Gość Anonymous Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 16 Lipca 2009 a ja robie grillowa z szynki a dokladniej kl 2a , i plus tluszcz twardy jaki udalo mi sie pozyskac z calej tylniej nogi ktora kupilem plus do tego troche wolowiny kupilem na klej (ale jakos ta hamerykanska wolowina nie zabardzo kleista wiec nastepnym razem kupie golonke) wedze z osuszaniem 3 godz i po parzeniu i obsuszeniu znowu do wedzarki na 2 godz i zobaczymy jak dobrze uwedzona kielbaska bedzie sie sprawowac na grilku . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/3/#findComment-74038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 16 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 16 Lipca 2009 wedze z osuszaniem 3 godz i po parzeniu i obsuszeniu znowu do wedzarki na 2 godz i zobaczymy jak dobrze uwedzona kielbaska bedzie sie sprawowac na grilku . Moja już gotowa - 5kg. Teraz leżakuje w lodówce, a jutro godzinka wędzenia,nie więcej i parzenie. Marcin spróbuj cześć kiełbas uwędzić przez godzinę, a resztę przez pięć, jak planujesz. Po grillowaniu zobaczysz, że z wędzeniem kiełbas na grilla przez 5 godz. to trochę przesada. :grin: Pochwal się jakie :question: Ostatnio był czosnkowo-ogórkowy ze śmietaną i koperkiem. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/3/#findComment-74040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 19 Lipca 2009 Czułem, że będzie pogoda na grilla - dziś właśnie sprawdzę w praktyce swój piątkowy wyrób. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/3/#findComment-74189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 19 Lipca 2009 Już po sprawie, do kiełbaski sos grecki i turecki oraz sałatka grecka. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/3/#findComment-74197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Mięso się chłodzi, dziś kolejna porcja grillowej zostanie sporządzona ściśle wg.przepisu. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/3/#findComment-75725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Oj ladne te kielbaseczki , musze popelnic - ale ta pogoda taka goraca ze ciezko cokolwiek chciec . Tak apropo grila widze ze masz okragly cos ale weber , otoz proponuje Ci maly eksperymencik z zgillem a wlasciwie z weglem - nastepnym razem wegiel przesun na jedna strone grila by siegal prawie pod siatke a druga strone zostaw wolna , i wtedy kielbaski lub miecho zapodajesz na zar po minutce (ladnie sie przysmaza co powoduje zwlaszcza w miesie zatrzymanie soczystosci ) a nastepnie przekladaj na strone tam gdzie nie ma zaru ale i tak jest temperatura i kielbaski spokojnie sobie dochodza i nie martwimy sie ze sie spala na zewnatrz a w srodku beda niedopieczone . Najlepiej jakby byla jeszcze pokrywa do grillka wtedy mozna bardziej efektywnie grillowac wieksze kawalki miesa . Ps faktycznie masz racje ze 5 godz wedzenia kielbasek to przesada teraz powyzej 1,5 godz wedzenia grilowej nie wchodze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/3/#findComment-75732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Dzisiejsza grillowa już dojrzewa, nadziana w grubsze jelita wyszło niecałe 5kg. 30 dkg farszu zostało w lejku i maszynce. Jutro wędzenie, parzenie i konsumpcja. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/3/#findComment-75753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Wczoraj myślę zrobię grillową, a tu skład surowcowy nie pasuje i aby się pozbyć resztek mięsa zgromadzonych w lodówce zrobiłem kiełbasę, pieczoną podsuszaną, przy okazji małą szyneczkę też dymkiem trąciłem. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/3/#findComment-77785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Jaka wyszła w przekroju. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/3/#findComment-77839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Ja bym tej kiełbaski na grillu nie nacinał.Tłuszczyk się nie wytopi.Pzdr Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/3/#findComment-77847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Jaka wyszła w przekroju. Zjadliwie, foty nie mam aparat zapakowany. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/3/#findComment-77862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 2 Maja 2010 Sezon na grilla późno zacznę, dopiero zabiorę się za zrobienie kiełbasek grillowych. Mam zamiar wprowadzić drobne modyfikacje do przepisów. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/3/#findComment-110469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 2 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 2 Maja 2010 pis67, zrobiłem 10kg tej kiełbaski według tego przepisu,wędziłem niecałe 1,5 godz. próbowałem na zimno i są ok.Na grilla się szykowałem,ale ta pogoda pokrzyżowała plany wiec termin się przesunie,a kiełbaski czekają. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/3/#findComment-110473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 2 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 2 Maja 2010 Kiełbaska smakowała wszystkim. Polecam. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/3/#findComment-110476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 3 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 3 Maja 2010 Kiełbaska smakowała wszystkim. No co Ty beiot- przy ognisku i o "suchym pysku" :wink: Ps. Mam pytanko do technologów- Wyrobów peklowanych raczej nie grilujemy. Czy to też dotyczy kiełbasek i mięs nasolonych solą z saletrą ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/3/#findComment-110478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 3 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 3 Maja 2010 No co Ty beiot- przy ognisku i o "suchym pysku" :wink: Popatrz na "murzynki" a będziesz wiedział czy o suchym :grin: :lol: :lol: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/3/#findComment-110479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 3 Maja 2010 Wyrobów peklowanych raczej nie grilujemy. Czy to też dotyczy kiełbasek i mięs nasolonych solą z saletrą ?nitrozoaminy bedą tworzyć się także z peklowania saletrą - przecież w końcowym efekcie powstają dokładnie te same związki (azotan przechodzi w azotyn) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/3/#findComment-110483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 3 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 3 Maja 2010 Taki skromny pomysł. :rolleyes: Zamiast peklowania, dodać do kiełbasek na grill trochę słodkiej papryki, lub przecieru pomidorowego :arrow: przekrój fajny czerwony i niemusimy narażać nas ani naszych kochanych na szkodliwe zwiąski nitrozoaminów w procesie grillowania lub pieczenia. Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/3/#findComment-110489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 3 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 3 Maja 2010 Wyrobów peklowanych raczej nie grilujemy.Grillowe i ogniskowe zawsze robię tylko na soli! Pysk był mokry od własnego browarku :thumbsup: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/3/#findComment-110491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 4 Maja 2010 Wczoraj piersze grilowanie kiełbaski według tego przepisu,smakowała wyśmienicie.Brawo za przepis :thumbsup: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/3/#findComment-110559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 8 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 8 Lipca 2010 Dziś zapeklowałem mięska na grillową, zapas zrobiony w końcu maja zniknął. Przy okazji ukręcę trochę żywieckiej. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/3/#findComment-116830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Wysłany: Czw 08 Lip, 2010 22:42 Dziś zapeklowałem mięska na grillową, zapas zrobiony w końcu maja zniknął. Przy okazji ukręcę trochę żywieckiej. _________________ A dzisiaj Wysłany: Dzisiaj 10:42 Post wygaśnie: 27.04, 10:42 Przypominam o kiełbaskach na grilla, i o takich na samej soli, i o surowych. Sezon za pasem, dla planujących - przypomnienie . _________________ pis67@o2.pl Hmmm... :grin: Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/3/#findComment-214325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daro699 Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 7 Maja 2012 Zrobilem na probe 4kg o ja glupi myslalem ze do degustacji hehehe Po 2 godz na grillu tylko ruszt zostal Pierwsza klasa polecam Cytuj http://xt24.eu/sklep/volvoforum/ www.facebook.com/OdziezVolvo?ref=hl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/3/#findComment-216818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 22 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 22 Lipca 2012 Tylko mnie nie zlinczujcie :blush: . W przyszłą sobotę zawita do mnie dość liczne towarzystwo i będzie imprezka ze mną w roli głównej ( urodzinki - 45 ) . Jestem dopiero początkującym zadymiarzem i bardziej wzrokowcem . Jednak to mój problem . Zapowiada się ładna pogoda i chcę gości uraczyć między innymi grillem . Wędzonkami zdążyłem się już pochwalić , chłopską również ale nic na grilla jeszcze nie robiłem . Na wędzenie nie mam w tygodniu czasu więc postanowiłem zrobić białą na grilla według tego przepisu . I tu wychodzi mój problem i brak doświadczenia . Chodzi mi o biodrówkę z przepisu . Wstępnie się rozglądałem i takiej pozycji u nas w sklepach nie widziałem . Jest karczek , łopatka , szynka ale biodrówki nie uwidzisz :blush: . Podpowiedzcie mi bo może to się inaczej nazywa jak już trafia na półki sklepowe lub może coś dać w zamian ??? Wolę nic nie robić niż dać plamę przed przyjaciółmi , jednak coś mnie ciągnie aby zabłysnąć bo tyle się nagadałem o tej stronce i mojej pasji . Jednak nie wiem czy to jest dobry moment na zabłyśnięcie i pierwsze próby . Białą chcę sparzyć i dopiero na grilla. Dobrze zrobię ??? Soli jest widzę w przepisie 19g na kg mięsa w przepisie pisa67 a w większości kiełbas coś koło 17g/kg . Przepis jest przepisem i nie dyskutuje zwłaszcza jak wszystkim smakuje :thumbsup: . A może jeszcze mi coś podpowiecie ??? Dzięki i przepraszam za ............ eh sami wiecie :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/3/#findComment-229014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 22 Lipca 2012 Jest karczek , łopatka , Zrób z karkówki 4kg i łopatki 1kg i będzie git, a jeśli do tego z 1kg podgardla Ci się uda dokupić i dodać będzie jeszcze lepiej. A soli możesz zmniejszyć i do 17g/kg mięsa. Białą można sparzyć przed grillowaniem. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2549-kie%C5%82basa-grillowa-grubo-rozdrobniona-przepis-i/page/3/#findComment-229102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.