Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanie, dzisiaj po raz pierwszy kupiłem jelita i zamierzam zrobić kiełbaskę korzystając z jednego z Waszych przepisów, problem z tym że kupione przeze mnie jelita, mają jakby trochę dziwny zapach, nie wiem czy to normalne, czy jelita poprostu tak śmierdzą? boję się że mięso przejdzie zapachem i kiełbasa będzie nie do zjedzenia, jelita płukałełem już kilkakrotnie, zapachu trochę mniej , ale mimo wszystko czuć, jelita były zapakowane, data ważności też do listopada, poradzcie czy jest jakiś sposób na pozbycie się tego zapachu?czy to tak ma być??
www.shynsky.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 91
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Może masz wyczulony smak na zapaszki. Jelita mają specyficzny zapaszek. Szczególnie te które leżą długo i mają już ciemny kolor. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/#findComment-61657
Udostępnij na innych stronach

dzięki za szybką odpowiedź, mam nadzieję że ten zapach zginie po uwędzeniu, aż tak wyczulonego węchu chyba nie mam, ale jestem spokojniejszy że to tak poprostu jest.
www.shynsky.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/#findComment-61658
Udostępnij na innych stronach

Ciężko jest przakazać tą drogą informację o zapachu. Ani tym bardziej okreslić to co masz u siebie.

Wszystkie jelita mają chrakterystyczny zapach, no może nie perfumy i dezodorant. Pytanie czy robisz ta kiełbasę dzisiaj?

Flaki należy wymoczyć przed użyciem przez kilka godzin (2-3) w letniej wodzie, kilkakrotnie ją zmieniając. Jeśli je wymoczyłeś a dzisiaj nie będziesz używał, to kiepska sprawa, bo jutro te flaki mogą same wyjść z kuchni i wtedy będą naprawdę śmierdziały.

Ja wielokrotnie używałem flaki które nie pachniały po otworzeniu torebki, ale po wymoczeniu nie miały tego intensywnego zapachu, ani tym bardziej wykonana z nich kiełbasa.

Jelita raz otworzone i namoczone, nie nadają się do powtórnego przechowywania, tylko do bezpośredniego użycia.

**********

MirekB

sp5idk@wp.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/#findComment-61660
Udostępnij na innych stronach

Ciężko jest przakazać tą drogą informację o zapachu. Ani tym bardziej okreslić to co masz u siebie.

Wszystkie jelita mają chrakterystyczny zapach, no może nie perfumy i dezodorant. Pytanie czy robisz ta kiełbasę dzisiaj?

Flaki należy wymoczyć przed użyciem przez kilka godzin (2-3) w letniej wodzie, kilkakrotnie ją zmieniając. Jeśli je wymoczyłeś a dzisiaj nie będziesz używał, to kiepska sprawa, bo jutro te flaki mogą same wyjść z kuchni i wtedy będą naprawdę śmierdziały.

Ja wielokrotnie używałem flaki które nie pachniały po otworzeniu torebki, ale po wymoczeniu nie miały tego intensywnego zapachu, ani tym bardziej wykonana z nich kiełbasa.

Jelita raz otworzone i namoczone, nie nadają się do powtórnego przechowywania, tylko do bezpośredniego użycia.

kobitka w sklepie powiedziała że mogę spokojnie te jelita przechowywać dłużej jeśli nie wykorzystam wszystkich, z tym że trzeba je dobrze nasolić,

 

kiełbasę mam zamiar robić dzisiaj, z tym że wędzenie dopiero jutro, i co teraz?? na forum przeczytałem że kiełbasa po napełnieniu jelit przed wędzeniem powinna się przez noc osuszyć?

www.shynsky.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/#findComment-61664
Udostępnij na innych stronach

korgi - spokojnie :-)

Jelita baranie - te dopiero mają "charakterystyczny" zapach. ;)

A żołądki, to już hoho :grin:

 

Nie martw się - w gotowej kiełbasce tego zapachu już nie będzię.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/#findComment-61665
Udostępnij na innych stronach

Jelita raz otworzone i namoczone, nie nadają się do powtórnego przechowywania, tylko do bezpośredniego użycia.

A co robisz jak namoczysz użyjesz i zostanie Ci np. 3 mb ? wyrzucasz :question: :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/#findComment-61667
Udostępnij na innych stronach

wypłukałem je w occie, teraz dają octem, ale wolę to niż to wcześniejsze:) :grin:

tylko dlaczego MirekB i kempes napisał że jelita nie pachną? :question:

Korgi po occie też wymocz :lol:

Nie pachną bo w nich g...o było - nie wiedziałeś :question: :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/#findComment-61668
Udostępnij na innych stronach

Wymocz jelita przez 3 godz, w letniej wodzie kilkakrotnie ją zmieniając.

Napełnij i powieś na noc w chłodnym miejscu. Np. na balkonie pod warunkiem ze masz zabezpieczony przed ptakami i innymi zwierzętami. Ew. przechowaj w lodowce w niskiej temp. Rano powieś przy wędzarni w przewiewnym miejscyu na czas wygrzewania wędzarni i już suchą kiełbaskę podsusz 1 godz. w wędzrni otwartej w temp. 40-50 stopni. Po tym podsuszeniu wędź.....................

Pochwal się jak wyszło.

 

tylko dlaczego MirekB i kempes napisał że jelita nie pachną?

A pachną? Przez delkatność napiszę że maja nieprzyjemny zapach.

Do..........kiełbasy. Chciałem napisać do roboty. Szkoda czasu na gadanie.

**********

MirekB

sp5idk@wp.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/#findComment-61671
Udostępnij na innych stronach

Kempes...........

odpowiadam, mam szczęśliwą rękę i przeważnie namaczm odpowiednią ilość flaków. Ale zawsze wyrzucan to co mi się zostaje. Trudno, straty zawsze muszą być i z tym się zawsze liczę że nie utrafię. Ale nigdy nie używam ponownie raz namoczonych flakow.

Ktos mi to powiedział (chyba Andrzej Bagno albo Jarek_ zielona_pietruszka) i tego sie trzymam. W końcu 3m to tylko (albo aż) 3 PLN.

**********

MirekB

sp5idk@wp.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/#findComment-61673
Udostępnij na innych stronach

Żadnej ciepłej wody i żadnego octu :!: :!: Skąd takie pomysły.

Woda ma być zimna nie więcej niż 25 C a ocet ścina białko jak by ktoś nie wiedział. :devil:

 

Jak ktoś bardzo nie lubi zapachu jelit to po namoczeniu w wodzie może zalać je na parę godzin mlekiem, podobnie jak moczy się mięso baranie

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/#findComment-61680
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

jelita płukałełem już kilkakrotnie, zapachu trochę mniej , ale mimo wszystko czuć,

Przepłucz jeszcze pod bieżącą wodą jelita wewnątrz .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/#findComment-61681
Udostępnij na innych stronach

Żadnej ciepłej wody i żadnego octu :!: :!: Skąd takie pomysły.

Woda ma być zimna nie więcej niż 25 C a ocet ścina białko jak by ktoś nie wiedział. :devil:

 

Jak ktoś bardzo nie lubi zapachu jelit to po namoczeniu w wodzie może zalać je na parę godzin mlekiem, podobnie jak moczy się mięso baranie

Moim zdaniem letnia woda może być (przynajmniej ręce nie ucierpią)

roztwór np. 2% octu też białka nie zetnie jak komuś zapach nie odpowiada.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/#findComment-61686
Udostępnij na innych stronach

Dobrym sposobem na zapach jelit jest wymieszanie z pokrojoną cebulą lub czerwonym winem na kilka godzin przed użyciem. :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/#findComment-61698
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Wszystkich odpowiadających na to pytanie koledze korgi3

Wystarczyło tylko napisać ,że jest to naturalne zjawisko, i nie byłoby tak kosmicznego problemu bez powodu , a ile roboty i nerwów zaoszczędził by sam pytający !!

 

korgi3

Jest to zjawisko naturalne co do zapachu

Ps. nie wiem czy ten ocet nie zaszkodził jelitom ????

Te które Ci zostaną z produkcji jak najbardziej możesz ponownie nasolić w celu dalszego przechowywania.

Pozdrawiam i oczywiście udanej kiełbaski życzę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/#findComment-61703
Udostępnij na innych stronach

Dziś kupiłem za 20 zł od chłopaków z ubojni 1,5 kg świeżo oczyszczonych jelit cienkich, będzie ponad 200 metrów średnica 26mm mierzona przed chwilą po napełnieniu wodą. Chłopaki zrobili je przed ubojem dla siebie, ale po krótkiej perswazji przekazali je w moje ręce - pół reklamówki. Przed chwilą je zasoliłem, ręce nadal pachną flakami i to jest właśnie w tym wszystkim miłe: najpierw śmierdzi, potem pachnie i smakuje. :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/#findComment-61738
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.