Skocz do zawartości

Kiełbasa grillowa grubo rozdrobniona-przepis I.


Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

a ja robie grillowa z szynki a dokladniej kl 2a , i plus tluszcz twardy jaki udalo mi sie pozyskac z calej tylniej nogi ktora kupilem plus do tego troche wolowiny kupilem na klej (ale jakos ta hamerykanska wolowina nie zabardzo kleista wiec nastepnym razem kupie golonke)

 

wedze z osuszaniem 3 godz i po parzeniu i obsuszeniu znowu do wedzarki na 2 godz i zobaczymy jak dobrze uwedzona kielbaska bedzie sie sprawowac na grilku .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/3/#findComment-74038
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 76
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

wedze z osuszaniem 3 godz i po parzeniu i obsuszeniu znowu do wedzarki na 2 godz i zobaczymy jak dobrze uwedzona kielbaska bedzie sie sprawowac na grilku .

Moja już gotowa - 5kg. Teraz leżakuje w lodówce, a jutro godzinka wędzenia,nie więcej i parzenie.

Marcin spróbuj cześć kiełbas uwędzić przez godzinę, a resztę przez pięć, jak planujesz. Po grillowaniu zobaczysz, że z wędzeniem kiełbas na grilla przez 5 godz. to trochę przesada. :grin:

 

 

 

Pochwal się jakie :question:

 

Ostatnio był czosnkowo-ogórkowy ze śmietaną i koperkiem. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/3/#findComment-74040
Udostępnij na innych stronach

Czułem, że będzie pogoda na grilla - dziś właśnie sprawdzę w praktyce swój piątkowy wyrób. :grin:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/3/#findComment-74189
Udostępnij na innych stronach

Już po sprawie, do kiełbaski sos grecki i turecki oraz sałatka grecka. :grin:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/3/#findComment-74197
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Mięso się chłodzi, dziś kolejna porcja grillowej zostanie sporządzona ściśle wg.przepisu. :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/3/#findComment-75725
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Oj ladne te kielbaseczki , musze popelnic - ale ta pogoda taka goraca ze ciezko cokolwiek chciec .

 

Tak apropo grila widze ze masz okragly cos ale weber , otoz proponuje Ci maly eksperymencik z zgillem a wlasciwie z weglem - nastepnym razem wegiel przesun na jedna strone grila by siegal prawie pod siatke a druga strone zostaw wolna , i wtedy kielbaski lub miecho zapodajesz na zar po minutce (ladnie sie przysmaza co powoduje zwlaszcza w miesie zatrzymanie soczystosci ) a nastepnie przekladaj na strone tam gdzie nie ma zaru ale i tak jest temperatura i kielbaski spokojnie sobie dochodza i nie martwimy sie ze sie spala na zewnatrz a w srodku beda niedopieczone .

 

Najlepiej jakby byla jeszcze pokrywa do grillka wtedy mozna bardziej efektywnie grillowac wieksze kawalki miesa .

 

Ps faktycznie masz racje ze 5 godz wedzenia kielbasek to przesada teraz powyzej 1,5 godz wedzenia grilowej nie wchodze

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/3/#findComment-75732
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejsza grillowa już dojrzewa, nadziana w grubsze jelita wyszło niecałe 5kg. 30 dkg farszu zostało w lejku i maszynce. Jutro wędzenie, parzenie i konsumpcja. :grin:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/3/#findComment-75753
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Wczoraj myślę zrobię grillową, a tu skład surowcowy nie pasuje i aby się pozbyć resztek mięsa zgromadzonych w lodówce zrobiłem kiełbasę, pieczoną podsuszaną, przy okazji małą szyneczkę też dymkiem trąciłem. :grin:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/3/#findComment-77785
Udostępnij na innych stronach

Ja bym tej kiełbaski na grillu nie nacinał.Tłuszczyk się nie wytopi.Pzdr

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/3/#findComment-77847
Udostępnij na innych stronach

Jaka wyszła w przekroju.

Zjadliwie, foty nie mam aparat zapakowany. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/3/#findComment-77862
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...
Sezon na grilla późno zacznę, dopiero zabiorę się za zrobienie kiełbasek grillowych. Mam zamiar wprowadzić drobne modyfikacje do przepisów. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/3/#findComment-110469
Udostępnij na innych stronach

pis67, zrobiłem 10kg tej kiełbaski według tego przepisu,wędziłem niecałe 1,5 godz. próbowałem na zimno i są ok.Na grilla się szykowałem,ale ta pogoda pokrzyżowała plany wiec termin się przesunie,a kiełbaski czekają.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/3/#findComment-110473
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaska smakowała wszystkim.

No co Ty beiot- przy ognisku i o "suchym pysku" :wink:

 

Ps. Mam pytanko do technologów- Wyrobów peklowanych raczej nie grilujemy. Czy to też dotyczy kiełbasek i mięs nasolonych solą z saletrą ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/3/#findComment-110478
Udostępnij na innych stronach

No co Ty beiot- przy ognisku i o "suchym pysku" :wink:

 

 

Popatrz na "murzynki" a będziesz wiedział czy o suchym :grin: :lol: :lol:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/3/#findComment-110479
Udostępnij na innych stronach

Wyrobów peklowanych raczej nie grilujemy. Czy to też dotyczy kiełbasek i mięs nasolonych solą z saletrą ?

nitrozoaminy bedą tworzyć się także z peklowania saletrą - przecież w końcowym efekcie powstają dokładnie te same związki (azotan przechodzi w azotyn)
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/3/#findComment-110483
Udostępnij na innych stronach

Taki skromny pomysł. :rolleyes:

Zamiast peklowania, dodać do kiełbasek na grill trochę słodkiej papryki, lub przecieru pomidorowego :arrow: przekrój fajny czerwony i niemusimy narażać nas ani naszych kochanych na szkodliwe zwiąski nitrozoaminów w procesie grillowania lub pieczenia.

 

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/3/#findComment-110489
Udostępnij na innych stronach

Wyrobów peklowanych raczej nie grilujemy.

Grillowe i ogniskowe zawsze robię tylko na soli!

 

 

Pysk był mokry od własnego browarku :thumbsup:

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/3/#findComment-110491
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Dziś zapeklowałem mięska na grillową, zapas zrobiony w końcu maja zniknął. Przy okazji ukręcę trochę żywieckiej. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/3/#findComment-116830
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Wysłany: Czw 08 Lip, 2010 22:42     

Dziś zapeklowałem mięska na grillową, zapas zrobiony w końcu maja zniknął. Przy okazji ukręcę trochę żywieckiej.

_________________

A dzisiaj

 

Wysłany: Dzisiaj 10:42     

Post wygaśnie: 27.04, 10:42

Przypominam o kiełbaskach na grilla, i o takich na samej soli, i o surowych. Sezon za pasem, dla planujących - przypomnienie .

 

 

_________________

pis67@o2.pl

Hmmm... :grin:

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/3/#findComment-214325
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Zrobilem na probe 4kg o ja glupi myslalem ze do degustacji hehehe Po 2 godz na grillu tylko ruszt zostal Pierwsza klasa polecam

http://xt24.eu/sklep/volvoforum/

www.facebook.com/OdziezVolvo?ref=hl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/3/#findComment-216818
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Tylko mnie nie zlinczujcie :blush: . W przyszłą sobotę zawita do mnie dość liczne towarzystwo i będzie imprezka ze mną w roli głównej ( urodzinki - 45 ) . Jestem dopiero początkującym zadymiarzem i bardziej wzrokowcem . Jednak to mój problem . Zapowiada się ładna pogoda i chcę gości uraczyć między innymi grillem . Wędzonkami zdążyłem się już pochwalić , chłopską również ale nic na grilla jeszcze nie robiłem . Na wędzenie nie mam w tygodniu czasu więc postanowiłem zrobić białą na grilla według tego przepisu . I tu wychodzi mój problem i brak doświadczenia . Chodzi mi o biodrówkę z przepisu . Wstępnie się rozglądałem i takiej pozycji u nas w sklepach nie widziałem . Jest karczek , łopatka , szynka ale biodrówki nie uwidzisz :blush: . Podpowiedzcie mi bo może to się inaczej nazywa jak już trafia na półki sklepowe lub może coś dać w zamian ??? Wolę nic nie robić niż dać plamę przed przyjaciółmi , jednak coś mnie ciągnie aby zabłysnąć bo tyle się nagadałem o tej stronce i mojej pasji . Jednak nie wiem czy to jest dobry moment na zabłyśnięcie i pierwsze próby .

 

Białą chcę sparzyć i dopiero na grilla. Dobrze zrobię ??? Soli jest widzę w przepisie 19g na kg mięsa w przepisie pisa67 a w większości kiełbas coś koło 17g/kg . Przepis jest przepisem i nie dyskutuje zwłaszcza jak wszystkim smakuje :thumbsup: .

 

A może jeszcze mi coś podpowiecie ???

 

Dzięki i przepraszam za ............ eh sami wiecie :blush:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/3/#findComment-229014
Udostępnij na innych stronach

Jest karczek , łopatka ,

Zrób z karkówki 4kg i łopatki 1kg i będzie git, a jeśli do tego z 1kg podgardla Ci się uda dokupić i dodać będzie jeszcze lepiej. :cool: A soli możesz zmniejszyć i do 17g/kg mięsa. :cool:

Białą można sparzyć przed grillowaniem.

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/3/#findComment-229102
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.