mankotom Opublikowano 15 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 15 Lutego 2014 dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-333721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 2 Marca 2014 Mankotom, fajny przekrój tych wyrobów. Może byś podał jakieś szczegóły? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-337940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 12 Marca 2014 @redzed ano bierzesz od 110 gr soli / na kg mięsa, ja biorę morską gruboziarnistą i masujesz sztukę tą solą tak żeby sól pozostawała na ścianach sztuki mięsa, potem dobrałem miskę naczynie do rozmiarów mięsa, ułożyłem, obracałem raz dobę przez 5 dób, było zimno więc sosu było mało i nie odlewałemPo wyjęciu z soli opłukać, krótko wymoczyć w zimnej wodzie, wywiesić na haku albo wywiesić zaczepiając o siatkę celem osuszenia /ja osuszam przez noc/, a po tym wędzić na zimno /ja wędziłem 5 razy po kilka godzin z przerwami 1 dzień, dwa dni pomiędzy wędzeniem/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-340319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 12 Marca 2014 Bez peklosoli? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-340349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 12 Marca 2014 ano bierzesz od 110 gr soli / na kg mięsa, 110 groszy na kg mięsa to ile to dag. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-340360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 12 Marca 2014 110 gprzepaszam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-340375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozef01 Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Znalazłem w necie w miarę prosty przepis na "szynkę z rajstopy". Lekko go zmodyfikowałem. Składniki i wykonanie, tak w skrócie:- szynka ok. 2,5kg,- 250g cukru,- 225g soli + 25g soli peklowej- przyprawy: 2 główki czosnku, 2 łyżki majeranku, 2 łyżki czosnku niedźwiedziego, 2 łyżki grubotłuczonego pieprzu czarnego. Do wykonania użyłem dużego naczynia żaroodpornego i po kolei:- 2 dni leżakowanie w cukrze, następnie mycie i osuszanie,- 2 dni leżakowanie w mieszance soli, następnie mycie i osuszanie,- 2 dni leżakowanie w mieszance przyprawnastępnie- kilka dni (u mnie było to 10) szynka powisiała sobie w rajstopach przy uchylonym oknie w piwnicy.Oto efekt zaraz po otworzeniu i ukrojeniu kilku plasterków: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-348601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Wyglad bardzo ladny, a w smaku jaka?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-348688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozef01 Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 27 Kwietnia 2014 (edytowane) @EliDla mnie BOMBA. Kilkoro testerów spożyło i... wzięli przepis, także chyba smakowało A co najważniejsze, nie ma przy tej szynce dużo roboty.Polecam.PS.Ładną polędwicę kupiłem, już się moczy w cukrze.Odciek po jednej dobie widoczny na zdjęciu poniżej, jutro będzie zabieg zasypania solą.Efekt finalny będzie za jakieś dwa tygodnie, oczywiście opublikuję. Edytowane 27 Kwietnia 2014 przez jozef01 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-348885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 29 Kwietnia 2014 To znaczy ze jak mam 1 kg poledwice (bo chce na niej sprobowac) ,to mam dac po 100g cukru i soli ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-349229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 29 Kwietnia 2014 (edytowane) nie zebym byla upiardliwa alenie ma przy tej szynce dużo roboty. Polecam. PS. Ładną polędwicę kupiłem,no chyba ze teraz testujesz to na poledwicy Edytowane 29 Kwietnia 2014 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-349231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozef01 Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 29 Kwietnia 2014 To znaczy ze jak mam 1 kg poledwice (bo chce na niej sprobowac) ,to mam dac po 100g cukru i soli ?100g cukru / 90gsoli + 10g soli peklowej nie zebym byla upiardliwa ale...Nie jesteś ...no chyba ze teraz testujesz to na poledwicySzynkę zrobiłem, a testuję na polędwicy, dokładnie tak jak napisałaś.A co do czasu włożonej pracy wyjdzie chyba podobnie , czyli kilka minut, co drugi dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-349255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 29 Kwietnia 2014 jozef01, dzieki za odpowiedz,jutro robie ta poledwice Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-349261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Moja poledwica juz odpoczywa w cukrze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-349374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozef01 Opublikowano 1 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 1 Maja 2014 @eli55Czekamy na fotorelację i opis wrażeń smakowych PS. Moja polędwica już leżakuje w przyprawach, jutro przekładka do rajstopy.Jeszcze mała praktyczna uwaga: jak będziesz wkładać polędwicę do rajstop, to wrzuć w dwie nogawki razem.Daje to lepszy ucisk na mięso, rajstopa mniej się rozciąga jak wisi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-349460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 1 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 1 Maja 2014 jozef01.. tak wyglada moja poledwica w cukrze, pytanie , czy moge ja zesznurowac w rajstopie? niestety nie moge wyslac zdjecia ,serwer zwrocil blad podczas wysylania, taki napis mi wychodzi podczas wysylania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-349474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozef01 Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 3 Maja 2014 (edytowane) @eli55Moim zdaniem nie ma sensu sznurować.Zobacz jak ładnie sama rajstopa ją opina.Dzisiaj powiesiłem Faktycznie, jest jakiś problem z przesyłaniem zdjęć... Edytowane 3 Maja 2014 przez jozef01 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-349752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 3 Maja 2014 Wlasnie widze ze nie ma potrzeby sznurowania, jutro wieczorem wyjme moja z soli i wloze do przypraw Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-349779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 3 Maja 2014 widze ze nie ma potrzeby sznurowania Lepiej zasznuruj.Mięso zmienia strukturę w miarę dojrzewania i pod własnym ciężarem rozepchnie pończochę. No, chyba, że jest to pończocha ortopedyczna na cienką nóżkę Jak jest świeże to trzymane jest przez włókna kolgenowe w tzw kupie.Dojrzewanie polega na rozkładzie tych włókien, o co nam przecież chodzi. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-349782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skarus Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 3 Maja 2014 Poledwica nie sznurowana nabiera kształt jak w tytule. Bardzo fajny Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-349800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 3 Maja 2014 OK...to lepiej ja zasznuruje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-349803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 3 Maja 2014 Poledwica nie sznurowana nabiera kształt jak w tytule. Bardzo fajny Czyli jaki? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-349810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozef01 Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 3 Maja 2014 widze ze nie ma potrzeby sznurowaniaLepiej zasznuruj.Mięso zmienia strukturę w miarę dojrzewania i pod własnym ciężarem rozepchnie pończochę. No, chyba, że jest to pończocha ortopedyczna na cienką nóżkę Jak jest świeże to trzymane jest przez włókna kolgenowe w tzw kupie.Dojrzewanie polega na rozkładzie tych włókien, o co nam przecież chodzi. Moim zdaniem wystarczy wziąć rajstopy raczej grube powiedzmy "40", uciskające. Mięso włożyć w dwie nogawki, będzie cały czas uciskane, rajstopy wcale się nie rozciągną (raczej obkurczą - mięso przecież wysycha) , ani mięso jej nie rozepchnie, bez obawy sprawdzone na szynce o wadze prawie 2,5kg.Ale sznurowanie z całą pewnością nie zaszkodzi, choć uważam to za zabieg zbyteczny.Zdaje się, że podpadłem Sz. P. Moderator Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-349811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 3 Maja 2014 W rajstopki "ubieramy" na dwa trzy razy ... tzn Wkladamy w "nogawkę" ukladamy, potrząsamy trzymając za rajstopę okręcamy nakladamy na wyrób drugi raz obracając znowu układamy ugniatamy .... okręcamy i jeszcze raz ta samo na koniec zawiązujemy i sznurujemy jak baleron Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-349861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skarus Opublikowano 4 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 4 Maja 2014 Skarus, dnia 03 Maj 2014 - 20:10, napisał: Poledwica nie sznurowana nabiera kształt jak w tytule. Bardzo fajny Czyli jaki? Szynki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-349918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.