Skocz do zawartości

peklowanie na mokro


Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli masz problemy z uzyskaniem właściwego stężenia solanki, najlepiej kupić solomierz. To małe urządzenie robi wielką robotę — ułatwia pracę i dba o bezpieczeństwo konsumenta. A instrukcję obsługi znajdziesz w opakowaniu… nawet jeśli zwykle, jak większość z nas, czytasz ją dopiero wtedy, gdy coś pójdzie nie tak.

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/page/2/#findComment-1049958
Udostępnij na innych stronach

Panie Szczepanie ta cała dyskusja powinna się już zakończyć na poście numer 11 który napisałem.

 

Były tam proporcje

40 g peklosoli

0.4 l wody

1 kg mięsa

Jak widać na pierwszy rzut oka jest to stężenie 10%, umowne realne 9%.

 

Stężenie soli w układzie czyli mięso woda 2.8% = 28gr. O tym właśnie pisałem w poście numer 11. 

O tych 27-30gr.

Przykład: nie będę szczegółowo rozpisywał.

 

400gr peklosoli

4 l wody

10 kg mięsa

 

400 / 4400 = 9% stężenie realne 

400 / 14400 = 2.77% stężenie w układzie mięso woda.

 

A to będziemy dorabiać brakującą ilość zalewy.

 

Jeśli mamy stężenie w układzie mięso woda 2,77% to znaczy że w jednym ( 1 ) litrze mamy 27,7 g peklosoli.

Czyli robimy zalewę na 1 litr wody dajemy 27,7 g peklosoli w zaokrągleniu 28 gram.

Czyli teraz mamy takie proporcje.

 

400gr + 28gr= ( 428 gram )

5 l wody

10 kg mięsa

 

428 / 5428 = 7.9% realne stężenie solanki

428 / 15428 = 2.77% stężenie w układzie mięso woda.

Jak widać stężenie w układzie mięso woda jest takie samo czyli słoność pozostaje też ta sama.

Co prawda realne stężenie solanki spadło z 9% na 7.9% ale nadal jest bezpieczne. Według forum które jest tu przyjęte powinienem napisać że to jest 10% w drugim przypadku 9%.

Ale kolega VIP który dał mi Bany widać myśli inaczej że takie stężenie jest zagrożeniem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/page/2/#findComment-1050232
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Staszek7 napisał(a):

Co prawda realne stężenie solanki spadło z 9% na 7.9% ale nadal jest bezpieczne.

Twoja metoda nie bierze pod uwage ciśnienia osmotycznego. Z niższym stężeniem solanki sól wnika w mięso wolniej. Stężenia będą się wyrównywać w dłuższym czasie z rozcieńczoną solanką. Prawdopodobnie dla 10-14 dniowego peklowania nie zrobi to różnicy, ale dla krótszych może.

Innym ryzykiem jest że osoba niezaznajomiona z peklowaniem może rozcieńczyć solankę poniżej 6% jeżeli będzie miała niodpowiednie naczynie.

 

 

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/page/2/#findComment-1050270
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, Staszek7 napisał(a):

Ale kolega VIP który dał mi Bany

Nie możliwe, żaden VIP nie ma takich uprawnień i nie  może dać bana . VIP to tylko tytuł honorowy i uznaniowy 

  • Upvote 2

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/page/2/#findComment-1050282
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.