Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

hej

tematem interesuje się... 2 dni :P

pamiętam jednak jak mój pradziadek wędził wędliny, był rzeźnikiem, ponadto interesuje się kuchnią, chciałbym więc spróbować swoich sił w wędzeniu...

no i tu pojawił się pierwszy problem - wędzarnia... mniej więcej już wiem jak to ma wyglądać, palenisko połączone z komorą rurą, to tak z grubsza... zastanawia mnie tylko na jakiej zasadzie odbywa się samo wędzenie, czy przygotowane przetwory "dojdą do siebie" tylko za pomocą dymu, czy trzeba je wcześniej podsmażyć, ugotować? bo jakoś sobie nie mogę tego wyobrazić... jeśli dzieje się to za pomocą jedynie tylko dymu to jak długo zajmuje wędzenie?

i jeszcze pytanko o palenisko, a bardziej o samo palenie, czy trzeba palić tylko drewnem, czy można np węglem a drewna dorzucać tylko trochę? no i czy drewno powinno się palić, czy tlić tylko...

z góry dzięki za info

pozdrawiam

radek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2660-jak-to-jest-z-tym-w%C4%99dzeniem/
Udostępnij na innych stronach

Witaj na forum. Na stronie głównej http://www.wedlinydomowe.pl/ są brązowe beleczki, w których widnieją napisy np. "budowa wędzarni i wędzenie", kliknij na napis i przeczytaj wszystko, co cię interesuje. Wówczas będziesz wiedział więcej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2660-jak-to-jest-z-tym-w%C4%99dzeniem/#findComment-71300
Udostępnij na innych stronach

Radku na początek www.wedlinydomowe.pl, tam masz zakładkę "Dla początkujących" (z zielonym listkiem), potem zakładka "Peklowanie", następna zakładka "Budowa wędzarni i wędzenie" no i jeszcze "Obróbka cieplna"

Zakładam że skoro lubisz gotować to wiesz co to karkówka a co szynka :grin:

powodzenia w czasie wędzenia :wink:

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2660-jak-to-jest-z-tym-w%C4%99dzeniem/#findComment-71304
Udostępnij na innych stronach

z góry dzięki za info

Tak jak koledzy powiedzieli, doradzam gruntowne przestudiowanie strony głównej. A potem jakby co, można dopytać na forum. No i oczywiście pojechać na SDM.

Sam tak zrobiłem i muszę przyznać, że daje to wyniki :grin:

AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2660-jak-to-jest-z-tym-w%C4%99dzeniem/#findComment-71325
Udostępnij na innych stronach

Mieliście wędzone nóżki wieprzowe?

Nogi były, ale ślad po nich zaginął, a miałem na nie smaczek. :tongue:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2660-jak-to-jest-z-tym-w%C4%99dzeniem/#findComment-71343
Udostępnij na innych stronach

radu1982 Ty tyle nie czytaj tylko w końcu uwędź swoje mięsko a będziesz wiedział o czym piszemy.

Primo mięso jest zapeklowane i praktycznie gotowe do spożycia, ale nie będzie takie smaczne póki go nie owędzisz.

Dodasz mu odrobinę dymu a Twoje kubki smakowe oszaleją.

Kup mięso zapekluj, owędź a wtedy czekam na Twoje spostrzeżenia.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2660-jak-to-jest-z-tym-w%C4%99dzeniem/#findComment-71357
Udostępnij na innych stronach

Mieliście wędzone nóżki wieprzowe?

Nogi były, ale ślad po nich zaginął, a miałem na nie smaczek. :tongue:

Były wędzone nogi, uszy, kości od schabu i inne. Przeznaczenie wędzonych elementów jest jedno: ugotowanie na nich wywaru który posłuży jako baza wyjściowa do zup na IV OZWB. Planowane są: żurek, zalewajka, grochowa i zarzucajka. Myślę, że zrozumiale i wystarczająco opisałem powód zaginięcia nóżek ;-)

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2660-jak-to-jest-z-tym-w%C4%99dzeniem/#findComment-71421
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich jak juz pisalem mialem wedzic w niedziele no i wlasnie od rana o 7 juz rozpalilem pod moja beczka ( musze zrobic zdjecia niejest to bak od ciezarowki jak ktos pisal tylko zwykla500 litrowa beczka na olej) wedzilem te moje szynki jakies 5 godzin i wydaje mi sie ze sa troche zaciemne ale w smaku sa ok ,moim problemem bylo jednolite utrzymanie temperatura skakala mi strasznie jak otwarlem gore to w sekundzie mialem do 90stopni no ale jakos musialem d srodka zajzec potem sie meczylem podlewalem woda zeby mi spadla temeratura chyba sie nienadaje na zadymiacza !!! ale szynki idzie zjesc i kielbase tez miala byc szynkowa a smakuje jak krakowska wszystkojedno :lol: :grin:
xxx
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2660-jak-to-jest-z-tym-w%C4%99dzeniem/#findComment-71588
Udostępnij na innych stronach

Kolego, skoro da się zjeść to nie jest tak źle :wink:

każdy nadaje się na zadymiacza - uwierz...

jakiej wielkości były szyneczki? - 5 godzin to nie aż tak dużo, jednak dla małych sztuk (takich do kilograma) to może być zbyt wiele...

skoro miałeś dużą temperaturę to po prostu zbyt dużo drewna podkładałeś - używaj mniejszych szczapek, wtedy dasz radę utrzymać właściwe temperatury przy odpowiednim przepływie dymu przez wędzarnię

beczka 500litrów to dość duża komora - spokojnie da się w niej prawidłowo wędzić (zazwyczaj używa się takich 200litrów i jest OK.)

masz kanał czy palenisko bezpośrednie?

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2660-jak-to-jest-z-tym-w%C4%99dzeniem/#findComment-71591
Udostępnij na innych stronach

,moim problemem bylo jednolite utrzymanie temperatura skakala mi strasznie jak otwarlem gore to w sekundzie mialem do 90stopni no ale jakos musialem d srodka zajzec potem sie meczylem podlewalem woda zeby mi spadla temeratura

Tony, następnym razem przeprowadź wędzenie przy pustej wędzarni. Pozwoli ci opanować sztuk wędzenia we własnej wędzarni. Oczywiście bezstresowo możesz podkładać drewna.

Podlewanie paleniska wodą to, zły pomysł, naucz się regulować wielkość płomienia( temperatury) dolotem powietrza do paleniska.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2660-jak-to-jest-z-tym-w%C4%99dzeniem/#findComment-71610
Udostępnij na innych stronach

Tony musisz zapamiętać ,że nigdy nie reguluje się temperatury w wędzarni poprzez zalewanie paleniska wodą.Jak masz za dużą temperaturę to wygarnij trochę żaru z paleniska i temperatura spadnie.Jeśli wędzarnia ma szyber na dolocie dymu to możesz go przymknąć.Możesz zrobić też tak jak radzi Kolega Bagno.Podlewając wodą powodujesz podniesienie się sadzy i oblepienie nią wędzonych produktów.Może dlatego masz taki ciemny kolor wędzonek bo są oblepione sadzą.Nie załamuj się .Pierwsze koty za płoty .Pamiętaj ,że trenimg czyni mistrza.Wielu z Naszej Braci miało podobne problemy.Ile ja kg kiełbasy zmarnowałem to tylko mój pies wie.Pozdrawiam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2660-jak-to-jest-z-tym-w%C4%99dzeniem/#findComment-71611
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

tzn. co Waszym zdaniem wędzi się najłatwiej?

 

Moim zdaniem , jeżeli pytasz a nie chcę Ciebie obrazić to najłatwiej wędzi się kości .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2660-jak-to-jest-z-tym-w%C4%99dzeniem/#findComment-71645
Udostępnij na innych stronach

a powiedzcie co radzilibyście wędzić na początek? tzn. co Waszym zdaniem wędzi się najłatwiej?

pozdrawiam

Boczek.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2660-jak-to-jest-z-tym-w%C4%99dzeniem/#findComment-71652
Udostępnij na innych stronach

Witam oto moje pierwsze wyczyny w mojej wedzarni (beczce 500l) palenisko na dole

 

[ Dodano: Wto Cze 16, 2009 17:40 ]

 

[ Dodano: Wto Cze 16, 2009 18:03 ]

Tak wyglada ta moja wedzarnia

xxx
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2660-jak-to-jest-z-tym-w%C4%99dzeniem/#findComment-71719
Udostępnij na innych stronach

palenisko na dole

Palenisko w ziemi - pomysł niepraktyczny. Wilgoć z ziemi prawdopodobnie spowodowała ciemny wygląd wędzonek. Mała modernizacja Twojej wędzarni i za drugim razem będzie

jeszcze lepiej. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2660-jak-to-jest-z-tym-w%C4%99dzeniem/#findComment-71750
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Moim zdaniem to ciemny kolor wygląda na pieczone szynki

Palenisko wystarczy wyłożyć cegłami.Pozdr.

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2660-jak-to-jest-z-tym-w%C4%99dzeniem/#findComment-71751
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.