DZIADEK Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 W domowej produkcji każdy robi jak uzna to za stosowne . Zastanawiam się, jak sznuruje się schab, szczególnie jak przebiegają sploty sznurka na końcówkach kości żeberkowych czy pomiędzy nimi. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2481-prawid%C5%82owe-nazewnictwo-element%C3%B3w-p%C3%B3%C5%82tuszy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2481-prawid%C5%82owe-nazewnictwo-element%C3%B3w-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-63824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zastanawiam się, jak sznuruje się schab Oczywiście schab bez kości - to polędwica :lol: :lol: :lol: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2481-prawid%C5%82owe-nazewnictwo-element%C3%B3w-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-63825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 A co z nazwą schab bez kości ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2481-prawid%C5%82owe-nazewnictwo-element%C3%B3w-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-63836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Wczoraj byłem w sklepie mięsnym działającym przy ubojnio-masarni.I tam też było schab z kością a obok schab bez kości (tak była podpisana obrobiona polędwica).Nie pierwszy raz spotykam takie nazewnictwo w różnych sklepach. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2481-prawid%C5%82owe-nazewnictwo-element%C3%B3w-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-63839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Schab bez kości to podobno tylko w sklepie sobie tak nazwali, ale abstrahując od nazwy, to i tak piszemy o tym samym. To naprawdę jest kwestia regionalna, jak gdzie się coś nazywa :lol: :lol: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2481-prawid%C5%82owe-nazewnictwo-element%C3%B3w-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-63840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Jak w sklepie (i nie tylko) kupuje się polędwicę wieprzową to dostaje się konkretny rodzaj mięska :rolleyes: - niekoniecznie słusznych rozmiarów kawał schabu (po poznańsku kotleta :grin: ) bez kości :grin: :wink: Pozdrawiam :grin: Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2481-prawid%C5%82owe-nazewnictwo-element%C3%B3w-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-63841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 To sa tzw. polędwiczki wieprzowe (polędwica wystepuje w tuszy wołowej). Schab bez kości nazywamy polędwicą. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2481-prawid%C5%82owe-nazewnictwo-element%C3%B3w-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-63842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 U nas na wsi polędwica to nie to samo co schab bez kości. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2481-prawid%C5%82owe-nazewnictwo-element%C3%B3w-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-63843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly-maly Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 hehehe zaczyna się :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2481-prawid%C5%82owe-nazewnictwo-element%C3%B3w-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-63844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Witam Schab bez kości to podobno tylko w sklepie sobie tak nazwali, ale abstrahując od nazwy, to i tak piszemy o tym samym. To naprawdę jest kwestia regionalna, jak gdzie się coś nazywa :lol: :lol: :lol: Pawełek . Już dużo było napisane , oby w miarę możliwości nie nazywać na Wędlinach Domowych mięsa nazwami sklepowymi . Szczególnie już to podkreślał DZIADEK . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2481-prawid%C5%82owe-nazewnictwo-element%C3%B3w-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-63846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1157&page=1 str. 2, zdjęcie 2 i 3 od góry. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2481-prawid%C5%82owe-nazewnictwo-element%C3%B3w-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-63847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Jak ją (go)* zwał tak... ją (go)* zwał! Ważne, że jest i jest smaczna (smaczny)*! * niepotrzebne skreślić. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2481-prawid%C5%82owe-nazewnictwo-element%C3%B3w-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-63848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 No i właśnie może, jak komuś się chce, trzeba by to usystematyzować... Tylko po co?Piszemy tu o wyrobach tradycyjnych, mam rację?Tradycyjna nazwa "zylc": W jednym regionie to rolada schabowa owinięta w boczek, a w innym to zimne nóżki, czyli galert. Na śląsku tak się nazywa galaretę z nóżek wieprzowych.A ja wcześniej mieszkałem w kieleckim. Tam placki ziemniaczane nazywają się bliny, a na wszelkiego rodzaju ciasta mówi się placek.Czy my naprawdę mieszkamy w tym samym kraju? NIE!!! I to właśnie jest piękne!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2481-prawid%C5%82owe-nazewnictwo-element%C3%B3w-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-63849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Widzisz Paweł, my jesteśmy amatorami, a Dziadek i kilku innych przepracowali w tym fachu po kilkadziesiąt lat. Dla nich prawidłowe nazewnictwo jest bardzo ważne, gdyz uzywali go podczas swej długoletniej pracy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2481-prawid%C5%82owe-nazewnictwo-element%C3%B3w-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-63850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Ha, ha,Przypomina mi się, jak zleciłam mężowi zakupienie na hali mięsnej mięśnia półbłoniastego. Całe zaplecze masarskie się zleciało i kombinowali o co mu chodzi :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2481-prawid%C5%82owe-nazewnictwo-element%C3%B3w-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-63852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Widzisz Paweł, my jesteśmy amatorami, a Dziadek i kilku innych przepracowali w tym fachu po kilkadziesiąt lat. Dla nich prawidłowe nazewnictwo jest bardzo ważne, gdyz uzywali go podczas swej długoletniej pracy.A ja to jak najbardziej rozumiem :lol: Moją intencją jest to, że jak już wszyscy się powoli wczytujemy w temat, to zaczynamy rozumieć, że jedno to nazwa branżowa, inna regionalna, i że nie w każdym regionie ta sama nazwa znaczy to samo :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2481-prawid%C5%82owe-nazewnictwo-element%C3%B3w-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-63854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Ha, ha, Przypomina mi się, jak zleciłam mężowi zakupienie na hali mięsnej mięśnia półbłoniastego. Całe zaplecze masarskie się zleciało i kombinowali o co mu chodzi :grin: :grin: :grin: :grin: Ja miałem ten sam problem z ziemniakami :grin: Dopiero jak pokombinowałem, i powiedziałem kartofle, to mi sprzedali :lol: :lol: :lol: A w Wielkopolsce? Przecież oni tam mają pyry!!!??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2481-prawid%C5%82owe-nazewnictwo-element%C3%B3w-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-63855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 A miało być o sznurowaniu i siatkach! :wink: Ale nasze forum jak kiedyś napisał Maxell jest wyjątkowe. To moje regionalne nazwy: http://www.basco.com.pl/wieprzowina.htm I co mam o tym sądzić ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2481-prawid%C5%82owe-nazewnictwo-element%C3%B3w-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-63856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 A przy okazji i o polędwicy. Bo u mnie też taka wieś jak u Miro. Właśnie powiedziałem o tej polędwicy żonie, strasznie zdziwiona :grin: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2481-prawid%C5%82owe-nazewnictwo-element%C3%B3w-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-63857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Miro! Znalazłem tam coś takiego:szynka 4dNo o 3d to coś słyszałem, ale 4d to chyba już podróż w czasie :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2481-prawid%C5%82owe-nazewnictwo-element%C3%B3w-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-63858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=826&page=1 str.2, zdjęcie 2 od góry Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2481-prawid%C5%82owe-nazewnictwo-element%C3%B3w-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-63859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=826&page=1 str.2, zdjęcie 2 od góryNo tak, ale dlaczego 4d ??? Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2481-prawid%C5%82owe-nazewnictwo-element%C3%B3w-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-63860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 A w Wielkopolsce? Przecież oni tam mają pyry!!!??? Bardzo proste i wszyscy wiedzą o co chodzi gdy kupujesz . :lol: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2481-prawid%C5%82owe-nazewnictwo-element%C3%B3w-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-63861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Porównaj ją z 3-D, a bedziesz miał odpowiedź. ta 3-D jest chyba gdzies koło niej (najedź myszką na rysunek-pojawi sie opis). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2481-prawid%C5%82owe-nazewnictwo-element%C3%B3w-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-63863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.