Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 104
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 2 tygodnie później...

@redzed

 

ano bierzesz od 110 gr soli / na kg mięsa, ja biorę morską gruboziarnistą i masujesz sztukę tą solą tak żeby sól pozostawała na ścianach sztuki mięsa, potem dobrałem miskę naczynie do rozmiarów mięsa, ułożyłem, obracałem raz dobę przez 5 dób, było zimno więc sosu było mało i nie odlewałem

Po wyjęciu z soli opłukać, krótko wymoczyć w zimnej wodzie, wywiesić na haku albo wywiesić zaczepiając o siatkę celem osuszenia /ja osuszam przez noc/, a po tym wędzić na zimno /ja wędziłem 5 razy po kilka godzin z przerwami 1 dzień, dwa dni pomiędzy wędzeniem/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-340319
Udostępnij na innych stronach

 

 

ano bierzesz od 110 gr soli / na kg mięsa,
 

110 groszy na kg mięsa to ile to dag.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-340360
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Znalazłem w necie w miarę prosty przepis na "szynkę z rajstopy". Lekko go zmodyfikowałem. Składniki i wykonanie, tak w skrócie:

- szynka ok. 2,5kg,

- 250g cukru,

- 225g soli + 25g soli peklowej

- przyprawy: 2 główki czosnku, 2 łyżki majeranku, 2 łyżki czosnku niedźwiedziego, 2 łyżki grubotłuczonego pieprzu czarnego.

 

Do wykonania użyłem dużego naczynia żaroodpornego i po kolei:

- 2 dni leżakowanie w cukrze, następnie mycie i osuszanie,

- 2 dni leżakowanie w mieszance soli, następnie mycie i osuszanie,

- 2 dni leżakowanie w mieszance przypraw

następnie

- kilka dni (u mnie było to 10) szynka powisiała sobie w rajstopach przy uchylonym oknie w piwnicy.

Oto efekt zaraz po otworzeniu i ukrojeniu kilku plasterków:

 

 

 

post-62375-0-39835900-1398508579_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-348601
Udostępnij na innych stronach

@Eli

Dla mnie BOMBA. Kilkoro testerów spożyło i... wzięli przepis, także chyba smakowało :)

A co najważniejsze, nie ma przy tej szynce dużo roboty.

Polecam.

PS.

Ładną polędwicę kupiłem, już się moczy w cukrze.

Odciek po jednej dobie widoczny na zdjęciu poniżej, jutro będzie zabieg zasypania solą.

Efekt finalny będzie za jakieś dwa tygodnie, oczywiście opublikuję.

post-62375-0-06400600-1398625125_thumb.jpg

Edytowane przez jozef01
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-348885
Udostępnij na innych stronach

nie zebym byla upiardliwa ale

nie ma przy tej szynce dużo roboty. Polecam. PS. Ładną polędwicę kupiłem,

no chyba ze teraz testujesz to na poledwicy

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-349231
Udostępnij na innych stronach

To znaczy ze jak mam 1 kg poledwice (bo chce na niej sprobowac) ,

to mam dac po 100g cukru i soli ?

100g cukru / 90gsoli + 10g soli peklowej

 

nie zebym byla upiardliwa ale...

Nie jesteś :D

 

...

no chyba ze teraz testujesz to na poledwicy

Szynkę zrobiłem, a testuję na polędwicy, dokładnie tak jak napisałaś.

A co do czasu włożonej pracy wyjdzie chyba podobnie :rolleyes: , czyli kilka minut, co drugi dzień.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-349255
Udostępnij na innych stronach

@eli55

Czekamy na fotorelację i opis wrażeń smakowych :)

PS. Moja polędwica już leżakuje w przyprawach, jutro przekładka do rajstopy.

Jeszcze mała praktyczna uwaga: jak będziesz wkładać polędwicę do rajstop, to wrzuć w dwie nogawki razem.

Daje to lepszy ucisk na mięso, rajstopa mniej się rozciąga jak wisi.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-349460
Udostępnij na innych stronach

jozef01.. tak wyglada moja poledwica w cukrze,

 

pytanie , czy moge ja zesznurowac w rajstopie? :D

 

niestety nie moge wyslac zdjecia  ,serwer zwrocil blad podczas wysylania, taki napis mi wychodzi podczas wysylania. :(

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-349474
Udostępnij na innych stronach

@eli55

Moim zdaniem nie ma sensu sznurować.

Zobacz jak ładnie sama rajstopa ją opina.

Dzisiaj powiesiłem :D

 

Faktycznie, jest jakiś problem z przesyłaniem zdjęć...

Edytowane przez jozef01
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-349752
Udostępnij na innych stronach

 

 

widze ze nie ma potrzeby sznurowania

Lepiej zasznuruj.

Mięso zmienia strukturę w miarę dojrzewania i pod własnym ciężarem rozepchnie pończochę. No, chyba, że jest to pończocha ortopedyczna na cienką nóżkę :D

Jak jest świeże to trzymane jest przez włókna kolgenowe w tzw kupie.

Dojrzewanie polega na rozkładzie tych włókien, o co nam przecież chodzi.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-349782
Udostępnij na innych stronach

 

 

Poledwica nie sznurowana nabiera kształt jak w tytule.  Bardzo fajny

 

Czyli jaki?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-349810
Udostępnij na innych stronach

 

widze ze nie ma potrzeby sznurowania

Lepiej zasznuruj.

Mięso zmienia strukturę w miarę dojrzewania i pod własnym ciężarem rozepchnie pończochę. No, chyba, że jest to pończocha ortopedyczna na cienką nóżkę :D

Jak jest świeże to trzymane jest przez włókna kolgenowe w tzw kupie.

Dojrzewanie polega na rozkładzie tych włókien, o co nam przecież chodzi.

 

Moim zdaniem wystarczy wziąć rajstopy raczej grube powiedzmy "40", uciskające. Mięso włożyć w dwie nogawki, będzie cały czas uciskane, rajstopy wcale się nie rozciągną (raczej obkurczą ;) - mięso przecież wysycha) , ani mięso jej nie rozepchnie, bez obawy sprawdzone na szynce o wadze prawie 2,5kg.

Ale sznurowanie z całą pewnością nie zaszkodzi, choć uważam to za zabieg zbyteczny.

Zdaje się, że podpadłem Sz. P. Moderator :facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-349811
Udostępnij na innych stronach

W rajstopki "ubieramy" na dwa trzy razy ... tzn

Wkladamy w "nogawkę" ukladamy, potrząsamy trzymając za rajstopę okręcamy nakladamy na wyrób drugi raz obracając znowu układamy ugniatamy .... okręcamy i jeszcze raz ta samo na koniec zawiązujemy i sznurujemy jak baleron ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-349861
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.