ninjan Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Witajcie Koledzy i KoleżankiMam pytanie :Kupiłem na ostatnim zlocie peklosól ,na której jest data ważności do 10.2008r.Czy peklosól może się przeterminować czy raczej nie ?Odpiszcie ,bo właśnie mam zamiar jej użyć . Poza tym pozdrawiam wszystkich bardzo gorąco Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zdecydowanie odradzam . Pekolsól ma ważność ok. 3 miesięcy. Jeżeli ją użyjesz to to będzie raczej sól niż peklosól Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/#findComment-63994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ninjan Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 dziękuję quote="Kyzimol"]Jeżeli ją użyjesz to to będzie raczej sól niż peklosóla tak na marginesie -to co się dzieje z peklosolą po upływie 3 miesięcy ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/#findComment-63999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Witam Zdecydowanie odradzam . Pekolsól ma ważność ok. 3 miesięcy. Jeżeli ją użyjesz to to będzie raczej sól niż peklosól Gdzie jest teraz prawda , byłem specjalnie zobaczyć , kupiłem teraz w marcu sól peklową i data ważności 01. 2010r Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/#findComment-64000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Spokojnie bez paniki.Jeśli peklosól była przechowywana w szczelnym pojemniku i co najważniejsze nie jest koloru żółtego nadaje się do peklowania.Standardowy termin peklosoli to 6 miesięcy ale tylko z tego względu że w opakowaniach hurtowych pakowana jest w worki foliowe które nie są na tyle szczelne aby zatrzymać wydalanie się azotynu.Szczelny suchy pojemnik może dać gwarancje dłuższego przechowywania. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/#findComment-64001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zdecydowanie odradzama ja już tak stanowczy bym nie był, nitryt się utlenia to fakt - ale przy właściwym przechowywaniu może ona posłużyć bardzo długo... miałem peklosól której data ważności minęła ponad rok temu - i wyroby na niej wybarwiały właściwie, a ostatni raz robiłem na niej miesiąc temu :tongue: - tyle że już nie robiłem mieszanki a dawałem tylko tę peklosól EDIT i miro był szybszy :wink: - ja przechowywałem w słoikach szczelnie zakręcowych Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/#findComment-64002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Ja rozsypuje (5 kg opakowanie) do małych butelek PET (po wodach do picia) przechowywałem nawet 3 lata, nigdy mi nie pożółkła, i do końca „barwiła” mięso, czyli działała.Po roku sypie już tylko peklosól, bez mieszania z solą. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/#findComment-64004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ninjan Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 moja jest biała jak "sól :grin: "-więc można używaćdzięki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/#findComment-64005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Sama sól jest nie zniszczalna.Peklosól do dodatek azotynu, gdyby bardzo szczelnie ją zamknąć będzie służyć na wieki. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/#findComment-64008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 20 Grudnia 2011 Mam pytanie dotyczące wilgotnej peklosoli, czy susząc ją pozbędę się azotynu? Chodzi mi o wagę takiej peklosoli która będzie inna od suchej a co za tym idzie będzie inna słoność przy jej wykorzystaniu. Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/#findComment-191832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 20 Grudnia 2011 Mam pytanie dotyczące wilgotnej peklosoli, czy susząc ją pozbędę się azotynu? Chodzi mi o wagę takiej peklosoli która będzie inna od suchej a co za tym idzie będzie inna słoność przy jej wykorzystaniu. Po co chcesz suszyć peklosól, zalałeś ją wodą ? Jeśli tak to jest do wyrzucenia. Jeśli nie to niepotrzebnie zawracasz sobie głowę gramami. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/#findComment-191846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Niestety kupiłem wilgotną :blush: I w porównaniu z tą samą ilością wagową suchej tej mokrej jest objętościowo mniej więc zastanawiam się czy po jej dodaniu będzie mniejsza słoność wyrobu końcowego. Dlatego pytanie o możliwość suszenia peklosoli. Rozumiem, że jeżeli bym ją wysypał na blachę i w lekko podgrzanym piekarniku podsuszył to wyjmę już nie peklosól a samą sól? Peklosól kupowałem w sklepie firmowym jednej z przetwórni, bez paragonu, przyniesiona z zaplecza tej przetwórni, za 2 kilogramy 3 zł zapłaciłem. Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/#findComment-191894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Ja kupuję peklosól w workach 25 kg. Wystarcza mi to tak na pół roku może. Do tej pory po prostu przez te pół roku stał sobie worek. Nie był jakoś specjalnie zamykany ani nic. Peklosól przy okazji była lekko wilgotna. Za każdym razem mięso które peklowałem właśnie tą peklosolą było po pierwsze dobrze wybarwione (nawet bardzo dobrze), po drugie - wędzonki były trwałe, nigdy nic mi się nie popsuło. 2-3 tygodnie w lodówce i zero odznak psucia czyli zakładam, że peklosól zadziałała, po trzecie - za każdym razem peklowałem wg tabeli dziadka i za każdym razem słoność była idealna. Nie mniej zaraz biorę to peklosól, którą mam i przesypuję do jakiś szczelnych pojemników. Nie wiedziałem, że powietrze może jej szkodzić :/ Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/#findComment-191914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Nie wiedziałem, że powietrze może jej szkodzić :/Koszu, Nie tyle powietrze co wilgoć. Sól jest silnie higroskopijna. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/#findComment-191919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Grudnia 2011 A to mi na myśl przyniosło - może by tak ryżu dosypać do peklosoli? Tak robię z solą w solniczkach wtedy ryż jako, że bardziej, jak to kolega Siara napisał, higroskopijny, wilgoć wyciąga? Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/#findComment-191926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Proszę nic nie dosypywać do peklosoli.Wystarczy ją przechowywać w szklanym, szczelnym słoiku, nic więcej. Pozdrawiam. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/#findComment-192000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 22 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 22 Grudnia 2011 szklanym, szczelnym słoikuJa ją trzymam w dwulitrowej plastikowej butelce PET, jak będę miał większą ilość to wsypię do baniaka po wodzie 5l - czy są jakieś przeciwwskazania takim praktykom? Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/#findComment-192052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witosz54 Opublikowano 24 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Grudnia 2011 Witam wszystkich forumowiczów.Rozpocząłem właśnie prrzygodę z domowym wyrobem wędlin.Zbudowałem wędzarkę na działce i pierwszy raz wędziłem swoją szynkę.Peklowałem ją na zimno solą i peklosolą,udała się za słona.Czy lepiej peklować na zimno, czy w zalewie peklowej,czy mozna używać samej peklosoli,czy mixu sól--peklosól.Jeżeli,tak to w jakich proporcjach na kg.miesa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/#findComment-192449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 24 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 24 Grudnia 2011 http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1173-czesc-vii-wedzonki-peklowanie-wedzenie-i-gotowanie Tu masz wszystko napisane. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/#findComment-192450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witosz54 Opublikowano 24 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 24 Grudnia 2011 dzieki za linka.pozdrawiam ,zyczę spokojnych Świąt spędzonych w rodzinnym gronie,przy domowych wędzonkach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/#findComment-192451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 24 Grudnia 2011 Czy lepiej peklować na zimno,Bez urazy, ale jak pekluje się na ciepło ? Chyba coś Ci się całkiem pokiełbasiło. :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/#findComment-192464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcdrive Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 4 Stycznia 2012 Witam właśnie(6 dni) pekluje mi się szynka i łopatka w peklosoli appetita http://delikatesymilo.pl/16830178-4476-large/przypr50g-appetita-sol-peklowa-zioopex.jpg i właśnie zorientowałem sie ze peklosól jest przeterminowana , jest do 02.2009 myślicie ze nadaje sie jeszcze ? miała normalny kolor itd, bo jest do 02.2009 i następna sprawa bo wydaje mi sie ze jest coś nie tak z dawkowaniem, w instrukcji jest napisane zeby dać 40g na litr wody i w tym litrze wody mam szynke ok1,5kg a w drugim naczyniu tez w litrze roztworu łopatke ok 1,3kg czy to jest wszystko w porządku? czy macie jakieś uwagi bo szkoda mi miesa i czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/#findComment-193937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 4 Stycznia 2012 mcdrive, Zawartość solanki to 4% trochę mało jak na peklowanie. Musisz wykonać nastrzyk świeżą solanką. Zbyt mała zawartość soli przy dłuższym peklowaniu może spowodować skażenie mięsa. Zrób obfity nastrzyk w tej samej proporcji i za dwa dni możesz wędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/#findComment-193943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcdrive Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 4 Stycznia 2012 Dzięki za odpowiedź, zanim napisałeś to juz sie wybierałem do apteki bo tak chciałem zrobić, chciałem dzisiaj wymienic solanke , i właśnie nie wiem na jaka czy tylko soli według tabeli dziadka uzyć? a co do tabeli dziadka takie wartosci jakie tam są tyczą sie tez czystej soli? jestem teraz w kropce, czy poprostu nową zalewe z tej apetity zrobic tylko zrobić 10% czy więcej? niemam jeszcze wedzarni planuje na wiosne zrobić, choc przyznam ze pogoda jest ładna ale niemam czasu, więc narazie są to moje pierwsze próby peklowania a miecho upeklowane bedzie upieczone. prosze o rade Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/#findComment-193947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 4 Stycznia 2012 pierwsze próby peklowania a miecho upeklowane bedzie upieczone. prosze o rade Jak do pieczenia to solimy lub marynujemy więc na samej soli. Z tabeli Dziadka bedzie za słone jeśli nie wymoczysz zrób sobie dla uproszczenia solankę z 10dkg soli na litr wody i licz 0,5l solanki na 1kg mięsa powinno być ok na słoność bez moczenia. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/#findComment-193948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.