andy Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Andy, masz oczywiście rację, ja to napisałem bardziej dlatego, że te regionalizmy i tak będą funkcjonować :grin: i tego nie da się uniknąć :grin: I według mnie, to taka trochę walka z wiatrakami. Tym bardziej, że większość uczestników forum, obeznana i zapoznana przez innych z regionalizmami i tak wie, o co chodzi :grin: :grin: :grin: :grin: No to obaj mamy rację :grin: Ja, ze swojej strony powiem, że bardzo lubię takie regionalizmy. Bardzo podoba mi się śląskie "godanie", gwara góralska, lwowskie "zaciąganie", gadki warszawskie. Boleję nad tym, że gwara kaszubska jest dla mnie niezrozumiała. Wszystkie gwary mają swoje piękne, tradycyjne nazewnictwo warte zachowania. Dlatego próbuję założyć ten temat. Jeżeli się przyjmie, to może stanowić niezłe źródło tradycji. Myślę, iż nie godzi on mocno w tematykę strony. Oczywiście, że nazewnictwo masarskie będzie w tym temacie najmilej widziane, ale proponuję, abyśmy się nim nie ograniczali. Może kiedyś wyrośnie z tego jakiś "Wielki słownik regionalizmów polskich" :rolleyes: :grin: Wpisujcie swoje propozycje (punktów "pomógł" nie pożałuję :grin: ). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2482-nazewnictwo-regionalne/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Witam Kotlet schabowy -karbonada - karmonada Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2482-nazewnictwo-regionalne/#findComment-63906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Ja trochę więcej "pyrlandzkiego" :grin: : chabaj , szlachtus – rzeźnikchabas – mięsochaps – kęs , chapsnąć - ugryźćfaryna – cukiergalart , zimne nóżki, trzęsionka – galareta mięsnaguła, gularz – indyk, indyczka,haj – nóżjedza – jedzeniekarmonada, karbonada – schabkaszok , kiszka– kaszankakicha – kiełbasakiszczonka – woda po gotowanej kaszanceknobloch – kiełbasa czosnkowakokot – kogutlebera, leberka – wątrobiankamlostek – kamienny garneksosyska – mała parówkatuk – szpik kostnywymborek – wiadro Jeśli ma się problemy z identyfikacją jakiejś rzeczy zawsze można wesprzeć się np.: ajzol – metalowy przedmiot , dynks – nieokreślone "coś" Coś dla przesadzających z nadmiarem literatury : wiksa, wixa – stan upojenia alkoholowego, ale również nieokreślona moc, energia (więc chyba i dla tych, którzy znają umiar :grin: ) Specjalnie dla Abratka :pipol – piekarz, młodzie – drożdże, szneka – drożdżówka, glanc – lukier, wyndbojtle ze szlagzaną – kruche ciasteczka z bitą śmietaną w środku I coś co kiedyś (jestem "jednostką napływową") potrafiło wprowadzić mnie w zakłopotanie :shock: - jak ktoś Was wyśle do sklepu to można się zdziwić : • skład – sklep • sklep – piwnica P.S. Nie jestem taki biegły w gwarze - wyszukałem w necie :lol: . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2482-nazewnictwo-regionalne/#findComment-63911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Dziękuję Wam za pierwsze wpisy. Nie dodała mi się ankieta, więc tutaj proszę o wasze opinie: czy ten temat jest potrzebny na forum? Najbardziej zależy mi na ocenach krytycznych - w każdej chwili, jeżeli tak uznacie, można usunąć temat. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2482-nazewnictwo-regionalne/#findComment-63913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Andy, nie marudź. :wink: Temat, jak widać jest bardzo potrzebny. Będzie wspaniałą pomoca dla uczniów, studentów no i umozliwi komunikacje regionalna między zadymiaczami. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2482-nazewnictwo-regionalne/#findComment-63914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 To może coś po śląsku. Tylko to będzie w zapisie fonetycznym, bo gramatyki jeszcze nie ustalono, a ponieważ część słów ma rodowód niemiecki, nie będę się silił na pisownię niemiecką. :wink: Wuszt - kiełbasaLeberwuszt - pasztetowa, wątrobianka,Presswuszt - salceson,Galert - zimne nóżki,Krupniok - kaszanka,Żymlok - bułczanka ???, Na schab powszechnie mówi się kotlet, no i oczywiście nie polędwica wieprzowa, tylko schab (kotlet) z kością. Coś nieokreślonego to jest wichajster. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2482-nazewnictwo-regionalne/#findComment-63919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Coś nieokreślonego to jest wichajsterW moich stronach jest to rodzaj haczyka, zagiętego drutu, mającego zastosowanie jako prymitywne narzędzie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2482-nazewnictwo-regionalne/#findComment-63933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 U nas na wsi wichajster to takie uniwersalne narzędzie do wszystkiego. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2482-nazewnictwo-regionalne/#findComment-63937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 U nas na wsi wichajster to takie uniwersalne narzędzie do wszystkiego.Dokładnie. Tylko samo to słówko to jest niemiecki zwrot, który się tłumaczy na nasze "co to jest" :grin: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2482-nazewnictwo-regionalne/#findComment-63941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 który się tłumaczy na nasze "co to jest""Co to jest", to raczej "was ist das" A faktycznie jest to zapis fonetyczny niemieckiego zdania "Wie heist er" czyli po polsku "Jak on się nazywa" Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2482-nazewnictwo-regionalne/#findComment-63943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 który się tłumaczy na nasze "co to jest""Co to jest", to raczej "was ist das" A faktycznie jest to zapis fonetyczny niemieckiego zdania "Wie heist er" czyli po polsku "Jak on się nazywa" Wiedziałem, że cos pochrzaniłem :blush: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2482-nazewnictwo-regionalne/#findComment-63947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Witam kiszczonka – woda po gotowanej kaszance Właściwie począwszy od gotowania mięsa na wyroby podrobowe w tej samej wodzie - już rosole parzyło się wszystkie wyroby podrobowe . Pamiętam że ostatnia to była kaszanka . Chlubą tego co parzył było to , oby nic nie pękło . Jeżeli jednak coś takiego się stało to i tak pozostawało w tym rosole . Taki rosół po parzeniu wędlin podrobowych był doprawiany pieprzem majerankiem do smaku i podawany z pyrami gotowanymi w mundurkach . Jeżeli podczas parzenia wyrobów żadna kaszanka nie pękła to i tak babcia dokładała tej sparzonej . Kiszczonka była bardzo smaczną potrawą , zresztą i ja czasami też trochę zrobię dla przypomnienia dawnych smaków . :tongue: :lol: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2482-nazewnictwo-regionalne/#findComment-63953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bo66 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Gwara mazowiecka mećka-krowafus-knurkierzonka-maselnica,przyrząd do robienia masłaochłap-mięso Cytuj Pozdrawiam gorąco. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2482-nazewnictwo-regionalne/#findComment-64011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Gwara mazowieckato czemu ja tak mało znam :shock: ochłap to strzępy mięsa lub jego gorsze fragmenty (obrzynki) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2482-nazewnictwo-regionalne/#findComment-64012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Witam No to jeszcze trochę z poznańskiego . andrut - wafel angryst - agrest baba - wielkanocne ciasto drożdżowe betki - grzyby damasceny - śliwki węgierki drętki - kwaśny durszlak - cedzak fałszywy zając - pieczeń z mięsa mielonego fasowanie - przecieranie przez sitko kałdun - żołądek kałdunki - flaki knyp - nóż kraszenie - dodawanie tłuszczu pitok - mały nożyk proszczok - prosiak skarupy - ogólnie naczynia kuchenne skrzeczki - skwarki wytopione ze świeżej słoniny ślepe ryby - zupa z rozgotowanych ziemniaków z mięsem Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2482-nazewnictwo-regionalne/#findComment-64016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziuniek Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 może coś z Kresówdrygle - galaretamaćko - wieprzowy żołądek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2482-nazewnictwo-regionalne/#findComment-64021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Oto nasza gwara białostockaAa nu jego (jeho) - do diabła z nim abalasa - gruba żerdka od płotu akuratnie - zrobione dokładnie tak jak trzeba apiać - znowu apałonik - łyżka wazowa Bbaćko - ojciec, ale też dziadek badziewie, badziew - coś bez wartości bajstruk - nieślubne dziecko baleja - balia bambaryła - grubas, głupek, ciężki umysł bambetle - łachy bambosze - ranne pantofle uszyte z resztek tkanin banaluki - głupoty, gadasz banaluki - mówisz głupoty bandzie - wystarczy banerka - puszka, konserwa barabanić - łomotać, stukać, dobijać się barabolec - wino owocowe - ale też ciasto z zakalcem barachło - coś bezwartościowego batarejka - latarka bełtać - mieszać berbelucha - tanie wino besztać - wymawiać komuś bez - przez, przejdź bez ulicę - przejdź przez ulicę biedy sobie naputać - ściągnąć na siebie kłopoty bladź - pani lekkich obyczajów błancza - guz błotka - płotka bołoto - pole borgować - kredytować, zborgować, wziąść na borg - skredytować, wziąć na kredyt bożyć się - przysięgać, a zabóz się - przysięgnij bradziaga - ktoś nieprzyzwoity brechać - kłamać, szczekać; niektórzy jednak używają tego zwrotu jako - śmiać się browar - piwo bryle - okulary brynzel - idiota, głupek, ty brynzlu - ty idioto, baranie buby - kuleczki, jagódki, itp. buc - głupek bulwa - ziemniak bułka chleba - poproszę bułke chleba" - poproszę bochenek chleba burchel - pęcherz buza - napój ze sfermentowanej kaszy jaglanej Cciapki - kapcie cipier - teraz chabor - rodzaj łapówki lub prezentu - chaborem może być np. butelka dobrego koniaku dla lekarza w podziękowaniu za opiekę chaman - cham chaziaj - gospodarz pełną gębą chazior - pewny siebie, butny certolić się - wzajemnie ustępować chiebra - gromada, banda chwiluńka - moment, chwileczkę chwost - ogon chyższy - szybszy, kto chyższy? - kto szybszy? cierlica, międlnica - narzędzie do międlenia lnu ciurma - więzienie chlapcążki - obcęgi, kombinerki chłodnik - rodzaj zupy podawanej na zimno chodzić do magazynu - chodzić do sklepu chodzić w arende - kraść owoce z sadu chomtolić - psuć, coś zacząć i zostawić nie gotowe cupać - skubać, trącać przynętę cypek - mycka czemergies - samogon, ruska wódka czepił sie jak rzep psiego ogona - ktoś się kogoś bardzo "uczepił", przeszkadza czuczeło - dziwadło, straszydło czugunny - garnek odlewany, żeliwny garnek czuwać - słuchać czy ja jemu w garki patrze się? - nie interesuję się jego sprawami czyhunka - kolej, tor kolejowy czyżyk - mały chłopczyk Ddaje dzisiaj mróz - zimno dziś darem, na darem, daremno, nadaremno - bez efektu, bezproduktywnie dziengi – pieniądze dętka - bombka choinkowa dla - daj dla cioci - daj cioci, boli dla mnie głowa - boli mnie głowa dochodzić tołku - racjonalizować, porządkować argumenty durak - dziwny, niespotykany durniacha - naiwniak, łatwowierny durnowaty - głupkowaty druszlak, durślak - cedzak drzewnianny - drewniany dwiuch - dwóch dynksić - bać się działgać - pies działga - pies ujada dziażka - pasek dziażyć - (o zespole muzycznym) grać ostro dzieżka - dzbanek dźwi - drzwi Eekologiczna - bimber, nielegalnie pędzony alkohol Ffajerka - jedno z kółek żeliwnych zakrywające otwór w płycie kuchennej fanga - ślad po uderzeniu faradyny - spodnie farfocel - strzęp fest zrobione - dobrze zrobione flafcążki - obcęgi, kombinerki fleja - brudas, brudaska fifraczek - żakiet fizyczny piec - piec opalany węglem, drewnem fufajka - waciak furt - znowu, jeszcze raz, ponownie Ggała - nieudacznik , gapa, ciapa garki - garnki gąsewka - skórzany łącznik bijaka z trzymakiem w cepach giry, syry - nogi glaca - łysina glut - wydzielina z nosa gołodupiec - biedaczyna , wczasowicz graba - ręka grać w kaczanego - wielkanocna zabawa polegająca na toczeniu jajek po pochyłości gumno - łąka góruje - ból nie do wytrzymania gra w "dwa tereny" - gra "w dwa ognie" gra w "piegi" - ułańska zabawa Hhajtać się - brać ślub hadki - ohydny, obrzydliwy hadztwo - ohyda, obrzydliwa istota, nieprzyjemne uczucie handryczyć się - sprzeczać się, złościć, pokrzykiwać hebel - kochanek hetudy - tędy holopa - (cholopa?) o wysokiej kobiecie hołoble - dyszle boczne w wozie konnym hulać - pić alkohol hulanka - popijawka Iich - trzeba ich podnieść - trzeba je podnieść (np. jabłka) ichny - ich idę/jadę na miasto - idę/jadę do miasta idę do jego - idę do niego idz ty w żopu - odczep się, odwal się idziem - idziemy iść pieszkom - iść na nogach, pieszo iść z buta - iść pieszo Jjadaczka - gęba Jaga - Jagiellonia Białystok jajka w śniadku - jajka na miękko ledwo ścięte jełop - głupiec jobów nasadzić - nawymyślać, skląć jucha - krew juszka - wywietrznik piecowy Kkaban - wieprz, świnia kabanina - wieprzowina kabat - kolega kabona, kabonka - pieniądze kaczan - głąb, rdzeń kapusty kanka - konewka kartacze - Pyzy z mięsem knypeć - niedorostek, smarkacz karakan - karaluch, albo ktoś niski karman - portfel kasza hreczana - kasza gryczana kawalerczak - niedorostek, smarkacz każdą razą bądź - w każdym przypadku kicha - wstyd, lub coś kiepskiego, jaka kicha - jaki wstyd, to jest kiszkawe - to jest kiepskie kiego - czego, po co, kiego licha tam jedziesz?! - poco tam (do cholery) jedziesz?! kiendy? - którędy? kiendziuk - flaki kiepeła - głowa kinol - nos kipiatok - wrzątek kitrać - chować kiziak - fluk, koza, gil, śluz, (wydzielina z nosa) klatencja - klatka schodowa klekotun - bocian kleić durnia - udawać, ukrywać coś kocik - mały kotek kokrzysko, kukrzysko - stare siedlisko kołdoby - wyboje kołduny - pyzy, kartacze kondon - kondom kopańka - dłubanka, naczynie wykonane z jednego kawałka drewna kordła - kołdra korp - gołębnik koza - piecyk żeliwny kozyr - w kartach - atu kozytkać - łaskotać kozyrek - daszek od czapki kruczek - pogrzebacz krupa – kasza któren - który kucia, kutia - potrawa świąteczna ryż z makiem i bakaliami, a właściwie nie ryż tylko pęczak (taka kasza), bo kto to kiedyś wiedział, co to ryż. kumać - rozumieć, nie kumaty - człowiek mający trudności w zrozumieniu czegoś kupywać - kupować kurzyć - palić papierosy Llatoś - tego roku leci jakby jemu soli na ogon nasypał - biegnie prędko, spieszy się letko - lekko limo - siniec liszni - zbędny Łładyszka - dzbanek łajza - powsinoga łepetyna, łbicho - głowa łoj - oj, łoj boże - oj boże łoncki dziadzio - staromodny, nieaktualny człowiek łoni - ubiegłego roku łypa - warga Mmachorka - lichy tytoń masłobojka - maselnica, przyrząd do ubijania masła mata - macie mamona, mamonka - pieniądze mazojen - majonez menel - pijak meszty - kapcie mieć kołtun - fryzura w nieładzie, siano na głowie mleko uciekło - mleko wykipiało mielim - mielimy, mielta - mielcie mlon - nielubiany mężczyzna modzele, mozole - odciski mogiłki - cmentarz mordownia - kiepska knajpa możno - można musi - pewnie, prawdopodobnie, częste jest powiedzenie: musi tak... mużyk - mężczyzna myszorec - pomocnik woźnicy towarowej konnej platformy, ładowacz myszygene - zwariowany, stuknięty Nna zaś - na później, na zapas nadajeli - dali popalić nahula - natrętny, upierdliwy namolny - natrętny, upierdliwy napchać kałdun - napełnić brzuch nastojka - nalewka nawarzyć - ugotować nie durz głowy - nie zawracaj mi głowy nie zdzierżyłem – nie wytrzymałem nie zniese – nie zniosę nie zawracaj gitary - daj mi spokój, nie nudź niehadliwy - nie brzydzący się nos - pijak nyje mnię - mdli mnie Oobrzyn - broń zazwyczaj kłusownicza, karabin z obciętą lufą obuwaj się - nakładaj buty ocipiał? - zwariowałeś? odczmuchać sie - otrząsnąć się odkazać - odmówić odracha - niechluja odziać się - ubrać się, opatulić oładki, ołatki - placki ziemniaczane ot - ot jaki ty głupi - (oj) jaki ty głupi otawa - drugi pokos trawy Ppacan - smarkacz, pędrak padaka - coś bardzo śmiesznego, ale padaka - ale śmieszne pajucina - pajęczyna pała - głowa pampuchy - pączki dla ubogich paniał? – zrozumiał(eś)? papcie - obuwie domowe patrzaj - patrz parszuk - świnia lub brzydka kobieta paszcza - buzia, usta patałach - ktoś niezadbany, poniżenie peniak - tchórz pepegi - tenisówki perelina - peleryna pet, kip - niedopałek, papieros pieczka - legowisko na piecu do spania pietuch - kogut pinda - organ płciowy kobiety, również używane jako obelga piterka - portfelik piston - smarkacz plita - płyta kuchenna placforma - platforma np. konna do przewożenia dużych ładunków plajster - plaster płastynki - blaszki z owalnym otworem przybijane do obcasa, służące do mocowania łyżew płaszczadka - drewniany podest do tańca po pociemku - po ciemku, siedzę po pociemku - siedzę po ciemku po poslednim - jeszcze jednym, kolejnym, to jak, po poslednim? - to jak, zapalimy jeszcze? pocelować - trafić pociopać - posiekać pochlopka - cienka zupa pochłodnieje - ochłodzi się podpierdalanka - rodzaj biednej zupki z ziemniaków podprowadził pod durnego chate - zrobił ze mnie głupca podwórek - chodź na podwórek - chodź na dwór poka – (czyt. paka z akcentem na drugiej sylabie) cześć pokinunć - zgubić poklikać - zawołać pomalej - pomału popelina - wstyd, jaka popelina - jaki wstyd potoknąć - wypłukać porwał - podarł, uszkodził, rozerwał pośpieszaj - szybciej poszed w kibini macier - wypchaj się, idź do diabła poszła ty w buraki - przekleństwo typu idź do diabła, won poszedł w bołoto - przekleństwo typu idź do diabła, won poszła w czortu - przekleństwo typu idź do diabła, won powiestka - wezwanie pójdziem - pójdziemy pójść w odwiedki - odwiedzić rodzinę, w której niedawno urodziło się dziecko; nie należy przychodzić z pustymi rękami półpierdun - wierzchnie okrycie długości 3/4 prukwa - obelżywie kobieta "rozlazła" prynuka - namawianie przebrać się - przeprowadzić się przylepka - kromka chleba przylimonić - walnąć, stuknąć psiuk - mały pies Rraby - plamisty (stąd często łaciata krowa nazywana jest: Raba) ramka - ramka papierosów - paczka papierosów raszpla - kobieta bardzo lekkiego prowadzenia razdziawa - gapa, niezdara redźka - rzodkiewka rezać – ciąć, rżnąć, piłować rodyska - rzodkiewka rogatka - proca rozdziewaj się - zdejm odzienie rozgawenia - osoba roztargniona rozkołupać - powiększyć otwór rozpuszczanie - rozpuścić dzieci - rozpieścić dzieci, rozpuszczony jak bisurmański bicz - rozpieszczone dziecko roztropa - osoba roztargniona roździawa jedna - krzykaczka, głośna osoba rubaszka - koszula męska rugać się - przeklinać rychtyk - akurat, właśnie, samo rychtyk - w samą porę, o czasie ryło - twarz rypać się - tłuc/bić się ryży - rudy Ssaczek - bluzka samogon - bimber, nielegalnie pędzony alkohol sałata, sałaciarz - taksówka, taksówkarz saławiej - słowik słychować - co słychować? - co słychać? sarafan - sukienka bez rękawów se - sobię - weź se kup - weź sobie kup siaszka - kosa /być może spokrewnione z 'żaga'(z Poj. Chełmińskiego) - piła, niem Säge; wtedy poprawna pisownia - siażka, jak żażka/ sień - weranda sinka - niebieski barwnik używany do krochmalenia siurek smarkacz, "mały interesik" u chłopczyka skakina - ty skakino jedna, ty bydlaku /ros. skotina-bydlę, por. Skotniki/ skibki - kanapki skołowacieć - stracić orientację, zgłupieć skowroda - patelnia skrobać marchewki - deptać komuś po piętach smalić rurę - suszenie po libacji alkoholowej smark - niedorostek, smarkacz słychać - czuć, słychać spaleniznę - czuć spaleniznę sobaka - pies stojali - stały stojało - stało stuk - karta stuk - w grze w karty, karta nie do wycofania suchna - owca swołocz - łobuz, drań szantrapa - osoba roztargniona szałaputa - człowiek bezmyślny szaszok - tchórz szlauch - rura gumowa szparko - szybciej, poganianie szpuk - gołąb pospolity, nierasowy szpurc - niedorostek, smarkacz sztany - spodnie szajbus, szajbnięty - wariat sztafirować - stroić się szczun - smarkacz szkodowiery, szkodowieki - skąpca szmaja,lewszun - leworęczny, mańkut szpilorek - szydło szprechać - mówić szpurt - szybki bieg sztafirować - stroić się szuba - sałatka kartoflano-śledziowo-warzywna szulak - jastrząb szurganiec - łobuziak szulaki - ptaki drapieżne, polujące na gołębie szwendać się - spacerować bezmyślnie Śślozy - łzy (częste powiedzenie: i po co tak lejesz ślozy?) środki do baterejki - baterie do latarki śrubstag - imadło świeżynka - świeża pieczeń wykonana zaraz po uboju prosiaka Ttaborek - taboret tako - w ten sposób taskać - nieść ten - ten pomarańcz - ta pomarańcz, ten winogron - ta winogron terperda, torpeda - mały pociąg osobowy złożony z dwóch jednostek telepać się - trząść się, ale dziś telepejszen - ale dziś zimno toczka - głośnik zakładowego radia tok - bateria tołkować - tłumaczyć, bez tołku - bez sensu, bez pomyślunku, nietołkowny - nie dający sobie wytłumaczyć tutaj babcia koszyk nosiła - "gest kozakiewicza", tu się zgina... trafić na chanajki - przed wojną dzielnica znana z pośledniejszych pań lekkiego prowadzenia turza (czyt. tur-za) - boli Uuchażor - starający się o rękę panny uczycielka - nauczycielka ugotujem - ugotujemy ukatrupić, zakatrupić - zabić unaj, undzi - tam ulnik - babka ziemniaczana upioką - upieką Wwajcha - dźwignia walonki - obuwie z filcu na mróz i śnieg wała - takiego wała - "gest kozakiewicza", tu się zgina... wataha, watażka - grupa, gromada wchodziny - parapetówka wcinać - jeść wentroba - wątroba wieczera - kolacja wiszczeć - piszczeć, krzyczeć wiuga - zawieja /ros. вьюга/ włanczać, wyłanczać - włączyć, wyłączyć wołoczebne - prezent od matki chrzestnej wrzaskun - awanturnik, pieniacz, także głośno krzyczące dziecko wsio ryba - wszystko jedno wycierucha - kobieta bez zasad wycug - dożywotnie, utrzymanie wyczmuchać - przewietrzyć wygrużać - wywalać, usuwać wykipiło - wykipiało wyrko – lóżko wzion - zabrał /por. ciąn u Jana Chryzostoma Paska; ogólnie częste w gwarach/ Zza biezdurno - za nic, za darmo za frajer - za nic, za darmo za im - za nim zaciągnąć się - zagłodzić, brak apetytu zadawać - dać zaidrosny - zazdrosny zajedno - wszystko jedno, to samo zajzajer - kwas, coś bardzo kwaśnego /niem. Salzsäuer - kwas solny/ zakolegować - zaprzyjaźnić zalatywać do kogoś - wejść do kogoś na chwilkę zamaniło - zachciało się zapalić - włączyć (np. światło, telewizor) zapluszczyć oczęta - zamknąć oczy zapojka - napój do zapijania alkoholu zasynać - zasypiać zaszpilić - zapiąć na guziki zawtrakać - jeść /ros. завтракать - śniadaćjeść śniadanie/ zbuk - zepsute jajko zdurniał, czy co? - czyżby człowiek ogłupiał, dziwnie się zachowuje zdym - zdejmij zgliwiały ser - psujący się twaróg zeksa - stać na zeksie - stać na czatach, okrzyk "zeksa" służy również jako ostrzeżenie alarmowe zezwać - wyzwać, nakrzyczeć na kogoś zieziulka - kukułka ziomal - rodak, kuzyn zjechać do domu - wrócić do domu zołza - wredota zrobić rezultat - policzyć się z kimś, zrobić z kimś lub z czymś porządek zrobim - zrobimy Żżeb - żeby żulik - mały chłopczyk żywina - trzoda :smile: :grin: :o :lol: :lol: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2482-nazewnictwo-regionalne/#findComment-64221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiesław Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Oto nasza gwara białostocka Witam, kiedyś na spotkaniu rodzinnym, wszyscy przypominali sobie powiedzonka gwarowe Mazowsza, a tu prosze wszystko jest gotowe, ale muszę przyznać, że większość powidzonek mamy wspólnych dla naszych regionów. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2482-nazewnictwo-regionalne/#findComment-64223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Jako że nasza gwara białostocka ma wiele ma wiele z jezyka białoruskiegi i jezyka idysz - to jaka jest gwara mazowiecka ???? Gdzie są jej korzenie??? :lol: :lol: :lol: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2482-nazewnictwo-regionalne/#findComment-64224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 ekologiczna - bimber, nielegalnie pędzony alkohol Zaczynam pojmować o co chodzi ekologom :grin: Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2482-nazewnictwo-regionalne/#findComment-64391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Pozwolę sobie zamieścić tutaj tą perełkę regionalną:kiełbasy o grubym przekroju (na południu Polski nazywa się je "sztanglówkami")Myślę, że EAnna nie będzie miała nic przeciwko temu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2482-nazewnictwo-regionalne/#findComment-65185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiesław Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Gdzie są jej korzenie??? z Wikipedii: Dialekt mazowiecki (dialekt mazowieski, gwara mazowiecka) – jeden z dialektów języka polskiego. Dialekt mazowiecki obejmuje pn.-wsch. oraz środkową część Polski i jest najbardziej odrębnym z dialektów polskich i zarazem najbardziej ekspansywnym. okazuje się, że mamy wspólne korzenie :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2482-nazewnictwo-regionalne/#findComment-65293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziuniek Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 16 Maja 2009 SMALCÓWKA - bardzo tłusta kiełbasa, nie wiem czy funkcjonuje gdzieś taka nazwa, usłyszałem od starszego człowieka z Kresów.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2482-nazewnictwo-regionalne/#findComment-68422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 16 Maja 2009 Coś z Podlasia Obsiastać się - obsiastał się .- obmyć się powierzchownie byle jak - obmył się.Cićka - mięsko Soska - redło Sipa - łopataJucha -krew Bandorka - puszka po konserwachPozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2482-nazewnictwo-regionalne/#findComment-68454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 16 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 16 Maja 2009 Soska - redłoA to redło to co jest? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2482-nazewnictwo-regionalne/#findComment-68470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi