Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • 4 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 91
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Ja mam troszkę inny problem! Kiełbase zrobiłem już kilka razy , ale zawsze po moim wędzeniu skóra jest jak na baku! Kiełbasa w smaku dobra ale flaki twardy! Co może być tego przyczyną?

Dodam że w wedzarni jaką mam do dyspozycji palenisko jest bezpośrednio nad mieskiem ale mam wystawiona blachę!

Co robię nie tak??? Czy to może wina jelit jest?

mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/4/#findComment-252417
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Wróce do tematu zapachu jelit wieprzowych. Wczoraj zrobiłem pierwszą w życiu kiełbase. Na razie białą z 1kg miesa. miało to na celu przetestowanie całego procesu technologicznego . Głównie chodziło mi o sprawdzenie czy poradze sobie z nadziewaniem jelit.

Jelita moczyłem jakieś 16godzin. Przepłukałem również w środku. Wode zmieniałem chyba ze 3 razy.

Jelita mają dziwny zapach. Zapach ten przypomina mi gotowanie żołądków drobiowych.

Zapach ten nie stracił się po parzeniu.

 

Czy to jest normalne

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/4/#findComment-253890
Udostępnij na innych stronach

Raczej normalne.

Jelita mają swój zapach i nigdy nie będzie on neutralny, czyli nijaki.

Pewien zapaszek zawsze będzie wyczuwalny dla naszego nosa, zwłaszcza dla osób które nigdy nie miały kontaktu z wnętrznościami w tym wypadku świni.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/4/#findComment-254432
Udostępnij na innych stronach

Jelita moczyłem jakieś 16godzin.

Ja jelita opłukuje ze soli i moczę 1-2 godzin podczas moczenia zmieniam kilka razy wodę , woda musi mieć około 25st a to że jest je czuć , to tak jak pisze miro, ale po zrobieniu kiełbasy nie czuję tego zapachu . myślę że trochę za długo moczysz , czy te jelita podczas nabijanie nie pękają ?

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/4/#findComment-254439
Udostępnij na innych stronach

Jelita moczyłem jakieś 16godzin. Przepłukałem również w środku. Wode zmieniałem chyba ze 3 razy.

Czyli co 4h.

Bakterie mogły spokojnie się rozwinąć wzmacniając zapach.

Wystarczy wymoczyc 2-3h zmieniając co 1/2h wodę.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/4/#findComment-254454
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Panowie i Panie! Zdradzcie mi tajemnicę jak rozplątujecie baranie szczewa??? Przecież wędzły czy supły to koszmar! Od rozplątywania z całego zwoju 90m do pojedyńczych kawałków! Moczysz-supeł!Płuczesz-supeł! Nerwy zszargane!!! Teraz jeszcze ttrzeba z wody wyciągnąć i znowu będzie supeł :blush:
mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/4/#findComment-267517
Udostępnij na innych stronach

Zdradzcie mi tajemnicę jak rozplątujecie baranie szczewa

Cierpliwie :grin: .Wszyscy radzą ,żeby na mokro.Ja rozplątywałem na sucho i nie było problemu.Wiem ,wiem kryształki soli uszkadzają jelita.Mnie nic jakoś się nie uszkodziło, ale teraz używam colagenowe i mam spokój.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/4/#findComment-267527
Udostępnij na innych stronach

Marcin Loren1, musiałes nie umiejetnie je rozwiazac , pozostaje tylko cirpliwość , ja mocze cały motek , jesli , wlasnie zle je rozwiaze, wybieram poli z motka ilośc ktora jet mi potrzebna , raczej manipuluje w wodzie wsposb by byly cały czas rozluznione jak widze ze sie zaciagja , staram sie znależć inny odcinek, niestety gwałtowne ruchy pogarszaja sytuacje.Cieprpliwośc . :grin: :wink: Pozdrawiam,
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/4/#findComment-267534
Udostępnij na innych stronach

Jak zrobi się supeł trzeba jelita "rozczochrać" :) jak włosy.

Nie ciąg na siłę, bo jeszcze bardziej zaciągniesz.

Jelita na sucho mają razem związane wszystkie końce i tego końca nie rozwiązujemy tylko wkładamy do wody.

Jak jelita się namoczą rozwiązujesz supeł i masz w ręku wszystkie końce jelit a wtedy jeden po drugim wyciągasz zwody.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/4/#findComment-267541
Udostępnij na innych stronach

Jelita na sucho mają razem związane wszystkie końce i tego końca nie rozwiązujemy tylko wkładamy do wody.

Jak jelita się namoczą rozwiązujesz supeł i masz w ręku wszystkie końce jelit a wtedy jeden po drugim wyciągasz zwody.

sorki MIrku ale już kiedyś zauważono że taka porada jest gucio warta :rolleyes: (w większości przypadków)...

jak mam do zrobienia 5 kilo kiełbasy to moczę 90m jelit? :tongue:

 

ja radzę sobie tak że przed pierwszym użyciem rozwiązuję supeł i rozkładam na stole w "meander".... i tak po kolei wyciągam każdy odcinek....

zajmuje mi to "jedno piwko" i mam gotowe pojedyncze "zwitki" :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/4/#findComment-267568
Udostępnij na innych stronach

ja radzę sobie tak że przed pierwszym użyciem rozwiązuję supeł i rozkładam na stole w "meander".... i tak po kolei wyciągam każdy odcinek....

zajmuje mi to "jedno piwko" i mam gotowe pojedyncze "zwitki"

Ja postępuję podobnie tylko ja sobie wieszam jelita za sznurek którym są związane i wyciągam pojedyńczo.Zawsze robię to na sucho i nigdy nie miałem kłopotów.Nie będę moczył całego pęczka ,żeby mieć 10 m jelit.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/4/#findComment-267572
Udostępnij na innych stronach

Rozplątywanie na sucho, to też gucio warta porada, jeden zrobi to delikatnie, a drugi bez wprawy potnie jelito jak żyletką.... co kończy się lamentem, że jakość jelit jest gów...niana.

 

Nie rozumiem w czym problem namoczyć cały pęczek jelit, rozsupłać i pozostałą resztę wrzucić do mocnej solanki ?

Potem wyciągasz ile chcesz.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/4/#findComment-267583
Udostępnij na innych stronach

Nie rozumiem w czym problem

Ja też nie widzę problemu w mojej metodzie :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/4/#findComment-267590
Udostępnij na innych stronach

Ja kupiłem paczkę (90m) jelit były tak ładnie spakowane, że poezja. rozłożyłem na stole na sucho i po 1 sztuce przekładałem do pojemniczków przesypując jeszcze solą.

Troszkę pracy; ale wyciągając pojedyncze jelito łatwizną jest takie zadanie.

A jak wymoczę za dużo jelita to później do mocnej solanki i niech czeka na swoją kolejkę :)

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/4/#findComment-267591
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

 

Ja przyzwyczajony że na mokro zawsze lepiej :tongue: cały pęczek jelit wkładam do wody i pojedynczo wyjmuję nie zapominając o przepłukaniu . To co zostaje przesypuję solą , trochę osuszam do woreczka i do lodówki .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/4/#findComment-267678
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.