Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A co do maszyn to gdzie mogę je znaleść opis, wydajność itp,

hmmm napewno w czasopismach branżowych jak "Rzeźnik Polski" i Gospodarka

Mięsna" tam kiedyś były opisane tego typu maszyny,a co do technologi produkcji

tego typu wędlin dojrzewających to będzie problem,bo nikt zapewniam nie wyłoży

kawe na ławe od tak,być może się myle,ale takich procesów technologicznych

krok po kroku nikt z technologów zakładowych nie przekazuje są one raczej

poufne

słonecznie pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-62765
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 104
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Kolego, zapytaj najpierw swego promotora, czy zdaje sobie sprawę ile musiałaby kosztowac taka szynka i kto ją kupi? Który zakład wyprodukuje ten wyrób? Bądźmy poważni.

Na stronie głównej, w dziale wędliny dojrzewające, są dokładne opisy produkcji takich szynek. Wystarczy zadać sobie trochę trudu i wpisać w wyszukiwarce.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-62782
Udostępnij na innych stronach

Kuchcik!

Oczywiscie taki proces GDZIES JEST opisany,tyle ,ze po angielsku ,nawet wiem gdzie.

Czy ten Twoj promotor/wykladowca studjue razem z Toba?

Jezeli nie to powinien rozpoczac studia natychmiast aby Cie wyprzedzic.

 

Powodzenia.

To zdjecie mozesz uzyc jako Logo zakladu,ktory powstanie jako wynik Twej mozolnej pracy ale tylko w tym przypadku.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-62799
Udostępnij na innych stronach

Najlepiej aby to była szynka westfalska

kuchcik, a nie wolałbyś może schwarzwaldzkiej?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-62902
Udostępnij na innych stronach

Najlepiej aby to była szynka westfalska

Parmeńska jest najlepsza :tongue:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-62904
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dobry jest także hiszpański Salchichon. Nazwa sugeruje coś a'la salceson, ale jest to kiłbaska szynkowa suszona dojrzewająca, a własciwie szynka rozdrobniona i odpowiednio przyprawiona w jelicie..

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-62905
Udostępnij na innych stronach

Parmeńska jest najlepsza :tongue:

Nastawiłem dziś co prawda schab a'la parmeńska z tym, że schab z warkoczem.Zobaczymy co wyjdzie :rolleyes:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-62906
Udostępnij na innych stronach

Chyba nie zobaczysz. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-62907
Udostępnij na innych stronach

schab z warkoczem.

Czyli z kością? :question: :???:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-62910
Udostępnij na innych stronach

Cały czas gwizdać.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-62911
Udostępnij na innych stronach

schab z warkoczem.

Czyli z kością? :question: :???:

Jak w stolycy :wink: pisało schab to schab :cool:

Bez kości, polędwica z warkoczem :cool:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-62912
Udostępnij na innych stronach

schab to schab

Obawiam sie, że Małżonka niebawem zdzieli Cię tą kością :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-62913
Udostępnij na innych stronach

Cytat z Akademii Dziadka, z tematu o odzielaniu schabu:

"Następnie usuwamy z mizdry tłuszcz i mięsień przyczepu kości tzw. warkocz, dzielimy polędwicę na odcinki ja zawsze dzielę na 3-4 odcinki. i na koniec odcięcie paska żeberek od wykrojonej kości schabowej..."

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-62914
Udostępnij na innych stronach

Nastawiłem dziś co prawda schab a'la parmeńska

Wczesniej ktoś mnie upominał, że solę kości - Gonzo nie zapominaj się :grin:

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-62916
Udostępnij na innych stronach

Wczesniej ktoś mnie upominał, że solę kości - Gonzo nie zapominaj się :grin:

Wiem, wiem tylko po tylu postach przeczytanych o schabie a'la parmeńska, słowo polędwica tak jakoś dziwnie brzmi.Zresztą Ty jesteś po szkole to nie wypada pisać niepoprawnie :devil: :cool:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-62918
Udostępnij na innych stronach

No nie czasami sie zapominam!! Jesli sie słyszy schab z kością i schab bez kości - mozna sie pogubić :lol:

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-62926
Udostępnij na innych stronach

Szynka westfalska ta mnie interesuje , informacje począwszy od jakości mięsa nadającej się to wspomianej szynki aż po proces dojrzewania a kończąc na gotowym wyrobie
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-62948
Udostępnij na innych stronach

Kuchcik ja nie znam jakośći mięsa ani procesu technologicznego ale wiem ,że smakuje

wyboooooooooooooooooornieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Prawda Maxell ?

Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-62986
Udostępnij na innych stronach

Szynka westfalska ta mnie interesuje , informacje począwszy od jakości mięsa nadającej się to wspomianej szynki aż po proces dojrzewania a kończąc na gotowym wyrobie

Szynka westfalska z kością, surowa

 

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1056

 

lub

 

http://www.abraham.com.pl/produkty.html

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-62990
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.