beiot Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Kwietnia 2009 WitamWłaśnie robię pierwszy serek i nie chce mi się mleko ściąć! :devil: Podpuszczkę kupiłem w sklepie piwodziej w płynie. Napisane jest 1 kropla na 1 litr mleka dla serów miękkich. Dałem już 3 na 1 litr i po godzinie się nie ścina. Mleko od krowy. Podgrzane do 34stopni.Co jest nie tak, czy mleko złe, czy podpuszczka? A może jej za mało? Czy ktoś robił na podpuszczce z piwodzieja? PozdrawiamRobert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2545-podpuszczka-i-pierwszy-ser/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Ja też robię sery podpuszczkowe i z tego co się orientuję to nie każde mleko nawet prosto od krowy się zetnie.Co prawda ja daję 4 krople na litr,ale to w tym wypadku nie ma dużego znaczenia.Robiłem już ser podpuszczkowy a mleka kupionego w Lidlu i było ok,tylko mojej lepszej połowie jakoś mało skrzypiał w zębach.Podpuszczkę kupiłem w Warszawia na Słowackiego.W Twoim przypadku są dwie możliwości:1.Albo kiepska podpuszczka i dwa- kiepskie mleko.Ja stawiam na mleko /o ile mnie pamięć nie myli to za mało wapnia w mleku/ Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2545-podpuszczka-i-pierwszy-ser/#findComment-66081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Beiot,daj więcej podpuszczki. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2545-podpuszczka-i-pierwszy-ser/#findComment-66083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Dałem już 3 na 1 litr i po godzinie się nie ścina.Te krople dobrze byłoby rozpuścić w kieliszku wody i powoli wlewać, ciągle mieszając. Jeżeli nie ścina się, sugeruję zrobić próbę na małej ilości mleka (np. 1/2 szklanki), do której dodać kroplę rozprowadzonej w wodzie podpuszczki. Powinna się niezwłocznie ściąć. Można podgrzać mleko do 37st.C., wtedy proces ścinania znacznie się przyśpieszy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2545-podpuszczka-i-pierwszy-ser/#findComment-66094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Ja nie rozrabiam z wodą i nie mam problemów. Jeśli jakość mleka jest dobra i podpuszczka jest też dobra to wszystko powinno się udać.Proszę EAnna o podpowiedź po co rozpuszczać podpuszczkę w wodzie.?Z własnego doświadczenia wiem ,że jeśli się podgrzeje mleko nieco mocniej niż 35C to ser będzie twardszy.Pozdrawiam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2545-podpuszczka-i-pierwszy-ser/#findComment-66106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Ja robię z podpuszczki z "Piwodzieja",ale mleko mam kozie.U mnie trochę inne przeliczniki i czas krzepnięcia.Kropla na litr mleka ścina po 3-4 godzinach,ale do moich serów taka receptura.A EAnna dobrze radzi,każdą podpuszczkę czy w płynie czy w proszku,dobrze rozprowadzić w wodzie-lepiej się połączy mlekiem. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2545-podpuszczka-i-pierwszy-ser/#findComment-66110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Delawar Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Czy ktoś na forum ma wiedzę na temat stosowania podpuszczki zamrożonej.Dzięki za odpowiedzi.Delawar Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2545-podpuszczka-i-pierwszy-ser/#findComment-66124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Swego czasu i ja robiłem na podpuszczce z "Piwodzieja", również miałem kłopoty z krzepnięciem mleka przy podanej ilości na opakowaniu, zwiększyłem jej ilość o ile dobrze pamiętam kilkukrotnie aby ją zużyć i od tamtej pory stosuję podpuszczkę w proszku, bez większych (żadnych) kłopotów. Zawsze rozpuszczam podpuszczkę w ok 100 g wody w czasie gdy zaczynam podgrzewać mleko. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2545-podpuszczka-i-pierwszy-ser/#findComment-66127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Właśnie dodałem więcej i po ok 1,5h mleko się ścięło. Ta norma podana na opakowaniu jest za mała, chyba że po 3-4h może by się ścięło. PozdrawiamRobert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2545-podpuszczka-i-pierwszy-ser/#findComment-66144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Kwietnia 2009 po co rozpuszczać podpuszczkę w wodzieJeżeli ktoś próbował miszać ze sobą dwie ciecze o różnych kolorach mógł przekonać się - dosłownie na własne oczy - jak długo widać było w mieszaninie smugi i jak długo trzeba było mieszać aby uzyskać jednorodną mieszaninę. W przypadku składników niezabarwionych nie widać tego i często ulegamy złudzeniu, że całość jest już dobrze wymieszana. Przy mieszaniu składników o dużej dysproporcji ilości (kropla na litr) takie niebezpieczeństwo realnie istnieje. Wtedy nierówno rozprowadzona podpuszczka będzie działać tylko lokalnie, co będzie słabo widoczne. Z kolei zbyt długie mieszanie nie jest wskazane (tylko do dwóch minut), aby nie naruszać już powstajacego skrzepu. Zatem wstępne rozcieńczenie podpuszczki w zimnej (!) wodzie znacznie przyśpieszy powstanie prawidłowej mieszaniny, ponieważ do ogrzanego mleka wlejemy znacznie większą ilość rozpuszczonego składnika. Tak jak napisała Ela:każdą podpuszczkę czy w płynie czy w proszku,dobrze rozprowadzić w wodzie-lepiej się połączy mlekiem. [ Dodano: Nie Kwi 26, 2009 9:13 am ] Nie jest obojętne po jakim czasie uzyskamy skrzep. Dla serów miękkich ten czas powinien być dłuższy, dla twardych - krótszy. Znawca serowarstwa Licznerski w swojej książce "Praktyczne serowarstwo" pisze, że przed zaprawieniem mleka podpuszczką powinno się wykonać próbę krzepniecia dla używanej podpuszczki i obrabianego mleka. W domowej praktyce nie robi się tego, ale w takim razie trudno uniknąć niespodzianek :wink: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2545-podpuszczka-i-pierwszy-ser/#findComment-66146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Ale ja będę dalej upierdliwy i twierdzę, że czy wleje się podpuszczkę rozpuszczoną w wodzie czy nierozpuszczoną to jeśli podpuszczka jest dobra i mleko jest ok. to skrzep powstania.A w tym poście chodzi o to ,że mleko się nie ścieło i to prawdopodobnie nie jest winą dolania nierozpuszczonej podpuszczki. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2545-podpuszczka-i-pierwszy-ser/#findComment-66187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Serek wg. przepisu TIERA wyszedł Suuuuper. Mimo, iż podpuszczki musiałem dać więcej. Smakuje jak krowi oscypek z Zakopanego. A oto efekt: :lol: http://img528.imageshack.us/img528/8769/img0740.th.jpg Mam pytanko: gdzie najlepiej kupować (u kogo) podpuszczkę. Proszę o sprawdzone namiary. Pozdrawiam Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2545-podpuszczka-i-pierwszy-ser/#findComment-66216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Kupuję u tego Pana: http://www.allegro.pl/item619095529_podpuszczka_20g_natychmiast_wazna_xii_2010.html .Do tej pory się nie zawiodłem. Podpuszczka zawsze jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2545-podpuszczka-i-pierwszy-ser/#findComment-66229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Serek wg. przepisu TIERA wyszedł Suuuuper.Jak długo go wędziłeś? Wygląda wspaniale :!: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2545-podpuszczka-i-pierwszy-ser/#findComment-66233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Beiot GRATULACJE! serek jak malowany zes mi chlopie smaku narobil... :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2545-podpuszczka-i-pierwszy-ser/#findComment-66235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Witam Jak długo go wędziłeś? Wygląda wspaniale Sam się zdziwiłem, że mi tak za pierwszym razem wyszło :shock: Ser dość mocno wyciskałem i bałem się że będzie za twardy. Moim zdaniem jest ok. Jak się go gryzie to fajnie piszczy na zębach. Jest taki lekko gumowy (sprężysty). Osadzanie ok 2h w przewiewnym pomieszczeniu (garaż :grin: ). Wędziłem 2 razy: pierwszy raz 1,4h - przerwa 1h i drugi raz 2h. Temp 35-40stopni, dym gęsty. Jak zrobię kilka razy to będę mógł coś więcej powiedzieć. Pozdrawiam Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2545-podpuszczka-i-pierwszy-ser/#findComment-66236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Witam.No super a jednak się udało.Gratulacje. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2545-podpuszczka-i-pierwszy-ser/#findComment-66254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OlgaSmile Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 25 Maja 2009 Serek wg. przepisu TIERA wyszedł Suuuuper. Mimo, iż podpuszczki musiałem dać więcej. Smakuje jak krowi oscypek z Zakopanego. A oto efekt: :lol: Obrazek Mam pytanko: gdzie najlepiej kupować (u kogo) podpuszczkę. Proszę o sprawdzone namiary. Pozdrawiam Robert Czy mogę prosić o link do przepisu na taki ser? Cytuj Pozdrawiam serdecznieOlga Smile Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2545-podpuszczka-i-pierwszy-ser/#findComment-69413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepper Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 25 Maja 2009 Czy mogę prosić o link do przepisu na taki ser? OlgaSmile, ..Mówisz ..Masz.. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=964 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2545-podpuszczka-i-pierwszy-ser/#findComment-69432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 26 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 26 Maja 2009 Witam Czy mogę prosić o link do przepisu na taki ser? OlgaSmile, ..Mówisz ..Masz.. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=964 Dzięki, wyręczyłeś mnie. To dokładnie ten przepis. Robiłem drugi raz i powiem że występuje powtarzalność. Z 20 l mleka od krowy wychodzi mi 12% sera po uwędzeniu. Napisane jest tylko aby mocno nie wyciskać, Ja wyciskam z całej siły. Serek jest wtedy bardziej zwarty i gumiasty, tak mi się zdaje. Nie ma też mniej dziurek. W weekend robię kolejny raz. Strasznie szybko schodzi. Pozdrawiam Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2545-podpuszczka-i-pierwszy-ser/#findComment-69543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 31 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 31 Maja 2009 beiot, odciągasz wcześniej śmietanę z mleka :question: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2545-podpuszczka-i-pierwszy-ser/#findComment-69886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 1 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zico, nie odciągam i nie pasteryzuję. Właśnie w weekend robiłem kolejny raz dzisiaj będę wędził. Trochę zmodyfikowałem produkcję, tj. zamiast odciskać powiesiłem w lnianych ścierkach do ocieknięcia na ok 2h i po tym do solanki, a dzisiaj do wędzenia. Zobaczę jaka będzie konsystencja. Zależy mi i współ przeżuwaczom na piszczeniu na zębach przy gryzieniu. :lol: Napiszę jak wyjdzie tym razem. Robiłem jak poprzednio ze 20l świeżego mleka od krowy po ok 2-3h od udoju. Teraz myślę o żółtym serze. Pozdrawiam Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2545-podpuszczka-i-pierwszy-ser/#findComment-69998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 1 Czerwca 2009 Ser dość mocno wyciskałem i bałem się że będzie za twardy. Moim zdaniem jest ok. Jak się go gryzie to fajnie piszczy na zębach. Jest taki lekko gumowy (sprężysty).Trochę zmodyfikowałem produkcję, tj. zamiast odciskać powiesiłem w lnianych ścierkach do ocieknięcia na ok 2h i po tym do solanki, a dzisiaj do wędzenia. Zobaczę jaka będzie konsystencja. Zależy mi i współ przeżuwaczom na piszczeniu na zębach przy gryzieniu. :lol: :question: Nie zmienia się zwycięskiej drużyny :wink: :lol: Jestem ciekaw co Ci dzisiaj wyszło :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2545-podpuszczka-i-pierwszy-ser/#findComment-70014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 1 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 1 Czerwca 2009 Nie zmienia się zwycięskiej drużynyNie zmieniam tylko i wyłącznie eksperymentuję. Wiem jak smakuje mocno wyciskany zboczymy jutro jak ten drugi wyszedł, który co dopiero wyjąłem z wędzarni. :smile: Jak spróbuję to napiszę i zrobię fotki. Sam jestem ciekaw. Pozdrawiam Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2545-podpuszczka-i-pierwszy-ser/#findComment-70081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 2 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 2 Czerwca 2009 Jak obiecałem załączam foty serka. Spróbowałem i teraz jest "luźniejszy", w smaku bardziej delikatny, ale bardziej przewędzony i lekko żółtawy wewnątrz oraz ma więcej dziurek. Czyli jak ktoś lubi delikatniejsze sery to nie trzeba wyciskać, a pozwolić ociec swobodnie. Pozdrawiam Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2545-podpuszczka-i-pierwszy-ser/#findComment-70105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.