Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie dotyczące szynki prasowanej .Szynka wg. przepisu ze strony wyszła super,ale galaretka sie nie ścieła/jest w stanie półpłynnym pomimo całej nocy w lodówce/.Mam pytanie czy można dodać trochę żelatyny mimo, że nie ma jej w przepisie.A może błąd tkwi w czymś innym.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2455-szynka-prasowana/
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz, witaj sąsiedzie :grin:

WG którego przepisu robiłeś ? (ten?: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=824 )

Szynka jest elementem zbyt mało "kleistym" (no, poza golonką) więc galaretka nie będzie zwięzła

można dodać żelatyny - nikt nam tego nie zabroni w domowej produkcji, można też użyć emulsji ze skórek, ale wtedy galaretka może być mętna,

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2455-szynka-prasowana/#findComment-63167
Udostępnij na innych stronach

Witam.Nie, robiłem z przepisu szynka mielona /z szynkowara lub w słoiku/ z rubryki wyroby z szynkowara:

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=203

Pozdrawiam sąsiedzie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2455-szynka-prasowana/#findComment-63197
Udostępnij na innych stronach

Ja się nie dziwię. Dawniej, a z tamtych czasów pochodzi przepis, galaretkę po wystudzeniu prasowanego wyrobu usuwano razem ze strzepami mięsa, traktując jako odrzut. Robiąc dla siebie i chcąc uzyskac taką galaretkę, należy po prostu dodać trochę żelatyny, zakładając, że mięso pochodzi z szynki lub schabu. W przypadku tego przepisu wystepuje mięso ścięgniste, które odpowiednio dobrane, zapewni ścisłość galaretki.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2455-szynka-prasowana/#findComment-63202
Udostępnij na innych stronach

Acha... zmyliła mnie nazwa którą podałeś

no to teraz powinieneś przeanalizować składniki, szczególnie co było mięsem kl III czyli ścięgniste

- przy dobrym doborze mięs nie powinno być problemem w tej recepturze z galaretką

najlepiej opisz dokładnie cały proces

 

I tu pytanie do MAXELL`a - czy w przepisie nie ma błędu co do rozdrabniania kl.II ? (siatka 2mm :shock: )

 

PS

Arkadiusz jeśli wolno spytać z którego rejonu jesteś - może przy okazji jakieś piwko :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2455-szynka-prasowana/#findComment-63205
Udostępnij na innych stronach

Taka róznica, gdyby nawet była (musze sprawdzić), na pewno nie wpłynie na rozmiękczenie kolagenu. Tu główna kwestią jest dobranie odpowiedniego mięsa.

Dla przykładu - jeśli nawet mięso z golonki bedziesz gotował w całości przez 1,5 godz. to i tak uzyskasz klarowną i stabilną galaretkę. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2455-szynka-prasowana/#findComment-63207
Udostępnij na innych stronach

ja nie pytam pod tym kątem - chodzi mi po prostu o przekrój bo to jakieś dziwne że II 2mm a III przez 3mm
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2455-szynka-prasowana/#findComment-63209
Udostępnij na innych stronach

Mięso niestety było z łopatki ok 1400g bo tyle wchodzi mi na jedem wsad do mojej szynkowarki i to dobrze obrobionej tak,że było dość chude.Trudno było otrzymać II i III wieprzową.Podzieliłem jak umiałem na I i II bez III.Co do mielenia to nie trzymałem się za bardzo przepisu.Wydawało mi się ,że tam jest błąd bo II i III miały być mielone prawie na tych samych oczkach.Ja zmieliłem II na 5 dwa razy i dodałem ok.100ml wody, jedynkę pociąłem na kawałki.Całość włożyłem do rękawa foliowego i parzyłem w tem 80C Przez 160min.Potem studziłem 120min w zimnej wodzie i do lodówki na noc .

 

 

 

Ps.

Mieszkam na osiedlu Szczęsna, dziękuje za zaproszenie/chętnie skorzystam/

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2455-szynka-prasowana/#findComment-63244
Udostępnij na innych stronach

Właśnie sam sobie odpowiedziałeś. :wink: Kl. III jest ścięgnista i zapewnia m.in. stałość galaretki, o kleju do mięsa nie wspominając.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2455-szynka-prasowana/#findComment-63245
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem zdjęcia przekroju.Tak to wygląda.A jak smakuje- mniam.Już połowę pożarłem.

 

 

Tak też myślałem.Następnym razem zrobię golonkę.Myślę ,że galareta będzie bardzej ścisła.Niestety muszę się jeszcze dużo nauczyć a szczególnie w klasyfikacji mięsa.Serdeczne dzięki wszystkim za tak wyczerpujące odpowiedzi w tym temacie

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2455-szynka-prasowana/#findComment-63248
Udostępnij na innych stronach

Nie musisz robić samej golonki. Po prostu mięso ściegniste z golonki dodaj do tego wyrobu jako mięso kl. III.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2455-szynka-prasowana/#findComment-63254
Udostępnij na innych stronach

To świetny pomysł.Dzięki.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2455-szynka-prasowana/#findComment-63257
Udostępnij na innych stronach

To nie pomysł, tylko ścisłe trzymanie sie przepisu. :wink:

Jak na szynkę bez ścięgnistego - bardzo ładne. Musisz tylko dłużej mieszać - wyrabiać farsz i ściślej (dokładniej) napełniać praskę. Oczywiście nie zapomnij o ścięgnistym. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2455-szynka-prasowana/#findComment-63259
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za uznanie.To mój pierwszy raz.Właśnie widziałem te wolne przestrzenie i następnym razem lepiej ubije.Co do mieszania to muszę jedynkę pokroić nieco drobniej bo żle się miesza z tak dużymi kawałkami.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2455-szynka-prasowana/#findComment-63263
Udostępnij na innych stronach

Gratuluję - żeby tak jeszcze dobrać mięśnie kolorami . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2455-szynka-prasowana/#findComment-63264
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za uznanie.Z tymi kolorami to będzi trudniej.Starałem się nie brać mięsa jasnego /zgodnie z przepisem/,ale to z czego to wykonałem było odłożone na kiełbasę i z tego to zrobiłem.Nie miałem połówki bo ja przerobiłem na wędzonki i nie planowałęm szynki mielonej.Był to wybór mniejszego zła.Pozdrawiam.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2455-szynka-prasowana/#findComment-63273
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz, gratuluje, super - jak na pierwszy raz i wybór mniejszego zła. Pamiętam , jak mnie biło serce przy pierwszych próbach, zresztą jeszcze z duszą na ramieniu wyjmuję produkty :tongue: . Zresztą nawet jak nie jest doskonałe to i tak super, bo własne i zdrowe :grin: , pozdrawiam - waga.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2455-szynka-prasowana/#findComment-63276
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję bardzo.Następnym razem może będę miał do dyspozycji większy wybór w mięsie to się postaram.Trzeba dażyć do doskonałości.Pozdrawiam A do kolegi Maxella -to może ten drugi etap jutro?.Pozdrawiam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2455-szynka-prasowana/#findComment-63278
Udostępnij na innych stronach

:grin: To nie ja. To Ty robisz jutro drugi etap. Pierwszym było zrobienie własnoręcznie szynki z praski, która wszystkim smakowała. Wygląd nie był ważny. Ważne, że zrobiona własnoręcznie i pierwsza. Drugim etapem będzie główkowanie nad takim doborem mięsa, by przekrój got. wyrobu był jednolity kolorystycznie.

Na stronie głównej, w Akademii Dziadka, znajdziesz wszystkie niezbędne wskazówki.

Życzę powodzenia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2455-szynka-prasowana/#findComment-63289
Udostępnij na innych stronach

Widzę problem po cytacie

Z tymi kolorami to będzie trudniej.Starałem się nie brać mięsa jasnego /zgodnie z przepisem/,

Jak nauczyć nie wtajemniczonych żeby odróżniali tzw. mięso rybie, od dobrych jasnych mięśni. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2455-szynka-prasowana/#findComment-63294
Udostępnij na innych stronach

Jak nauczyć nie wtajemniczonych żeby odróżniali tzw. mięso rybie, od dobrych jasnych mięśni

o ile to w ogóle możliwe na odległość, to można próbować metoda pokazu wideo - tylko problemy są dwa: nie wszyscy potrafią zrozumieć jak nie dotkną, oraz sam odbiór filmu który na różnych monitorach może wyglądać inaczej (zazwyczaj przekłamane kolory)

 

są jeszcze Zrębice ale... nie dla wszystkich

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2455-szynka-prasowana/#findComment-63297
Udostępnij na innych stronach

Możliwe ,możliwe.Jak ktoś chce to sie może nauczyć .Grunt to się nie załamywać i ćwiczć ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć jak w tym kawale o filharmonii. :devil: Pozdrawiam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2455-szynka-prasowana/#findComment-63308
Udostępnij na innych stronach

Gość ChefPaul

... nadmiar galaretki i "strzępów z obrzeży" poprostu odkładam do innego wyrobu, np tzw "zimnych nóżek"

 

Żadnej z części mięsa do wyrobu pt "Szynka prasowana" nie mielę. Aby jednak tej galaretki było jak najmniej, rozbijam lekko poszczególne elementy mięśni, ciasno je układam i bardzo mocno uciskam sprężyny

 

http://www.chefpaul.net/food/szynkaPrPS02.jpg

 

Po parzeniu sprężyny lekko poluźniam.

... efekt koncowy po wystudzeniu jest taki;

 

http://www.chefpaul.net/food/szynkaPrPS03.jpg

 

Smacznie pozdrawiam i zyczę dalszych sukcesów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2455-szynka-prasowana/#findComment-63547
Udostępnij na innych stronach

Witam.Ja żle wpisałem nazwę .Powinno byś "szynka mielona" i dlatego to mielenie.Ale ten Twój wyrób jest super.Następnym razem go zrobię.Dziękuję za przepis i radę.Pozdrawiam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2455-szynka-prasowana/#findComment-63584
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.