Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Siedzę myślę o naszej obecnej pogodzie i dochodzę do wniosku że w kotłowni wykorzystam wolny przewód kominowy, zamocuję metalową skrzynie na ścianie i wędzarnia za free gotowa.

A pogoda na wiosnę w lecie czy jesieni, że o zimie nie wspomnę, może mi skoczyć. :grin:

Bosko. :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-72498
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 88
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

przeciez uwedzic mozna nawet w pudle kartonowym trzeba tylko chciec i umiec :blush:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-72500
Udostępnij na innych stronach

JASIU, I w tym przypadku zgadzam się całkowicie!!! :grin:

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-72504
Udostępnij na innych stronach

Wędzarnia murowana

2,20 wysoka

1metr szeroka

1metr głęboka

Bardzo praktyczna wędzarnia!!!

3 poziomy

Fajna rzecz tylko na pewno potrzebuje dużo opału, żeby się nagrzać i utrzymać temperaturę. Czekam na więcej danych bo sam też chcę stawiać murowaną. Większą, żeby wędzić na raz a nie na trzy.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-72511
Udostępnij na innych stronach

A inna murowana to potrzebuje mniej opału ? :grin:

Tak samo, nagrzać musisz i tyle.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-72515
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Takich wymiarów jak poniżej jest moja wędzarnia!

Jednorazowy wsad kiełbas około 60 kilogramów

 

Wędzarnia w całości jest z blachy (palenisko , komora)

 

Wcześniej palenisko miałem mniejsze bez szybra i wszystko w miarę dobrze hulało

Po wymianie paleniska z blachy na pustaki kominowe, totalna porażka mimo długiego wypalania i wygrzewania wędzarni przez cały czas kopcenie przy podkładaniu suchego drewna zazwyczaj olcha.

 

Zdewastowałem palenisko z pustaka i w tej chwili jest z blachy jak na rysunku, ale nadal nie jest to co powinno być.

 

Obecnym problemem jest lekkie kopcenie i nierównomierne temperatury w komorze , na górze komory kiełbasy przypieka a na dole jak nie naruszone. Z wędzonkami raczej nie mam problemów bo nie zwisają z drążków 0,5 metra i wychodzą dobrze.

 

Regulacja powietrza:

 

- od paleniska przysłona z blachy

- szyber (blacha wsuwana z otworami)

-komora nakrywana i tu próbowałem wszystkiego blachą , deskami , jutą , żadnej różnicy nie ma ???

 

Bardzo proszę o wprowadzenie korekt co byście zmienili ,żeby wszystko grało w rysunku powyżej :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-72526
Udostępnij na innych stronach

A inna murowana to potrzebuje mniej opału ? :grin:

Tak samo, nagrzać musisz i tyle.

Każdą muszę nagrzać to oczywiste. Chodzi mi o wysokość 2,2 m na 1x1 m to duża komora.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-72542
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego w tak ważnym temacie nie ma żadnych porad. W miarę możliwości czasowych pod względem praktycznym będę starał się przybliżyć ten temat . ALE NA RAZIE TO RZEKNĘ DOZIADUJTA SIĘ . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-72758
Udostępnij na innych stronach

Propozycja SZCZEPANA to budowa wędzarni raczej w pomieszczeniu, a przynjamniej podłączenie jej do komian. I wydaje mi się że jest to jedno z lepszych rozwiązań, pod warunkiem że pomieszczenie w którym jest wędzarnia nie jest w żaden sposób połączone z mieszkaniem (silny zapach wędzonek). Dym uchodzi gdzieś nad dachem gdzie wszyscy dymią itp. same plusy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-72776
Udostępnij na innych stronach

Tak kiedyś budowano za "Niemca". Sam oglądałem dom, w którym wędzarka wstawiona była w szybie kominowym na strychu. Warunek sukcesu jeden. Porządny opał.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-72780
Udostępnij na innych stronach

Witam

Wędzarnie można stawiać nie koniecznie w pomieszczeniu może być stawiana gdzie nam się podoba.

Komin jest wymagany w przypadku działalności gospodarczej (przepisy ekologiczne)

Wędzarnie stawiano w pomieszczeniach, dlatego że służyły jako magazyny do przechowywania wędlin.

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-72781
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Udało mi sie zeskanować strony dotyczące wędzarni

Cześć Jałek

 

Czy może podać źródło twoich skanów?

A jak możesz to wklej więcej skanów.

Bardzo interesuje mnie temat tej wędzarni.

 

Pozdrawiam

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-74801
Udostępnij na innych stronach

Witam!

I jeszcze duża prośba o trochę większą rozdzielczość skanów, przynajmniej o 50-100%, za to warto zrezygnować z koloru.

Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Pozdrawiam, Astemio.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-74809
Udostępnij na innych stronach

Spec202! Latem może będzie dobrze, ale zimą będą skropliny podczas wiatru. Blachę na komorze obij deskami i na wylot przewodu dymnego w komorze wstaw deflektor, który rozłoży temperaturę i dym równomiernie w komorze. Popatrz może coś adoptujesz http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1886&highlight=uniwersalna

Jeżeli posiadasz komorę, którą możesz od łączyć to kanał dymny palenisko i wybuduj na wzór sprawdzony i kłopoty się skończą.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-74815
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Udało mi sie zeskanować strony dotyczące wędzarni

Jałek odgrzebuję temat podania źródła zamieszczonych ilustracji, są na tyle ciekawe, że jeśli masz możliwość wklejenia innych stron tej pozycji, to bardzo proszę zrób to. Z góry dziękuję, pozdrawiając czekam niecierpliwie :-)

 

PS. Chyba, że zabrałbyś na IV OZWB tą książkę?

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-76560
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Witam wszystkich,

Jako że nie mam jeszcze dorobku na forum, chciałem się podłączyć pod ten temat.

Kolega spec202 pisał o problemie podpiekania kiełbas u góry.

Mam wędzarnię kilkudziesięcioletnią, budowaną w latach '50 i mam taki sam problem.

U góry mocno podpieka, natomiast dół kiełbaski jest jeszcze zimne.

 

Oto jej schemat:

Widok:

 

I przekrój:

 

Wędzarnia stoi w starej kuchni letniej, chciałbym z niej korzystać.

Czy ktoś ma pomysł jak ten problem rozwiązać?

Może jakiś wentylator, może jakiż zawirowywacz dymu?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-192714
Udostępnij na innych stronach

mariusz_e, sam dałeś odpowiedz. Czerwona kreska to przepływ gorących "spalin" I dlatego góra jest dopieczona, a dół nie, Zawsze cieplejsze gazy w takim przebiegu będą "przepływać" górą :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-192728
Udostępnij na innych stronach

mariusz-e, a jak tam wkładasz wsad? Czy góra jest zdejmowana? I ile jest miejsca w środku (wysokości netto) od tej dolnej płyty do górnej?

Jeśli możesz to wrzuć jakieś zdjęcia wnetrza. Inzynier myśli ;-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-192733
Udostępnij na innych stronach

Wędlinki wkładam tymi większymi drzwiczkami z przodu.

Wysokości w środku jest tyle, że jak powieszę kiełbasę, która zwisa z kija 30cm to pozostaje pod nią około 10-15cm luzu do dolnej płyty.

Czyli 45 cm pod kijem i 20 cm nad kijem.

Góra nie jest zdejmowana - zamurowana.

Może dzisiaj zrobię jeszcze jakieś zdjęcia, na razie mam tylko takie:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-192749
Udostępnij na innych stronach

mariusz_e musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, jak bardzo jesteś zdesperowany, aby jednak zadymiać w tym pomieszczeniu?

Moim zdaniem szkoda tego ładnego pomieszczenia, nigdy nie unikniesz zadymienia, zakopcenia, przesiąknięcia wszystkiego dymem.

Nie widzę prostego rozwiązania, bez większych nakładów pracy przede wszystkim, które w radykalny sposób rozwiązałoby problemy tej wędzarni. Błędów do poprawy jest chyba zbyt wiele. Gdybyś jednak z jakichkolwiek względów bardzo chciał mieć w tym miejscu wędzarnię to tak "na szybko" wymyśliłem taką modernizację:

Dotychczasowe wejścia kanału dymowego proponuję przesłonić blachą, będzie można go używać w przypadku chęci wędzenia zimnym dymem.

Nie wiemy, jakie masz oczekiwania co do pojemności komory, ale ja będąc na Twoim miejscu, zamiast modernizować tą budowlę zrobiłbym małą choćby mobilną drewnianą wędzarnię i wędził na zewnątrz. Można też w tym pomieszczeniu na kominie zabudować okap z dobrym wyciągiem i przy ekstremalnych warunkach na zewnątrz wędzić pod tym okapem.

Sam również przymierzam się do nowej drewnianej wędzarni, będzie to coś na kształt i podobieństwo jak zbudowali inni koledzy np. kol. Gonzo, z jedną modyfikacją, palenisko a'la "koza" (oczywiście bez rusztu) będzie miało wyjście spalin z góry i ustawione bezpośrednio pod szafką robiącą za komorę wędzarniczą.

 

Mam nadzieję, że jeżeli nie mam racji to poprawią mnie bardziej doświadczeni koledzy, a skorzystają na tym nasi nowi "przyjaciele w dymie".

Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.

Albert Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2663-uwagi-szczepana-na-temat-budowy-w%C4%99dzarni/page/2/#findComment-192936
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.