzebna, kartka i ołówek również. Pragnę zwrócić po raz kolejny uwagę, na duży wpływ temperatury peklowania na słoność wyrobu. Przed chwila sprawdziłem temperaturę solanki w której swobodnie pływają przyszłe wędzonki, -0,7 stopnia - temperatura wewnątrz mięska 0,7 stopnia. Przeniosłem na parę godzin do cieplejszego pomieszczenia, a peklować się będzie ze 2-3 tygodnie w roztworze 0,42kg peklosoli na 5kg wody, a pływa w niej 6kg mięska. Peklowania trzeba się nauczyć i każdy ma swój sposób, który uważa za dobry. Ja tego nie neguję, nawet procesów 2-5-cio dniowych, choć w swoich doświadczeniach doszedłem do wniosku, że im dłużej wyrób pływa w solance tym lepiej, ale nie więcej niż 4 tygodnie, a 7 dni to okres minimalny. Osobiście nie nastrzykuję mięska, jestem na to zbyt leniwy, no chyba że przygotowuję np. szynkę z kością lub jakiś inny wielkogabarytowy wyrób. To tyle blablania... :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/13/#findComment-200974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zigo Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #319 Opublikowano 5 Lutego 2012 Witam Ponieważ temat nazywa się peklowanie to skorzystam i zadam pytanie:od piątku (od 20:00) mam zapeklowane 6 kilo mięska na kiełbaskę ale chwilowo nie mam jak uwędzić, czy mogę to zamrozić i w innym terminie wykorzystać?Z góry dzięki. Cytuj ZIGO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/13/#findComment-200989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #320 Opublikowano 5 Lutego 2012 tak, możesz zamrozić i wykorzystać ... ale do jakiejś mielonki lub do bigosujak już chcesz robić kiełbasy to w ostateczności możesz dodać, ale nie więcej niż 10, może 20% Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/13/#findComment-200992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zigo Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #321 Opublikowano 5 Lutego 2012 A może nabić, sparzyć i zamrozić? Cytuj ZIGO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/13/#findComment-200996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #322 Opublikowano 5 Lutego 2012 najlepiej nabić, uwędzić i zamrozić, parzyć po rozmrożeniumożesz też od razu sparzyć (lub podpiec), lekko podsuszyć i dopiero zamrozić .... jak jeszcze będzie coś do zamrożenia :grin: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/13/#findComment-200999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #323 Opublikowano 5 Lutego 2012 Arkadiuszu, widzę że badania prowadzisz, kto jakiej tabelki używa, a może wiesz ilu użytkowników forum nie korzysta z tabelek? Pis widzę,że jesteś niedoinformowany.Ciebie w tych badaniach nie uwzględniłem znając Twoje skłonności do eksperymentowania. A ja się nie chwaląc wyliczę stężenie solanki bez użycia solomierza, ale waga jest mi potrzebna, kartka i ołówek również Nie masz czym się chwalić.Czytając ze zrozumieniem i uważnie to co ja napisałem a Ty zacytowałeś zauważyłbyś zapewne ,że solmierz służy jedynie do sprawdzenia tego co Ty wyliczyłeś za pomocą kartki i ołówka.Zapewne Tobie solmierz niepotrzebny,ale mnie się przydaje. Peklowania trzeba się nauczyć i każdy ma swój sposób, który uważa za dobry. I tu pełne zrozumienie No tośmy sobie poblablali :rolleyes: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/13/#findComment-201011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #324 Opublikowano 5 Lutego 2012 Mnie wychodzi z Twojego wyliczenia,że solanka jednodniowa powinna mieć ok.15%. a nie 12% Arek to zależy od której strony będziesz liczył ... dla "peklowania" jednodniowego (w łapkach jest celowo) bazą wg tabeli Dziadka będzie solanka około 15% ponieważ dla mnie to zdecydowanie za słono na samym początku odjąłem 30% dlatego startuję od 12% z dwukrotnie większym nastrzykiem - zrobiłem to parę razy z musu nie z wyboru ... Napiszę raz jeszcze mój cykl produkcyjny to tydzień lub 10 dni .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/13/#findComment-201025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zigo Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #325 Opublikowano 5 Lutego 2012 najlepiej nabić, uwędzić i zamrozić, parzyć po rozmrożeniu możesz też od razu sparzyć (lub podpiec), lekko podsuszyć i dopiero zamrozić .... jak jeszcze będzie coś do zamrożenia :grin: Maad dzięki za podpowiedzi ale udało się jutro rano wygospodarować 5 godzin i będzie kiełbaska wędzona. Zaraz będę doprawiał i nabijał. A co do dyskusji w tym temacie to też się wtrącę, dzięki temu forum już od przeszło roku regularnie robię swoje własne wyroby i przetestowałem i tabelę Dziadka i metodę Szczepana. I wnioski są proste, obie metody są bardzo dobre ale trzeba wiedzieć jakich ich używać. A do tego się dochodzi tylko jednym sposobem. Własną PRAKTYKĄ! Osobiście lubię eksperymentować ze smakami, ale jeśli chodzi o wędzonki to najlepsze wychodzą po minimum dwóch tygodniach peklowania przy stężeniu solanki około 9%(pilnowanie temperatury jest kluczowe).I tak jak Pisu jestem leniwy i nie chce mi się nastrzykiwać dlatego generalnie przygotowuję kawałki mięska góra do wagi 1 kilograma. Chociaż nie wiem jak to się dzieje ale najlepsza/najsmaczniejsza szynka wychodzi w całości czyli ze słoninką i skórą. Podsumowująć PRAKTYKA i jeszcze raz PRAKTYKA. Cytuj ZIGO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/13/#findComment-201028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.