jozek122 Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 28 Października 2012 Ja mam pytanie do Was jak sie cyzsci zoladek wolowy ,raczej wybiela,na flaczki-__ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/4/#findComment-246586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Loren1 Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 26 Listopada 2012 Ja mam troszkę inny problem! Kiełbase zrobiłem już kilka razy , ale zawsze po moim wędzeniu skóra jest jak na baku! Kiełbasa w smaku dobra ale flaki twardy! Co może być tego przyczyną?Dodam że w wedzarni jaką mam do dyspozycji palenisko jest bezpośrednio nad mieskiem ale mam wystawiona blachę!Co robię nie tak??? Czy to może wina jelit jest? Cytuj mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/4/#findComment-252417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
puszka Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Witam Wróce do tematu zapachu jelit wieprzowych. Wczoraj zrobiłem pierwszą w życiu kiełbase. Na razie białą z 1kg miesa. miało to na celu przetestowanie całego procesu technologicznego . Głównie chodziło mi o sprawdzenie czy poradze sobie z nadziewaniem jelit.Jelita moczyłem jakieś 16godzin. Przepłukałem również w środku. Wode zmieniałem chyba ze 3 razy.Jelita mają dziwny zapach. Zapach ten przypomina mi gotowanie żołądków drobiowych.Zapach ten nie stracił się po parzeniu. Czy to jest normalne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/4/#findComment-253890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Raczej normalne.Jelita mają swój zapach i nigdy nie będzie on neutralny, czyli nijaki.Pewien zapaszek zawsze będzie wyczuwalny dla naszego nosa, zwłaszcza dla osób które nigdy nie miały kontaktu z wnętrznościami w tym wypadku świni. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/4/#findComment-254432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Jelita moczyłem jakieś 16godzin. Ja jelita opłukuje ze soli i moczę 1-2 godzin podczas moczenia zmieniam kilka razy wodę , woda musi mieć około 25st a to że jest je czuć , to tak jak pisze miro, ale po zrobieniu kiełbasy nie czuję tego zapachu . myślę że trochę za długo moczysz , czy te jelita podczas nabijanie nie pękają ? Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/4/#findComment-254439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Jelita moczyłem jakieś 16godzin. Przepłukałem również w środku. Wode zmieniałem chyba ze 3 razy.Czyli co 4h. Bakterie mogły spokojnie się rozwinąć wzmacniając zapach. Wystarczy wymoczyc 2-3h zmieniając co 1/2h wodę. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/4/#findComment-254454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejdeb Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Ja czasem trzymam jelita w wodzie nawet 24h i wiecej i nie mam takowych objawow z kielbasa (jelita ze sklepu od Mira) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/4/#findComment-254458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Loren1 Opublikowano 11 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 11 Lutego 2013 Panowie i Panie! Zdradzcie mi tajemnicę jak rozplątujecie baranie szczewa??? Przecież wędzły czy supły to koszmar! Od rozplątywania z całego zwoju 90m do pojedyńczych kawałków! Moczysz-supeł!Płuczesz-supeł! Nerwy zszargane!!! Teraz jeszcze ttrzeba z wody wyciągnąć i znowu będzie supeł :blush: Cytuj mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/4/#findComment-267517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 11 Lutego 2013 Zdradzcie mi tajemnicę jak rozplątujecie baranie szczewa Cierpliwie :grin: .Wszyscy radzą ,żeby na mokro.Ja rozplątywałem na sucho i nie było problemu.Wiem ,wiem kryształki soli uszkadzają jelita.Mnie nic jakoś się nie uszkodziło, ale teraz używam colagenowe i mam spokój. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/4/#findComment-267527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 11 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 11 Lutego 2013 Marcin Loren1, musiałes nie umiejetnie je rozwiazac , pozostaje tylko cirpliwość , ja mocze cały motek , jesli , wlasnie zle je rozwiaze, wybieram poli z motka ilośc ktora jet mi potrzebna , raczej manipuluje w wodzie wsposb by byly cały czas rozluznione jak widze ze sie zaciagja , staram sie znależć inny odcinek, niestety gwałtowne ruchy pogarszaja sytuacje.Cieprpliwośc . :grin: :wink: Pozdrawiam, Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/4/#findComment-267534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 11 Lutego 2013 Jak zrobi się supeł trzeba jelita "rozczochrać" jak włosy.Nie ciąg na siłę, bo jeszcze bardziej zaciągniesz.Jelita na sucho mają razem związane wszystkie końce i tego końca nie rozwiązujemy tylko wkładamy do wody.Jak jelita się namoczą rozwiązujesz supeł i masz w ręku wszystkie końce jelit a wtedy jeden po drugim wyciągasz zwody. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/4/#findComment-267541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 11 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 11 Lutego 2013 Jelita na sucho mają razem związane wszystkie końce i tego końca nie rozwiązujemy tylko wkładamy do wody. Jak jelita się namoczą rozwiązujesz supeł i masz w ręku wszystkie końce jelit a wtedy jeden po drugim wyciągasz zwody.sorki MIrku ale już kiedyś zauważono że taka porada jest gucio warta :rolleyes: (w większości przypadków)... jak mam do zrobienia 5 kilo kiełbasy to moczę 90m jelit? :tongue: ja radzę sobie tak że przed pierwszym użyciem rozwiązuję supeł i rozkładam na stole w "meander".... i tak po kolei wyciągam każdy odcinek.... zajmuje mi to "jedno piwko" i mam gotowe pojedyncze "zwitki" Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/4/#findComment-267568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 11 Lutego 2013 ja radzę sobie tak że przed pierwszym użyciem rozwiązuję supeł i rozkładam na stole w "meander".... i tak po kolei wyciągam każdy odcinek.... zajmuje mi to "jedno piwko" i mam gotowe pojedyncze "zwitki" Ja postępuję podobnie tylko ja sobie wieszam jelita za sznurek którym są związane i wyciągam pojedyńczo.Zawsze robię to na sucho i nigdy nie miałem kłopotów.Nie będę moczył całego pęczka ,żeby mieć 10 m jelit. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/4/#findComment-267572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 11 Lutego 2013 Rozplątywanie na sucho, to też gucio warta porada, jeden zrobi to delikatnie, a drugi bez wprawy potnie jelito jak żyletką.... co kończy się lamentem, że jakość jelit jest gów...niana. Nie rozumiem w czym problem namoczyć cały pęczek jelit, rozsupłać i pozostałą resztę wrzucić do mocnej solanki ?Potem wyciągasz ile chcesz. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/4/#findComment-267583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 11 Lutego 2013 Nie rozumiem w czym problem Ja też nie widzę problemu w mojej metodzie :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/4/#findComment-267590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 11 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 11 Lutego 2013 Ja kupiłem paczkę (90m) jelit były tak ładnie spakowane, że poezja. rozłożyłem na stole na sucho i po 1 sztuce przekładałem do pojemniczków przesypując jeszcze solą. Troszkę pracy; ale wyciągając pojedyncze jelito łatwizną jest takie zadanie.A jak wymoczę za dużo jelita to później do mocnej solanki i niech czeka na swoją kolejkę Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/4/#findComment-267591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 12 Lutego 2013 Witam Ja przyzwyczajony że na mokro zawsze lepiej :tongue: cały pęczek jelit wkładam do wody i pojedynczo wyjmuję nie zapominając o przepłukaniu . To co zostaje przesypuję solą , trochę osuszam do woreczka i do lodówki . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/4/#findComment-267678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.