Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie Koledzy i Koleżanki

Mam pytanie :

Kupiłem na ostatnim zlocie peklosól ,na której jest data ważności do 10.2008r.

Czy peklosól może się przeterminować czy raczej nie ?

Odpiszcie ,bo właśnie mam zamiar jej użyć .

 

Poza tym pozdrawiam wszystkich bardzo gorąco

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Zdecydowanie odradzam . Pekolsól ma ważność ok. 3 miesięcy. Jeżeli ją użyjesz to to będzie raczej sól niż peklosól

Gdzie jest teraz prawda , byłem specjalnie zobaczyć , kupiłem teraz w marcu sól peklową i data ważności 01. 2010r

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/#findComment-64000
Udostępnij na innych stronach

Spokojnie bez paniki.

Jeśli peklosól była przechowywana w szczelnym pojemniku i co najważniejsze nie jest koloru żółtego nadaje się do peklowania.

Standardowy termin peklosoli to 6 miesięcy ale tylko z tego względu że w opakowaniach hurtowych pakowana jest w worki foliowe które nie są na tyle szczelne aby zatrzymać wydalanie się azotynu.

Szczelny suchy pojemnik może dać gwarancje dłuższego przechowywania.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/#findComment-64001
Udostępnij na innych stronach

Zdecydowanie odradzam

a ja już tak stanowczy bym nie był,

nitryt się utlenia to fakt - ale przy właściwym przechowywaniu może ona posłużyć bardzo długo...

miałem peklosól której data ważności minęła ponad rok temu - i wyroby na niej wybarwiały właściwie, a ostatni raz robiłem na niej miesiąc temu :tongue:

- tyle że już nie robiłem mieszanki a dawałem tylko tę peklosól

 

EDIT

i miro był szybszy :wink: - ja przechowywałem w słoikach szczelnie zakręcowych

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/#findComment-64002
Udostępnij na innych stronach

Ja rozsypuje (5 kg opakowanie) do małych butelek PET (po wodach do picia) przechowywałem nawet 3 lata, nigdy mi nie pożółkła, i do końca „barwiła” mięso, czyli działała.

Po roku sypie już tylko peklosól, bez mieszania z solą.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/#findComment-64004
Udostępnij na innych stronach

Sama sól jest nie zniszczalna.

Peklosól do dodatek azotynu, gdyby bardzo szczelnie ją zamknąć będzie służyć na wieki.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/#findComment-64008
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Mam pytanie dotyczące wilgotnej peklosoli, czy susząc ją pozbędę się azotynu?

Chodzi mi o wagę takiej peklosoli która będzie inna od suchej a co za tym idzie będzie inna słoność przy jej wykorzystaniu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/#findComment-191832
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie dotyczące wilgotnej peklosoli, czy susząc ją pozbędę się azotynu?

Chodzi mi o wagę takiej peklosoli która będzie inna od suchej a co za tym idzie będzie inna słoność przy jej wykorzystaniu.

Po co chcesz suszyć peklosól, zalałeś ją wodą ?

Jeśli tak to jest do wyrzucenia.

Jeśli nie to niepotrzebnie zawracasz sobie głowę gramami.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/#findComment-191846
Udostępnij na innych stronach

Niestety kupiłem wilgotną :blush: I w porównaniu z tą samą ilością wagową suchej tej mokrej jest objętościowo mniej więc zastanawiam się czy po jej dodaniu będzie mniejsza słoność wyrobu końcowego. Dlatego pytanie o możliwość suszenia peklosoli.

Rozumiem, że jeżeli bym ją wysypał na blachę i w lekko podgrzanym piekarniku podsuszył to wyjmę już nie peklosól a samą sól?

 

Peklosól kupowałem w sklepie firmowym jednej z przetwórni, bez paragonu, przyniesiona z zaplecza tej przetwórni, za 2 kilogramy 3 zł zapłaciłem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/#findComment-191894
Udostępnij na innych stronach

Ja kupuję peklosól w workach 25 kg. Wystarcza mi to tak na pół roku może. Do tej pory po prostu przez te pół roku stał sobie worek. Nie był jakoś specjalnie zamykany ani nic. Peklosól przy okazji była lekko wilgotna. Za każdym razem mięso które peklowałem właśnie tą peklosolą było po pierwsze dobrze wybarwione (nawet bardzo dobrze), po drugie - wędzonki były trwałe, nigdy nic mi się nie popsuło. 2-3 tygodnie w lodówce i zero odznak psucia czyli zakładam, że peklosól zadziałała, po trzecie - za każdym razem peklowałem wg tabeli dziadka i za każdym razem słoność była idealna.

 

Nie mniej zaraz biorę to peklosól, którą mam i przesypuję do jakiś szczelnych pojemników. Nie wiedziałem, że powietrze może jej szkodzić :/

 

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/#findComment-191914
Udostępnij na innych stronach

A to mi na myśl przyniosło - może by tak ryżu dosypać do peklosoli? Tak robię z solą w solniczkach wtedy ryż jako, że bardziej, jak to kolega Siara napisał, higroskopijny, wilgoć wyciąga?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/#findComment-191926
Udostępnij na innych stronach

Proszę nic nie dosypywać do peklosoli.

Wystarczy ją przechowywać w szklanym, szczelnym słoiku, nic więcej.

 

Pozdrawiam.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/#findComment-192000
Udostępnij na innych stronach

szklanym, szczelnym słoiku

Ja ją trzymam w dwulitrowej plastikowej butelce PET, jak będę miał większą ilość to wsypię do baniaka po wodzie 5l - czy są jakieś przeciwwskazania takim praktykom?
Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/#findComment-192052
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich forumowiczów.

Rozpocząłem właśnie prrzygodę z domowym wyrobem wędlin.Zbudowałem wędzarkę na działce i pierwszy raz wędziłem swoją szynkę.Peklowałem ją na zimno solą i peklosolą,udała się za słona.

Czy lepiej peklować na zimno, czy w zalewie peklowej,czy mozna używać samej peklosoli,czy mixu sól--peklosól.Jeżeli,tak to w jakich proporcjach na kg.miesa

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/#findComment-192449
Udostępnij na innych stronach

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/#findComment-192450
Udostępnij na innych stronach

Czy lepiej peklować na zimno,

Bez urazy, ale jak pekluje się na ciepło ?

Chyba coś Ci się całkiem pokiełbasiło. :wink:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/#findComment-192464
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam właśnie(6 dni) pekluje mi się szynka i łopatka w peklosoli appetita

http://delikatesymilo.pl/16830178-4476-large/przypr50g-appetita-sol-peklowa-zioopex.jpg

i właśnie zorientowałem sie ze peklosól jest przeterminowana , jest do 02.2009 myślicie ze nadaje sie jeszcze ? miała normalny kolor itd, bo jest do 02.2009

 

i następna sprawa bo wydaje mi sie ze jest coś nie tak z dawkowaniem, w instrukcji jest napisane zeby dać 40g na litr wody i w tym litrze wody mam szynke ok1,5kg a w drugim naczyniu tez w litrze roztworu łopatke ok 1,3kg czy to jest wszystko w porządku? czy macie jakieś uwagi bo szkoda mi miesa i czasu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/#findComment-193937
Udostępnij na innych stronach

mcdrive, Zawartość solanki to 4% trochę mało jak na peklowanie. Musisz wykonać nastrzyk świeżą solanką. Zbyt mała zawartość soli przy dłuższym peklowaniu może spowodować skażenie mięsa. Zrób obfity nastrzyk w tej samej proporcji i za dwa dni możesz wędzić.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/#findComment-193943
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedź, zanim napisałeś to juz sie wybierałem do apteki bo tak chciałem zrobić, chciałem dzisiaj wymienic solanke , i właśnie nie wiem na jaka czy tylko soli według tabeli dziadka uzyć? a co do tabeli dziadka takie wartosci jakie tam są tyczą sie tez czystej soli?

jestem teraz w kropce, czy poprostu nową zalewe z tej apetity zrobic tylko zrobić 10% czy więcej? niemam jeszcze wedzarni planuje na wiosne zrobić, choc przyznam ze pogoda jest ładna ale niemam czasu, więc narazie są to moje pierwsze próby peklowania a miecho upeklowane bedzie upieczone. prosze o rade

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/#findComment-193947
Udostępnij na innych stronach

pierwsze próby peklowania a miecho upeklowane bedzie upieczone. prosze o rade

Jak do pieczenia to solimy lub marynujemy ;) więc na samej soli. Z tabeli Dziadka bedzie za słone jeśli nie wymoczysz zrób sobie dla uproszczenia solankę z 10dkg soli na litr wody i licz 0,5l solanki na 1kg mięsa powinno być ok na słoność bez moczenia.

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2485-peklos%C3%B3l/#findComment-193948
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.