salvado Opublikowano 31 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 31 Maja 2009 witcher, cosik strasznie tępego kozika użyłeś do przekrojenia tej żywieckiej :grin: :grin: :grin: Jest szansa na fotkę przekroju po ostrym nożu? Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/2/#findComment-69954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 1 Czerwca 2009 witcher, i w gąsiorku już dno widać :sad: nie dobrze nie dobrze :grin: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/2/#findComment-69973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witcher Opublikowano 1 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 1 Czerwca 2009 Papla Ta cienka to jest ta sama kiełbaska co z początku tego postu salvado kozik nie był za ostry, bo i ja nie za ostro patrzyłem już :blush: wieczorkiem wstawię fotkę po przecięciu ostrym nożem. Zico To jest dopiero wstępnie zalany roztwór wiśni i spirytusu Jeszcze tydzień i zaleje resztą płynu Cytuj Wiem co jem bo sam to robię Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/2/#findComment-69975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 1 Czerwca 2009 Ładnie ci to wyszło,tak trzymaj. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/2/#findComment-69976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witcher Opublikowano 1 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 1 Czerwca 2009 Obiecana fotka Dodam jeszcze, że wyjściowo kiełbaski miały 1-1,1 KG po wędzeniu i obsuszeniu uzyskałem kiełbaski o wadze 0,85-0,90 KG Cytuj Wiem co jem bo sam to robię Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/2/#findComment-70056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 1 Czerwca 2009 Ładny przekrój, tylko te pomarszczenia sugerujące dodatek zbyt dużej ilości płynu podnoszącego wydajność w wyrobach wysokowydajnych a w wyrobach podsuszanych skutkujące takim wyglądem .Dobrze zrobiona wędlina tego typu jest pomarszczona na całej długości ale nie posiada takich fałd. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/2/#findComment-70059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 1 Czerwca 2009 witcher, Super !!! Szczere gratulacje :-) Jeśli smakuje tak jak wygląda, to czas mi jechać po nauki do MM :-) Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/2/#findComment-70066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witcher Opublikowano 1 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 1 Czerwca 2009 DZIADEK Trzymałem się przepisu ze strony głównej, nie mniej jednak jakieś minimalne odchylenia mogły powstać. Może sam proces wędzenia (bez parzenia, pod koniec wędzenia zaczeło padać ) i podsuszania miał wpływ. salvado Szczerze zapraszam, znajdzie się dodatkowo do wędlinki coś % z mojej piwniczki. Chociaż jestem pewny że więcej nauczyłbym się od ciebie w tej dziedzinie :wink: Mam nadzieje że uda mi się na któryś z kursów SDM podskoczyć aby uzupełnić swoją wiedzę w tej dziedzinie, ale narazie spodziewam się maleństwa w lipcu tego roku i wszelkie wypady musze odłożyć na później Cytuj Wiem co jem bo sam to robię Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/2/#findComment-70080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 2 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 2 Czerwca 2009 Dzisiaj uwędziłem pierwszą kiełbaske czosnek (2-3 średnie główki) Wszystko dokładnie mieszamy dodać pieprz, gorczyca rozmiażdżona, i przez praske rozdrobniony czosnek ( 2 - 3 główki średnie) Witam 2 - 3 ząbki czy rzeczywiście 2-3 główki czosnku ?? Bo jak na 5 kg wsadu to pewnie 2-3 zabki to malo, ale czy 2-3 glowki nie za duzo ?? - prosze o wyjasnienie, bo przepis jest w sumie nieskomplikowany i wart wypróbowania... ... a właśnie nadeszła do mnie wedzarka Grzegorza bedzie sie działo... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/2/#findComment-70087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witcher Opublikowano 2 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 2 Czerwca 2009 alehar Dodaję 2-3 główki czosnku wyciśniete przez praske. Jeżeli nie lubisz smaku czosnku możesz dać mniej. Oczywiście mówię tu o polskim czosnku (to nie są duże główki) a nie o chińskim który jest dostępny w sklepach. Cytuj Wiem co jem bo sam to robię Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/2/#findComment-70094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 2 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 2 Czerwca 2009 OK - dziekiCzosnek lubie szczegolnie w wyrobach Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/2/#findComment-70100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 2 Czerwca 2009 Witam 2 - 3 ząbki czy rzeczywiście 2-3 główki czosnku ?? Ja daję zgodnie z przepisem.W przepisach podana jest na ogół waga czosnku i tego się trzymam ,ale ilość przypraw to rzecz gustu.Pozdrawiam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/2/#findComment-70102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 16 Czerwca 2009 Udało nam sie zrobić taką kiełbaskę. Przepis jak na krakowską-nieco zmodyfikowany z kawałkami koziny. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/2/#findComment-71685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 16 Czerwca 2009 Ela, głodny jestem i ślinka cieknie, a kiełbaski cudne :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/2/#findComment-71695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 16 Czerwca 2009 Jaki rozmiar osłonek został użyty do tych kiełbas?Poozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/2/#findComment-71714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 16 Czerwca 2009 Osłonki białkowe kaliber 65. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/2/#findComment-71722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 16 Czerwca 2009 Ciekawie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/2/#findComment-71723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 16 Czerwca 2009 Fajnie wygląda a jeszcze jak ma ( bzika ) tak określam smak i zapachto gratuluje, może by się coś podobnego zrobiło ale GDZIE KOZINA :lol: Cytuj POZDRAWIAM JASIU52 ........................................ważne to dobrze zadymić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/2/#findComment-71731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 16 Czerwca 2009 Pyszna jest,a pachnie cuuuudownie :lol: A kozina u mnie :lol: Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/2/#findComment-71748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 16 Czerwca 2009 z kawałkami koziny. _________________ W Pacanowie po kozinę byłeś? :grin: Ale i tak wygląda nieźle. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/2/#findComment-71749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 17 Czerwca 2009 ELU żeby to było bliżej na pewno bym się po coś z koziołka zjawił :wink: Cytuj POZDRAWIAM JASIU52 ........................................ważne to dobrze zadymić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/2/#findComment-71820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 17 Czerwca 2009 Teraz właśnie mamy świeżą kozinkę,ale ja to na jakimś wygnaniu Do Was wszystkich mam tak daaaleko Ale na zlot już spakowana :lol: Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/2/#findComment-71827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 17 Czerwca 2009 z kawałkami kozinyBędąc na wycieczce objazdowej po Grecji miałem wielką ochotę spróbować koziny - sądziłem, że tam to bardzo popularne mięso (zresztą jeżdżąc autokarem spotyka się wiele stad kóz) - niestety nie udało mi się :shock: . A tak na marginesie - czy ktoś wie jak po grecku nazywa się kozina ??? Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/2/#findComment-71828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 17 Czerwca 2009 Meeeee!Albo coś w tym stylu :) Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/2/#findComment-71830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witcher Opublikowano 16 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 16 Września 2009 Naszedł mnie smaczek na białą kiełbaskę surową. Zmieliłem 2,5kg łopatki na sitku 6mm, 1,5kg wołowinki (udziec) na sitku 10mm, oraz 1kg podgardla sitko 6mm. Do tego peklosól zgodnie z obowiązującymi normami (chciałem mieć różowiutkie mięsko) ok 40gr majeranku i tyle samo pieprzu oraz 10 ziaren kolendry zmielonej. a oto efekt: Smaczek pierwsza klasa, lekko pieprzne Cytuj Wiem co jem bo sam to robię Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/page/2/#findComment-80329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.