radu1982 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Czerwca 2009 hejtematem interesuje się... 2 dni :Ppamiętam jednak jak mój pradziadek wędził wędliny, był rzeźnikiem, ponadto interesuje się kuchnią, chciałbym więc spróbować swoich sił w wędzeniu...no i tu pojawił się pierwszy problem - wędzarnia... mniej więcej już wiem jak to ma wyglądać, palenisko połączone z komorą rurą, to tak z grubsza... zastanawia mnie tylko na jakiej zasadzie odbywa się samo wędzenie, czy przygotowane przetwory "dojdą do siebie" tylko za pomocą dymu, czy trzeba je wcześniej podsmażyć, ugotować? bo jakoś sobie nie mogę tego wyobrazić... jeśli dzieje się to za pomocą jedynie tylko dymu to jak długo zajmuje wędzenie?i jeszcze pytanko o palenisko, a bardziej o samo palenie, czy trzeba palić tylko drewnem, czy można np węglem a drewna dorzucać tylko trochę? no i czy drewno powinno się palić, czy tlić tylko...z góry dzięki za infopozdrawiamradek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2660-jak-to-jest-z-tym-w%C4%99dzeniem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Witaj na forum. Na stronie głównej http://www.wedlinydomowe.pl/ są brązowe beleczki, w których widnieją napisy np. "budowa wędzarni i wędzenie", kliknij na napis i przeczytaj wszystko, co cię interesuje. Wówczas będziesz wiedział więcej. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2660-jak-to-jest-z-tym-w%C4%99dzeniem/#findComment-71300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radu1982 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Czerwca 2009 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2660-jak-to-jest-z-tym-w%C4%99dzeniem/#findComment-71301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziuniek Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Radku na początek www.wedlinydomowe.pl, tam masz zakładkę "Dla początkujących" (z zielonym listkiem), potem zakładka "Peklowanie", następna zakładka "Budowa wędzarni i wędzenie" no i jeszcze "Obróbka cieplna"Zakładam że skoro lubisz gotować to wiesz co to karkówka a co szynka :grin: powodzenia w czasie wędzenia :wink: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2660-jak-to-jest-z-tym-w%C4%99dzeniem/#findComment-71304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Czerwca 2009 z góry dzięki za infoTak jak koledzy powiedzieli, doradzam gruntowne przestudiowanie strony głównej. A potem jakby co, można dopytać na forum. No i oczywiście pojechać na SDM. Sam tak zrobiłem i muszę przyznać, że daje to wyniki :grin: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2660-jak-to-jest-z-tym-w%C4%99dzeniem/#findComment-71325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziuniek Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Czerwca 2009 ooooo tak Arkdom ma rację SDM !!! naprawdę warto!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2660-jak-to-jest-z-tym-w%C4%99dzeniem/#findComment-71331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Tak się tam wędzi. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2660-jak-to-jest-z-tym-w%C4%99dzeniem/#findComment-71336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Mieliście wędzone nóżki wieprzowe? Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2660-jak-to-jest-z-tym-w%C4%99dzeniem/#findComment-71339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziuniek Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Czerwca 2009 taaaaaaak i nawet uszy i żeberka i czego tam nie było !!! :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2660-jak-to-jest-z-tym-w%C4%99dzeniem/#findComment-71342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Mieliście wędzone nóżki wieprzowe?Nogi były, ale ślad po nich zaginął, a miałem na nie smaczek. :tongue: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2660-jak-to-jest-z-tym-w%C4%99dzeniem/#findComment-71343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Czerwca 2009 radu1982 Ty tyle nie czytaj tylko w końcu uwędź swoje mięsko a będziesz wiedział o czym piszemy.Primo mięso jest zapeklowane i praktycznie gotowe do spożycia, ale nie będzie takie smaczne póki go nie owędzisz.Dodasz mu odrobinę dymu a Twoje kubki smakowe oszaleją.Kup mięso zapekluj, owędź a wtedy czekam na Twoje spostrzeżenia. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2660-jak-to-jest-z-tym-w%C4%99dzeniem/#findComment-71357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Czerwca 2009 Mieliście wędzone nóżki wieprzowe?Nogi były, ale ślad po nich zaginął, a miałem na nie smaczek. :tongue: Były wędzone nogi, uszy, kości od schabu i inne. Przeznaczenie wędzonych elementów jest jedno: ugotowanie na nich wywaru który posłuży jako baza wyjściowa do zup na IV OZWB. Planowane są: żurek, zalewajka, grochowa i zarzucajka. Myślę, że zrozumiale i wystarczająco opisałem powód zaginięcia nóżek ;-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2660-jak-to-jest-z-tym-w%C4%99dzeniem/#findComment-71421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Czerwca 2009 Uszy też na zupę? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2660-jak-to-jest-z-tym-w%C4%99dzeniem/#findComment-71444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tony Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 15 Czerwca 2009 Witam wszystkich jak juz pisalem mialem wedzic w niedziele no i wlasnie od rana o 7 juz rozpalilem pod moja beczka ( musze zrobic zdjecia niejest to bak od ciezarowki jak ktos pisal tylko zwykla500 litrowa beczka na olej) wedzilem te moje szynki jakies 5 godzin i wydaje mi sie ze sa troche zaciemne ale w smaku sa ok ,moim problemem bylo jednolite utrzymanie temperatura skakala mi strasznie jak otwarlem gore to w sekundzie mialem do 90stopni no ale jakos musialem d srodka zajzec potem sie meczylem podlewalem woda zeby mi spadla temeratura chyba sie nienadaje na zadymiacza !!! ale szynki idzie zjesc i kielbase tez miala byc szynkowa a smakuje jak krakowska wszystkojedno :lol: :grin: Cytuj xxx Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2660-jak-to-jest-z-tym-w%C4%99dzeniem/#findComment-71588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 15 Czerwca 2009 Kolego, skoro da się zjeść to nie jest tak źle :wink: każdy nadaje się na zadymiacza - uwierz...jakiej wielkości były szyneczki? - 5 godzin to nie aż tak dużo, jednak dla małych sztuk (takich do kilograma) to może być zbyt wiele...skoro miałeś dużą temperaturę to po prostu zbyt dużo drewna podkładałeś - używaj mniejszych szczapek, wtedy dasz radę utrzymać właściwe temperatury przy odpowiednim przepływie dymu przez wędzarniębeczka 500litrów to dość duża komora - spokojnie da się w niej prawidłowo wędzić (zazwyczaj używa się takich 200litrów i jest OK.)masz kanał czy palenisko bezpośrednie? Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2660-jak-to-jest-z-tym-w%C4%99dzeniem/#findComment-71591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 15 Czerwca 2009 ,moim problemem bylo jednolite utrzymanie temperatura skakala mi strasznie jak otwarlem gore to w sekundzie mialem do 90stopni no ale jakos musialem d srodka zajzec potem sie meczylem podlewalem woda zeby mi spadla temeraturaTony, następnym razem przeprowadź wędzenie przy pustej wędzarni. Pozwoli ci opanować sztuk wędzenia we własnej wędzarni. Oczywiście bezstresowo możesz podkładać drewna. Podlewanie paleniska wodą to, zły pomysł, naucz się regulować wielkość płomienia( temperatury) dolotem powietrza do paleniska. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2660-jak-to-jest-z-tym-w%C4%99dzeniem/#findComment-71610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 15 Czerwca 2009 Tony musisz zapamiętać ,że nigdy nie reguluje się temperatury w wędzarni poprzez zalewanie paleniska wodą.Jak masz za dużą temperaturę to wygarnij trochę żaru z paleniska i temperatura spadnie.Jeśli wędzarnia ma szyber na dolocie dymu to możesz go przymknąć.Możesz zrobić też tak jak radzi Kolega Bagno.Podlewając wodą powodujesz podniesienie się sadzy i oblepienie nią wędzonych produktów.Może dlatego masz taki ciemny kolor wędzonek bo są oblepione sadzą.Nie załamuj się .Pierwsze koty za płoty .Pamiętaj ,że trenimg czyni mistrza.Wielu z Naszej Braci miało podobne problemy.Ile ja kg kiełbasy zmarnowałem to tylko mój pies wie.Pozdrawiam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2660-jak-to-jest-z-tym-w%C4%99dzeniem/#findComment-71611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radu1982 Opublikowano 15 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 15 Czerwca 2009 a powiedzcie co radzilibyście wędzić na początek? tzn. co Waszym zdaniem wędzi się najłatwiej?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2660-jak-to-jest-z-tym-w%C4%99dzeniem/#findComment-71642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 15 Czerwca 2009 Witam tzn. co Waszym zdaniem wędzi się najłatwiej? Moim zdaniem , jeżeli pytasz a nie chcę Ciebie obrazić to najłatwiej wędzi się kości . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2660-jak-to-jest-z-tym-w%C4%99dzeniem/#findComment-71645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 15 Czerwca 2009 a powiedzcie co radzilibyście wędzić na początek? tzn. co Waszym zdaniem wędzi się najłatwiej? pozdrawiamBoczek. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2660-jak-to-jest-z-tym-w%C4%99dzeniem/#findComment-71652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 15 Czerwca 2009 Myślę że żeberka oraz ozorki i uszy jak ktoś lubi. Jakby nawet nie wyszły to można grochówki nagotować, że palce lizać. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2660-jak-to-jest-z-tym-w%C4%99dzeniem/#findComment-71654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tony Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 16 Czerwca 2009 Witam oto moje pierwsze wyczyny w mojej wedzarni (beczce 500l) palenisko na dole [ Dodano: Wto Cze 16, 2009 17:40 ] [ Dodano: Wto Cze 16, 2009 18:03 ] Tak wyglada ta moja wedzarnia Cytuj xxx Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2660-jak-to-jest-z-tym-w%C4%99dzeniem/#findComment-71719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 16 Czerwca 2009 Nic dodać nic ująć wyroby udane. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2660-jak-to-jest-z-tym-w%C4%99dzeniem/#findComment-71725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 16 Czerwca 2009 palenisko na dole Palenisko w ziemi - pomysł niepraktyczny. Wilgoć z ziemi prawdopodobnie spowodowała ciemny wygląd wędzonek. Mała modernizacja Twojej wędzarni i za drugim razem będzie jeszcze lepiej. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2660-jak-to-jest-z-tym-w%C4%99dzeniem/#findComment-71750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 16 Czerwca 2009 Witam! Moim zdaniem to ciemny kolor wygląda na pieczone szynkiPalenisko wystarczy wyłożyć cegłami.Pozdr. Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2660-jak-to-jest-z-tym-w%C4%99dzeniem/#findComment-71751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.