Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witcher,

cosik strasznie tępego kozika użyłeś do przekrojenia tej żywieckiej :grin: :grin: :grin:

Jest szansa na fotkę przekroju po ostrym nożu?

• Odpowiedzi 87
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Papla Ta cienka to jest ta sama kiełbaska co z początku tego postu :)

salvado kozik nie był za ostry, bo i ja nie za ostro patrzyłem już :blush: wieczorkiem wstawię fotkę po przecięciu ostrym nożem.

Zico To jest dopiero wstępnie zalany roztwór wiśni i spirytusu :) Jeszcze tydzień i zaleje resztą płynu :)

Wiem co jem bo sam to robię :)

Obiecana fotka :)

Dodam jeszcze, że wyjściowo kiełbaski miały 1-1,1 KG po wędzeniu i obsuszeniu uzyskałem kiełbaski o wadze 0,85-0,90 KG

Ładny przekrój, tylko te pomarszczenia sugerujące dodatek zbyt dużej ilości płynu podnoszącego wydajność w wyrobach wysokowydajnych a w wyrobach podsuszanych skutkujące takim wyglądem .Dobrze zrobiona wędlina tego typu jest pomarszczona na całej długości ale nie posiada takich fałd. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

DZIADEK Trzymałem się przepisu ze strony głównej, nie mniej jednak jakieś minimalne odchylenia mogły powstać. Może sam proces wędzenia (bez parzenia, pod koniec wędzenia zaczeło padać :( ) i podsuszania miał wpływ.

salvado Szczerze zapraszam, znajdzie się dodatkowo do wędlinki coś % z mojej piwniczki. :) Chociaż jestem pewny że więcej nauczyłbym się od ciebie w tej dziedzinie :wink:

Mam nadzieje że uda mi się na któryś z kursów SDM podskoczyć aby uzupełnić swoją wiedzę w tej dziedzinie, ale narazie spodziewam się maleństwa w lipcu tego roku i wszelkie wypady musze odłożyć na później :)

Dzisiaj uwędziłem pierwszą kiełbaske :)

czosnek (2-3 średnie główki)

Wszystko dokładnie mieszamy dodać pieprz, gorczyca rozmiażdżona, i przez praske rozdrobniony czosnek ( 2 - 3 główki średnie)

Witam

2 - 3 ząbki czy rzeczywiście 2-3 główki czosnku ??

Bo jak na 5 kg wsadu to pewnie 2-3 zabki to malo, ale czy 2-3 glowki nie za duzo ?? - prosze o wyjasnienie, bo przepis jest w sumie nieskomplikowany i wart wypróbowania...

... a właśnie nadeszła do mnie wedzarka Grzegorza :) bedzie sie działo... :)

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999

alehar Dodaję 2-3 główki czosnku wyciśniete przez praske. Jeżeli nie lubisz smaku czosnku możesz dać mniej. Oczywiście mówię tu o polskim czosnku (to nie są duże główki) a nie o chińskim który jest dostępny w sklepach.

Witam

2 - 3 ząbki czy rzeczywiście 2-3 główki czosnku ??

Ja daję zgodnie z przepisem.W przepisach podana jest na ogół waga czosnku i tego się trzymam ,ale ilość przypraw to rzecz gustu.Pozdrawiam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

• 2 tygodnie później...

Fajnie wygląda a jeszcze jak ma ( bzika ) tak określam smak i zapach

to gratuluje, może by się coś podobnego zrobiło ale GDZIE KOZINA :lol:

POZDRAWIAM JASIU52

........................................

ważne to dobrze zadymić :D

z kawałkami koziny.

W Pacanowie po kozinę byłeś? :grin:

Ale i tak wygląda nieźle. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
ELU żeby to było bliżej na pewno bym się po coś z koziołka zjawił :wink:

POZDRAWIAM JASIU52

........................................

ważne to dobrze zadymić :D

Teraz właśnie mamy świeżą kozinkę,ale ja to na jakimś wygnaniu :cry:

Do Was wszystkich mam tak daaaleko :cry:

Ale na zlot już spakowana :lol:

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

z kawałkami koziny

Będąc na wycieczce objazdowej po Grecji miałem wielką ochotę spróbować koziny - sądziłem, że tam to bardzo popularne mięso (zresztą jeżdżąc autokarem spotyka się wiele stad kóz) - niestety nie udało mi się :shock: .

A tak na marginesie - czy ktoś wie jak po grecku nazywa się kozina ???

Pozdrawiam Wirus.

Meeeee!

Albo coś w tym stylu :) :) :)

W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

M.Twain

• 2 miesiące temu...

Naszedł mnie smaczek na białą kiełbaskę surową.

Zmieliłem 2,5kg łopatki na sitku 6mm, 1,5kg wołowinki (udziec) na sitku 10mm, oraz 1kg podgardla sitko 6mm. Do tego peklosól zgodnie z obowiązującymi normami (chciałem mieć różowiutkie mięsko) ok 40gr majeranku i tyle samo pieprzu oraz 10 ziaren kolendry zmielonej.

a oto efekt:

Smaczek pierwsza klasa, lekko pieprzne :)