Marek z Bielska Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 26 Marca 2009 A co do maszyn to gdzie mogę je znaleść opis, wydajność itp,hmmm napewno w czasopismach branżowych jak "Rzeźnik Polski" i Gospodarka Mięsna" tam kiedyś były opisane tego typu maszyny,a co do technologi produkcji tego typu wędlin dojrzewających to będzie problem,bo nikt zapewniam nie wyłoży kawe na ławe od tak,być może się myle,ale takich procesów technologicznych krok po kroku nikt z technologów zakładowych nie przekazuje są one raczej poufne słonecznie pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-62765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuchcik Opublikowano 26 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 26 Marca 2009 Ale tak ogólny proces to chyba gdzieś powinien być. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-62769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 26 Marca 2009 Najpierw było to denerwujące (nawet niespotykanie spokojnego Bagno wyprowadziło z równowagi), ale teraz już jest żenujące :sad: . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-62780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 26 Marca 2009 Kolego, zapytaj najpierw swego promotora, czy zdaje sobie sprawę ile musiałaby kosztowac taka szynka i kto ją kupi? Który zakład wyprodukuje ten wyrób? Bądźmy poważni. Na stronie głównej, w dziale wędliny dojrzewające, są dokładne opisy produkcji takich szynek. Wystarczy zadać sobie trochę trudu i wpisać w wyszukiwarce. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-62782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 26 Marca 2009 MAXELL szkoda, ale proponuję wywalić całość do kosza. Wolę już wątek Banitów. Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-62785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ligawa Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 26 Marca 2009 Kuchcik! Oczywiscie taki proces GDZIES JEST opisany,tyle ,ze po angielsku ,nawet wiem gdzie. Czy ten Twoj promotor/wykladowca studjue razem z Toba? Jezeli nie to powinien rozpoczac studia natychmiast aby Cie wyprzedzic. Powodzenia. To zdjecie mozesz uzyc jako Logo zakladu,ktory powstanie jako wynik Twej mozolnej pracy ale tylko w tym przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-62799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuchcik Opublikowano 27 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 27 Marca 2009 Najlepiej aby to była szynka westfalska Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-62891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 27 Marca 2009 A do tego czy to oko może kłamać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-62895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 27 Marca 2009 Najlepiej aby to była szynka westfalskakuchcik, a nie wolałbyś może schwarzwaldzkiej? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-62902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 27 Marca 2009 Najlepiej aby to była szynka westfalskaParmeńska jest najlepsza :tongue: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-62904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 27 Marca 2009 Bardzo dobry jest także hiszpański Salchichon. Nazwa sugeruje coś a'la salceson, ale jest to kiłbaska szynkowa suszona dojrzewająca, a własciwie szynka rozdrobniona i odpowiednio przyprawiona w jelicie.. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-62905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 27 Marca 2009 Parmeńska jest najlepsza :tongue: Nastawiłem dziś co prawda schab a'la parmeńska z tym, że schab z warkoczem.Zobaczymy co wyjdzie :rolleyes: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-62906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 27 Marca 2009 Chyba nie zobaczysz. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-62907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 27 Marca 2009 Chyba nie zobaczysz. :wink: A co, myślisz żeby warkocz odciąć ? Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-62909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 27 Marca 2009 schab z warkoczem.Czyli z kością? :question: :???: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-62910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 27 Marca 2009 Cały czas gwizdać. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-62911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 27 Marca 2009 schab z warkoczem.Czyli z kością? :question: :???: Jak w stolycy :wink: pisało schab to schab Bez kości, polędwica z warkoczem Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-62912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 27 Marca 2009 schab to schabObawiam sie, że Małżonka niebawem zdzieli Cię tą kością :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-62913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 27 Marca 2009 Cytat z Akademii Dziadka, z tematu o odzielaniu schabu:"Następnie usuwamy z mizdry tłuszcz i mięsień przyczepu kości tzw. warkocz, dzielimy polędwicę na odcinki ja zawsze dzielę na 3-4 odcinki. i na koniec odcięcie paska żeberek od wykrojonej kości schabowej..." Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-62914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 27 Marca 2009 Nastawiłem dziś co prawda schab a'la parmeńska Wczesniej ktoś mnie upominał, że solę kości - Gonzo nie zapominaj się :grin: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-62916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 27 Marca 2009 Wczesniej ktoś mnie upominał, że solę kości - Gonzo nie zapominaj się :grin: Wiem, wiem tylko po tylu postach przeczytanych o schabie a'la parmeńska, słowo polędwica tak jakoś dziwnie brzmi.Zresztą Ty jesteś po szkole to nie wypada pisać niepoprawnie :devil: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-62918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 27 Marca 2009 No nie czasami sie zapominam!! Jesli sie słyszy schab z kością i schab bez kości - mozna sie pogubić :lol: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-62926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuchcik Opublikowano 27 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 27 Marca 2009 Szynka westfalska ta mnie interesuje , informacje począwszy od jakości mięsa nadającej się to wspomianej szynki aż po proces dojrzewania a kończąc na gotowym wyrobie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-62948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 28 Marca 2009 Kuchcik ja nie znam jakośći mięsa ani procesu technologicznego ale wiem ,że smakuje wyboooooooooooooooooornieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Prawda Maxell ? Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-62986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 28 Marca 2009 Szynka westfalska ta mnie interesuje , informacje począwszy od jakości mięsa nadającej się to wspomianej szynki aż po proces dojrzewania a kończąc na gotowym wyrobie Szynka westfalska z kością, surowa http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1056 lub http://www.abraham.com.pl/produkty.html Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-62990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.