korgi3 Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Marca 2009 mam pytanie, dzisiaj po raz pierwszy kupiłem jelita i zamierzam zrobić kiełbaskę korzystając z jednego z Waszych przepisów, problem z tym że kupione przeze mnie jelita, mają jakby trochę dziwny zapach, nie wiem czy to normalne, czy jelita poprostu tak śmierdzą? boję się że mięso przejdzie zapachem i kiełbasa będzie nie do zjedzenia, jelita płukałełem już kilkakrotnie, zapachu trochę mniej , ale mimo wszystko czuć, jelita były zapakowane, data ważności też do listopada, poradzcie czy jest jakiś sposób na pozbycie się tego zapachu?czy to tak ma być?? Cytuj www.shynsky.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Marca 2009 Może masz wyczulony smak na zapaszki. Jelita mają specyficzny zapaszek. Szczególnie te które leżą długo i mają już ciemny kolor. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/#findComment-61657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korgi3 Opublikowano 19 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Marca 2009 dzięki za szybką odpowiedź, mam nadzieję że ten zapach zginie po uwędzeniu, aż tak wyczulonego węchu chyba nie mam, ale jestem spokojniejszy że to tak poprostu jest. Cytuj www.shynsky.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/#findComment-61658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MirekB Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Marca 2009 Ciężko jest przakazać tą drogą informację o zapachu. Ani tym bardziej okreslić to co masz u siebie. Wszystkie jelita mają chrakterystyczny zapach, no może nie perfumy i dezodorant. Pytanie czy robisz ta kiełbasę dzisiaj? Flaki należy wymoczyć przed użyciem przez kilka godzin (2-3) w letniej wodzie, kilkakrotnie ją zmieniając. Jeśli je wymoczyłeś a dzisiaj nie będziesz używał, to kiepska sprawa, bo jutro te flaki mogą same wyjść z kuchni i wtedy będą naprawdę śmierdziały. Ja wielokrotnie używałem flaki które nie pachniały po otworzeniu torebki, ale po wymoczeniu nie miały tego intensywnego zapachu, ani tym bardziej wykonana z nich kiełbasa. Jelita raz otworzone i namoczone, nie nadają się do powtórnego przechowywania, tylko do bezpośredniego użycia. Cytuj ********** MirekBsp5idk@wp.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/#findComment-61660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korgi3 Opublikowano 19 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Marca 2009 no niby się nie rozrywają, ale jednak walą troszeczkę, hmmm..wyglądają normalnie, tylko ten zapach... Cytuj www.shynsky.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/#findComment-61661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MirekB Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Marca 2009 Jelita nie pachną. Cytuj ********** MirekBsp5idk@wp.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/#findComment-61663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korgi3 Opublikowano 19 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Marca 2009 Ciężko jest przakazać tą drogą informację o zapachu. Ani tym bardziej okreslić to co masz u siebie. Wszystkie jelita mają chrakterystyczny zapach, no może nie perfumy i dezodorant. Pytanie czy robisz ta kiełbasę dzisiaj? Flaki należy wymoczyć przed użyciem przez kilka godzin (2-3) w letniej wodzie, kilkakrotnie ją zmieniając. Jeśli je wymoczyłeś a dzisiaj nie będziesz używał, to kiepska sprawa, bo jutro te flaki mogą same wyjść z kuchni i wtedy będą naprawdę śmierdziały. Ja wielokrotnie używałem flaki które nie pachniały po otworzeniu torebki, ale po wymoczeniu nie miały tego intensywnego zapachu, ani tym bardziej wykonana z nich kiełbasa. Jelita raz otworzone i namoczone, nie nadają się do powtórnego przechowywania, tylko do bezpośredniego użycia. kobitka w sklepie powiedziała że mogę spokojnie te jelita przechowywać dłużej jeśli nie wykorzystam wszystkich, z tym że trzeba je dobrze nasolić, kiełbasę mam zamiar robić dzisiaj, z tym że wędzenie dopiero jutro, i co teraz?? na forum przeczytałem że kiełbasa po napełnieniu jelit przed wędzeniem powinna się przez noc osuszyć? Cytuj www.shynsky.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/#findComment-61664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Marca 2009 korgi - spokojnie :-)Jelita baranie - te dopiero mają "charakterystyczny" zapach. A żołądki, to już hoho :grin: Nie martw się - w gotowej kiełbasce tego zapachu już nie będzię. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/#findComment-61665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korgi3 Opublikowano 19 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Marca 2009 wypłukałem je w occie, teraz dają octem, ale wolę to niż to wcześniejsze:) :grin: tylko dlaczego MirekB i kempes napisał że jelita nie pachną? :question: Cytuj www.shynsky.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/#findComment-61666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Marca 2009 Jelita raz otworzone i namoczone, nie nadają się do powtórnego przechowywania, tylko do bezpośredniego użycia.A co robisz jak namoczysz użyjesz i zostanie Ci np. 3 mb ? wyrzucasz :question: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/#findComment-61667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Marca 2009 wypłukałem je w occie, teraz dają octem, ale wolę to niż to wcześniejsze:) :grin: tylko dlaczego MirekB i kempes napisał że jelita nie pachną? :question:Korgi po occie też wymocz :lol: Nie pachną bo w nich g...o było - nie wiedziałeś :question: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/#findComment-61668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korgi3 Opublikowano 19 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Marca 2009 nie pachną, czyt. nie wydzielają zapachu, ale teraz już wszystko jasne :wink: Cytuj www.shynsky.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/#findComment-61669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MirekB Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Marca 2009 Wymocz jelita przez 3 godz, w letniej wodzie kilkakrotnie ją zmieniając. Napełnij i powieś na noc w chłodnym miejscu. Np. na balkonie pod warunkiem ze masz zabezpieczony przed ptakami i innymi zwierzętami. Ew. przechowaj w lodowce w niskiej temp. Rano powieś przy wędzarni w przewiewnym miejscyu na czas wygrzewania wędzarni i już suchą kiełbaskę podsusz 1 godz. w wędzrni otwartej w temp. 40-50 stopni. Po tym podsuszeniu wędź..................... Pochwal się jak wyszło. tylko dlaczego MirekB i kempes napisał że jelita nie pachną? A pachną? Przez delkatność napiszę że maja nieprzyjemny zapach. Do..........kiełbasy. Chciałem napisać do roboty. Szkoda czasu na gadanie. Cytuj ********** MirekBsp5idk@wp.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/#findComment-61671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MirekB Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Marca 2009 Kempes...........odpowiadam, mam szczęśliwą rękę i przeważnie namaczm odpowiednią ilość flaków. Ale zawsze wyrzucan to co mi się zostaje. Trudno, straty zawsze muszą być i z tym się zawsze liczę że nie utrafię. Ale nigdy nie używam ponownie raz namoczonych flakow.Ktos mi to powiedział (chyba Andrzej Bagno albo Jarek_ zielona_pietruszka) i tego sie trzymam. W końcu 3m to tylko (albo aż) 3 PLN. Cytuj ********** MirekBsp5idk@wp.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/#findComment-61673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Marca 2009 A mnie jak zostanie jelito to wyciskam wodę, osuszam na papierze i mocno solę.Przy następnej produkcji ten odcinek używam w I kolejności.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/#findComment-61675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Marca 2009 Oprócz moczenia płuczę jelita w srodku.Poprostu jelito wkładam do wylewki kranowej i puszczam strumień ciepłej wody.Czynnośc tą powtarzam kilkakrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/#findComment-61678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Marca 2009 Żadnej ciepłej wody i żadnego octu :!: :!: Skąd takie pomysły.Woda ma być zimna nie więcej niż 25 C a ocet ścina białko jak by ktoś nie wiedział. :devil: Jak ktoś bardzo nie lubi zapachu jelit to po namoczeniu w wodzie może zalać je na parę godzin mlekiem, podobnie jak moczy się mięso baranie Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/#findComment-61680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 19 Marca 2009 Witam jelita płukałełem już kilkakrotnie, zapachu trochę mniej , ale mimo wszystko czuć, Przepłucz jeszcze pod bieżącą wodą jelita wewnątrz . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/#findComment-61681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 19 Marca 2009 Żadnej ciepłej wody i żadnego octu :!: :!: Skąd takie pomysły. Woda ma być zimna nie więcej niż 25 C a ocet ścina białko jak by ktoś nie wiedział. :devil: Jak ktoś bardzo nie lubi zapachu jelit to po namoczeniu w wodzie może zalać je na parę godzin mlekiem, podobnie jak moczy się mięso baranieMoim zdaniem letnia woda może być (przynajmniej ręce nie ucierpią) roztwór np. 2% octu też białka nie zetnie jak komuś zapach nie odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/#findComment-61686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korgi3 Opublikowano 19 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 19 Marca 2009 dzięki serdeczne za podpowiedzi i porady Cytuj www.shynsky.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/#findComment-61687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Marca 2009 Dobrym sposobem na zapach jelit jest wymieszanie z pokrojoną cebulą lub czerwonym winem na kilka godzin przed użyciem. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/#findComment-61698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 19 Marca 2009 Jak komu nie odpowiada zapach jelit naturalnych - stosować białkowe sztuczne (też rozwiązanie) :grin: Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/#findComment-61701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 19 Marca 2009 Witam! Wszystkich odpowiadających na to pytanie koledze korgi3 Wystarczyło tylko napisać ,że jest to naturalne zjawisko, i nie byłoby tak kosmicznego problemu bez powodu , a ile roboty i nerwów zaoszczędził by sam pytający !! korgi3 Jest to zjawisko naturalne co do zapachu Ps. nie wiem czy ten ocet nie zaszkodził jelitom ???? Te które Ci zostaną z produkcji jak najbardziej możesz ponownie nasolić w celu dalszego przechowywania. Pozdrawiam i oczywiście udanej kiełbaski życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/#findComment-61703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 19 Marca 2009 Dziś kupiłem za 20 zł od chłopaków z ubojni 1,5 kg świeżo oczyszczonych jelit cienkich, będzie ponad 200 metrów średnica 26mm mierzona przed chwilą po napełnieniu wodą. Chłopaki zrobili je przed ubojem dla siebie, ale po krótkiej perswazji przekazali je w moje ręce - pół reklamówki. Przed chwilą je zasoliłem, ręce nadal pachną flakami i to jest właśnie w tym wszystkim miłe: najpierw śmierdzi, potem pachnie i smakuje. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/#findComment-61738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korgi3 Opublikowano 19 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 19 Marca 2009 będzie ponad 200 metrów i jak je będziesz przechowywał?? Cytuj www.shynsky.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/#findComment-61803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.